Adhatok a babámnak sajtot?

SAJT KISOKOS 4 ÉVES KORIG

.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.

Biztos te is gondolkodtál már azon, hogy adhatsz-e a babádnak sajtot anélkül, hogy bármitől tartanod kellene: hasfájás, túl korai kínálás, túl sok zsír, allergia? Pedig a sajt az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részét képezheti már hozzátáplálás alatt is. Vannak olyan termékek, amelyektől gyermeked akár ételmérgezést is kaphat, viszont ezt könnyű elkerülni. Ebben a cikkben dietetikusként mesélek el neked minden fontos dolgot erről a témáról, hogy semmi gond ne legyen.

Miért jó a sajt?

Rengetegféle sajt létezik (több ezer!), fajtától függően tele fontos tápanyagokkal, vitaminokkal, zsírokkal (utóbbi miatt 2 éves korig egyáltalán ne aggódj, kell a kisgyermek szervezetének). A sajtban a tej értékes összetevői koncentrálódnak, ilyen például a kalcium, a fehérje. A kalcium babád csontjainak és fogacskáinak, szívének, izmainak és idegeinek egyaránt fontos. A sajtfogyasztással a kálciumigényt nagyon könnyű kielégíteni.

A sajt tartalmazza az összes esszenciális- azaz nagyoon fontos- aminosavat, ezért kitűnő fehérjeforrása már a legkisebbeknek is.

.

Mikortól adható a sajt?

Sajttól és gyermektől függ.

  1. Sajt

Fontos, hogy csecsemő-, kisgyermekkorban, és várandósság alatt az anya is kizárólag pasztőrizált sajtot fogyasszon. A pasztrőrizálás egy hőkezelési folyamat, ami alatt a listeria bacik elpusztulnak, amelyek például megbetegíthetnék az arra (még) érzékeny (kis)embert, és amúgy a nagyszülőknek sem tennének jót ha idősebbek. A csomagoláson fel van tüntetve, ha a termék nem pasztőrözött. Jellemzően ilyen sajt a camembert, brie, néhány kecskesajt (pl. chévre), roquefort. Ne aggódj, nem kell ezekről teljesen lemondanotok, főve-sütve tök oké mind, ugyanis megfelelő (nem egy icicpici pirítást jelent) hőkezelés alatt a bacik elpusztulnak.

Ajánlott sajtok:

-trappista, edámi, gouda, cheddar (mild elsőként, hiszen elég karakteres az íze, de a legtöbbször én ezt a sajtot szoktam ajánlani), mozzarella (nem friss, vagy ha az csak hőkezelve), cottage cheese (sok babát zavarja a kevert állaga, ezért lehet hogy turmixolnod kell rajta párat), és természetesen a parmezán (eredeti, amelyben 11O9 mg kalcium van/1OOg!!).

Amiket személy szerint nem ajánlok, csak ritkán (ha például vendégségben a gyermek érdeklődik, mert a kisbarátja is eszi, akkor nehogy azt mondd neki hogy „te nem ehetsz ilyesmit!” 🙂

-tömlős sajtok, ömlesztett sajtok (nem mind rossz minőségű!!), sajtnak álcázott „sajtjellegű készítmények”

  1. Gyermek

Mielőtt sajttal kínálod meg gyermekedet, kérd ki gyermekorvosotok, védőnőtök véleményét.

A friss szakirodalom szerint adható a sajt, ahogy a többi tejtermék is, mint gyakori ételallergén egészséges babáknak 6 hós kortól. Jellemzően mivel nem ezzel kezdjük a hozzátáplálást, inkább a 7 hós kor körüli időszaknál lesz jelen a sajt.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) allergia és immunológia szakosztálya szerint a legtöbb csecsemő kínálható sajttal , miután a hozzátáplálás már gond nélkül elkezdődött és reakciói nem voltak. A legtöbb olyan gyermek is zöld fényt kap a dokitól, akinek enyhe ekcémája van vagy a családban (főleg elsőfokú rokonnál: tesó-, anya, apa) előfordul valamilyen ételallergia, asztma, ha amúgy a többi  ételallergént tolerálják.

Az AAP ajánlja, hogy a sajtot otthon vezesse be a szülő a baba számára, ne étteremben például. Fontos még, hogy –ahogy a többi étel esetén is, de a gyakori allergéneknél különösen- bevezetés után várja ki a szülő a 3-5 napos szünetet, ami alatt újdonságot nem ad a gyermeknek.

Mi ezt az ajánlást is figyelembe vettük, éppen ezért a dupla szakmai ajánlással rendelkező „Hozzátáplálás Szakemberektől” c. könyvünkben és a Hozzátáplálási Kisokosunk táblázatában is a megfelelő helyre írtuk.

.

Különösen fontos, hogy beszélj a gyermekorvosotokkal, mielőtt a sajtot kínálnád a babának, ha

  • ha közepes vagy súlyos ekcémában szenved

  • volt már allergiás reakciója valamilyen ételre (akár szopi alatt)

  • diagnosztizált valamely ételallergiára

.

Az allergiás tünetekről a fent említett könyvben és kisokosban olvashatsz. Azonban ne ijedj meg, egyáltalán nem gyakori ez, de nyilván allergiát okozhat, mivel a sajt tejfehérjét tartalmaz.

Itt jegyezném meg, hogy a tehéntej önálló italként való fogyasztása 12 hónapos életkor alatt nem javasolt, plussz a joghurt is hasonló feltételek mellett adható a 6 hónapos, már hozzátáplált babáknak, ha a gyermekorvos is beleegyezik.

.

Nem lesz gond a laktózzal?

A legtöbb kemény, érett sajt már szinte nem is tartalmaz laktózt. Egyébként az anyatejben nagyon sok laktóz van, tehát teljesen felesleges laktózmentes sajtot kínálni az egészséges babának, vagy laktózmentes diétát folytatni szoptatás alatt- a baba így is megkapja, ami szuper, tápláló.

.

Mennyi sajt adható?

Ajánlott adagok a Kisokosban.

.

Hogyan adható a sajt pürés babának?

Kedvencem ekkor (is) a parmezán.

Az olaszok közmondása:

A parmezán az anyatejet is finomabbá teszi!

Lehet úgy reszelni, hogy nagyon pici mozdulatokkal dolgozzunk, és kb. por legyen belőle, ne „kukacok” jöjjenek ki a reszelőből. Több boltban lehet ilyesmi terméket készen kapni, de ne tévesszen meg: ezek többsége nem parmázán ám. Parmezánsajt esetében a címkén jó, ha látod a „Parmigiano Reggiano” vagy esetleg a „Grana Padano” szavakat.

A „pornak” az előnye, hogy rendkívül dús tápanyagokban, nagyon finom és kb. minden ételbe beleolvasztható. Még egy egyszerű burgonya-csirke pürét is nagyon feldob.

A parmezán nagyon finom burgonyával, karfiollal, hússal, cukkinivel, paradicsommal is párosítva.

A cheddar sajtot próbáld ki brokkoli, vagy avokádó mellé, nem fog a babád csalódni.

A cottage cheese is érdekes lehet pürébe keverve, de mint olvastad sok babát zavarnak a kevert állagok. Ez azt jelenti, hogy 2 állag van egy időben: egy folyékony/püré, és benne darabok. Legtöbbször ez, ahogy a darab a szájába kerül öklendezést vált ki. Ilyenkor nem a darabos étellel van babádnak gondja, hanem egyszerűen nem volt felkészülve erre: hogyan került ez a szájába, mi ez? Ösztönösen öklendezné ki. Akkor nem, ha a darabos étel le lenne téve elé, ő tehetné a szájába, és felkészülhetne rá, hogy ezt bizony rágni kell, és máshogy enni, mint a pürét. Mindkét tapasztalatra szükség van, hogy a baba először megtanuljon nyelni (olyat, ami nem anyatej/tápszer), majd rágni. A pürés táplálású babáknak is adunk már éppen ezért  a pürék mellett 7-7,5 hós koruktól puha, darabos ételeket- fontos, hogy nem keverjük a pürébe, hanem tök külön.

A cottage cheese állagát én szeretem egyneműsíteni, azaz a botturmix géppel párat pürésítek rajta, és így keverem a pürébe.

.

Hogyan adható a sajt darabos ételt evő babának?

.

Amiket ajánlok nekik:

-Mozzarella sajtrudak: ha már stabilan esznek darabos ételeket (emlékszel, ezzel nem érdemes várni, a darabos ételeket párhuzamosan a pürével el kellene kezdeni 7-7,5 hós korban bevezetni- akkor is, ha nincs foga), a boltban kapható, nagyszerű termékek porciózva

-Mac’n’cheese

-Sajtos pogácsa

-Risotto

-Sajtos tortilla

-Tojásba keverve (tojásos muffin/rántotta)

-Zseniálisan fejleszti a csipesz/csippentő-fogást: hosszú kukacokra reszelt sajt. Tedd a baba elé, és hagyd gyakorolni

-Fasírtba

-Egyszerűen egy kis sajtot tegyél (lehet egy csipet reszelt cheddar/trappista, vagy szelet is) egy teflon serpenyőbe, tegyél rá egy kis pékárút (kenyérszelet/kifliszelet/félbevágott zsemle), és pirítsd rá

-Főtt tésztára szórva

.

Nem kell megijedni a sajttól. A babák általában imádják, és a kisgyermekek is. Attól se addógj, ha esetleg ömlesztett sajtot kap a gyermeked az oviban, bölcsiben, pedig te ezzel nem értesz egyet. Otthon jöhet a parmezán, a cheddar, a minőségi sajt.

Nem kötelező egy gyermeknek sem sajtot ennie, de egyébként az egyik legjobb módja a kalcium-, és fehérjebevitelnek. Ha a gyermeked diagnosztizáltan olyan betegségben szenved, ahol ez tiltott (pl. tejfeh.allergia), vagy vegán család vagytok, kérd dietetikus segítségét az étrend beállításában, ellenőrzésében, hogy a kieső tápanyagokat pótoljátok hiánytalanul a gyermeknél.

Köszönöm, ha megosztod!