Gyermeked a szökőkutaktól súlyos fertőzést kaphat – így előzd meg

.
írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.
Itt a meleg és egyre több helyen látni gyerkőcöket -akár már totyogókorúakat is-, ahogyan a szökőkutaknál játszanak. Főleg a földből feltörő szökőkútnál látni ilyet, ahol jó mókának tűnhet kipróbálni, vajon melyik fúvókából jön a legközelebb víz. Legfeljebb kicsit nedves lesz a kicsi, na és!?

Sajnos nem jó ötlet.

Akár nagyon súlyos fertőzést, betegséget lehet a szökőkút vízétől összeszedni:

.
1. Azért, ha fertőtlenített: túl erős vegyszerek, sokszoros mennyiségben mint pl. egy medencében, ez gyakran okozhat allergiás reakciót

.
2. Azért, ha nem fertőtlentett: baktériumok, gombák, és belélegzéssel könnyen a tüdőbe jutó kórokozók, ami akár kórházi kezelést igényel, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést (hiszen a legtöbb gyerkőc a vízsugarak felett szaladgál, lecsüccsen, alulról is simán bejuthat a szervezetbe) kaphat tőle. Néhány példa: ótvar, Legionella, E.Coli, szalmonella.

.

Ez a víz, ami ott boldogan csörgedezik, időszakosan cserélik. NEM FOLYÓVÍZ, nem cserélődik folyamatosan. Egy rendszerben van, ami “forgatja”. Ugyanazt, akkor is ha fertőzött.

.
Ha a gombás lábával valaki rálép, az is ott marad a vízben. Ha a galamb belekakil, ott marad a vízben. Ha egy fertőzött személy hozzáér, ott marad a vízben. Ha egy férges kutya játszik benne, ott marad a vízben.

Ha meleg van, a kórokozók elszaporodnak ebben a vízben, sőt, még egy csúszós, nyálkás réteg is képződik a területen, ahol a gyermeked könnyen elcsúszhat.

.

Megelőzés

  1. Ne menjetek a szökőkútba, még a lábát se tedd bele gyermekednek (hiszen a kórokozók belélgezés útján is bekerülhetnek a szervezetbe, nem feltétlen kell a szájába víznek kerülnie hozzá, el is eshet a nyálkás rétegen, sőt még alulról is bejuthat a fertőzés). Ezeket a közterületek díszítésére találták ki, sajnos nem fürdésre vagy pancsolásra. 
  2. A kutyádat se itasd a szökőkútból/ne engedd belemenni, nem jó ötlet. Ugyanúgy meg tud betegedni.

  3. Ezt a bejegyzést juttasd el sok szülőhöz. Segíts, hogy a kicsik feleslegesen ne legyenek veszélynek kitéve! Ha van olyan szülőtársad, aki szokta gyermekét szökőkútban mókáztatni, figyelmeztesd a veszélyre.

  4. Ha meleg van, mindig legyen nálatok elegendő folyadék, naptej, sapi, és keresd meg az ivóvízzel ellátott kutakat, árnyékos helyeket.

“Az én gyerekemnek soha nem volt tőle baja”

Nem tudhatjuk, melyik szökőkút fertőzött és melyik nem. Az, hogy egyszer nem volt baja egy bizonyos gyermeknek, nem jelenti azt, hogy a másiknak sem lesz (a fertőzés létrejötte sok tényezőtől függ).

Tudjuk, hogy nem lehet és nem is kell a gyermekeket a széltől is óvni. Gyerekek, nem kell sterilen védeni őket.Mégis, a szökőkútak kórokozókkal/vagy erős fertőtlenítőszerrel fertőzött vize nem esik a “túlaggódás” kategóriájába.

Otthon sem hagyod őt a koszos felmosóvízben fürdeni, miért tennéd ezt az utcán? 

.

Az élet első 2-3 éve minden szempontból nagyon fontos egy gyermek életében. Sokkal könnyebb megelőzni a betegségeket, mint utólag kezelni. Erre lehetőség van a legkülönfélébb esetekben (pl. allergia, magasvérnyomás, elhízás, cukorbetegség, fejlődési elmaradás, hiánybetegségek, stb.). Írtunk minden megelőzési lehetőségről ITT.  Kukkants rá, és ne feledd:

A szökőkút nem jó buli. Főleg nem kórházban kikötni miatta. Még a kutyáknak sem.