Barion Pixel

Hozzátáplálás grimaszai, arcai – 9, amit minden szülőnek ismernie kell

Hozzátáplálás alatti grimaszok jelentése – 9, amit ismernünk kell

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

.

A legtöbb szülő a hozzátáplálás első néhány hónapjában kémleli a baba arcát: felhúzott szemöldök, lefelé görbülő száj, becsukott szemek, fejrázás, homlokráncolás. Mind mind tökéletesen helyénvalóak ebben az életszakaszban.

Nagyon furcsa grimaszokkal találkozhatsz, de nem feltétlen jelentenek ezek negatív érzelmet.

.

Képzeld el,  hogy babádnak 3-4x annyi ízlelőbimbója van, mint neked. Ezek a nyelvbimbók jobban működnek, sőt egyes kutatások szerint vannak olyan babák, akik extrém jól érzékelik az ízeket. Na most ha ezekre a nyelvecskékre egy új íz(bomba) rákerül, a baba reagálni fog. Mivel még az ún. preverbális korszakban van, teljes testével átadja magát ennek a tapasztalásnak. Lehet pozitív, lehet negatív, és a kettő közötti skála szinte végtelen.

.

Azt látom, hogy a szülők túl gyakran feltételezik azt, hogy a babájuk az újonnan bevezetett ételt gyűlöli. Hiszen grimaszol=undorodik tőle. Nem egyenlő! Valójában az esetek nagy százalékában csak éppen hozzászoknak ilyenkor a babák az újdonsághoz.

Persze nem szeretjük anyaként azt látni, hogy a gyermekünknek valami nem jó. Nem erőltetjük utána. De vajon tényleg azt láttuk, hogy „nem ízlik”? Vagy csak egy grimasz?

.

Ismered a babád jelzéseit?

Szülőként fontos, hogy megtanuljuk babánk jelzéseit értelmezni. Az új ízek bevezetésénél ez azért nem mindig megy könnyen. A sós és az édes ízt a legtöbb baba szereti. Ismerős nekik, hiszen az anyatejben mindkét íz megtalálható elég gyakran, korai, pozitív tapasztalatuk van ezekkel.

.

Minél több ízt tapasztal meg egy gyermek az első évben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy széleskörben elfogadja majd az ételeket később is.

.

Nem kell megijedni a grimaszoktól. Amikor a baba nem akar majd az újdonságból kóstolni, a szülő látni fogja egyértelműen: a baba elfordul, ellöki a falatot. Ez teljesen oké. Majd legközelebb más formában, mással párosítva lehet (és kell) próbálkozni, hiszen átlag 1O-15x is kell próbálkozni egy új étel kínálásával, mire a baba elfogadja.

.

Az édes íz

A lepürésített ételek általában édesek. Az anyatej és a tápszerek zöme is édes. A pürésített zöldségek zöme is édesebb lesz, mint pürésítés nélkül lenne. Nem véletlen: evolúciós okai vannak annak, hogy az embergyerek az édes ízt a biztonsággal köti össze. Ami édes, az nem mérgező, ergo meg lehet enni. Ez egy védekezési mechanizmus. A mérgek általában keserűek/savanyúak,  ezért kevésbé fogadják el ezeket az ízeket a legkisebbek. Normális reakció, ha a keserű/savanyú íz hatására a gyermek kitátja a száját először, és grimaszol.

Mi múlik ezen?

Lehetőséget kell biztosítani a babáknak rendszeresen, hogy ezekhez az ízekhez is hozzászokjanak, tapasztalatot szerezzenek róluk.  Enélkül sajnos könnyen oda juthatunk, hogy a baba csak az édes ízeket  fogadja el évekig. A Kiskanál Kommandó (mi ez?) ingyenes Hozzátáplálási Kisokosában lévő táblázatban éppen ezért, már a hozzátáplálás elején adtunk meg az összes ízcsaládból alapanyagokat. Töltsd le ITT.

.

Egy angliai bébiételgyártó cég, a Piccolo egy kis segítséget adott a szülőknek: nagyon jó szakemberekkel (pszichológus, csecsemő táplálási szakértő), vezetve egy kutatást folytattak, hogy a szülők értelmezni tudják babájuk arcát táplálás közben.

Megdöbbentő, de a kutatás szerint a szülők 53%-a nem jól értelmezi csecsemője jelzéseit táplálás közben. Egy segédletet készítettek a probléma megoldására.

.

A táplálás arcai

forrás: Piccolo

.

  1. Felhúzott orr: enyhe elutasítás. Ha elfogadja újból, próbálkozz a következő falattal

  2. Összehúzott /kicsit kancsalító/szorosan becsukott szemek: Az egyik legértelműbb jele, ha nem ízlik neki, de jelentheti csak azt is, hogy újdonságok kapott. Próbálkozni szükséges még, mi a helyzet ezzel az ízzel.

  3. Lefelé húzott szemöldökök: Próbálkozik a baba ezt az új ízt hová tenni, idő kell még neki, hogy hozzászokjon. Nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem ízlik neki, sőt. Csak még új.

  4. Édes/sós: Általában a babák között a legkedveltebb ízek.

  5. Keserű: Általában nyitva van a baba szája. Nem biztos, hogy kiköpi, ez természetes reakció erre az ízre még.

  6. Savanyú: Képzeld el, mikor te megnyalsz egy citromot. Na ezt látod a babán is. Ne bátortalanodj el. Ha elfogadja, rendben van, de ha nem, aznap ne forszírozd.

  7. IGEN: Nyitja a száját a következő falat előtt, ez egy elég világos jel.

  8. TALÁN: Kicsit visszahúzódik, majd újra nyitja a száját. Figyelj a jeleket, és az ő jelzései irányítsanak.

  9. NEM: Elfordul/kiköpi/eldobja. Nem ízlik neki, kínáld mással.

.

Nem eszik forrón a kását..

.

Hozzátennék egy triviálisnak tűnő kiegészítést: milyen az étel/ital hőmérséklete mikor a babának kínálod? Nem fogod elhinni, de a szülők gyakran szinte megégetik gyermeküket, olyan forró az étel. A pürék tudnak meglepetést okozni a mikróban. A mikró néhány részét szite forráspontig hevíti a pürének, más része csak langyos. Figyelj arra, hogy alaposan kevergesd mikrózás alatt a folyékony dolgokat, és hagyd lehűlni melegre.

.

A meleg nem rossz, nem kell félteni a babákat ettől. Sőt, a meleg jó. A meleg takaró, a meleg kakaó télen, a meleg zoknik hógolyózáskor. A meleg kellemes. Ezért ne mondd neki, hogy „vigyázz, meleg!” A meleggel nem kell vigyázni. A forró a nem jó, azzal viszont igen. De forró ételt ne tegyél a gyermek elé. Volt olyan babám, aki a főtt ételeket nem akarta megenni. Egy közös volt bennük: melegek voltak. Szenzoros baba lévén nem szerette a meleget (a fürdésnél sem, takarót sem). Ez egy más téma, foglalkozunk majd vele.

Ugyanígy a hideg. A jéghideg dolgokat a babák zöme nem szereti. A jégkrémet érdemes éppen ezért egy kisgyermeknek egy pillanatra vízbe mártani, mielőtt a kezébe adod. Így az első élmény a jégkrém íze lesz, nem a fagy. 🙂

Érdemes átgondolnod: babád minden hőmérsékletű ételből szerez tapasztalatot? Nem fog megfájdulni a torka a hideg dinnyétől, ne addógj. A hideg egy kicsit csillapíthatja is a fogzás okozta fájdalmat.

.

Jöjjön tehát a hideg, a langyos, a szobahőmérsékletű és a meleg. Érdekes, sok „nem jó ivó”gyermek csak azért utasítja el a folyadékot, mert túl hideg/túl szobahőmérsékletű.

Szó ami szó:

Nem feltétlen szenved az a baba, aki grimaszol a falatozás közben. Ha nem köpi ki egyértelműen, nem dobja el/le, akkor nem kell elvenni tőle ezt a lehetőséget, sem a falatot.

Meséljük a legkisebbeknek is arról, hogy „ez most a zöldbab. Nagyon vicces zöldség, kicsit kesernyés az íze. Amit most érzel, az a keserű íz. Mit gondolsz?”

Véleten se mondjuk:

„jaj szegénykém, rossz volt, igaz?” „ez most nem lesz valami finom..”

.

Ha püréről van szó, és a grimaszoló gyermek figyel a következő falatra, nyitja a száját és elfogadja, nincs miért aggódnunk. Ha darabos, puha ételeket eszik, egyszerűen tegyük le elé, és hagyjuk felfedezni az új ízeket.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.