fbpx
0.5 C
Budapest
kedd, január 26, 2021

HATÉKONY SEGÍTSÉG FOGZÓS BABÁKNAK

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

HATÉKONY SEGÍTSÉG FOGZÓS BABÁKNAK

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.

A BABÁK FOGZÁSA ERŐSEN KIHAT AZ EVÉSÜKRE. NYŰGÖSEK, FÁJ AZ ÍNYÜK, FÁJ MAGA AZ ÉTKEZÉS IS. AKÁR SZTRÁJKBA IS LÉPHETNEK EMIATT. AZ ÉTELEK IS SEGÍTHETNEK A FOGZÁSI FÁJDALOM CSILLAPÍTÁSÁBAN. MOST MUTATOK PÁR TIPPET, MELYEKET BEVETVE BABÁD FOGZÁS ALATT IS SZÍVESEN FOG FALATOZNI ÚJRA, ÉS A TÁPANYAGELLÁTÁSA IS BIZTOSÍTVA LESZ.

.

  1. Hűtsd le! Vegyél elő egy tiszta textilpelust, picit nedvesítsd be vízzel, majd tedd be a fagyasztóba pár órára. Ezidő alatt a hűtőbe (ne a fagyasztóba) tegyél egy kis babapürét/folyékonyabb állagú ételt. Amikor babád elkezd nyugtalankodni, rágcsál, és fogzásra gyanakszol, csak vedd elő a textilpelust és add neki oda: hadd tömködje. A hideg nyugtatja, kicsit érzésteleníti, a rágás pedig a nyomás miatt szintén segít neki. Nem biztos, hogy a textilpelust rágni fogja, ilyenkor az etetőszékben ültesd a babát, és a textilpelust mártsd bele a hideg pürébe. Igen, maszatos, de neki jól fog esni.

http://gph.is/1ZyNSqU

  1. Ropogósan minden jobb. A fogzásnál tökéletesek azok a falatok, amelyek kicsit roppannak ráharapáskor, majd „elolvadnak” a darabos ételt már evő baba szájában. Tipikus példa a buláta, és az extrudált termékek. A szájbavétel elején roppannak, és ez mivel enyhe, nem fájdalmas, a baba szabályozza, így segítve áttörni a panaszt okozó fogacskákat. A kicsit roppanós ételek segíthetnek a rágás által a fájdalomcsillapításban (és a kalóriabevitelben).

       Fogzáskor a babák erősebben nyálzanak, és ezt a plussz nyálat is jól felszívja ez a fajta falatka.

A babáknak érzékeny a bőrük (a száj körül különösen), ezért jó ha egyébként a nyálcsorgás miatt sűrűbben hidratálod, törölgeted.

  1. Pici falatok, játékosan. A fagyasztó nagy szolgálatot tehet fogzásnál. A hidegről már olvashattál, mennyire kellemes a gyulladt ínynek. Kisebb falatkák (csemegekukorica, főtt borsó, áfonya, gyümidarab) félig lefagyasztva nagyon jó kis segítőtársak a fájdalom ellen. Félig fagyaszd le őket, azaz ha az ujjaiddal rányomsz, puha legyen még – de nagyon hideg. Ha teljesen megfagyna, túl kemény lenne babád/kisgyermeked számára, nem lenne biztonságos. A kis jéghideg falatokkal játszani is lehet: tedd bele egyenként őket egy jégkockatartóba, külön tálba a sokféle apróságot. A jégkockatartó esetében a babának kell kicsippentenie onnan, ami fejleszti a koordinációját, csippentő fogást tudja gyakorolni (mutató és hüvelyk összeérintésével enni). Elvonja a figyelmét- ez nagyon fontos.

Lehet, sőt kell játszani koragyermekkorban az ételekkel (de te azért ne vidd túlzásba. :)) ).

http://gph.is/2c6881h

Most van itt az ideje, hogy megismerje a gyermek a különböző állagokat, formákat, textúrákat, hőmérsékleteket a kezével. Ne majd 19 évesen egy randin nyomja szét a zöldborsót az ujjaival, hanem most, míg tanul belőle és cuki, nem ciki. Egyen csak kézzel, kanállal, villával, marokkal és csippentő fogással egyaránt. Mindegyik mást fejleszt, és mindegyik más-más életkorban tökéletesítődik. A csippentés, a hideg aprófalatok érintése biztosítja a szenzoros ingereket. Erre szüksége van a babának is. A figyelemelvonás, a pozitív emlék mind mind segít, hogy ne a fogacskáira figyeljen. Találj ki játékokat az ételekkel: festés ujjal a pürékkel, rágóka tunkolás a pürébe, kanállal való önálló próbálkozások megkezdése (stabil tál, rövidnyelű kanál a baba kezébe), tükör étkezés előtt a baba elé, stb.

  1. Smoothiera fel. 1 éves kor alatt nem ajánlott, de azért sűrű formában nem sok különbözteti meg a babapürétől. Friss zöldséget, gyümölcsöt, joghurtot lehet beletenni (amelyet már bevezettél), simára turmixolni. Amikor gyermeked abszolút nem fogad el semmit, néhány smoothie azért nagyon is hozzájárulhat a tápanyagellátáshoz. Pl.: hideg banán+tehéntej (egy éves kor alatt nem! Anyatejjel is működhet)+pici mogyoróvaj (ennek tápanyagértéke elég nagy!). A mogyoróvaj földimogyoróból készülhet, ennek bevezetésével ne késlekedj, ITT találsz róla minden infót.

  2. Pálcika és jégkrém. Fa pálcikákra (spatulára) rátűzhetsz banánt is akár. Ezt egy picit fagyaszd le, majd nézd, a már darabos ételt evő baba mennyire élvezi a nyammogást. A jégkrém kisgyermekeknek is szuper, főleg a házi változatok.

http://gph.is/1ppJTwu

  1. Kanál egy falat finomsággal együtt lefagyasztva. Lehet ez bármilyen pépes, folyékony dolog, ami megfagy: akár szétnyomkodott banán is. Kanállal együtt irány a fagyasztó, és a baba biztosan rágcsálni fogja, és érezni, hogy ez milyen kellemes.

  2. Gyógyszerek. Azt tapasztalom, hogy sok anya fél a fájdalomtól szenvedő babájának, gyermekének fájdalomcsillapító gyógyszert adni. A fájdalom pedig nagyon nagy olyakor fogzás közben (neked is folyna a könnyed, de te be tudsz venni egyedül is gyógyszert), és gyerekekről lévén szó ezt nem hagyhatjuk szülőként. A fájdalomcsillapító gyógyszerek egyben gyulladáscsökkentő hatással is bírnak. Jó, ha mondjuk a fájdalomcsillapító szirup is egy kicsit hideg, így kevésbé érződik az íze és lenyelni is kellemesebb (szirupot ne kanállal adj a babának, nehogy a kanalat emiatt elutasítsa egyszer). A fájdalomcsillapítókról gyógyszerész írónk már mindent leírt ITT, olvasd el, hogy ebben az esetben melyek-hogyan ajánlottak. Ajánlottak a gyógyszerek, de egyeztess előtte a gyermekorvossal.

.

Nehéz időszak, de a vége a szép kis fogak megjelenése. Ne kötődjön ehhez a pár hónaphoz túl sok negatív evési tapasztalat, élmény. A fenti tanácsok működnek, és bevethetőek (elolvasva a további tudnivalókat, melyeket a szövegben jelöltem – pl. mogyoró). Kitartás! 🙂

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS