fbpx
0.5 C
Budapest
kedd, január 26, 2021

Székrekedés, véres széklet – így segíthetsz a szakemberek szerint

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

MINDENT A SZÉKREKEDÉSRŐL

A SZAKEMBEREKTŐL

Részlet a “Hozzátáplálás szakemberektől”  c. műből, melyben további 80 db fontos csecsemő-, kisdedtáplálási tévhitet dolgoztunk fel. A részletekért kattints IDE (mivel már nem sok darab van..)

A kakilás (székelés) akkor indul be, ha a végbélbe nagyobb mennyiségű széklet kerül. Itt a kaki találkozik két záróizommal: belső (nem irányítható tudatosan) és külső (akaratlagosan befolyásolható), tehát ha a gyerkőc innen kvázi feljebb nyomja a kakit, képes visszatartani. Ha ez huzamosabb ideig ismétlődik, a kaki egyre keményebb lesz, az izom ellazul, és a pelus / bugyi kicsit kakis lesz (ez is székrekedés).

Mennyi az annyi?

Babád a születése utáni első pár hétben kb. napi 3–4-szer kakil. Anyatejes babáknál normális lehet a napi 3, de a heti 1 kakilás is, amennyiben más panasza nincs, és jól fejlődik.
Ha babád tápszeres, a kakilások száma kevesebb lehet. A hozzátáplálás elkezdésével változhat a kakilások gyakorisága.
Tehát ha például 2 éves gyermeked kétnaponta kakil (amely semmilyen panaszt nem okoz számára és jól fejlődik), nincs székrekedése!

Akkor beszélhetünk székrekedésről, ha

• a székelések (kakilás) száma heti 3-nál kevesebb

bogyós, apró és/vagy kemény a gyermeked széklete

• fájdalmas, erőlködéssel jár a kakilás

 

TuDTAD? Létezik csecsemőkori székrekedés is! Amennyiben babád 6 hónaposnál fiatalabb, minimum 10 percig tartó szenvedés, erőlködés után sikerült kakilnia, megkönnyebbül, de emellett egészséges, és fejlődése jó, akkor csecsemőkori székrekedés állhat a háttérben! Székrekedést okozhat pl. Hirschprung-kór (a születés utáni legelső kaki késik), cöliákia és tejallergia egyaránt.

Ha arra gyanakszol, hogy gyermeked székrekedésben szenved, keress fel gyermekorvost, hiszen ki kell zárni bizonyos okokat (pl. bélcsavarodás, bélelzáródás), csak ezután kezdj terápiát!

Gyermekeknél három periódusban gyakoribb a székrekés előfordulása:


1.
Hozzátáplálás elkezdése: az ételek állaga változik. Nem jó, ha túl hirte- len, ezért ajánljuk, hogy az étel állaga fokozatosan legyen egyre szilárdabb, ne teljes kiőrlésű ki ivel kezdd a hozzátáplálást! Az első ételekhez kevert anyatej/tápszer tulajdonképpen hígítja a püréket, így könnyebb emészteni őket.
2.
Szobatisztaságra nevelés: fontos, hogy babádat születésétől fogva arra neveld, hogy a kakilás természetes folyamat, nem undorító, nem kell felhaj- tást csapni körülötte! Például, sokszor hallani, ha bekakilt a baba: „Fúúj, de büdös!”. ezzel azt sugallod, hogy a kakilás nem normális, undorító, visszatasztító dolog, és elősegítheted vele a széklet visszatartását, ami székrekedéshez vezethet! az is fontos, hogy megtanítsd a helyes pozícióra!
A kakilás guggolás közben sokkal egyszerűbb, és közben kiegyenesedik az út a széklet számára: nem kell nyomni, és elenged az izom. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy gyermekedet mászasd fel a WC-ülőke peremére guggolni, hanem azt, hogy amikor ráülteted (akár a bilire), tegyél egy sámlit a lába alá, ezzel a guggolás helyzetét imitálva!
3.
Iskola megkezdése: pszichológiai vonatkozásai is vannak, hiszen a gyer- mek krízisen megy keresztül (elvárások, rendszeresség, új környezet, új helyzet).

.

Mi segíthet?

• Elsősorban az, ha segítséget kérsz a gyermekorvostól, dietetikustól. Ők segítenek beállítani a megfelelő étrendet, és ha ez nem elég (általában elég), akkor segítenek, mi legyen a következő lépés (pl. hashajtó, szélcső).
• Probiotikum (megfelelő törzs. pl.: Lactobacillus reuteri DSM 17938)
• Táplálkozás összetételének megváltoztatása: ezen belül is a rostok növelése (optimális szintre), de nem mindegy, hogyan! Vannak vízben oldódó és vízben nem oldódó rostok. Utóbbiak hatása erőteljesebb, de gyakrabban okozhatnak hasfájást is. A rostok fogyasztását székrekedésnél érdemes növelni, de a rostoknak van egy jóbarátjuk, akik nélkül pont az ellenkező hatást fejtik ki, és ez a folyadék! Tehát rostok és víz!
• Jó szolgálatot tehet a reszelt alma, szilvalé, szilva, birsalmasajt, csecsemőknek készült teljes kiőrlésű búzát tartalmazó termékek, anyatej keverése, joghurt, búzacsírával dúsítás, zabpehely (zabkása, bármilyen fasírtba zab keverése, zabpalacsinta, za- bos muf n stb.). És melléjük kicsit több folyadék! Ne feledd, a rost folyadék nélkül ellenkező hatást érhet el!

TuDTAD?  A gyermek popsijánál lévő záróizom megsérülhet, ha piszkálod (pl. lázmérővel)!

Még egy fontos dolgot meg kell említenünk: a véres székletet!
Ijesztő, ha a pelusban/WC-ben vért találsz. A gyermek orvosi ellátásra szorul, hiszen székletvizsgálat elvégzésével kell kideríteni, hogy ezt mi okozza.

Fontos, hogy megfigyeld, hogy milyen a vér: színe (élénkpiros? bordó?), állaga (darabos? folyékony?), gyakorisága, kísérőtünetei (lázas? székrekedése van? ekcémája van?).

A véres széklet oka lehet például:

  • szoptatott babáknál a mellbimbó vérzése (anyatejjel együtt lenyelheti a baba a mellből szivárgó vért, és ez megjelenhet a pelusban)

  • tejfehérje-allergia (nem mindig ez az oka, ne diétáztasd orvosi kontroll nélkül!)

  • fertőzés

  • székrekedés, emiatt kialakuló repedés, bélkitüremkedés, polip (ez a leggyakoribb oka)

Fontos a türelem! Ne éreztesd gyerkőcöddel, hogy valami gond van vele, „már megint nem kakilsz?” „Miért nem kakilsz, így beteg leszel!”. A stressz szintén nincs jó hatással a székrekedésre. Teremts nyugodt légkört.

lektorálta: dr. Cseh Áron (gyermek-gasztroenterológus)

____

VÉDETT tartalom! Köszönjük ha megosztod, és ha szeretenél hazai szakemberek tollából olvasni hasonlóan fontos témákról, kattints IDE. 

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS