Barion Pixel

Ezért ne adj mézet a babádnak

Biztos gondolkodtál már azon, vajon miért főbűnös a hozzátáplálás alatt a méz. Tiltják, de sokan nem magyarázzák el, miért. Elmondom, hogy mi ennek oka, és hogy ezt a veszélyt hogyan lehet kiküszöbölni.

.

A bűnös

Nos a mézben egy bizonyos baci (Clostridium botulinum) spórája nagy eséllyel megtalálható, ami el tud szaporodni babád emésztőrendszerében, hogy aztán toxint, azaz méreganyagot állítson elő. Ezt az állapotot nevezik botulizmusnak, és ezt mindenképpen szeretnénk elkerülni. A botulizmus ritka, de életveszélyes állapot.

.

Miben különbözik a csecsemőkori botulizmus az élelmiszerek okozta botulizmustól?

A csecsemőkori botulizmus esetében a lenyelt bacispórák aktiválódnak, méreganyagot (toxint) termelnek a baba vastagbelében.

Az élelmiszerek okozta botulizmus esetében  a bacispórák aktiválódnak és toxint termelnek AZ ÉTELBEN.

Ha ezt az ételt megeszi egy felnőtt vagy egy gyermek, fertőzést kaphat (pl. kolbász – főleg házi).

.

Ehet a szoptató anya mézet, babájára ez nem veszélyes?

Igen, rendben van, ha a szoptató anya mézet eszik. Az anyatejen nem jut át a botulizmust okozó baci.

.

Mi a helyzet a mézes sütivel?

A baci jól bírja a hőt,  biztosra akkor mehetsz, ha ezt is kihagyod 1 éves koráig. A spórák 1OO C fokon órákat kibírnak sértetlenül..

.

Miért más egy 1 évesnél idősebb kisgyermek?

Mert a szervezete- ahogyan a tiéd is- megbirkózik már ezzel a veszéllyel.

A méz finom, 1 éves kor után adható finomság. Nem kell tőle rettegni, de érdemes azt az infót, hogy 1 éves kor alatt nem adható tovább adni a többi anyának, nagymamának, hogy tudják, jobb félni mint megijedni.

Egyébként sincs szükség a mézre egy éves kor előtt, édesítés gyanánt használható a pépesített banán vagy az almapüré.  Ha torokfájás miatt adnál mézet, 1 éves kor előtt ezt akkor se tedd (a gyerekorvos tudja a megfelelő fájd.csillapítószert ajánlani erre az esetre).

A méz egyébként a szakirodalom alapján az egyik legjobb, természetes köhögés csillapító szer 1 éves kor felett. Nyugtatja a nyálkahártyát, és kellemes az íze. Ebben az esetben 1-2 mokkáskanál méz segít a köhögő kis- és nagy gyermeken.

..

Van még olyan veszély, amelyre figyelni kell hozzátáplálás alatt? 

Igen, ilyen a félrenyelés megelőzésére szolgáló technika, a táplálási zavarok megelőzése, a cékla és a gyökérzöldségek nitrittartalma, a halak higanytartalma, a vasbevitel, az Omega-3 bevitel, stb. Mindről megtudhatsz minden gyakorlatit ITT és elméletit ITT.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.