Barion Pixel

Gyógynövények a legkisebbeknek

Gyögynövények a legkisebbeknek

életkoronkénti bontásban

.

A szülők zöme rengeteg ellentétes információval találkozik azzal kapcsolatban, vajon melyik gyógynövény adható biztonsággal a kisgyermekének, pontosan mikortól és hogyan. Melyik segíthet bizonyos tüneteken, és melyik jelenthet valós veszélyt? Dr. Csupor Dezső gyógyszerész, gyógynövényszakértő tanácsait közöljük a Szülőakadémia c. könyvből. 

.

Vannak olyan gyógynövények/hatóanyagok/élelmiszerek, amelyek kerülendőek 1 éves kor előtt? 

.A korábban érvényes álláspont szerint viszonylag hosszan lehetett volna sorolni a növényeket, köztük több olyan növényt, amelynek biztonságosságát egzakt adatok nem támasztják alá, ugyanakkor a tapasztalat szerint nagyon biztonságosnak tűnnek.

A ma uralkodó attitűd szerint minden növény potenciálisan kockázatos, mindaddig, amíg ennek ellenkezőjét nem igazolják.

Ehhez nemcsak laboratóriumi vizsgálatok kellenének, hanem csecsemőkön elvégzett vizsgálatok is. Az ilyenek kivitelezése nagyon nehéz, nem meglepő hát, hogy alig van olyan vizsgálati adat, amely lehetővé tenné a csecsemőkori alkalmazást.

Az Európai Gyógyszerügynökségnek egészen hosszú listája van az Európai Unióban hivatalosan alkalmazható növényekről, ezek közül meglehetősen kevésnél tüntetik fel az 1 év alatti alkalmazás lehetőségét.

A Gyógyszerügynökség listája a növényeket és általánosan használt kivonataikat tartalmazza. Elképzelhető (és ez nem csak elvi lehetőség), hogy az egy éven aluliaknak nem ajánlott növények valamelyikéből készül olyan gyógyszerkészítmény (vagy gyógytermék), amely mégis alkalmazható csecsemőknek. Erre az ad lehetőséget, ha a gyártó az adott termékkel elvégez minden olyan vizsgálatot, amelyek alátámasztják a biztonságosságot ebben a speciális betegcsoportban.

Természetesen a konkrét termékkel kapcsolatos megállapítás nem terjeszthető ki az előállításra használt növény egyéb (más összetételű) készítményeire.

A gyógynövények gyógyszerként való alkalmazását a minimális kockázat érdekében szigorúan szabályozzák, így alig van olyan növény, amely esetén elégségesnek ítélték meg a bizonyítékokat a csecsemő- és kisgyermekkorban való biztonságos alkalmazáshoz. Némileg visszás, hogy ugyanez a szemlélet korántsem érvényesül az élelmiszerként forgalmazott termékeknél.

Az édeskömény esztragoltartalma miatt gyógyszerként 4 éves kortól alkalmazható, élelmiszerként forgalmazva teáját 2 hetes kortól ajánlják. Lehet, hogy a 4 éves alsó korhatár túlzott óvatosság eredménye, de az sem teljesen rendjén való, hogy a biztonságossággal kapcsolatos újabb ismeretek szinte kizárólag a gyógyszerként forgalmazott termékekre vonatkoznak.

Az általános (és lehet, hogy némileg túlzó) óvatosságon túl kifejezetten kerülendő az olyan növények alkalmazása csecsemőkorban, amelyek erős hatású anyagokat (alkaloidokat, így például koffeint), illóolajat (a mentától az édesköményen át a konyhaköményig), irritáló anyagokat (szaponinokat, mint a kankalingyökér vagy a borostyán) tartalmaznak. Ugyanez érvényes azokra a növényekre, amelyekben megtalálhatóak azok a vegyületek, amelyeknek veszélyességére az elmúlt években terelődött figyelem (esztragol – édeskömény, ánizs; mentofurán – menta).

.

Vannak olyan gyógynövények/hatóanyagok/élelmiszerek, amelyek kerülendők kisgyermekkorban (1 éves kor felett)?

A kisgyermekek számára veszélyes, kerülendő növények köre átfedést mutat a csecsemők esetén körvonalazottal, azzal a különbséggel, hogy az ő esetükben néhány gyógynövény lekerül a tiltólistáról.

A kisgyermekkorban bizonyítottan biztonságos növények köre nem sokkal bővebb, mint csecsemők esetén.

.

.

Melyik gyógynövény adható biztonsággal 0-6 éves korig?

.

Koragyermekkori Fejlődési Kisokosunkból, mely egy ingyenesen letölthető online anyag megtudható részletesen. Letöltés.

.

FIGYELEM: rengeteg téves, veszélyes információ kering ezzel a témával kapcsolatban, sajnos gyermekek és felnőttek esetében is. Ha hiteles szakemberektől szeretnél a gyógynövényekről, készítményekről valós képet kapni, kattints ide: Pirulakalauz. 

forrás: KÖNYV , melyet  19 hazai gyakorló szakember írt. Ajánljuk minden szülőnek, akinek 0-5 év kötti gyermeke van (benne: fejlődés, egészség, táplálás, alvás, megelőzés, gyógynövények, mozgás, beszéd, pszichés fejlődés, nevelés, stb.)

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.