fbpx
0.5 C
Budapest
kedd, január 26, 2021

Így segíts a székrekedéses babádon/kisgyermekeden

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Így segíts a székrekedéses babádon/kisgyermekeden

a dietetikus és a gyermekgasztroenterológus tippjei 

 .

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus. Forrás és még több tanács ITT.

.

A székrekedés a gyermekek akár 30% -át érinti.

Fontos különbséget tenni a funkcionális és az organikus székrekedés között.

.

Fontos, hogy ha funkcionális székrekedés gyanúja merül fel, különös figyelmet kell szentelni a pszichoszociális vagy környezeti tényezőknek, amelyek befolyásolhatják a gyermek bélműködését. Jó ötlet, ha ilyenkor egy tüneti naplót készítesz. Ez azt jelenti, hogy kb. egy hétig írod, mikor mit eszik, iszik a gyermek, mikor és milyet székel, van-e bármilyen egyéb tényező (pl. ovi váltás, költözés, utazás stb.). Ennek kiértékelésében segít a dietetikus, van-e étrendi hiba, illetve más tényező, ami ezt a helyzetet okozhatja. Az is segít, hogy ha visszagondolsz: mikor fordult elő először, mi történt akkor? Véletlenül nem akkor volt a közösségbe szoktatás? Egy új helyzet? Szobatisztaságra nevelés kezdése? Ezek mind lelki tényezők lehetnek, melyek kihathatnak a székrekedés megjelenésére.

.

Milyen ételek, italok okozhatnak (funkcionális) székrekedést?

.

 • fontos megemlíteni, hogy a tehéntej bevezetése egyes babáknál székrekedést válthat ki

 • alacsony rosttartalom (kevés gyümölcs vagy zöldség)

 • alacsony folyadékbevitel

.

A mai, modern étrend rengeteg feldolgozott ételt tartalmaz. Kevés rostot, gyümölcsöt, zöldséget. A kisgyermekek zömmel 1 éves koruk után már a család ételeit fogyasztják, ahol jó, ha megjelenik a zöldség savanyúság formájában egyáltalán.

.

 

Milyen helyzetek okozhatnak székrekedést?

– események, változások (pl. ovikezdés, költözés, szobatisztaság)

– étrend változása (pl. hozzátáplálás: túl sok gabonapép jellemzően, és ezzel egyidőben még kevés a rost és a folyadék a baba étrendjében, így kialakulhat a székrekedés)

– fájdalmas székelési emlék

– pszichológiai faktorok („nem akarom elengedni”)

– stresszhelyzet

.

Diéta székrekedés esetén

.

Rostbevitel növelése minden esetben (akár funkcionális, akár organikus), bár ellentmondásosak a kutatások ebben. Súlyos székrekedésnél főleg kevés a bizonyíték. Ha növeled a rostbevitelt, fontos, hogy a folyadékbevitelt is növeld.

.

Magas rosttartalmú ételek:

barack, eper, körte, alma, szilva, mangó, avokádó, paradicsom, édesburgonya, lencse, babfélék, brokkoli, borsó, zabpehely, karfiol, sárgarépa, káposzta, kukorica

.

Ne egyoldalúan gondolkozz, az étrend tartalmazzon az összes élelmiszercsoportból alapanyagokat. A leggyakoribb rostforrások a teljes kiőrlésű pékáruk (kenyér/zsemle/kifli), hüvelyesek és diófélék, gyümölcsök, zöldségek.

.

Tippek a fenti listához:

 • kínálj a nap folyamán többfélét, ne 1-2 félét forszírozz

 • székrekedéses epizódnál inkább tejes kiőrlésű pékárukat kínálj gyermekednek (1 éves kor után). Egyébként ha nincs székrekedés, a napi gabonabevitel fele legyen csupán teljes kiőrlésű.

 • keverj zabpelyhet az ételekhez (muffin, palacsinta, fasírt pl.)

 • kevés fehér lisztet használj, kevés keményítőt

 • minden étkezés mellé kínálj gyümölcsöt vagy zöldséget

 • aszalt szilva: szuperül lazítja a székletet, csak 4-5 éves kor alatt könnyen félrenyelhető. Akkor nem, ha beáztatod és leturmixolod, és így adod hozzá a gyermeked ételéhez (pl. joghurt, püré, mártogatós)

 • 1 éves kor felett egy kis gyümölcslé (kb. 120-240 ml/nap) a víz mellé, főleg szilvalé/almalé/körtelé (nem cukrozott, hanem 100%-os). De ennél jobb, ha a gyermek ezeket nem lé formájában fogyasztja.

 • 4 éves kor után jó szolgálatot tehet a pattogatott kukorica

 • Korpovit keksz kisétkezésekre, gyümölccsel, joghurttal

 •  Olvasd el a címkéket, és amelyik terméken több, mint 3 gr rostot ír, kínáld gyermekednek (ha az életkorának megfelel a termék),

 • A kisgyermek fogyasszon napi kb. 3 étkezésre teljes kiőrlésű pékárut, gabonaféléket, 5 vagy több adag zöldséget (babot is ideértve), vagy gyümölcsöt, sok folyadékot.

.

2 évesnél fiatalabb gyermekek

.

 • Rostbevitel – észszerű célja napi körülbelül 5 gramm. Ez úgy érhető el, hogy naponta több adagot kínálsz zöldségekből, gyümölcsökből és magasabb rosttartalmú gabonakészítményekből. A legtöbb zöldség és gyümölcs adagonként kb. 1 gramm rostot tartalmaz (kivéve: aszalt szilva, borsó: 2 g-t).

.

Ha a babánál hirtelen székrekedés lép fel, és egyeztettél a gyermekorvossal, lehet a pürébe gyors megoldásként szilvapürét, esetleg körtepürét keverni. Kerüld a cukrozott bébiételeket, hiszen a cukor fokozhatja a tüneteket, ahogy a rizsliszt is (sok bébiétel ezzel van sűrítve).

 • Folyadékbevitel – nincs szükség a folyadékbevitel növelésére, kivéve, ha a gyermek kiszáradt.

A minimális napi folyadékbevitel a gyermek súlyától függ.

 • 5 kg-os csecsemő kb. 500 ml/nap

 • 10 kg-os gyermek kb. 960 ml/nap

 • 15 kg-os gyermek kb. 1260 ml/nap

 • 20 kg-os gyermek kb. 1500 ml/nap

.

 • A tehéntej napi maximális adagja 1 éves kor után legyen kb. 500 ml, mivel ugyan a kutatások ellentmondásosak, előfordulhat székrekedés a tej bevezetése utáni időszakban.

.

2 évesnél idősebb gyermekek

.

Szobatisztaság

Alapvető, hogy ne forszírozd és kényszerítsd, szégyenítsd meg gyermekedet emiatt sem. Eljön a maga ideje. Okozhat ez az időszak székrekedést, ezért kiemelten fontos a jó gyakorlat.

.

 1. Biztosíts nyugodt körülményeket. Maradj nyugodt te magad is.

 2. Lábtámasz: amikor a WC-re ül a gyermek (ha ez nem bili), ne lógjon a lába. Tegyél alá egy kis fellépőt, így a széklet könnyebben távozhat.

.

Ha fájdalommal találkoznak székelés közben a gyermekek, reagálhatnak rá székrekedéssel. Próbálják visszatartani, hogy nehogy legközelebb újra fájjon.

.

Rostbevitel: A gyermek életkora plusz 5–10 gramm / nap (pl. 3 éves gyermeknél 8–13 g/nap). Ennél több nem feltétlen előnyös, hiszen éppen székrekedést is okozhat a rendszeres, nagyon magas rostbevitel (főleg, ha a folyadék és mozgás mellé nem elegendő). A fenti alapanyaglista bővelkedik rostokban, ebben az életkorban is ajánlott).

Tejbevitel maximalizálása: Napi max. 6–7 dl (itthon ennél kevesebbet ajánlanak!), hiszen elveszi az étvágyat nagy mennyiségben, így a gyermek nem fog gyümölcsöt, zöldséget sem enni, inni, vizet nem fog kívánni.

Étrend: fokozni lehet a bélmozgást például szorbitot tartalmazó élelmiszerekkel (szilva-, körte-, almalé). Nem cél, hogy a gyermek a székrekedés megoldódása után víz helyett gyümölcslevet igyon, ezt a módszert kiegészítésként használjuk a víz mellé a székrekedéses időszakban.

____________________________________

Dr. Cseh Áron gyermek-gasztroenterológust is megkérdeztük a Szülőakadémiában (részlet), ő is segít neked Kedves Olvasó, nézd csak:

Érdekelnek a pocipanaszok? Az alvás? Az evés? A mozgásfejlődés? A beszéd? A fejlődésmenetek? A pszichológiai témák? A készítmények? A gyógynövények? Az oltások, szűrések? Az, hogy mikor lehet gond és mit kell tenned ha mégis észleled? Segítünk ITT. 

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS