Barion Pixel

Mikor kell aggódni a válogatósság miatt?

Gyakran látjuk, hogy a szülőtársak, vagy egyenesen a szakemberek legyintenek a gyermekük nem evése miatt panaszkodó anyák segítségkérésére.

Amit mondani szoktak: „elmúlik!” . „adjunk neki tápszert, majd az megoldja a problémát!”. „most jó a súlya, nem kell aggódni!” . „az én gyerekem is ilyen volt, nem kell aggódni, ő is felnőtt valahogy!”.

Egyik sem helyes önmagában.

A válogatós viselkedésnek vagy egy kivizsgálási metódusa, egy ún. kérdésfa. Ennek mentén a szakemberek el tudják dönteni, milyen beavatkozás, vizsgálat szükséges, és mikor.

Számos oka lehet annak, hogy a gyermek nem eszik elegendő mennyiséget vagy nem eszik elég változatosan. A testi, organikus okok, a szociális okok, a nevelés, a környezet, a genetika, a rossz információk, korábbi negatív tapasztalatok, fejlődési elmaradás, orál-motoros zavarok, készségek, szorongás, stb..—ezt mind érdemes egy bizonyos módszerrel megvizsgálni.

.

De mikor kell komolyabban foglalkozni a válogatóssággal?

.

Ha az alábbiak közül akár csak egyet is felfedezel a gyermeken, vagy a pácienseden, az esettel foglalkozni kell (ITT a segítség). Az alábbiak nem csak a gyermekből eredhetnek, ezt is vedd figyelembe:

 • a gyermek 18 hónaposnál fiatalabb és válogat/nem eszik, hiszen ekkor még nem jelenik meg a válogatós fázis, ez alatt konkrét oka van a nem evésnek, amit meg kell találni,
 • a gyermek evése napi problémát okoz a környezetének (otthon, vagy az óvodában nem tudnak mit kínálni neki, mert elutasít),
 • a gyermek evés előtt/közben/után irritábilis, vagy szorong, sír, feldúlt, fél, vagy undorodik,
 • ha az evés több, mint 3O percet igényel,
 • ha a gyermek percentilisgörbéje alapján a növekedés nem megfelelő (amit ugye havonta mérünk, a WHO görbék alapján berajzolva),
 • ha a gyermek kevesebb, mint 2O-féle ételt fogad el,
 • ha a gyermek ételt tartogat a szájában,
 • ha a 2 évesnél idősebb gyermek nem élelmiszereket eszik, nyalogat, kóstol: homok, kavics, fakéreg, stb.,
 • ha a gyermek rugalmatlan, márkahű több ételnél, és elutasítja, ha például ha azok csomagolásán változás van,
 • ha a gyermeknek bármelyik tünete van evés előtt/közben/után a következők közül: fájdalom, rágási/nyelési nehézség, székrekedés, hasmenés, véres széklet, hányás, öklendezés, félrenyelés, köhögés evés közben, visszatérő lázas epizódok-tüdőgyulladás, gyakori mandulagyulladás, nehézkes evés, kicsorog a szájából a folyadék, gyarapodási elmaradás, sírás az evés egy bizonyos pontján (elkezd enni, de egy ponton megáll, ekkor sír/problémát jelez), korábban csecsemőkori táplálási problémák, ASD, gyengeség érzése, koraszülöttség, stb..
 • ha a gyermek nehezen eszik, és korábban is volt etetési nehézsége (pl. a szoptatásnál)
 • ha a gyermek el nem fogadott ételei között közös tulajdonságok vannak (pl. szín, forma, állag, ételcsoport)

Lehet egy egészen banális ok a válogatós viselkedés mögött (pl. nem megfelelő evési pozíció). De lehet a jéghegy csúcsa is, amely mögött a csendes refluxtól, nyelészavaron keresztül szorongásos zavaros is állhatnak, alultápláltsággal vagy pont elhízással, de akár normál súllyal is.

A gyermekorvos elküldhet más szakemberekhez, a probléma jellegétől függően ez gyakran gyermek-gasztroenterológust, dietetikust, pszichológust, gyógypedagógust jelent. Fontos, hogy a mögöttes organikus, pszichés, környezeti okokat kizárják a gyermeknél, és ha felmerül a valódi evészavar gyanúja, a megfelelő ellátást kapja, késlekedés nélkül. A legegyszerűbb válogatós fázis is átfordulhat krónikus evészavarrá, ha a környezet rosszul reagál.

Ne feledd, az evéssel összefüggő zavarok a gyermekek 4O%-át is érinthetik, ez hatalmas csoport. Ha jól kezeljük, elmúlik, de ha nem, sajnos a szakemberek, a környezet rosszat is tehet, és a probléma egy életen át a gyermekkel -és a családdal- marad.

Ha a fentiekben érintett vagy, nagyszerű lehetőség ITT meghallgatni a szakemberek előadását. Mindegyik okon, tüneten, kivizsgálási metóduson ÉS megoldáson végig fogunk menni, ezért akár érintett szülő vagy, akár szakember, szeretettel várunk.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.