Barion Pixel

ÚJ AJÁNLÁS A GYERMEKORVOSOKTÓL- EZEKET IHATJÁK A GYEREKEK

A 2O19-es évben nagyon fontos, nemzetközi ajánlás született meg, melyet sajnos még mindig kevesen ismernek itthon. Arról szól, hogy a 5 éves kor alatti gyerekeknek milyen italt lenne célszerű és egészséges fogyasztaniuk.

Lesznek benne meghökkentő megállapítások, sőt, több ezek közül szembemegy néhány ország ajánlásával.  Tekinthető konszenzusnyilatkozatnak,  sok szervezet egyetért vele: Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia (AND), az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD), az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia  (AAP) és az Amerikai Szív Társaság (AHA).

Ezeknek a nyilatkozatoknak, ajánlásoknak az a célja, hogy a szakembereket, a szülőket, és az egészségügyi szolgáltatókat segítse. Ugyanis  nem mindig van ebben a témakörben (sem) egyetértés.

Reményeim szerint ezután elindul egy olyan kommunikáció, amely megérteti mindenkivel: nagyon fontos az, hogy egy gyermek mit iszik. Sok szó esik a hozzátáplálásról és az ételekről, de valamiért az italokról nem igazán.

.

Pedig az italok kritikus szerepet játszanak a kisgyermekek egészségében. A táplálkozás és a hidratáció egyaránt kulcsfontosságú ezekben az években.

.

AZ AJÁNLÁS SZÁMOS NAGYON KONKRÉT ÚTMUTATÁST TARTALMAZ, LÁSSUK HÁT EZEKET.

 1. Az ajánlás célja az italfogyasztás és az italfogyasztási szokások javítása 5 év alatti gyermekek korcsoportjában, illetve a krónikus betegségek megelőzése.

 2. A statisztikák szerint az italfogyasztás továbbra is eltér az ajánlásoktól és különbségeket mutat különösen a faji / etnikai  és jövedelmi csoportok között. Ezért erre az írásra feltétlen szükség van.

 1. Számos bizonyítékot használt fel a szakértői testület. Több további kutatást javasolnak néhány témakörben.

 2. Az ajánlás erős alapokat nyújt az eü. szakembereknek, szolgáltatóknak és fejlesztőknek, termékgyártóknak, szülőknek és gondozóknak, politikai döntéshozóknak.

 3. Feltétlenül szükséges ezt a kritikus, korai időszakot kihasználni arra, hogy a gyermek a megfelelő italokat fogyassza és kedvelje meg. Így egész élete során magas színvonalú, egészséges mintákat, magatartásokat sajátíthat el. Ebben az életkorban stabilizálódnak az íz-preferenciák.

 4. Elég nagy mennyiséget tehet ki az az ital, amit ebben az életkorban a gyermek elfogyaszt, ezért nagyon nem mindegy: milyen a kalóriaértéke, a cukortartalma, tápanyagtartalma. Következménye lehet a nem megfelelő minőségű és mennyiségű ital fogyasztásának például a fogszuvasodás, az elhízás. Tehát prioritás kell, hogy legyen ennek megelőzése.

 5. A szakértői csoport nem foglalkozik az anyatejjel vagy a csecsemőtápszerekkel, mivel erre széles körben elfogadott ajánlások már vannak.

.

A HÁROM LEGFONTOSABB KATEGÓRIA:

 1. Az egészséges táplálkozás részeként ajánlott italok (tiszta ivóvíz és tiszta, pasztőrözött tej)
 2. Korlátozandó italok (100% gyümölcslé)
 3. Nem ajánlott italok (növényi tej / ital, ízesített tej, junior ital, cukorral édesített italok, LCS ital és koffeinmentes ital)

.

JÖJJÖN HÁT A TÁBLÁZAT

.

.

EGY KIS MAGYARÁZAT

.

 1. AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS RÉSZEKÉNT AJÁNLOTT ITALOK 

.

