fbpx
4 C
Budapest

A koraszülött/kis születési súlyú gyermekedet ugyanúgy kell hozzátáplálni, mintha időre született volna?

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

A koraszülött / kis születési súlyú gyermekedet ugyanúgy kell hozzátáplálni, mintha időre született volna?

részlet INNEN

Ha koraszülött (37. terhességi hétnél hamarabb született) babád van, valószínű, hogy életed egyik legnehezebb időszakán vagy túl. De a harcnak nincs vége, a korababákat neonatológus, gyermekorvos, szükség esetén szakemberek (pl. gyógytornász, dietetikus, logopédus, konduktor, etetésterapeuta stb.) kísérik gyelemmel még évekig. Erős vagy! Erős a babád! A hozzátáplálása viszont valószínűleg kicsit máshogy fog alakulni, közbeszólhat a korababáknál például refluxbetegség, intubálás, a tüdő éretlensége.

Nagyon fontos leszögezni, hogy a korababák hozzátáplálása teljesen egyéni, a megfelelő időpontról, módról mindenképp kérd ki a babád kezelőorvosának véleményét!

Korrigált kor: normál esetben (40. hétre kell számolni) ennyi idős lenne a gyermek, ha időre született volna. Ez mérvadó a hozzátáplálás során is. A korababák hozzátáplálása a korrigált 4–6 hónapos korukban kezdődhet el.

A fejlettségi mérföldkövek, amelyekkel a korababáknak rendelkezniük kell a hozzátáplálás megkezdéséhez:

  • megtartja a fejét, nyakát

  • nyitja a száját, ha ételt közelítesz felé

  • hason fekve könyökből kinyomja magát

  • elfordítja a fejét, ha már nem kér többet enni

  • érdeklődést mutat az étkezés iránt

  • tárgyakhoz nyúl, és a szájához közelíti őket


Előfordulhat, hogy a korababa nem mindet tudja, de szükséges a hozzátáplálás megkezdése, ezért az optimális időpont teljesen egyéni, erről ne dönts egyedül! 

FONTOS! Nem szükséges megvárni, hogy a nyelvkiöltő reflex (amit az ajkak érintése vált ki) eltűnjön, hiszen időre született babáknál is előfordul, hogy ez csak 9 hónapos korukra múlik el.

A hozzátáplálás egy tanulási folyamat, és ha rendszeresen eszik a korababa kisebb, laposabb, csecsemők számára készült speciális kanállal, az elősegíti az ajakzárás kifejlődését és csökkenti a nyelvkiöltő reflexet. Fontos, hogy különbséget tegyél azok között, hogy a babád mikor nem kér több ételt (elfordítja a fejét), mikor látod csupán a nyelvkiöltő reflexet, vagy mikor van az, hogy egyszerűen csak nem ízlik neki az étel.

A korababádnak sem kell többet ennie, mint az időre született babáknak, viszont esetükben különösen ügyelni kell a következőkre:

  • megfelelő vasbevitel, de ez befolyásolható pl. a köldökzsinór kései elkötésével

  •  a tehéntejet önálló italként ne kínáld számára (sem) 12 hónapos koráig

  • megfelelő D-vitamin-tartalom (a kezelőorvos utasításainak megfelelően) 

TUDTAD?

A korababáknak készült tápszerek összetétele jelentősen eltér az anyatejpótlókétól (energiadúsabb, fehérjében és zsiradékban gazdagabb).


TUDTAD?

Korababádnak nagyobb esélye van allergia kialakulására (de nem minden korababának! ), ezért ügyelj a tünetekre, szükség esetén ke- ress fel allergológus / gasztroenterológus szakorvost!

A hozzátáplálás lassabban fog menni, több időt vesz igénybe. Légy türelmes! Korababád picit lassabban tanul eleinte, ezért az is előfordulhat, hogy a különböző állagokra való áttérés késik, tolódik. Ne izgulj emiatt sem, a táplálás legyen babádnak öröm, tanulás, még ha neked kihívás is, babád ezt ne érezze!

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+