Barion Pixel

Etetőtasakok: a szakértők figyelmeztetnek

Etetőtasakok: a szakértők figyelmeztetnek

.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, szülő-kisgyermek kapcsolati konzulens jelölt, a Kiskanál Kommandó vezetője

.

A Német Gyermekek-, és Serdülők Orvostudományi Társasága (DGKJ) nemrég állásfoglalást tett közzé: nem ajánlott az etetőtasakok használata csecsemő-, és kisgyermekkorban. Kb. 10 éve jelentek meg ezek a termékek a nemzetközi piacon, a hazai boltok polcain csupán néhány éve. Nagyon népszerűek, egy friss kutatás szerint a kisgyermekek napi kalóriaszükségletük felét etetőtasakos bébi/kisgyermekpürék formájában kapják meg. Rengeteg hátrányuk ismert, ebben a cikkben végigvesszük őket és egy lehetséges megoldást mutatunk.

.

Mi az az etetőtasak?

.

Egy műanyag tasak, jellemzően csavaros kupakkal ellátva, amelyben pürék/püré állagú ételek vannak, többségében kisgyermekeknek gyártva. Néhány gyártó csecsemőknek is ajánlja őket.

.

A szülők szeretik, hiszen:

 • a gyermek általában elfogadja (színes csomagolás, fincsi édes íz)

 • praktikus (nem kell a konyhában pepecselni, bárhol bármikor elővehető)

 • a gyermek nem lesz igazán maszatos

 • megnyugodnak, hiszen gyümölcsöket eszik a gyermek (vagy nem?)

 • nem igényel különleges tárolási körülményeket (hidegen, melegen, szobahőn ugyanolyan)

.

Mire van szükség a hozzátáplálás alatt?

Tapasztalatokra a tápanyagok biztosítása mellett. Az étkezési szokások ekkor, a koragyermekkorban alakulnak ki.

Arra, hogy a gyermek megtudja, milyen érzés ha szétnyomja a kezében a mandarint, ha maszatos lesz a joghurttól az arca, érzi és hallja ha roppan a buláta a szájában, ha anya húslevest főz vasárnap ebédre és ő érzi az illatot- plusszpont ha anya hagyja segíteni az előkészületekben.

Arra, hogy a gyermek megtudja, milyen érzés asztalhoz ülni együtt, látni ahogy mindenki eszik és ő is ennek a része. Hogy senki nem sietteti vagy sürgeti, fenyegeti vagy zsarolja étellel.

Illatok. Textúrák. Ízek. Emlékek. Utóbbi nagyon fontos, hiszen kutatások bizonyítják, hogy ha bizonyos illatokat érzünk, emlékek juthatnak az eszünkbe- az agyunkban ez a két terület (szaglás és érzelmek/emlékek) összeköttetésben állnak egymással. Kölcsönhatást gyakorlnak egymásra. Vagyis ezért emlékszünk olyan elevenen Nagyi isteni sütijének illatára gyermekkorunkból. Babakorban is jól működik ez, kisgyermekkorban pedig főleg bevésődnek az emlékek.

Most, 3 éves kor alatt van ideje ezeket az alapvető tapasztalatokat megszerezni: ne 18 évesen nyomkodja az első randin szét az ételeket.

Ezek az ún. szenzoros ingerek, melyek áthatják a táplálkozást. Kulcsfontosságúak ezek megléte ahhoz, hogy a gyermek jól viszonyuljon a világhoz később.

.

.

Az etetőtasakok további hátrányai

 • hátráltathatja a motoros koordináció fejlődését: egy kanalat (megj.:  rövidnyelű kanál szükséges 2 éves kor alatt, amelynek nyele nem lóg ki nagyon a gyermek markából) megfogni, belemártani az ételbe, a szájhoz vinni majd a falatot bekapni nem egyszerű. Az sem annyira, hogy a gyermek felvegyen a kezével egy darabot a tányérról, szájához emeljen, tegye be a szájába, harapjon belőle, rágja, köpje ki vagy nyelje le, majd a folyamat kezdődik előről. Szuper gyakorlat a motoros képességek fejlesztésére, és előkészíti a nyelvecskét is a beszédhez és artikulációhoz szükséges nyelvmozgásokra. Az elején ez még nehéz, de hamar könnyű lesz és a kisgyermek ügyessé válik. Kivéve, ha ez a gyakorlási fázis nincs meg, hiszen a gyermek csak kiszopogat a tasakból egy kis pürét és már kész is.

 • ízpreferenciákat eltol az édes irányba: az édes íz szeretetével születünk. Édes az anyatej, édes az ami biztonságos evolúciós szempontból. A legtöbb etetőtasakos étel édes. Ha a gyermek nem ízleli meg a többi ízt, nagyobb az esélye hogy később sem fogja elfogadni és szelektíven fog táplálkozni. Ebben a korban a gyermekek olyan ízpreferenciákat alakítanak ki, amelyet akár egész életükön keresztül követni fognak.

 • éhségérzet elnyomása: hamar elfogyaszthatóak. Olyan hamar, amilyen hamar egyébként a tartalmát képező alapnyagok nem (pl. 1 alma és 2 répa elfogyasztása nem fél perc). A gyermek étkezése rövid ideig tart, és még kér, pedig már nem éhes. Ez felnőttkorban problémákat okozhat, rossz szokássá fajulhat hogy túl gyorsan szeretne jól lakni és mindig van repeta.

