Barion Pixel

KISGYERMEKTÁPLÁLÁSI KÖNYVTÁR (ÚJ! 5 éves korig)

ÚJ! KISGYERMEKTÁPLÁLÁSI KÖNYVTÁR

-ingyenesen online, szakemberektől, minden egy helyen!-

 

.

.

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy mostantól egy helyen megtalálhatóak a legfontosabb, táplálással kapcsolatos és azon túli tartalmak 5 éves korig? Sőt, az egész teljesen ingyenesen hozzáférhető!

Szülőként nem robotok vagyunk, az idő nagy kincs. Ezt a sok infót borzasztó fárasztó és időigényes lenne kikeresni külön-külön. Mennyivel több idő jut így fontos dolgokra, ha egy helyen minden ott van, ami kell? Plussz nem kell az után kutatni, hogy hiteles tanács, vagy tévhit.

Ezek az írások szakmailag hitelesek, uptodate alapokkal, szakemberek tollából, és a lista folyamatosan bővül! Akár hozzátáplálás, akár kisgyermektáplálás, allergia, betegségek étrendi kezelése ÉS megelőzése, gondozás, most minden egy helyen elérhető!

.

Használat:

Amelyik témakör érdekel, egyszerűen kattints rá a kék szóra/szavakra, és megnyílik külön ablakban az arról szóló anyag. Akkor működik igazán, ha sok emberhez eljut, megköszönjük a megosztásokat!

.

JÖJJÖN AZ EGYRE BŐVÜLŐ KÖNYVTÁR LISTA:

SZOPTATÁS , éhségjelek

KÖTŐDÉS

FEJLŐDÉS

.

HOZZÁTÁPLÁLÁS

 

0. ALAP: A MEGFELELŐ ESZKÖZ A MEGFELELŐ FEJLETTSÉGHEZ, ne hátráltassuk a babát a rossz eszközökkel, ne veszélyeztessük azok nem bevizsgált anyagaival, legyen az evés számára kényelmes és biztonságos

 • Minden esetben KIZÁRÓLAG szakemberek, gyermektáplálási szakértők által tervezett eszközöket ajánlunk, hiszen ma már tudjuk, hogyan segíthetjük a babák evését, ivását. A legtöbb, boltban kapható eszköz sajnos ezt nem veszi figyelembe, csak azt, hogy cuki legyen. Mi tovább lépünk, az eszköz legyen minőségi (elég 1 db), bevizsgált hatóságilag (nem oldódik ki belőle semmi), ergonómiailag átgondolt (minden életkorban más a baba fogása, evés és ivástechnikája), és küszöbölje ki a gondokat (ledobálás, öklendezés, stb.). Erre ha figyelünk, az ugyanaz, hogy saját ebédünknél is ülünk és kanállal esszük a levest, villával a második fogást, kisvillával a desszertet, azaz tuti nem hátradőlve eszünk a fotelben, nem merőkanállal esszük a levest, nem tompa hatalmas villával a másodikat és nem fakanállal a desszertet. Feszítene, nehezítene, miért tennénk?..

ALAP 2: Szék (nem etetőszék!!). Ha még nem ül önállóan a baba, akkor segítséggel ez használható a kezdetekről (vannak kiegészítők), vagy az első 1-2 hétben ölben etethető, de semmiképpen nem hátra döntve. A gerince a jól beállított evési pozíció alatt nem visel olyan súlyt, ami problémát okozna. Szerintem pénzkidobás a baba etetőszék. inkább javaslom a gyerekszéket, amit a kicsi felnőtt magasságig használni fog, azaz legalább 12 évig. Ezt folyamatosan állítani lehet mindenhol, hiszen a gyermek havonta más magasságú lesz, és a helyes evési pozíció nem lehet ugyanaz 6 hósan és 2 évesen ugyanaz (ITT olvass a helyes evési pozícióról, én ajánlom hozzá pl. a Hauck Alpha széket,  vagy a Stokke TrippTrapp széket amelyeket több, mint 1O évig az étkezőben lehet, ezen fog a nagylány/nagyfiú leckét is írni, hiszen a helyes ülés nem csak evésnél fontos). Fontos a biztonságos, feszülésmentes nyelésért, rágásért, és hogy az evési póz ne igényeljen nagy energiát, ne kelljen erre külön figyelnie. Próbáld csak ki, milyen hátra döntve, lógó lábakkal enni: a kicsit is zavarni fogja előbb-utóbb, úgyhogy inkább életkoronként állítható gyerekszékben gondolkodj. Tudom, az egyik nem olcsó, de ennyi ideig használható eszköz 1 sincs a gyermekgondozás alatt, több, mint 1O éves befektetés, megéri erre az egyre áldozni.

