Barion Pixel

Adhatok a babámnak epret?

a 4 leggyakoribb tünet, amiket okozhat

Gyakran hallható, hogy „csak az eper magja allergizál”, pedig ez nem így van. Az alábbi írásból megtudhatod mikortól és hogyan adható a gyümölcs, milyen 4 fő tüneteket okozhat és egyáltalán: miért és hogyan érdemes kínálni a legkisebbeknek.

Eper vagy szamóca?

Nos, az eper a fán terem. Nem viccelek, az a fehér/fekete színű, szederhez hasonló gyümölcs az eper. A szamóca pedig a föld közelében terem, bokron. Kertész hivalatos nyelven amit epernek hívunk, az bizony a szamóca. A hazai szamóca kb. május közepétől elérhető (és a kisebb szemek finomabbak, mint a nagyobbak).

Miért jó?

Gazdag C-vitaminban (immunitás, szemek egészsége), kalciumban és foszforban (előbbi: csontok, fogak fejlődése, szív, az izmok és az idegek működése, utóbbi: emésztés javítása, fontos kémiai reakciók), antioxidánsokban (szabadgyökök elleni védelem), folsavban (agyi működés, vvt termelés segítése). Tehát tetőtől talpig jó.

Mikortól adható?

Egy picit óvatosabban kell kezelni, mint a többi gyümölcsöt, hiszen (ugyan nem gyakran, de) előfordulhat rá allergiás reakció, száj körüli pirosság egyaránt. Azt javasoljuk, a gyermek 11-12 hónapos kora körül történjen a bevezetése (ahogyan az ingyenes Kisokosban olvasható több száz más összetevő ajánlott bevezetési ideje mellett). Amennyiben a családban előfordul allergia, keresd fel ezzel a kérdéssel gyermekorvosotokat. Fontos, hogy a nemzetközileg elfogadott hozzátáplálási irányelvek szerint nem csökkenti az atópiás megbetegedések előfordulását a gyakori allergének késleltetett bevezetése, így 1 éves kor előtt bevezethetőek. A mi Kisokosunkba azért írtuk hátrébb (de az 1 éves „határt” figyelembe véve) az epret, mert az alábbi hatásokat „jobb” egy kicsit nagyobb babával átélni, mint egy hathónapossal.  Persze ettől még ha az élet úgy hozza, hogy megbízható helyről érett, finom eperhez jutsz, biztosan nem múlik pár héten, láttunk már rengeteg kisebb babát epret majszolni- ha szezon van, és a baba nem magas rizikócsoportú, nem érdemes kihagyni frissen (magas rizikó: atópiás megbetegedés/egyéb allergia).

FONTOS: az eper az ún. „Dirty dozen” listán előkelő (ELSŐ) helyen szerepel idén is az Amerikai Környezetvédelmi Szervezet (EWG) hivatalos listáján, azaz erősen szennyezett lehet peszticidekkel (növényvédő szerek). Alapos mosás után kínáld a család számára a gyümölcsöt, vagy válassz otthoni, esetleg organikus változatot!

Mit okozhat az eper kisgyermekek, babák esetében?

 1. Félrenyelést: az epret elég könnyű a babák számára elrágni, előfordul hogy annyira „csúszik”, hogy nem rágják meg, és egészben jut le, mely félrenyelést okozhat. Ezt minimálisra lehet csökkenteni, ha falatnyi (de nem mini) falatokra vágod kínálás előtt. Tudd meg, hogyan érdemes felvágni a darabos falatokat biztonságosan ITT.
 2. Allergiás reakciót: egyrészt az eper szőröcskéi nagyszerűen megfogják az éppen virágzó fák pollenjeit, ez is okozhat gondot. Másrészt maga az eper is, melynek NEM kizárólag a magjai allergizálhatnak, hanem maga a gyümölcshús is. Tehát passzírozni teljesen felesleges, ellenben megmosni alaposan kötelező.

Allergiás reakciók: babád teste többféleképpen reagálhat az allergénekre. Allergiás reakciók esetén vannak korai és késői reakciók. A pontos tüneteket érdemes elkülöníteni (pl. (kiütés, viszketés, duzzanat, légzési nehézség, hányás, hasmenés, sápadt bőr, eszméletvesztés), ennek módját elovashatod ITT.

 1. Élelmiszer fertőzést/mérgezést: az az eperszem, mely a földdel kontaktusba lép (azaz leér a földre, a gyümölcs szennyezett lehet) a talajlakó baciknak/kórokozóknak/féregpetéknek kellemes lakhelyet szolgáltathat az eper puhasága és magas víztartalma miatt. Ezek aztán tudnak tüneteket okozni, akkor is, ha magát a földet lemostad a gyümölcsről. Ennek oka a trágyázás, a földön és földben lakó állatok, maga a leszedő higiéniája, a gombák, kukackák, rovarok, rágcsálók,  stb. Indulj ki abból, hogy az eper szennyezett, ha földdel érintkezett, ezért hőkezeld ebben az esetben forrástól számítva kb 3 percig. Megelőzés: NE adj a babának, kisgyermeknek olyan epret, mely a földhöz ért (jó megoldás: talajtakaró/csüngő eperfajták).

4. Periorális dermatitist: azaz száj körüli pirosságot, mely nem allergiás reakció, maga a gyümölcs sav-, és illóolajtartalma okozhatja. Ezt meg lehet előzni, ha eperevés előtt/és után a gyermek szája körül bekened hidratálókrémmel a bőrt (így ez mintegy védőréteget képez ott), és nem hagyod, hogy sokáig eperlé kerüljön az adott területre (nedves törölgetés).

FONTOS: ha bármilyen tünetet tapasztalsz gyermekednél eper fogyasztása után, bízd gyermekorvosra annak eldöntését, kezelését. Segíthet, ha lefotózod a tünetet, hátha addig elmúlik (ebben az esetben is vidd orvoshoz).

Mennyi epret érdemes először adni a babának?

Fél-egy szemet, majd 3-4 napig kivárni, hogy más újdonságot ne kapjon. Az esetleges allergiás reakcióknak ennyi idő kell, hogy megjelenjenek.

Miért van több, 4 hónapos kortól adható üveges bébiételben eper?

A pasztőrözésnek és a speciális eljárásnak köszönhetően az eper allergenizáló tulajdonsága megszelídülhet. Bizonytalan, hogy ezt otthon hogyan lehet hőközléssel elérni.

Bevezetettnek az eper akkor minősül, ha a gyermek nem üveges bébiételen keresztül kapta, hanem gyümölcsből.

Hogyan válassz epret?

Nagyon hamar megromlik, penészesedik akár 1 napon belül. Ha barnás/szőrös egy szem is/sérült/földes, ne vásárold meg. Nem elég azt az 1 sérült szemet eltávolítani, a penész (láthatatlan) gombafonalak segítségével megfertőzhette a többi gyümölcsöt is.  Érdemes hűtőben tárolni felhasználásig, méghozzá egy sorba pakolva (nem egymásra halmozva a szemeket). A hideg hatására az íze kevésbé érezhető, így mielőtt felhasználod, hagyj neki fél-1 órát szobahőmérsékleten.

TIPP: ha nem épp az eperszezon lesz amikor bevezetnéd az epret gyermekednek, fagyassz le egy adagot előre. Ezt hőkezelned kell amikor eljön az idő, nem elég felolvasztani. Ha nem tudtál lefagyasztani, ne aggódj, több boltban kapható fagyasztott eper.

Receptek eperrel

 • Pürés babánál ugyan nemigen fordul elő (kivéve egy-két bátrabb anya-baba párosnál, melyek nagyszámban előfordulnak és a kicsik örülnek, nincs bajuk a legtöbbüknek ettől), mégis jól működik együtt:
  • Sárgadinnyével, banánnal pürésítve.
  • Mangóval, banánnal pürésítve.
  • Joghurttal és egy csipet vaníliával pürésítve.
 • Darabos ételt evő babáknak:
  • Muffin
  • Babacsinta
  • Pite
  • Friss eper
  • Eper smoothie

Nem kell nagyon túlparázni, egyszerűen fel kell készülni ezekre a tünetekre, melyek azért nagyon ritkák. Nem érdemes kihagyni az epret sem a baba étrendjéből hiszen általában imádják, csak ügyelni kell néhány dologra. Fontos, hogy egészséges babának az epret is szükséges bevezetni 1 éves koruk előtt a legújabb irányelvek szerint. Ha pedig bizonytalan vagy, fordulj bizalommal a rendelőben szakemberekhez. Mi komoly szakember gárdával arra vállalkoztunk, hogy megtanítjuk a szülőket mindenre, amire gyermekük első 4 évében szükségük lesz. Fontos dolgok derülnek ki.  (részletek)

Köszönjük, ha megosztod! 🙂 

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.