SIMA IVÓVÍZ

A víz nélkülözhetetlen az élethez. Az egyéni vízigény nagyban változhat, még napi szinten is a fizikai aktivitástól, az éghajlati különbségektől, és kisebb mértékben az étrendi tényezőktől.

 A vízre vonatkozó megfelelő bevitel (AI) referenciaértékeket tartalmazzák, nézd meg az eredeti cikkben, ha érdekel.

 A gyermekeket ösztönözzük arra, hogy sima, ízesítetlen vizet igyanak. Csecsemők számára 0–6 hónapos korban kizárólag az anyatej vagy az anyatej-helyettesítő tápszer ajánlható a folyadék- és tápanyagigény kielégítéséhez. Az AAP megjegyezte, hogy ha az emberi tej vagy tápszer bevitel megfelelő, egészséges csecsemőknek nincs szükségük további vízre, kivéve talán, amikor a környezeti hőmérséklet rendkívül magas.  Amikor a csecsemő hozzátáplálása elkezdődik (általában 6 hónap körül),  kezdjünk egy kis mennyiségű vizet kínálni számára. Ennek az a célja, hogy a baba megismerje a vizet, valamint elősegítse az ivás készségeit, amelyek fejlesztése időbe telik. Álljon rendelkezésre egész nap tiszta víz felnőtt-, és gyermekkorban egyaránt. (MI A TEENDŐ, ha NEM AKAR INNI?)  

MIBŐL IGYON A BABA, a KISGYERMEK? AJÁNLOTT ESZKÖZÖK ITT, amelyeket táplálási szakértők terveztek, minden korosztályra. 

 SZAKÉRTŐI AJÁNLÁS

0-6 hónap: Nincs szükség kiegészítő ivóvízre.  

6–12 hónap: Összesen 1/2–1 csésze (120-240 ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz étkezési idők alatt is.

1-3 év: 1-4 csésze (240-960 ml)/ nap sima, fluortartalmú ivóvíz, a sima tej fogyatás alapján kell meghatározni

4-5 év: 1,5–5 csésze (360-1200 ml) naponta sima, fluortartalmú ivóvíz, a a konkrét mennyiséget a fogyasztott sima tej függvényében kell meghatározni

.

TEJ (PASZTŐRIZÁLT)

“A legtöbb kisgyermek étrendjében fontos a tejtermékek csoportja, melyek fontos kalcium-, foszfor-, A-vitamin-, D-vitamin-, B-vitamin-, és fehérjeforrások.”

Ide tartoznak pl. a tej, a joghurt, a sajt és a dúsított szója italok.

Csak pasztőrözött tejet szabad fogyasztani, mivel ez csökkenti az állati termékekből származó, élelmiszerből származó betegségek kockázatát.

Fontos, hogy 2 éves kor alatt ne csökkent zsírtartalmú (2%) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet kínáljunk a gyermeknek, kivéve – gyermekorvossal konzultálva-, túlzott súlygyarapodás vagy elhízás a családban/diszlipidémia vagy más szív- és érrendszeri betegség  fennállásakor.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁS

0-12 hónap: 12 hónaposnál fiatalabb gyermekeknek nem szabad tejet fogyasztaniuk. (kieg.: Magyar ajánlás: kis mennyiségben, ételkészítéshez használható!)

12–24 hónap: egyszerű pasztőrözött tej vezethető be. Napi 2-3 csésze (480-720 ml) teljes tej ajánlott

2-5 év: a gyermekeknek már kaphat sima, pasztőrözött, zsírtalan (sovány) vagy alacsony zsírtartalmú (1%) tejet. A teljes napi tejbevitel legfeljebb 2 csésze lehet naponta (480 ml) 2-3 éves korig, és legfeljebb 2,5 csészére naponta (600 ml) 4-5 éves gyermekek számára. 

12 hónaposnál fiatalabb gyermekek kerüljék el a rendszeres tej fogyasztását a belek vérzésének kockázata miatt, illetve azért, mert ez nem megfelelő a csecsemők táplálkozási igényeinek kielégítésére. 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek kapják meg a tejtermékekben található tápanyagokat tejterméken keresztül (6 hós kor után: joghurt, túró, sajt, stb.), ill. anyatejen és csecsemőtápszeren keresztül. 

Kiegészítjük: A tejjel kapcsolatos hiedelmek, félelmek csupán mítoszok. 1 éves kor felett tápanyagbevitelként gondolhatunk rá, nem italként, hiszen jól felszívódó kalciumot tartalmaz, amelyre a gyermek növekedéséhez szükséges. Nem nagy mennyiségben, és nem italként, hanem például a reggeli/vacsora részeként. A tévhitek magyarázata a tejjel kapcsolatban ITT olvasható. 

.

2. KORLÁTOZANDÓ ITALOK

.

100% GYÜMÖLCSLÉ

A 100% gyümölcslé része lehet az egészséges táplálkozásnak bizonyos mennyiségben. A 100% gyümölcslének alacsonyabb az élelmi rosttartalma – ami alig fogyasztott tápanyag a 2–5 éves gyermekek körében – mint a gyümölcsnek, és fogyasztásával extra kalóriához jut a gyermek.

A gyermekek teljes napi kalóriaszükséglete az életkorral növekszik; ennek megfelelően a napi tápanyagigény kielégítéséhez szükséges gyümölcsök az életkorral is növekednek.

Általában napi 1 csésze (kb. 200 g-akár elosztva!) gyümölcs megfelelő 2-3 éves életkortól, 1,5 csésze  (kb 300 g-elosztva!) pedig 4 és 5 év között életkorban.

A 100%-os gyümölcslé hozzájárul a gyermekek megfelelő gyümölcs beviteléhez, különösen olyan népességekben, amelyekben a gyümölcs hozzáférés nehézkes és a gyümölcs megfizethetősége korlátozott.

Úgy tűnik, hogy a 100% gyümölcslé nem segíti elő a súlyfelesleg kialakulását, de nyilván ez mértékfüggő és befolyásolja a későbbi SSB-k fogyasztását.

Gyakori, folyamatos gyümölcslé fogyasztása (pl. étkezésen és étkezésen kívül) meghosszabbítja a fogakok való expozíciót, növeli a fogszuvasodás kockázatát.  A szakértői testület nem azonosított adatokat akapcsolat a korai gyermekkorban a 100% gyümölcslé fogyasztásáról a korai gyermekkori cukorbetegséggel. További kutatásokra van szükség

Fontos, hogy

 •  a 100% -os gyümölcslé legyen pasztőrözött, hogy csökkentsék a miatta előforduló betegségek kockázatát.

 • A 100% gyümölcslé fogyasztását nem szabad üvegben vagy könnyen adagolható, hordozható, fedett kulacsban kínálni, amely megkönnyíti folyamatos fogyasztást egész nap. Ha fogyasztja a gyermek, legyen az étkezés része, ne kortyolgassa egész nap

 • A 100% -os lé felső beviteli határértéke megegyezik a napi gyümölcsbeviteli felével

 • Számos 100% -os gyümölcslé választható. Tápanyagtartalmuk eltérő, és egyesek dúsítottak vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A fajtától függetlenül az adag mérete kulcs.

 • 100% gyümölcs- és zöldségtartalmú keverékek közül kínáljunk a gyermeknek olyat, amelyek legfeljebb 70 milligramm nátriumot tartalmaz adagonként.

 • Kaphatóak olyan gyümölcslé-termékek, amelyeket más folyadékokkal hígítanak, például tisztított vízzel vagy kókuszdió vízzel. Ebben az esetben inkább vásároljanak a szülők 1OO% leveket, és otthon higítsák ha akarják, de ennek a felhigított italnak is meg kell felelnie az ajánlott adagok méretének

 • A hozzáadott cukrokkal ellátott gyümölcslé nem 100% -ban gyümölcslé, és SSB besorolású. Lehet más szó a termékre írva: gyümölcsital, koktél, gyümölcslé ital, stb. A csomagoláson fel van tüntetve a hozzáadott cukrok jelenléte az összetevők listáján , ill. a gyümölcslé aránya. A szakértői testület javasolja, hogy ezek a termékek ne legyenek ajánlottak 0–5 éves gyermekek (lásd az SSB részt)

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-6 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.

6–12 hónap: A gyümölcslé nem ajánlott.

1-3 év: Legfeljebb 120 ml 100% gyümölcslé naponta.

4-5 év: Legfeljebb 120-180 ml 100% gyümölcslé naponta

Kiegészítjük: ARFID evészavaros gyermekeknél építünk a gyümölcslé fogyasztásra is, nekik nem vesszük ezt túl rugalmatlanul, sok múlik ezen. Ők egész ételcsoportokat utasíthatnak el, sokuk pl. semmilyen gyümölcsöt-zöldséget nem fogyaszt, ezért marad a gyümölcslé, bizonyos módon. A gyermekkori evészavarról ITT olvashatsz. 

.

3. NEM AJÁNLOTT ITALOK

.

NÖVÉNYI TEJ / TEJITALOK 

.

A növénytej népszerűsége egyre növekszik a fogyasztók körében, bár kevesen tudják azt, hogy tápanyagösszetétel szempontjából nem egyeznek a tejjel. Vannak édesített (pl. cukor) és édesítetlen fajták, sőt dúsítottak is különféle tápanyaggal.  A növényi tej nem helyettesítheti az anyatejet vagy a csecsemőtápszert az első életévben sem.  Alternatív folyadékok használata ebben az időszakban  fehérje-  és energiahiánnyal jár, így alultápláltságot és a növekedés romlását okozhathat.

A növényi tej azoknak a gyermekeknek ajánlott, akiknek alternatívákat szükséges adni a tehéntej helyett orvosi vagy speciális étrendi szükségletek miatt.  Ezen gyermekek ha 1-5 éves korban kizárólag növényi eredetű italokat fogyasztanak, gondos figyelmet kell fordítani az étrendre, hogy biztostíva legyenek számukra a megfelelő, kieső tápanyagok. Ebben tanácsot ad a dietetikus. Ha növényi alapú italokra lenne szükség, a szakértői testület javasolja, hogy a kizárólag édesítetlen fajtákat fogyasszák a gyermekek. (megj.: javaslom a kalciummal, B12-vel dúsítottakat, ne a házit kínáljuk: sok kicsi sokra megy. A házi verzió ugyan olcsóbb, de sajnos tápanyagokban nem túl gazdag)

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0–12 hónap: Növényi tej / tejital nem ajánlott.

1-5 év: édesítetlen növényi tej /tejital nem ajánlottak kizárólagos fogyasztásra a tej helyett (kivéve: szójatej); csak akkor, ha orvosilag indokolt, vagy megfelel a speciális étrendi preferenciáknak.

Kiegészítjük: rengeteg gyermek teljesen feleslegesen diétázik tejfehérjére. Érdemes megtudni, valóban szükséges-e a diéta, vannak- e olyan tünetei a gyermeknek, ahol ez kell. Ha igen, meddig, és mi a visszaterhelés módja, addig pedig a kalcium utánpótlásról kifejezetten fontos gondoskodni. Ma már minimális tüneteknél nem diétáztatnak, érdemes olyan szakembert keresni, aki ismeri az új ajánlásokat, és nem tart(at) felesleges diétát (pl. enyhe ekcéma esetén). A felesleges diéta káros! Erről info ITT olvasható, és anyagunk erről ITT látható. 

.

ÍZESÍTETT TEJITALOK

A legtöbb következetlenséget itt találta a testület.

“Az ízesített tej sok-sok kalóriát tartalmaz, ezért  2 évesnél fiatalabb gyermekek számára a hozzáadott cukrok elkerülése érdekében kerüljék kínálását. ” Az idősebb gyermekek (2 és 5 év közötti), a szakértői testület ajánlja az ízesített tejek, italok elkerülését a hozzáadott cukrok minimalizálása és a hozzászokás elkerülése érdekében. Fontos ez mind az édes íz preferenciájának, mind a tápanyagbevitelre és az étrendre gyakorolt ​​lehetséges negatív hatások miatt.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

 ■ 0–12 hónap: Nem ajánlott (ízesített vagy egyszerű) tej.

■ 1-5 év: Csak sima, pasztőrözött tej ajánlott; ízesített tej kínálása nem ajánlott.

.

JUINOR TEJITALOK (TODDLER MILK)

Számos termék hozzáadott kalóriát tartalmaz (édesítés), a legtöbb kukoricaszirupot vagy más hozzáadott édesítőszert és növényi olajat is. Általában több nátriumot és kevesebb fehérjét tartalmaznak, mint a tehéntej.

A WHO  és a legtöbb amerikai gyermekgyógyász szervezet ezeket a termékeket szükségtelennek tartja és alkalmatlannak anyatej-helyettesítés céljából. 

A csecsemők és a kisgyermekek számára a tápanyagellátást elsősorban az anyatej és / vagy az anyatej-helyettesítő tápszerek révén kell biztosítani, majd egyre inkább az egészséges ételek és italok révén, a hozzátáplálás egyre bővülő kínálatával. Ha ez nem működik eleinte, az ismételt expozíció (kínálás) segíthet.

Három fontosabb kutatást mutatnak be ebben az ajánlásban, melyek között egyetértés van: nincs szükség ezen termékek rutinszerű használatára a kisgyermekek körében. Azonban ezek a termékek – ha megfelelő az összetételük- felhasználhatóak a növekedés elősegítésére, a vas-, D-vitamin-, a többszörösen telítetlen omega-3 bevitel zsírsavak-,  és  a csökken a fehérjebevitel stratégiának részeként (de nem minden gyereknek van erre szüksége!).

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

 ■ 0–12 hónap: Kerülje a kiegészítést. Elsősorban a tápanyagigényt az anyatej és / vagy anyatej-helyettesítő tápszereken keresztül kell kielégíteni 

■ 1-5 év: A totyogó tejital nem ajánlott; elsősorban a tápanyagigényt táplálkozási szempontból kell kielégíteni, megfelelő étkezési szokások révén

.

CUKORRAL ÉDESÍTETT ITALOK (SSB)

(SSB, pl.: üdítő italok, gyümölcsitalok, gyümölcs ízesítésűitalok, gyümölcsitalok, sportitalok, energiaitalok, édesített, vizek, édesített kávé és tea italok). Ezeknek a termékeknek nem szabad előfordulnia korai gyermekkorban az alacsonyabb táplálékminőség, egészségtelen íz-preferenciák és egyéb káros egészségügyi következmények miatt.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: SSB-k kínálása nem ajánlott.   

.

ITALOK ALACSONY KALÓRIATARTALMÚ ÉDESÍTŐSZEREKKEL (LCS)

Ezek a termékek általában cukorpótlókat vagy édesítőszereket tartalmaznak. A kisgyermekek LCS fogyasztására vonatkozó bizonyítékok/kutatások hiányosak egyelőre (pl. tápanyag-bevitel,anyagcsere-eredmények vagy egyéb egészségügyi vagy fejlődési állapot kimenetel). A gyerkekek nyilván kisebbek mint egy felnőtt, gyorsan nőnek, fejlődik a szervezetük, és sajnos úgy tűnik, elég gyakran kapnak ilyen termékeket.  Sok ilyen termékre rá van írva, hogy „valódi” vagy „természetes”, de figyelem: ez nem feltétlenül jelzi a biztonságosságot vagy a tápértékhez kapcsolódó előnyt. Ide értendőek a steviát tartalmazó termékek is.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: Az LCS-tartalmú italok fogyasztása nem ajánlott.     

.

KOFFEINTARTALMÚ ITALOK  

Jelenleg nincs mennyiségi ajánlás kisgyermekek koffeinbevitelére vonatkozóan, de ajánlások vannak.  A bevitelt nehéz megmérni, hiszen ez nem feltétlen van a címkén feltüntetve. Ide tartozik a kávé / tea, kávés italok, kész teák. Káros hatásai lehetnek.

SZAKÉRTŐI AJÁNLÁSOK

0-5 év: Ne fogyasszon koffeintartalmú italokat.  

.

KIEGÉSZTÉSEK

 • csőrös itató vagy pohár használatának csökkentése: mivel gyakran iszik egy kisgyermek, nem mindegy, milyen eszközből teszi. A cumisüveg nem megfelelő, ahogyan azok a kulacsok sem, amelyek elősegítik, hogy például gyümölcslé fogyasztásakor fogszuvasodás következzen be (a kariogén baktériumok miatt), illetve a nyelvre mintegy ráfeküdjön, így lefogva azt. Szívből ajánlom inkább a szívószálas itatókulacsot, mely segítségével a gyermek nyelve aktívan mozoghat, megfelelően nyelhet. (segítség)

 • a kisgyermekeket egy éves korig mindenképpen kezdjék el itatni,  de semmiképp ne fekve. A tápszert sem fekve adjuk a babának!

____

Ahazai csecsemőtáplálási ajánlás, benne sok fontos témakör ITT látható.

Sok szülő jót akar, hiszen jóhiszeműen megveszik a bolti terméket, mert cuki babás/kisgyermekes grafika van rajta, rá van írva hogy “narancs”, hogy mi mindennel dúsították. Vagy a cukor nem is cukorként szerepel, hanem álnéven (igen, lehet ilyet). Odaadják a kisgyermeknek, és ha ez rendszeressé válik, sajnos számolhatunk a következményekkel.

Ugyanakkor nem győzöm hangsúlyozni -ahogyan ez az ajánlás is teszi-, hogy az étrend legyen személyre szabva. Nyilván más megítélés alá esik egy szelektív evő, alulfejlett gyermek mint egy elhízott 2 éves. Szülők, forduljatok szakemberekhez, és az ivás-témát is vitassátok meg vele ha kétségeitek vannak. Mint mindig itt is a rendszeresség a kulcs. Senki nem állítja azt, hogy ha a 3 éves megkóstolja Apa kóláját, összedől a világ. Nem dől össze. De akkor azért már elkezd, amikor azt látni az utcákon, hogy kisgyerekek állandóan cukros gyümölcsitalokkal mászkálnak, vagy ami mostanában nagyon gyakori, hogy nem fogadják el a vizet egyáltalán. Itt találsz erre az esetre trükköket. Érdemes játékosan átvezetni azt a helyzetet is, amikor gyermeked MÁR rászokott az egyéb italokra víz helyett. Semmiképp nem egyik napról a másikra tedd, hanem fokozatosan: higítva, sima vízzel játszva (szívószál, vízbomba, stb.).

Ne feledd, számodra a fentiekből annyi a lényeg, hogy tájékozódj és ne hagyd magad megtéveszteni a boltban nap mint nap. Hiszen ebben az életkorban alapozódik meg gyermeked egészsége.

__

0-18 éves gyermeked nem eszik, válogat? Talán evészavaros? Tejallergiás, vagy lehet hogy feleslegesen/rosszul diétázik? Várunk a budapesti Gyermektáplálási Központban, ITT az infó, részletek! Evidence-based tanácsok, képzett szakemberek, online és személyesen is.

__

Hivatkozás, eredeti írás linkekkel: https://healthydrinkshealthykids.org/app/uploads/2019/09/HER-HealthyBeverageTechnicalReport.pdf

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.