 • A fentiek miatt mi ezeket az eszközöket ajánljuk
  • 4-6 hós kor:
   • Ha korán kell kezdeni a hozzátáplálást, a baba még önállóan nem ül, és a szülő eteti a babát kiskanállal, akkor EZ A KANÁL JÓ. Ez pici, pici az űrtartalma és a csöpp szájba tökéletesen befér feszítés nélkül. 
   • Evéstechnika, rágás, nyelés, érzékelés fejlesztéséhez, EZ A BABA RÁGÁSTRÉNER SZETT ajánlott. 
  • 6 hós kortól:
   • EZ A KANÁL JÓ, MÁS NEM KELL SZERINTÜNK– A baba csuklója még 2 éves korig nem forog, éppen ezért bármennyire is szeretnénk, kanalazó mozgásra képtelen. Csak mártani tud, és emiatt fontos, hogy az evőeszközre valami rá is ragadjon. Marokfogáshoz, majd csipeszfogáshoz is alkalmazkodik, és nagyon könnyű megtartani, ez a számtalan formadíjat nyert (anyáktól..) a NumNum.
   • EZ A KIS MÉLYTÁL JÓ – naná hogy a baba bele akar nyúlni a kistálba, ne billenjen már meg! 😀  Ezt a baba nem tudja ledobni, annyira rátapad a felületre. Nagyon könnyen ő maga is tud belőle “kanalazni”, az evőeszközt tökéletesen megtámasztja a kistál oldalfala, erre figyeltek tervezéskor. Pürékhez, főzelékhez, kencékhez, krumplipüréhez, zabkásához, jó lesz ez 2 éves korig. 
   • EZ A BABA OSZTOTT TÁNYÉR A TOPTOPTOP- Ezt másolja számtalan webshop, kínai gyártó, hiszen ez az eredeti, díjnyertes szülők kedvence. Csakhogy ez bevizsgált anyagokból készült, tényleg rátapad bármire, és a formája sem véletlen :). A “háromszoros” kínálási módszert tudod benne alkalmazni, azaz mindig háromféle, összeillő finomságot kínálni a babának. Így rengeteg finomsággal találkozik, ami hatalmas előnnyel jár a későbbiekre nézve, a szakértők ezt ajánlják. 
   • EZ A KISPOHÁR A TUTI BABÁKNAK- Nem gondolnád, a tervezése során mikre figyeltek! Tudják a szakember tervezők, hogy a baba mekkorát tud fogni és tartani átmérőben (mi sem nyújtott ujjakkal iszunk ám söröskorsóból fogantyú nélkül..). Tudják, hogy mekkora a kis száj szélessége, és ez a kényelmes méret. Azt is tudják, hogyan súlyozzák a poharat hogy ne boruljon ki könnyen, de mégis nyitott poharas, ajánlott ivástechnikai tudást sajátítson el vele a baba. Ez kell az evéstechnika fejlődéséhez. 
   • A Jégkrém szuper a babáknak is (evéstechnika, nyelvmozgás, fájdalomcsökkentés), ezért EZ A BABAJÉGKRÉM SZUPER. 
  • 10-12 hós kortól: EZ A SZÍVÓSZÁLAS KULACS AJÁNLOTT 3 éves korig- a háromfázisú ivás módszere, ami szuper jól megtanítja inni a gyermeket, ezzel alkalmazható. Nem kell harapni ivás előtt, a nyelvére a szál nem ér rá (az nem ivás lenne), és nyitott pohárként is működik. A szívószál miatt a száj körüli izomzat erősödhet, az érzékelés a max fokozaton, így a gyermek evéstechnikája egyre tökéletesedik.

 

FELKÉSZÜLÉS, HOZZÁTÁPLÁLÁS  (O-1 év)

 1. ALAPOK

.

 1. GYAKORLAT

.

 1. ADHATOK A BABÁMNAK..

.

 1. PROBLÉMÁK MEGOLDÁSAI

.

RECEPTEK

 .

  TÜNETEK, BETEGSÉGEK

Ajánljuk a szakemberek könyveit, videóanyagait a korosztályhoz:

 • Hozzátáplálás szakemberektől bestseller könyv- a Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlásával  (link)
 • Hozzátáplálás a gyakorlatban (EZ TÖRTÉNIK a konyhában, link)
 • Darabos ételek bevezetése – gyermekdietetikus mutatja meg, hogyan biztonságos és egyszerű (link)
 • Szülőakadémia szakemberekkel (Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlásával) – benne alvás, játék, nevelés, evés, fejlődés, betegségek, gyógynövények- 4 éves korig minden fontos témakör (link)
 • Allergének bevezetése a gyakorlatban: dr. Cseh Áron gyermek-gasztroenterológus segít, már ebben a korban is fontos lehet a megelőzés miatt (link)
 • Tejmentes Tudástár: dr. Cseh Áron gyermek-gasztroenterológus segít, hogy jó legyen a diéta, és ne legyen felesleges (link)

EBBEN a videós anyagban pedig MINDEN fontos szakértői tanácsot összeszedtünk, sőt, saját módszertanunkat is bemutatjuk a Biztonságos Hozzátápláláshoz. Válaszkész szemlélettel, DE tápanyagokra figyelve, és a stresszmentes szülőt szem előtt tartva. ITT A VÁLASZKÉSZ HOZZÁTÁPLÁLÁS TERV VIDEÓ.

.

 KISGYERMEKTÁPLÁLÁS (1-5 év)

0. ALAP: A MEGFELELŐ ESZKÖZ A MEGFELELŐ FEJLETTSÉGHEZ, ne hátráltassuk a kisgyermeket sem a rossz eszközökkel, ne veszélyeztessük azok nem bevizsgált anyagaival, legyen az evés számára kényelmes és biztonságos. A nagyobbak sem rendelkeznek még ugyanolyan készségekkel, jöjjenek az ajánlott eszközök: 

2 éves kortól:

 • A CSÚCSMODELL AZ OSZTOTT TÁNYÉROKNÁL EZ – számtalan díjat nyert, szülők százezrei szerte a világon imádjuk (mi is). A megfelelő kínálásszám hiperkönnyű vele, nem csúszkál, könnyű tisztítani, biztonságos, és a válogatós gyerekeknek kifejezetten ajánlott. Nagyon vicces arcokat lehet vele tálalni, imádni fogják ezt iskoláskorig! 🙂 
 • CSÚCSMODELL MÉLYTÁL A BORULÓSABB DOLGOKHOZ – levesek, főzelék, köretek, nasik, gyümisali, zabkása, joghurt, stb.. Tuti nem esik le, ha valahova odatapad, és ledobni sem nagyon lehet 🙂 
 • ÉTKÉSZLET A KÉNYELMES EVÉSÉRT – könnyű tartani és megfogni, a villával tényleg lehet szúrni (de szájat nem), a 2 év feletti gyerekek méreteire szabva, ahol a felnőtt étkészlet még nagy és feszít, a baba pedig már nem optimális, ez a tuti!
 • SZÍVÓSZÁLAS KULACS A MEGFELELŐ TECHNIKÁVAL – itt is, csak nagyobb kivitelben 🙂 A bölcsisek és az ovisok is imádni fogják! A kezük nagyobb, de még nem felnőtt, ezért szuper ennek a mérete a kis kezekbe, a kis szájakba, és a technika is megfelelő lesz.

 

 

 TANÁCSADÁS – 0-18 éves korig online és személyesen ITT ELÉRHETŐ

 • szakember csapat, gyerekbarát módszerekkel, uptodate ismeretekkel
 • hozzátáplálási kivizsgálás
 • növekedési kivizsgálás
 • evéstechnika kivizsgálás
 • ARFID kivizsgálás ÉS terápia
 • válogatósság terápiák
 • allergia terápiák, diéták
 • anya-gyermek kapcsolati terápia

  VÁLOGATÓSSÁG – nem eszik jól a gyermek?

.

 MEGELŐZÉS

.

  ÉRDEKESSÉGEK

BÓNUSZ: Ingyenesen letölthető Kisokosok (szakmai ajánlásokkal!)

___

Ez a Könyvtár folyamatosan bővül, nem állunk meg! 🙂 Prioritás, hogy segítsük a szülőket online és offline is (könyvek, eszközök), éppen ezért nagyszerű hírem van:

A könyvtárat pedig használd nyugodtan, szeretettel készült, sok éves használatra, a jól (l)evésért!

—-Nem akarsz lemaradni a legfrisebb cikkekről? Kövess minket a Facebookon és az Instán!—-

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.