Adhatok a babámnak paradicsomot?
allergia, kiütés, hasfájás- vagy mégsem?
Általában nem paradicsommal kezdődik a babák hozzátáplálása: és ez nem véletlen van így. Hasfájást okozhat az erre érzékenyebb babáknál. Azonban a paradicsom nagyon jó forrása a C-vitaminnak, likopinnak (antioxidáns), káliumnak, A-vitaminnak (pl. látás), B-vitaminoknak. Mégis, van pár dolog amit tudnod kell róla, mielőtt babádnak kínálnád.
Mikortól adható?
A Hozzátáplálási Kisokosunkban (INNEN töltheted le ingyenesen) a 4. Szintre tettük, ami a baba 11-12 hónapos életkorát jelöli. A paradicsom okozhat hasfájást, kiütéseket a száj körül, sőt még a popsi körül is. Viszont ennek lehet csökkenteni a valószínűségét, és persze rengeteg baba örömömmel fogyasztja kisebb korában is.
Mire figyelj a kínálásakor?
-
Első alkalmakkor hőkezeld a paradicsomot: magozd ki és hámozd meg. Így egy kicsit csökkenthető a hasfájás valószínűsége, hiszen veszít savasságából.
-
Zöld színű paradicsomot ne kínálj babádnak: mérgező anyagot (szolanint) tartalmaz, mely mérgezést okozhat. Bár igaz, hogy ez mennyiségfüggő, és a baba nem valószínű, hogy sok egyébként keserű, zöld paradicsomot fog fogyasztani. A zöld elszíneződés a burgonyánál is megfigyelhető, amelyből azonban lehet mennyiséget fogyasztani, kisgyermekeknek, babéknak, várandósoknak sem ajánlott éppen ezért a zöldes burgonya fogyasztása (akkor sem, ha levágjuk a zöld részt).
-
Amikor a paradicsompüré bevezetésével megvagytok, és a baba már elég fejlett a darabos falatokhoz, jöhet a friss paradicsom: egy ideig még húzd le a héját (forróvízbe mártva ez egy pillanat), magozni nem feltétlen kell. 1 éves kor felé közeledve már ha jól megy a darabos ételek evése, és a rágás is, már nem kell feltétlen magozgatni-hámozgatni. Inkább a formára figyelj: ha bébi paradicsom, mindenképp vágd ketté, hiszen emlékszel: a kerek dolgokat nagyon könnyű félrenyelni, és „beragadhatnak” a légcsőbe formájuk miatt (megelőzés ITT).
-
Paradicsomfogyasztás után töröld le a kicsi száját, hogy megelőzd a pirosságot. Szuper, ha még hidratáló krémmel is bekened (akár parievés előtt, így mintegy védőréteget képezve a „felmaródás” ellen). Ez a pirosság nem allergiás reakció, a paradicsom sav-, és illóolajtartalma okozza. Azonban ha bármely furcsa tünetet tapasztalsz paradicsomevés utáni 3-4 napban, keresd fel a gyermekorvosotokat (pl. száj/nyelv/szem/orr viszketése, folyása, feldagadása, hasi görcsök, kiütések, stb.).
FIGYELEM: A paradicsom okozhat OAS-t (orális allergia szindróma). Ez akkor fordulhat elő, ha bizonyos pollenekre már allergiás a gyermek (pl. parlagfű, füvek, nyírfa), és mivel a paradicsom szerkezetileg hasonló lehet a szervezet számára, hasonló reakciót adhat a paradicsom fogyasztása is. Tipikusan ilyenkor az ajkak, száj/torok viszket, esetleg megduzzad. Általában ez paradicsomevés után néhány perccel jelentkezhet, és persze pollenszezonban gyakoribb. Amennyiben ezt látod babádnál, keresd fel a gyermekorvosotokat, hogyan lehet csökkenteni ennek valószínűségét.
Hogyan vásárolj paradicsomot?
Érett, finom, sérülésmentes paradicsomot válassz. Mivel növényvédőszerekkel szennyezett lehet (a bio- verzióra pedig a pici bogarak horhatnak koszt/egyéb szennyeződések lehetnek rajta, és egyébként is megfogták az emberek a kezükkel), mindenképpen mosd meg alaposan már hámozás előtt is.
Konzerv verziót ritkán használj paradicsompürében (BPA-tartalom miatt, melyről ITT olvashatsz bővebben). Persze azért 1-1 alkalom nem számít, de van alternatíva: paradicsompüréből nagyon finomakat lehet vásárolni üveges verziókból is.
Hogyan tárold a paradicsomot?
Tovább eláll a hűtőben, de az édes ízt hidegen kevésbé érezzük: én ki szoktam venni a hűtőből kb. fél órával a fogyasztása előtt.
Ötletek, kombinációk a legkisebbeknek is
-paradicsomleves
-bolognai püré/tészta: benne tészta, bolognai ragú (p.püré, darált hús, fűszerek, fokhagyma, reszelt répa, zeller, hagyma, egy pici tejszín)
-mártogtósként: salsa (kisebbeknek: paradicsom+pici citromlé+petrezselyem pürésítve, nagyobbaknak mehet pl a lilahagyma is)
-megsütve, grillezve más zöldségekkel: cukkinivel pl. nagyon finom. A bébi paradicsomot érdemes egészben sütni, egy kis olívaolajjal meglocsolva, de vigyázz: a belseleje nagyon forró lehet, hagyd kihűlni kicsit!
-töltve: bulgurral, rizzsel, fűszerekkel, akár egy pici hússal, sajttal. Kedvenc receptem olasz: tomato ripieni (ebben van olívaolaj, fokhagyma, petrezselyem, parmezán, prézli)
-a paradicsom jól illik kb. mindenhez, elrontani nem igazán lehet.
Érdekelne a többi hozzátáplálási tudnivaló is, de már nem tudom, kinek higgyek!
Szakemberként és anyaként abszolút átérzem, ez mennyire nehéz. Szerettem volna ezen a helyzeten változtatni, ezért több, mint 12 hazai, gyermekekkel foglalkozó szakember segítségével létrehoztuk EZT (katt). Mindenről írtunk benne, ami a hozzáplálás alatt fontos hogy tudj.

Hozzátáplálás szakemberektől
A hazai bestseller könyv, melyben 12 szakember segít a hozzátáplálásban, a legújabb szakirodalom szerint. A könyv kiterjed mindenre, ami a táplálást érinti, és célja, hogy egy egészséges generáció nőhessen fel. A Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlásával.