Barion Pixel

Adhatok a babámnak sütőtököt?

Elkezdődött a szezon, tele van minden tökökkel. Ott állsz a boltban, és nem tudod melyiket válaszd babádnak? Olvasd tovább, és segítek.

Mikortól adható?

Egészséges babád 6 hónapos korától  adható a sütőtök (hozzátáplálás megkezdésétől, lehet akár a legelső kóstoltatott étel is). Hogy mikor és hogyan érdemes elkezdeni a hozzátáplálást? Olvasd el a Házi Gyerekorvosok Egyesülete által ajánlott, ingyenes Kisokosból ITT.

Miért jó a sütőtök?

 1. Emésztést könnyít: segíthet székrekedéses babádnak (magas a rosttartalma)
 2. Tápanyagok közül van benne karotin (ez az A-vitamin előanyaga), kálium, némi vas, kalcium, magnézium, vitaminok.
 3. Ritkán okoz allergiás reakciót a gyümölcs (igen, nem zöldség! :)).
 4. Jól lehet variálni: édes és sósabb jellegű ételekhez (itt nem a só hozzáadásával készült ételekre gondolok, hiszen nem igazán sózunk babakorban- hanem a főételekre, kencékre, stb.) egyaránt illik. Jól fűszerezhető, egy csipet fahéjjal/garam masalaval nagyon finom!

.

Melyiket válaszd?

Kanadai: a klasszik, hosszúkásabb verzió. Húsa krémes, könnyű vele dolgozni.

Finom levesbe, püréhez ideális. Annyira nem karakteres ízű, talán a hozzátáplálás elején érdemes ezért vele kezdeni.

Nagydobosi: zöldes-szürkés színéről megismerheted a fajtát.

Mindenre jó, nagyon finom, a legfinomabb sütőtök belőle készíthető.

Hokkaido: kisebb, narancssárga. Nagyon intenzív íze van, és a héj nagyon vékony- meg is szokták ezt enni, de babáknál ez nem opció a félrenyelés miatt.

Azonban ha igazán finom, nagyon karakteres édes tökre vágysz, őt válaszd, héj nélkül.

Halloween-i: szép, nagyon jól faragható, de kesernyés íze van (kukurbitacin miatt), és súlyos hasgörcsöt, fájdalmat okozhat, a gyerek kórházba is kerülhet. Ez nem a pociba való, hanem az ablakba (ahogyan a kis dísztökök sem alkalmasak fogyasztásra)!

.

Ha a fajtát kiválasztottad, innen tudhatod, hogy finom:

Van egy kis szára, ez a kocsány. Ha erős, zöldes, az még éretlen. Azonban ha elszáradt, száraz a tapintása, a tök finom érett. A kezünket is használhatjuk: ha a körmünket belenyomjuk a héjba, és az könnyen megy, szintén éretlen a tök.

Ha már hazavitted, kiderül az igazság: az érett hús vastag, élénk színű, kemény.

Hogyan tárold?

Hűtött helyen sokáig eláll, sőt fagyasztani is lehet kockázva/pürésítve.

Hogyan kínáld?

Alaposan mosd meg (a héj mindenfélével szennyezett lehet- növényvédőszerek, féregpeték, föld, stb.), majd hámozd. A közepén fajtától és mérettől függően magvak vannak, ezeket kapard ki.

FONTOS: a baba ne kapjon a magból, hiszen könnyen félrenyelhető. A félrenyelésről, annak elkerüléséről itt olvashatsz, katt IDE.

.

A nyers, megtisztított tököt

 • párolhatod
 • sütheted: itt figyelj, hogy feketés színt ne kapjon (barnás lehet!), és ne cukrozd/mézezd a babának. Ha a hőfok nem túl magas, ez nem fog megtörténni. Amennyiben a villa a sült tökbe könnyen beleszúrható, készen is van.

Amennyiben elkészült a párolt/sült tökhús, pépes ételt evő babád számára simán le tudod turmixolni. Rengeteg ízhez illik, így az almához, burgonyához, körtéhez, banánhoz, húsokhoz egyaránt.

Példa: körtés-meggyes sütőtökpüré, marhahúsos tökös casserole, banános-tökpüré (a finom, érett banánt nem kell hőkezelni-csak hozzákeverni simán a sült/párolt tökpüréhez), indiai tökös curry.

Darabos ételt eszik a babám, ehet sütőtököt?

Igen, naná! Ez esetben is mosd meg alaposan, vágd fel, és készülhet belőle olyan étel, amit könnyen meg tud fogni a baba:

 • muffin
 • gofri
 • kence egy kis pékárura kenve
 • sütőtökös pite
 • DARABOS ételektől sok a félreértés, megmutatjuk ITT. 
 • Ne feledd: mielőtt új alapanyagot vezetsz be babád számára, kérd ki a gyermekorvos, védődő tanácsát!

.

Hogyan illeszthető be az étrendbe?

1 éves korig készítettem egy étrend tervezőt, ahol megmutattam, hogyan, mi, miért jó a babának. Változik napról napra a kicsi, ezért az étrendjének is változnia kell. Hatalmas ütemben növekszik ebben az életkorban, a sütőtökpüré, zöldség-, gyümölcspüré önmagában nem elég. Például pürét sem szükséges hónapokig adni, a darabos ételek kínálása azonban egy kis rákészülést kíván. Mindent megmutatok 1 éves korig ITT.

.

Nehezen nyel a babám, elutasítja vagy öklendezik..

Ezekben az esetekben a sütőtök is nehézséget okozhat, hiszen krémes állaga felragadhat a babád szájpadlására, vagy ha darabosan kínálod, ugyanezeket a tüneteket láthatod most is.

Ha 1-2 év alatt gond van a táplálással, annak általában mindig konkrét oka van, ezernyi lehet: kapcsolati zavar, nyelési nehézség, rágási nehézség, szenzomotoros probléma -orál-motoros verzió, rossz falatnagyság, rossz posztúra evés alatt, stb. Tudok segíteni ennek terápiájában, kiderítésében, limitált számban ITT. 

Ne félj a sütőtöktől, nagyon sokoldalú, finom, tápanyagdús alapanyag! 

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés