Földimogyoró bevezetése a babának
-ez van a háttérben-
írta: Lukasz Rebeka, dietetikus
.
Mi az: vezető oka a táplálék kiváltotta anafilaxiának (életveszélyes allergiás reakció)? Hát persze hogy a földimogyoró. Változtatni kellett az ajánlásokon.
Joggal kérdezhetnéd: miért variálnak a szakemberek? Miért nem a legegyszerűbb módját választják a megelőzésnek: azt, hogy a gyermek még a földimogyoróra se nézzen?
Azért, mert ez nem vált be. A “rá se nézzen” felfogás hozadéka lehet, hogy megkétszereződött az erre allergiások száma a nyugati országokban. A világ azon területén pedig, ahol kb. 4 hós kortól adnak a babáknak rendszeresen földimogyorót, az erre allergiások száma mégis csupán egytizede a világátlagnak.
Az alábbi írásban elmesélem, mi lehet ennek az oka, és hogyan lehet megszelíditeni az ételek King Kongját. Köszönjük, ha megosztod, hogy minél több szülőhöz eljuthasson a megelőzés lehetősége.
.
Mutatnék egy fontos részletet (ha ismered az ingyenes hozzátáplálási Kisokosunkat, vagy a könyvünket, ismerős lesz):
“Azt gondolhatnád, el lehet kerülni, hogy a földimogyoró bekerüljön a gyermeked szervezetébe, hiszen nem sűrűn fogyaszt a család földimogyorót. Sajnos tévedsz: a földimogyoró fehérje szinte mindegyik otthon (nappali) háziporában megtalálható, és onnan is bejuthat a szervezetbe. (megj.: elég, ha apa valamikor kinyitott korábban egy zacsi földimogyorót otthon).
Ha a háziporban ott van a földimogyoró fehérje, mind a két kapun keresztül szabad utat kap: gyermeked belélegezheti, és az ekcémás bőrén keresztül is bejuthat a szervezetébe. (megj.: így tolerancia nem alakulhat ki, és agresszívebb reakció jöhet létre).
Ezért szükséges ezeket a lehetséges bejutási utakat (belélegzés/ekcémás bőrön keresztül) megelőzni, a földimogyoró korai (egy éves kor előtti) bevezetésével, ételbe keverve. Így mintegy immunterápiaként viselkedik a kismennyiségű natúr földimogyoró püré (a földimogyoró allergia elleni megelőzésként) a gyermek szervezetében”
.
A földimogyoró bevezetése otthon, egészséges ill. alacsony kockázat gyermekeknél (megj.: azaz nincs ekcéma/és vagy allergia)
(a kockázatot orvos döntse el, bevezetés kb. 6 hónapos kortól, ne elsőként bevezetett ételként) a NIAID ajánlás szerint, 5 pontban ITT olvasható.
Biztos, hogy nagy segítség,
ha látod is ezt a gyakorlatban
gyermek gasztroenterológus nyugtat meg ennek szükségességéről, buktatóiról- hiszen ezeket el lehet kerülni
A háttér
Szeretnénk abban segíteni neked, hogy megérts ennek miértjét: a LEAP tanulmányt meséljük most el. A FARE (Food Allergy Research and Education) cikkét fordítottuk le, melyben választ kapsz mindenre.
A nemzetközi allergológiai ajánlásokat várhatóan hamarosan követik a nemzeti ajánlások is, ezek egyelőre kidolgozás alatt vannak mindenütt, köztük Magyarországos is. A földimogyoró bevezetése előtt konzultálj gyermekorvosotokkal!
Részlet a FARE cikkből:
“Dr. Lackben felmerült a kérdés, vajon a korábban elkezdett fogyasztás lehet a kulcsa a mogyoró-allergia megelőzésének? A választ a LEAP és a LEAP-On kutatások vezetőjeként tette közzé.
Ma, 10 évvel később, munkája alapjaiban változtatta meg a régóta fennálló ételallergia irányelveket. És ez az eltelt 10 év, a tudományos és orvosi világban robbanásszerűen gyorsnak számít.”