fbpx
27.2 C
Budapest

INNEN TUDHATOD, HA ELJÖTT A HOZZÁTÁPLÁLÁS IDEJE

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

INNEN TUDHATOD, HA ELJÖTT A HOZZÁTÁPLÁLÁS IDEJE

-infografika a cikk végén!-

Bizonyára el vagy veszve az információk között. Az, hogy a hozzátáplálásra mikor érett egy baba, nem könnyű kérdés.

Vannak szakmai anyagok, vannak információt adó internetes anyukák, vannak cikkek a médiában, vannak a gyermeket ismerő és ellátó szakemberek, van a szomszéd gyereke, van a család, anyós, nagymama, és a sor végén.. Itt vagy te és a baba. Nem oké. Nektek kell ennek a kérdés eldöntésében elöl lennek a sorban. A te tudásod, ösztöneid és a baba jelzései, fejlettsége képes ezt egyedül individuálisan meghatározni.

TAPASZTALATOM ALAPJÁN EZ MINDEN BABÁNÁL MÁS. LÁTOK KÉT VÉGLETET MOSTANÁBAN:

  1. Nagyon hamar elkezdők, mondván mi baj lehet? 4 hónapos kornál hamarabb sajnos bizonyított a magasabb allergiarizikó, és a fejletlenség miatt hatványozottan nagyobb a félrenyelés esélye. Ezek a babák nem készek a hozzátáplálásra. Hogy egy példát mondjak, nem képesek megtartani stabilan a fej-nyak izmait, ezért sokukat fekve-félig fekve etetnek. Ez veszélyes, bővebben ITT.

  2. Nagyon későre hagyók, mondván, elég az anyatej/tápszer 1 éves korig. Ez részben igaz, de nem véletlen a folyamatnak az a neve, hogy HOZZÁtáplálás, nem cél az anyatej/tápszer mielőbbi kiváltása. Minőségi kiegészítés, amely során a gyermek vasraktárait visszatöltjük, megtanul falatot továbbítani, szenzoros ingerek érik, megtanulja szabályozni az éhségét-jóllakottságát szolidok segítségével, egy sor mintát és készséget sajátít el a táplálás útján. Vannak olyan gyermekek, ahol anya és apa hiába próbálkozik, a hozzátáplálás sikertelen, ennek rengetek oka lehet. Javaslom átbeszélni ebben az esetben ezt a gyermekorvossal, vagy a rendelésen.

MIRE JÓ A HOZZÁTÁPLÁLÁS EGYÁLTALÁN?

  1. Minőségi kiegészítése az anyatejnek/tápszernek. 6 hónapos kor után önmagában ezek már nem nyújtanak elég tápanyagot egy kisbaba táplálására. Nem egyik napról a másikra természetesen, és nem is úgy értve, hogy rosszabbak lesznek. Az anyatej is ugyanolyan jó marad, de a gyermek testsúlykilogrammra vetített igényei változnak meg (pl. folyadékigény). A vasraktárak ekkorra már terminusra született babák esetében is kimerülnek, éppen ezért nagyon fontos a hozzátáplálás megfelelő összetétele (nem maradva a burgonya-répa-alma szentháromságon, és végképp nem maradva a püréken hónapokig. Az állagokról ITT).

  2. Fejlődés. Új készségek, képességek, melyekhez mind tapasztalat kell: azaz evés. 🙂 Hogyan továbbítsa a nyelvével a pürét, majd nyelje le? Hogyan kanalazzon? Hogyan fogjon meg, tegyen a szájába, rágjon meg 1-2-3-4-soksok foggal egy falatot? Mi van, ha nem kellemes, hogyan kell kiköpni? Nekünk, felnőtteknek ezek egyértelmű készségek, a babáknak ezt mind maguktól kell megtanulniuk.

  3. Egészség, allergiaprevenció. A gyakori táplálékallergénekkel való találkozás a megfelelő időben, mennyiségben csökkenti a későbbi allergia, atópiás dermatitis kialakulásának esélyét. Az allergénekkel való találkozásnak ekkor, szájon át van itt az ideje. Bővebben ITT.

 

MIÉRT NINCS EGYSÉGES, MINDEN BABÁRA KITERJEDŐ JÓ VÁLASZ, HOGY MIKOR KELL ELKEZDENI?

Mert minden baba, minden baba-mama páros más, és ez ettől szép. Van egy egészséges tól-ig határ (ITT), ami nem rugalmatlan.

EGYEDIVÉ TESZI A BABÁT A HOZZÁTÁPLÁLÁS ELKEZDÉSÉNEK TEKINTETÉBEN, HOGY

-mikor született: más, ha egy korababáról van szó, más ha egy érett babáról (aki 38 és 42 hetesen is születhet, ez egy hónap különbség!- ez befolyásolja a vasraktárai „töltöttségét” és a fejlődési mérföldkövek megjelenésének idejét is)

-hogyan született: hagyták azt a köldökzsinórt pulzálni, így szintén a -sokat emlegetett- vasraktárat feltöltve?

-milyen a személyisége: ó, a temperamentum. Egy vehemens, 5,5 hónapos, barackot követelő baba a kertben, vagy egy idejős 8 hónapos az etetőszékben? Érdeklődőek, vagy elutasítóak, bátrak, félénkek, türelmesek, türelmetlenek, stb. Talán ez az egyedi tulajdonság segíthet a legtöbbet a hozzátáplálás megkezdésénél.

-milyen a fejlődésmenete: mikor ül, hogyan ül, van-e féloldaliság, megkésett fejlődés, rágásprobléma, nyelv korábbi műtéte, bármi? Más és más szempontok.

-van-e bármilyen betegsége: egy rossz tapasztalatokkal rendelkező refluxos baba, aki azt tanulja, hogy az evés fáj, máshogy közelíthető meg a finom falatokkal, mint a makk egészséges gyermek. Ugyanígy egy daganatos baba, vagy nyelési zavarokkal, esetleg allergia miatt nyelőcsőgyulladástól szenvedő baba más és más.

-mit hoz az élet: nos, ha a nagytesó az 5 hónapos gyermekünknek odaadja a csokiját, elkezdődött a hozzátáplálás. 🙂 Ha a kicsinek tetszik a falatozás, és a nagytesónak pedig az, hogy ő „segíthet”, a baba már fejlett és készségekkel rendelkezik, 1-2 héten biztosan nem múlik a dolog.

AKKOR MOST MIKOR KEZDJÜK EL?

Beszéld meg a gyermekedet ismerő és ellátó gyermekorvossal és védőnővel. A hivatalos, nemzetközi állásfoglalások „6 hónapos kor körül”-i időt írnak (amennyiben a baba rendelkezik ekkorra már a fejlettségi jelekkel-általában már igen), nem véletlenül. 6 hónapos körüli, nem napra pontosan 6 hónapos. Sok szülő a babarendelésemen arról panaszkodik, hogy ezt ő félreértette. Miután már hazamennek egy hozzátáplálási dietetikai tervvel, magabiztosak és tiszta a kép: ne a naptárat nézd, hanem a babát.   

Kisokosban olvashatod a tól-ig határ, de a „6 hónapos kor körül” jó kiindululópont. Mindegy ilyen szempontból, hogy szoptatott vagy tápszeres a baba, hiszen a tápszeres babák sem érnek meg hamarabb erre a folyamatra.

A fenti egyéni tulajdonságokat figyelembe kell venni, és visszatérni oda, hogy a baba jelzései, temperementuma döntő ebben a kérdésben (is).

Rugalmasság. A babát figyeld, és sokat segít a magabiztosságodon, ha megfelelő, szakmailag helytálló infókkal rendelkezel, hogy fel tudj készülni. Ebben segítünk neked szakemberekként (például ezzel és ezzel ) hiszen mindannyiunk célja, hogy a gyermekek és a család jól (l)egyenek.

Az alábbi kép segíthet, melyet köszönöm, ha minél több helyen megosztasz. 🙂

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.