Barion Pixel

Adhatok a babámnak gyümölcslevet?

részlet a Kiskanál Kommandó c. bestseller könyvből (EZ AZ – a Házi Gyermekorvosok Egyesülete ajánlja neked!) 

.

Eddig a gyümölcsleveket a szakemberek különböző okokból kifolyólag ajánlották: C-vitamin forrásként, extra folyadékként, székrekedés kezelésében, stb.

A köztudatban az él, hogy a gyümölcslevek egészségesek, hiszen tele vannak vitaminnal, van olyan fajta, melyet még kalciummal, D-vitaminnal is dúsítanak. A gyerekek is szeretik, egyes babák annyira rászoknak, hogy nem hajlandók elfogadni a vizet, így ez egy win-win játék mind a gyártónak, mind a gyermeknek. Látszólag.

.

A gyümölcslé fogyasztása nem egyenértékű az egész gyümölcsök fogyasztásával!

Sajnos azt látom, hogy nagyon sok kisbabának kínálnak gyümölcsleveket. Ha ezt a kicsi megízleli, megszereti, könnyen lehet, hogy a sima vizet már nem fogadja el. Ennek így rengeteg hátránya van, de a legfontosabb ezek közül hogy “elveszi a helyet” más ételektől, telít, és a kicsi egyszerűen nem lesz éhes. Vannak olyan esetek, mikor ajánljuk a gyümölcslé étkezés melletti fogyasztását kisgyermekkorban (pl. egyes vegán étrendben, a vasfelszívódás hatékonysága miatt- C-vit./ tejmentes diétában a kalciummal dúsított verzió), de általánosan nem.

Az alábbi ajánlás ugyanúgy szól bármilyen gyümölcsléről: házi, bolti 1OO% (akár bio akár nem), vagy koncentrátumból készülő, rosszabb minőségűről. Nyilván ezek között van jobb választás, de általánosságban a gyümölcslevek nem alkalmasak csecsemőtáplálásra. A cikk az AAP (Amerikai Gyermekgyógyászati ​Akadémia) által kiadott új szakpolitikai nyilatkozat alapján készült (ez az). 

.

A gyümölcslevek hátrányai, veszélyei a gyümölcsökkel szemben:

-nem tartalmaznak elég rostot

-nem megfelelő választás hasmenés vagy kiszáradás kezelésében

-viszonylag rövid idő alatt lehet belőlük nagy mennyiséget fogyasztani, ezzel többletkalóriát fogyasztva

-kb 1,8-2 dl gyümölcslé felel meg 1 db gyümölcsnek, és ez a gyümölcslémennyiség már több, mint ami ajánlott napi mennyiség pl. 1-3 éves kor között!

-előnye az egész gyümölcsökkel szemben nincs, és nincs alapvető szerepe a gyermekek egészséges, kiegyensúlyozott étrendjében

-egyes gyógyszerekkel némely gyümölcslevek kölcsönhatásba léphetnek (pl. Grapefruit lé)

-a pasztőrizálatlan gyümölcslevek kórokozókat tartalmazhatnak, pl. E. Coli, Salmonella, Cryptosporidium, melyek károsak lehetnek a gyermekre, és súlyos betegségeket okozhatnak (a pasztőrizáltságot a a csomagoláson lehet ellenőrizni). A pasztőrözött gyümölcslevek nem tartalmaznak mikroorganizmusokat.

.

Mi a helyzet a házi gyümilével?

Az otthon készített gyümilénél nagyon fontos betartani a higiéniai szabályokat. A gyümölcsökön számos kórokozó lehet, alaposan meg kell mosni, tisztítani a gyümölcsöt felhasználás előtt, és miután elkészült a lé, azonnal fogyasztani. Azonban a házi gyümilé sem ajánlott rendszeres fogyasztásra 1 éves kor alatt.

.

Milyen életkorban hogyan adható?

.

  • A csecsemő kb. 6 hónapos koráig

-kizárólag anyatejet, ennek hiányában csecsemőtápszert kapjon. Nincs olyan indok, ami indokoltá tenné gyümölcslé kínálását 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők számára, hiszen ez csökkentené a zsír, fehérje, vitaminok és ásványi anyagok bevitelét, ezzel alultápláltságot, fejlődési elmaradást okozva

  • 6 hónapos és 1 év közötti gyermekeknél

-a gyümölcslé nem nyújt tápanyagot számukra

-kerüljük a gyümölcslé kínálását! Ha orvosi javallatra kínáljuk, pohárból adjuk a gyermeknek, ne itatókulacsból, cumisüvegből, palackból (akkor sem, ha külön gyermekeknek készült látszólag: grafika, stb.)- mert ez a fogak károsodásához vezethetne (minél tovább érintkeznek a fogak a gyümölcslével, annál nagyobb a fogszuvasodás veszélye).

-bátorítsuk arra a gyermekünket, hogy egész gyümölcsöt egyen

.

  • 1-3 éves kor közötti gyermekeknél

-1OO% gyümölcslé (ha bolti és pasztőrizált, de az otthoni, frissen facsart is) ajánlott az egészséges étrend részeként

-1-1,2 dl a napi maximális mennyiség

-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból

-a gyümölcslevet lefekvés előtt ne kínáljuk

.

  • 3-6 éves kor közötti gyermekeknél

-1OO% gyümölcslé (ha bolti és pasztőrizált, de az otthoni, frissen facsart is) ajánlott az egészséges étrend részeként –

-1-1,8 dl a napi maximális mennyiség

-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból

-a gyümölcslevet lefekvés előtt ne kínáljuk

.

  • 7-18 éves kor között

-2,5 dl a napi maximális mennyiség, ez kb. a napi ajánlott gyümölcsfogyasztás (35O-45O g) fele

-ne kínáljuk őket gyümölcslével palackból, itatópohárból, kizárólag pohárból

.

Mit okozhat, ha túl sok gyümölcslevet fogyaszt gyermekünk?

-hasmenést, ezzel kockáztatva a kiszáradást, mely gyermekkorban nagyon veszélyes

-puffadást

-hasfájást

-nem kielégítő táplálást, ezáltal alultápláltságot (vagy ellenkező esetben elhízást)

-fogszuvasodást: minél több ideig érintkezik a gyümölcslé a fogzománccal, annál rosszabb. A legtöbb ideig akkor, ha a gyermek ezt nem pohárból, szívószállal kapja, hanem esetleg cumisüvegből, csőrös itatóból, itatókulacsból.

.

Figyelem! A gyümölcslé vízzel való hígítása nem feltétlen csökkenti a fogszuvasodás veszélyét!

.

A gyermekorvosoknak, szakembereknek szükséges támogatniuk, tanítaniuk a családokat, hogy a gyermekeknek inkább egész gyümölcsöt kínáljanak!

Ha a gyermekeknek kínálnak is gyümölcslevet, annak mennyiségét a gyermekorvos határozza meg, és maximalizálja a mennyiségét!

Természetesen abból nincs probléma, ha egy 1 év alatti gyermek azért megkóstolja a gyümilevet, a fókusz itt a rendszeresség elkerülésén van. A smoothie is bár egészségesnek tűnik, nem teljesen alkalmas kigyermektáplálásra. A smoothie-ban ugye az egész gyümit turmixoljuk le (tehát van benne rost is bőven, csak “szétroncsolva”), viszont folyadék lesz. Ebből a gyermek könnyen 2-3 dl-t le tud dönteni akár fél perc alatt, ez olyan, mintha 1-2 kg gyümit zuttyanna a pocijába hirtelen (hiszen ennyi alapanyag van abban a mennyiségben). Hasmenést okozhat, hasfájást. A smoothie-t higítsuk, 1 éves kor után adjuk , és ebben az esetben is a fenti mennyiségben. Nem helyettesít étkezést gyermekeknél semmiképpen.

__

Figyelem! Az az online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű!

Forrás: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés