Barion Pixel

Ilyen a vattacukor ízű szőlő

Ilyen a vattacukor ízű szőlő

-ki kóstolná meg?-

.

.

Az egyik külföldi gyermektáplálási csoportban nem hittem a szememnek.. Az egyik anya megosztotta az örömét, miszerint a gyermeke válogatós, nem eszik gyümölcsöket, kivéve a vattacukor ízű szőlőt! Utánanéztem, és Amerikában tényleg létező szőlőfaj már évek óta! 

.

kép forrása: Fry's food stores
kép forrása: Fry’s food stores

.

Az amerikai boltok polcain megtalálható a különösen édes finomság: 18 g cukor van 100 grammnyi gyümölcsben.

Lédús, zöld színű, olyan, amelyet mindannyian megkóstolnánk: pontosan olyan az íze, mint a vattacukornak. Ez a növénynemesítésnek köszönhető, hiszen a termesztők évek óta a tökéletes ízeken dolgoznak (lesz még mangó, ananász ízű is!). Beltartalma ugyanolyan mint a többi szőlőnek (bár a cukortartalma kicsit magasabb), roppanós finomság.

Külföldi hír, de mindenesetre érdemes elgondolkodni: vajon ez a jövő? A gyermekeinket csak így fogjuk tudni rávenni a gyümölcsevésre? Az említett anya 3 éves gyermeke nem eszik gyümölcsöket, zöldséget egyáltalán. A saját kis pácienseim között is ez általános probléma, amit a rendelésemen látok.

A válogatósság, mint szó nem is írja le megfelelően azt az életkori sajátosságot, amelyre utal. Ugyanis sokféle táplálási ÉS evészavar létezik gyermekkorban is, amelyeket könnyű összekeverni.

.

Nem jó megoldás csupán a tünetet kezelni (azaz a tápanyagokat valahogyan a gyermek szervezetébe juttatni), a “miért” és a “hogyan” ugyanilyen fontos kell, hogy legyen. A gyermek legyen az aktív fél, ne a becsapott passzív! A kisgyermek, a család, a szakember egy csapatban dolgoznak egy ügyön: amelynek célja, hogy a gyermek megszeressen enni, felülíródjon az addigi negatív tapasztalat/félelem/motiválatlanság a fejében a finom falatokról. Átvegye a helyét az élmény, melyhez az út a felfedezés, kíváncsiság, megismerés, játék, tapasztalás. Ez más és más technikát jelent a különböző életkorokban és helyzetekben, a gyermekre szabva.

.

Fontos, hogy forduljunk mielőtt szakember segítségéhez a “nem jól evő” gyermekkel, ha a kicsi

  • irritábilis/feldúlt/sír/furcsán viselkedik evés alatt
  • 3O percnél általában tovább tart az étkezés
  • az evés, táplálás problémát okoz akár a gyermeknek, akár a családnak, szülőknek
  • tünete van (pl. emésztőrendszeri, bőrgyógyászati, stb.)
  • nem úgy növekszik (akár a hossz-, akár a súly. Nem csak fogyás, stagnálás, hanem a túlzott növekedés is fontos! Percentilisgörbén ellenőrizzük)
  • rendszeresen/ vagy huzamosabb ideje öklendezik/félrenyel/hány evés előtt/közben/után
  • “valami gyanús, de nem tudom, mi”..
  • speciális diétát folytat, és ő maga kezdi el szűkíteni az étrendjét a diétáján felül

.

Hiszen sajnos nem mindegyik zavar múlik el, többük az idő múlásával sajnos rosszabbodik inkább. Elsőként  lépjünk egyet hátra, tekintsünk a helyzetre kívülről: mi történik valójában? Mi hogyan cselekszünk, hogyan kommunikálunk, mit közvetítünk, milyen jeleket adunk? A gyermek helyében milyen lenni, étkezni? Milyen enni? Én így dolgozom (ITT). 

A vattacukorszőlő pedig jól hangzik, de az már kevésbé, hogy egy gyermek úgy él évekig, hogy nem ismeri a friss, zamatos gyümölcsök valódi élményét.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés