Barion Pixel

A baba 7 fontos evési reflexe

Ez a 7 evési reflex fontos a babádnak

hiánypótló kalauz a hozzátápláláshoz

.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.

Nem is gondolnád, mennyi reflex segíti babádat abban, hogyan egyen, szopjon, nyeljen vagy akár lélegezzen! Ahhoz, hogy megtanuljon enni, hét különböző reflex irányítja őt – kereső-szopó reflex, szopási reflex, nyelési reflex, követő reflex, öklendezési reflex, köhögési reflex, nyelvkilökő reflex- a te segítségeddel. Ebben a nagyon részletes írásból megtudhatod hogy ezek alapján hogyan tudod eldönteni, valójában készen áll a gyermeked a hozzátáplálásra, mit kell tenned, ha ezeket észleled, és miért lehet veszélyes a túl sok öklendezés.

.

Babád megszületik, majd rengeteg érzékszervi inger éri. Ehhez a „harchoz” sok sok primitív reflex vértezi fel a kis hőst-már az anyaméhben-, ezáltal azonnal tud reagálni a környezeti ingerekre és a saját szükségleteire.

Ilyen a Moro-reflex, a markoló-szopó reflex, a kereső-szopó reflex, az ATNR, a TLR, a Babinski-, Landau reflex, az STNR, Galant reflex. Ne izgulj, nem kell ezeket megtanulnod, a szakemberek vizsgálják ezek meglétét/meg nem létét a státuszvizsgálatok alatt.

A primitív reflexeket az agytörzs irányítja, teljesen automatikusak. Alapvető fontosságúak a picinek, és segítik őt a későbbi fejlődésében. 6-12 hónapos kor között ezek „leépülnek”, átadják a helyet új készségeknek.

Amikor ezen a nehéz, kezdeti, első pár hónapos időszakon túljutott a babóca, az agya magasabbrendű központjainak ellenőrzése/gátlása alá kerülnek primitív reflexei. Bonyolultabb dolgok következnek, ami miatt a baba képes lesz akaratlagosan működni, például enni.

.

Mikor rendellenesek a primitív reflexek?

.

Ha 9-12 hónapos kor után is aktívan maradnak. Akadályozhatja ez a babát a fejlődésben a legkülönfélébb területeken: evés, mozgás, beszéd, testtartás, finommotorika, stb.

.

Miért fontosak az evési reflexek?

.

Rengeteg baba hat hónapos kora előtt még nem rendelkezik a biztonságos hozzátápláláshoz szükséges finom motoros, nagy motoros és orális motoros készségekkel.

Hat hónapos korban zömük már igen, azaz tetőtől talpig készen állnak a táplálásra. A legtöbbük jól kezeli a pürékét bevezető textúra formájában, majd gyorsan tudnak fejlődni a biztonságos puha falatkákhoz. Ha a hozzátáplálásról mindent szeretnél tudni, akkor olvasd el EZT.

Amikor a baba megtapasztalja a hozzátáplálás elején ezeket az akaratlagos reflexes mozgásokat, megtanulja, hogyan lehet újra és újra ezeket elvégeznie, ahhoz hogy célt érjen. 1 éves kora végére a primitív reflexek eltűnnek vagy integrálódnak. Ezen reflexek közül kettő, a nyelési reflex és a öklendezési reflex az egész életben fennmarad segíteni őt.

Jöjjenek az evési reflexek, melyeket jó, ha ismersz 

.

KERESŐ/KERESŐ-SZOPÓ REFLEX

..

.Mi ez?

Amikor valami megérinti a baba arcát/száját, a szája a stimuláló forrás felé fordul, és kinyitja. Érdekes, hogy intenzitása eltűnik egy időre, ha a baba jól lakott.

Mikor látható?

Legaktívabban az élet első, második hónapjában. A legjobban a születést követő órákban látható, és nagyon fontos segítője ez a szopizásnak. Egyes szakemberek úgy magyarázzák, hogy ez a reflex szeret „kielégített” lenni, és ha ez nincs így, később kihatással lehet az evésre. A reflex teljes mértékben integrálódik három és hat hónapos kor között.

Mire való?

Segítségével megtalálja babád a mellbimbót/cumisüveget, és alkalmas lesz a szájacskája a táplálásra (folyadék) -azaz rácuppan.

Ételek, amelyek ideálisak e reflexből való tanuláshoz: Folyadékok – anyatej vagy tápszer

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

Sajnos ez a reflex megakadályozhatja, hogy a nyelvecske nyeléshez szükséges mozgásai fejlődjenek, plussz a rágás is nehéz, mert a nyelv túlságosan elöl marad. Kisgyermekkorban például a gyermek nagyon nyálzik, furcsán ejt ki néhány szót, rossz a kézügyessége, esetleg nehezen nyel.

.

SZOPÁSI REFLEX

.

Mi ez?

A nyelv előre-hátra való hullámszerű mozgása a falatot a torok felé irányítja. Folyadék kinyerésére használja ezt babád pofija a mellből/cumisüvegből, de a cumizás, ujjszopás is ennek segítségével történik. A szopás később fejlettebb nyelvmozgással történik, ahol a nyelv elülső része felfelé mozog (azaz a nyelv többi részétől függetlenül). Az arc és az ajkak még jobban összekapcsolódnak, és egy kicsit nehezebb, nagyobb vagy sziládabb ételmennyiséget vezetnek a torok felé.

Mikor látható?

Születéskor már látni, a baba azonban kb. két és három hónapos kora között gyakorol kontrollt a szopás felett.

Mire való?

Ahhoz, hogy a baba nagyobb mennyiségű táplálékot kapjon a mellből/cumisüvegből,  több koordinációval és kevésbé fárasztóan. A koordináció és az erő növekedése elengedhetetlen a pürék és a puha szilárd falatok „menedzseléséhez”, megtanulásához.

Ételek, amelyek ideálisak e reflexből való tanuláshoz: Folyadékok – anyatej vagy tápszer.

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

A szopizás  2-3 hónapos kor körül fokozatosan áttér a szándékos szopásra. Integrálhat 6 és 12 hónap között.

.

NYELVKILÖKŐ/NYELVKIÖLTŐ REFLEX  

.

Mi ez?

A nyelv előre való mozgása, amely valószínűleg a szopási reflex része. Kitolja a falatot vagy tárgyat a szájból.

Mikor látható?  

Három vagy négy hónapos korban kezd eltűnni, amikor a csecsemőnél akaratlagos szopási reflex lép fel.

Mire való?

A légutak védelmére.

Ételek, amelyek ideálisak e reflexből való tanuláshoz: Folyadékok – anyatej vagy tápszer.

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

A reflex három vagy négy hónapos kor körül kezd eltűnni. Nagyon sok szakember arról számol be, hogy van, hogy 6-1O hónapos korban is látható, ez pedig nehezíti annak eldöntését, hogy a baba szándékosan tolja-e ki az ételt, vagy reflektíven tolja-e ki az ételt (azaz a reflex irányítása miatt, akaratlanul). A teljes mértékben akaratlagos, előre való mozgása a nyelvnek kb. 18 hónapos korban következik be. Ekkorra ez a reflex integrálódik. Néha megfigyelhető 18 hónapos kor alatt, amikor a babád új ételekkel, textúrákkal ismerkedik meg. Ezután, azaz 18 hós kor után azonban a nyelv minden előre elmozdulása szándékos lesz. Hagyj időt ezekre a tapasztalásokra!

.

.

NYELÉSI REFLEX 

Mi ez?

A nyelés három fázisból áll: orális (az étel előkészítése és rágása, majd összegyűjtése és továbbhaladása a garat és a torok irányába), pharingeális (az étel bekerül és eljut a torokba), és esophageális (az étel bejutása a nyelőcsőbe).

Mikor látható?

Már a méhen belül.

Mire jó?

A nyelés az idő múlásával egyre koordináltabbá válik, és 12 hónapos kor körül már érett nyelésmintáról beszélhetünk. A babák 18 hónapos korukra tisztán érzik, ismerik a nyelés fogalmát, és szándékosan is meg tudják tenni, ha azt mondod neki: „nyelj egyet”.

Ételek, amelyek ideálisak ennek a reflexnek a megtanulásához: Folyadékokat, minden textúrájú pürét és a puha falatkákat be kell vezetni a többi reflex ütemtervének betartásával. A nyelés folyamatosan javul a különféle textúrákkal és ételtípusokkal való expozícióval/találkozással/kínálással összehangoltan, ám csak akkor, ha a reflexintegráció és a tanulás folytonossága mentén vezetik be.

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

Igen, 18 hónapos kor körül válik teljesen akaratlagossá.

.

HARAPÓ REFLEX

Mi ez?

A baba ráharap, majd ismételten engedi el azt, ami enyhe nyomást gyakorol az ínyére.

Mikor látható?

Már születéskor, de csak a baba 5-9 hónapos kora körül lesz akaratlagos. Ez a fogzással összhangban van, ekkor lassan egyre többféle állagú étel kínálod. Fokozatosan integrálódik 9 és 12 hónapos kor között.

Mire való?

A rágó mozgás elkülönül a nyelv mozgásától, és végül képes lesz a baba harapni ételekből és megrágni a falatokat, ételeket.

Ételek, amelyek ideálisak ennek a reflexnek a megtanulásához: Puha, darabos ételek

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

Öt és kilenc hónapos kor között a baba kezdi megszerezni az irányítást, és harapni kezd puha ételeket vagy rágcsálja a játékokat.

.

OLDAL IRÁNYÚ NYELV REFLEX/KÖVETŐ REFLEX 

Mi ez?

A baba nyelve a stimuláció felé mozog a nyelv oldala vagy alsó fogíny érintésére.

Mikor látható?

Születéskor már látni, 9 és 24 hónapos kor között fokozatosan integrálódik.

Mire jó?

Szükség van rá ahhoz, hogy a baba megtanulja, megtapasztalja az ételt irányítani, érezni a szájában. Végül arra használja majd, hogy a falatot az ínyére, majd később a rágásra szolgáló őrlőfogakra továbbítsa, és rágja addig, amíg úgy érzi, már le tudja nyelni.

Ételek, amelyek ideálisak ennek a reflexnek a megtanulásához: Hosszúkás alakú ételek (hasáb alak pl.), amelyek stimulálják a nyelv oldalát, amikor a baba ezt az öklében tartja. Kanál, rágóka, vagy az ujjacskái mártogatása az ételekbe szintén ideálisak ehhez. A nyelvnek oldalirányban kell mozognia, hogy kifejlődjön az evéshez és a beszédhez szükséges fontos izmokat.

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

Naná, az akaratlagos mozgás, irányítás hat és nyolc hónapos kor között kezdődik.

.

ÖKLENDEZÉSI REFLEX 

Mi ez?

A lágy szájpad emelkedik, a fej hátra dől, a nyelv leereszkedik, és az állkapocs előrecsúszik, ahogy a baba szája szélesebbre nyílik. A torok izmainak összehúzódását is észlelhetjük, amikor a gégefő emelkedik.

Mikor látható?

Az öklendezési reflex az egész életben megmarad, de hátrébb halad a baba nyelvén egy idő után, így kevésbé valószínű, hogy stimulálódik. Hat és kilenc hónapos korban az öklendezési reflex a nyelv hátsó harmadán váltódik ki, majd az etetés tapasztalatoktól függően a nyelv hátsó negyede felé mozog.

Az öklendezés ijesztőnek tűnhet, de ez a tanulási folyamat természetes része, és várható a hozzátáplálás alatt. Ennek ellenére a túl sok öklendezés nem egészséges.

Mit tegyek, ha a babám öklendezik?

Maradj nyugodt. Ne reagálj túlzottan hevesen, hiszen ettől a baba megijedne. Ha nem látod a fulladás jeleit (lsd. alul), figyeld a babát és nézd mi történik. A már vizet ivó gyermeket kérheted, hogy igyon pár kortyot.

Nagyon jó, ha szívószállal– ebben épp annyi víz lesz, amennyi elég a rossz érzés “elmosására”, élelmiszermaradványok kiöblítésére. Nem kell hozzá megdöntenie az állát, mint egy pohárnál /csőrös kulacsnál. Ha megdöntené az állát, ezt az öklendezett darabot pont a légutakba küldhetné… Ha az álla vízszintes marad (mint a szívószál esetében), csökken ennek valószínűsége. Ha még nem tud babád szívószállal inni, tarts egy pici vizet elé, felnőtt pohárban (az állát így sem kell nagyon megemelnie). A szívószál szuper eszköz, tanítsd meg babádat használni már kb 7 hós kor körül: azonban a szívószálat vágd rövidre, és szélesebbet válassz, hogy könnyű legyen ráéreznie a módszerre. A szívószálas kulacsok szívószálait is érdemes levágnod rövidre, hogy mikor bekapja, éppen csak a nyelve hegyéig érjen- így nem nyomja le a nyelvet, és tud szabadon folyadékot továbbítani: inni.

Nem szokatlan, hogy a gyermek hányni kezd öklendezés után. A gyermek öklendezéskor továbbra is képes lélegezni, sírni és hangot kiadni.

Mire jó az öklendezés?

Védő mechanizmusként szolgál a fulladás megakadályozására, de azért nem 1OO%-os a működése minden esetben.

Olyasmi ez, mint amikor a gyermek elesik néhányszor, amikor járni tanul. Teljesen oké az elesés, az viszont nem jó, ha naponta elesik több alkalommal. Ilyen az öklendezés is, nem kellemes élmény. A túl sok öklendezés miatt a baba elakadhat a fejlődésben, válogatóssá válhat, hiszen fél az evéstől. Fél, hogy megint meg fog történni. Túl sok példéul, ha minden etetési helyzetben megfigyelhető. Ilyenkor már szükséges a szakmai segítség, etetésben jártas szakember személyében.

Az öklendezés nem fuldoklás! Fuldoklásnál a falat/idegen test részlegesen vagy teljesen elzárja a légutakat. NINCS HANGJA, vagy nagyon halk. A baba kinyitja a száját, nagyra nyitja a szemeit, levegőért kapkod, és bőre/ajka színe változni kezd. Ilyenkor be kell avatkoznod, elsősegély tanfolyamon érdemes elsajátítani a légúti idegen test eltávolításának módszerét- életmentő lehet, pár másodpercen múlhat. Mindig maradj a gyermek mellett, ha eszik. 

Az öklendezés átfordulhat fuldoklásba, de a fuldoklás öklendezés nélkül is bekövetkezhet. 

Ételek, amelyek ideálisak ennek a reflexnek a megtanulásához: A pürék és a puha falatok fokozatos bevezetése annak érdekében, hogy a negatív táplálkozási tapasztalatok minimálisak legyenek. Fontos, hogy ezt a két állagot (püré ÉS darabos) ne keverjük össze egy falaton belül, hiszen ez öklendezést vált ki nagy eséllyel a babából (főleg, ha addig pürét evett és valahogy láthatatlan módon belekerül ebbe a biztonságosnak gondolt püréjébe 1-2 darabka, amire nincs felkészülve:éppen ezért fog öklendezni, hogy ezt kiszorítsa. Míg ha a puha, darabos ételeket ő veszi fel a kezecskéivel (hajrá, finom motorika), látja, érzi, hogy ez valami más, valami darabos és rákészül. Jó ötlet, ha ezt a puha, hosszúkás falatot kicsit beirdalod falatnyi darabokra, így csak akkorát fog leharapni belőle. A hosszúkás falat azért jó, mert a baba kézbe, marokba tudja szorítani. Aztán jöhet az apróra vágott, falatnyi étel, ez is letéve elé egy tányérra: ezt már csipesz-fogással fogja megfogni, ami egy precíziósabb mozgulat, de nyugi, egyre ügyesebb lesz).

Hozzátáplálás alatt is fennmarad?

Muszáj neki. Soha nem szándékos, ez mindig reflex irányította marad. Azonban sajnos kondicionált reakcióvá válhat, amikor az agy a látványt, a hangot, a szagot vagy a szenzoros élményeket egyesíti egy bizonyos étel vagy tárgy gondolatával (undor szépen fogalmazva. Éppen ezért nem KELL megenni azt, amit nem kér egy gyermek).

.

A REFLEXEK ÖSSZEFÜGGNEK

Amikor a szopási reflex elhalványul, ez az ideális idő az új készségek, például a harapás és a rágás elsajátításához. A nyelv egyre inkább előre-hátra kezd mozogni amely ismerős mozgás a baba számára. Az elsőként kínált pürék azért még kifolyhatnak a baba ajkai közül. Később már a nyelv előre-hátra mozgása eltűnik, és a babának érett nyelési mintája alakul ki, amely lehetővé teszi, hogy az étel a szájában maradjon, megakadályozza a kifolyást.

Ráadásul az idő múlásával a baba így megtanulja, hogyan mozgatja hátra az falatot lenyeléshez. Először tanul meg így nyelni, majd rágni. Ezért a püré gyakran az első étel, amelyet felkínálunk a babák számára. Ezek a legegyszerűbb ételek arra, amit le tudnak -végülis- szopogatni a kanálról/ujjacskáikról/rágókáról majd lenyelni. A püré egy kézenfekvő híd az önálló evés kialakulásához, megtanulásához. Itt ragadnám meg a szót, hogy a kanalállal nem úgy kínáljuk a babát, hogy azt a nyelvére helyezzük, neadjisten rányomjuk. Pont hogy a falat továbbítását így nem fogja tudni megtanulni, és egyfajta passzív szereplője lesz a táplálásnak.

Nyugodt légkör, szemkontakt, és a babával szemben ülve, az ő magasságával megegyezően, a kanalat a baba szája elé tartjuk . Megvárjuk, hogy kinyissa a száját, és hagyjuk hogy a kanalat ő maga kapja be (természetesen ez nem nagy távolság, de fontos, hogy érezze: anya is segít, de én is teszek érte. Egy összehangolt folyamat.). Engedjük meg, hogy ő maga szívja le a kanálról a pürét, miután rázárta a felső ajkát.

A kanál padlóval való párhuzamos tartása elősegíti a babád megfelelő nyelvhelyzetének kialakítását a következő szakaszhoz, a nyeléshez. . Hagyjon időt arra, hogy babád hátra továbbítsa a pürét és nyeljen. Ez általában 1-2 másodpercig tart. Amikor lenyelte, szemkontakt és várjuk, hogy milyen jeleket ad a baba: ha nyitja a száját, jöhet a következő falat.

A kanál sem mindegy, milyen. Nem alkalmas a felnőtt kiskanál, és sajnos sok forgalomban kapható kanál sem. Fontos, hogy az a kanál, amely a mi kezünkben van kényelmes, hosszú nyelű legyen, és éppen egy pici püré férjen bele/rá. A nagy mennyiség (ami neked lehet hogy nem tűnik soknak a kanálon) hátráltathatja a falat lenyelését, a baba megijedhet tőle. Érdemes pár hét múlva saját kanalat is adni neki, ami viszont a még marékfogása miatt legyen nagyon rövid, tömzsi nyelű (amikor fogja, a nyele ne látszódjon ki a markocskájából). Erről jön egy írás, hiszen az sem egyértelmű, mi is az önálló kanalazás és miért is fontos.

Először belemártja a baba az ételbe a kanalat (ha a tányér magasfalú, az jobb), majd beforgatja -még vállból, nem csuklóból-, majd a szájához teszi. 3 különböző mozdulat. Ha nem hagyod gyakorolni, nem fog menni. Ezzel párhuzamban egy egészséges, fejlett babának olyan 7,5-8 hós korül a már említett puha falatok kínálása (hosszúkás és falatnyi egyaránt) kínálható, sőt kínálandó. A püréken nem jó, ha a babák hosszú hónapokig “rajta maradnak”. A puha, darabos ételek nem váltják ki egyik napról a másikra a püréket, jó darabig párhuzamosan kínálandók, amíg a baba finom motoros képességei elérik azt a szintet, hogy jól lakottságig képes magát etetni, és szívesen eszik így.

Még egyszer: ő szopogatja le a kanálról, majd továbbítja a nyelve segítségével hátra, nem te dugod be a szájába. 🙂

.Min

KELL A PÜRÉ?

Fejlődési szempontból a püré hasznos lehet a baba számára. Amikor egy gyermek megtanul szopni a mellből vagy a cumisüvegből, vákumot képez a szájával. Ez az “intraorális nyomás” a tejet a baba szájába és a torkába vezeti. Amikor a baba kész arra, hogy szilárd ételeket egyen, meg kell változtatnia a falat szájba jutásának módját. A pürék segítik a megfelelő nyelési technika tanulását, azaz az falat hátra továbbítását a nyelvvel és a nyelést.

A BLW szigorú támogatói a pürék teljes elkerülését javasolják. A BLW egy elterjedt alternatív hozzátáplálási módszer. Ahelyett, hogy a felnőtt kanállal püréket kínálna, a baba saját maga által vezeti a folyamatot, a saját kis kezeivel eszik. Szuper alapjai is vannak, pl. a család együtt étkezik, így pozitív érzések maradnak a babában az evésről. A legutóbbi nagy kutatás szerint nem volt különbség a BLW vagy a pürével kínált babák tápláltsági állapotában. A BLW sok mókát és minőségi családi időt kínál. A BLW megváltoztatja a gyermekek étkezési sorrendjét. A püré segítségével a csecsemők először megtanulják nyelni, majd rágni. A BLW esetében a babák először megtanulnak rágni, a falat lenyelés később jön.

Fontos megjegyeznem, hogy a pürével etetett babák táplálása is igény szerint kell, hogy történjen. A baba igényei szerinti. Az igény szerintiség ebben az esetben azt jelenti, hogy a testi igényei mellett (tápanyagok, testtudat, stb) a baba lelki igényeit (visszacsatolás, pozítív megerősítés, elfogadás, szeretetteljes, családi légkör) ugyanúgy kielégíthetjük tápláltsági módszertől függetlenül. Mindegyik módszernél javasoljuk a családi étkezéseket, a minőségi együtt töltött időt.

A már már robot módjára kanalazást, a baba igényeinek figyelembe nem vételét megtömésnek nevezném inkább, és senkinek nem javaslom. A Kiskanál Kommandó egyik módszert sem utasítja el, azonban hiszünk szakemberként Catherine Shaker (MS / CCC-SLP, BCS-S , gyermekgyógyászati ​​beszéd-nyelv patológus, nyelés specialista) mondatában, miszerint: 

A pürék elősegítik a belső nyelv izmainak fejlődését, felkészülve a hatékonyabb rágásra és nyelésre.

Kínálás szempontjából mindegyik babának nagyon fontos, hogy már az első időszakban kapjanak vasban gazdag ételeket. Sem párolt almán, sem almapürén nem jó ötlet hónapokig “tengődni”. A vas az idegrendszer fejlődése és a növekedés miatt nagyon fontos, a hozzátáplálás elejére a legtöbb babának a vasraktárai már kiürülnek, így pótolni kell (pl. vörös hús).

.

MIVEL FÜGGHET ÖSSZE MÉG A BABA TÁPLÁLÁSA?

Láthatod, hogy mennyi háttérfolyamat van a baba testében, amely kihatással lehet a táplálására. Ezen kívül számtalan tényező van még, ilyenek az anatómiai eltérések (nyelv/pofi/mellkas/stb), pszichés tényezők (Anyáé elsősorban), táplálási technikák helyessége, ételválogatás, időzítés, pozitív megerősítés, betegségek (allergia/nyelőcsőgyulladás/reflux/stb.), stbstb. Nem fogod elhinni, de ezek a tényezők minden babánál teljesen mások. Az egyik elutasítja a pürét, a másik a darabos ételt. Mindkettőt okozhatja rengeteg dolog, érdemes utána járni.

Fontos, hogy ismerd babád táplálási igyéneit. Nem mások babájának, a te babádnak. Más igényei vannak egy darabos ételt elutasító gyermeknek, más egy volt korababának akinek esetleg gyakori a léguti tünete, más egy refluxból kigyógyuló de még válogatós kisgyermeknek, más egy allergiás babának, más egy szelektív evő kisgyermeknek, más egy szenzoros feldolgozási zavarral küzdőnek. Ezt látom a kórházban minden alkalommal.

Az én célom az, hogy segítsek neked. Ha csak ezzel a hosszú cikkel, már az is valami. 🙂 De ha szeretnél személyes vagy online dietetikai konzultációt babád személyes tényezőit figyelembe véve, biztonságos fejlődést biztosítani neki, állok rendelkezésedre. Írj az info@gyermekdietetikus.hu címre, és megbeszéljük, miben tudok neked segíteni.

__

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.