Barion Pixel

Gyermeked fertőzést kaphat a szökőkutaktól

Itt a meleg és egyre több helyen látni gyerkőcöket -akár babákat is-, ahogyan a szökőkutaknál játszanak. Főleg a földből feltörő szökőkútnál látni ilyet, ahol jó mókának tűnhet kipróbálni, vajon melyik fúvókából jön a legközelebb víz. Legfeljebb kicsit nedves lesz a kicsi, na és!?

Sajnos nem jó ötlet.

Akár nagyon súlyos fertőzést, betegséget lehet a szökőkút miatt összeszedni:

.
1. Azért, ha fertőtlenített: túl erős vegyszerek, sokszoros mennyiségben mint pl. egy medencében, ez gyakran okozhat allergiás reakciót.

2. Azért, ha nem fertőtlenített: baktériumok, gombák, vírusok, és belélegzéssel könnyen a tüdőbe jutó kórokozók, ami akár kórházi kezelést igényel, tüdőgyulladást, húgyúti fertőzést (hiszen a legtöbb gyerkőc a vízsugarak felett szaladgál, lecsüccsen, alulról is simán bejuthat a szervezetbe) kaphat tőle. Néhány példa: ótvar, Legionella, E.Coli, szalmonella.

.

Ez a víz, ami ott boldogan csörgedezik, időszakosan cserélik. NEM FOLYÓVÍZ, nem cserélődik folyamatosan, naponta. Egy rendszerben van, ami “forgatja”. Ugyanazt, akkor is ha fertőzött.

.
Ha a gombás lábával valaki rálép, az is ott marad a vízben. Ha a galamb belekakil, ott marad a vízben. Ha egy fertőzött, beteg személy hozzáér, ott marad a vízben. Ha egy férges kutya játszik benne, ott marad a vízben.

Ha meleg van, a kórokozók elszaporodnak ebben a vízben, sőt, még egy csúszós, nyálkás réteg is képződik a területen, ahol a gyermeked könnyen elcsúszhat.

.

.

Megelőzés

  1. Ne menjetek a szökőkútba, még a lábát se tedd bele gyermekednek (hiszen a kórokozók belélegezés útján is bekerülhetnek a szervezetbe, nem feltétlen kell a szájába víznek kerülnie hozzá, el is eshet a nyálkás rétegen, sőt még alulról is bejuthat a fertőzés). Ezeket a közterületek díszítésére találták ki, sajnos nem fürdésre vagy pancsolásra. 
  2. A kutyádat se itasd a szökőkútból/ne engedd belemenni, nem jó ötlet. Ugyanúgy meg tud betegedni.

  3. Ezt a bejegyzést juttasd el sok szülőhöz. Segíts, hogy a kicsik feleslegesen ne legyenek veszélynek kitéve! Ha van olyan szülőtársad, aki szokta gyermekét szökőkútban mókáztatni, figyelmeztesd a veszélyre.

  4. Ha meleg van, mindig legyen nálatok elegendő folyadék, naptej (ilyen), sapi, és keresd meg az ivóvízzel ellátott kutakat, árnyékos helyeket. A babát, kisgyermeket, és még a kutyust se hagyd egyetlen percre se a leparkolt, klíma nélküli autóban, akkor sem, ha árnyékos helyre parkoltál! Ugyanígy veszélyes a babakocsira textilpelust teríteni. NAgyon felforrósodhat alatta a levegő!

  5. A legjobb, ha meg tudod oldani, hogy nyáron 11-15 óra között a baba, kisgyermek ne legyen a szabadban, a napon.

.

“Az én gyerekemnek soha nem volt tőle baja”

Nem tudhatjuk, melyik szökőkút fertőzött és melyik nem. Az, hogy egyszer nem volt baja egy bizonyos gyermeknek, nem jelenti azt, hogy a másiknak sem lesz (a fertőzés létrejötte sok tényezőtől függ).

Tudjuk, hogy nem lehet és nem is kell a gyermekeket a széltől is óvni. Gyerekek, nem kell sterilen védeni őket.Mégis, a szökőkutak kórokozókkal/vagy erős fertőtlenítőszerrel fertőzött vize nem esik a “túlaggódás” kategóriájába.

Otthon sem hagyod őt a koszos felmosóvízben pancsolni, miért tennéd ezt az utcán? 

.

Az első 2-3 év minden szempontból nagyon fontos egy gyermek életében. Sokkal könnyebb megelőzni a betegségeket, mint utólag kezelni. Erre lehetőség van a legkülönfélébb esetekben (pl. allergia, magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, fejlődési elmaradás, hiánybetegségek, vészhelyzetek, alvásproblémák, stb.). Írtunk minden megelőzési lehetőségről ITT.  Kukkants rá, és ne feledd:

A szökőkút nem jó buli. Főleg nem kórházban kikötni miatta. Még a kutyáknak sem.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.