 • az üveges bébiételeknél kb. 2x drágábbak, hiszen kb. fele mennyiség van bennük.

 • püré állag: Anyukák, nem kell a püré hónapokig! A hozzátáplálás elején a hazai ajánlás is néhány hónapig ajánlja, ahogyan a szakemberek is (bár, a BLW-s babáknál ez a pürékorszak nincs meg). De semmiképp nem 1 éves korig. A puha, darabos ételek kínálása 7-8 hónapos korban egy egészséges babánál megtörténhet, hiszen ekkor már birtokában vannak az ehhez szükséges képességek (pl. stabil ülés az etetőszékben). A darabos ételeket ne keverjük soha a pürékbe, kínáljuk külön, hiszen más technika szükséges a fogyasztásához. Kutatások bizonytíják, hogy ha 9-10 hónapos korig nem történik meg a darabos ételek kínálása, később kihathat negatívan a felnőttkori zöldség-, és gyümölcsfogyasztásra.

 • anya-gyermek interakciók hiánya: szülőként jól meg lehet figyelni, hogy a gyermek milyen jeleket mutat ha éhes vagy ha már nem kér, esetleg nem ízlik neki. Ezek élmények mindkét fél számára. A szülő felismeri a jeleket, jól és időben reagál rájuk, visszajelez. Elmondja a babának, hogy “éhes a pocid? Érzed, hallod, picit korog? Adunk neki egy kis finomságot…..” majd “látod, ilyen érzés ha jól laktál. Kérsz még?” . Ha minden nap beledugunk a szájába 2 percre egy tasakot, ez nehezebben valósul meg.

 • tápanyagprofiljuk nem annyira előnyös: ó, pedig “XYmentes” “bio” “csak természetes összetevőkből készült”. Marketingszövegek. Nem hazugságok, félre ne essék, de előfordul, hogy

  • hozzáadott cukrot tartalmaznak, nem is keveset (még ha a cukor nem is “cukor”-ként hanem álnéven pl. datolyakoncentrátum, almalé koncentrátum, agavé szirup, fruktóz, glükóz-fruktóz szirup, kókuszvirág cukor, juharszirup, melasz, stb. szerepel. A “koncentrátum” is tartalmaz cukrot, tök mindegy, miből koncentrálták). Ez és a savas közeg rendszeresen a fogacskákon időzve könnyen fogszuvasodást okozhat, cukortartalma miatt pedig elhízást, anyagcserebetegséget egyaránt.

  • denzitásuk nagyon magas lehet: ez azt jelenti, hogy energiasűrűségük nagy. Nagyobb, mint a benne lévő gyümölcsé- ezért sem ugyanaz, mintha gyümölcsöt enne a gyermek. Hasonló ez, mint a smoothie esetében, amit szintén nem ajánlunk rendszeresen kisgyermekkorban. Olyan mennyiségű gyümölcs és zöldség nagyon gyors gyomorba jutását jelenti ez, amelyet ennyi idő alatt natúr formában képtelenség lenne megenni.

  • tápanyagban szegények: nem nyújtanak megfelelő mennyiségű tápanyagot, különösen a vasat, cinket, jódot, B-vitaminokat és a hosszú láncú zsírsavakat, amelyet a szoptatás mellett biztosítani kell.

 • egészségügyi kockázatokat rejthetnek:

  • a magas cukortartalom, a nagy energiasűrűség a kiszopogatás révén nagyon könnyen felszívódik (sokkal magasabb energia- és cukorbevitelt eredményezhet – elsősorban fruktóz formájában -, rövid időn belül összehasonlítva).

   A magas cukorbevitel – főleg így- várhatóan jelentősen növeli a vércukorszintet és az inzulinszintet a friss gyümölcsök fogyasztásához képest.  A magas glikémiás index és a magas glikémiás terhelés serkenti a gyermekek fokozott inzulinszekrécióját, és elősegítheti a nemkívánatos  súlygyarapodást és a fokozott testzsír lerakódást. Ha rendszeresen kapnak a gyermekek tasakos gyümölcspürét, fokozott a kockázat.

  • A gyümölcsök cukortartalmukban és összetételükben különböznek. Számos pürásített gyümölcskészítményben a fruktóztartalmat tovább növelik, pl. almalé koncentrátum hozzáadásával. Nagy mennyiségű fruktóz bevitel esetén káros metabolikus hatások várhatók. (pl. májbetegségek, és néhány tanulmányban az asztma kockázatára is figyelmeztetnek).

.

Az etetőtasakok helyes használata – nincs pálcatörés!

Kanálra téve és alkalmanként: furcsán hangozhat, de ha kanállal adagolod a tasakos pürét, kiküszöbölheted több hátrányát, de sajnos nem mindet. Rendszeresen ilyen formában sem ajánlott a fenti állásfoglalás alapján.

Természetesen van olyan élethelyzet, ahol jól jön ez a találmány. Ilyen az utazás, vagy egy elrontott ebéd, esetleg amikor nincs az embernek kedve főzni. Mi is értjük ezt, szülőként.

.

Most mi legyen?

Igen, tudom, hogy most mi jár a fejedben. “Már megint egy tévhit, ami nem is volt annyira köztudott”. Vagy túlzás. Vagy nem is tudod, mit gondolj. Ha a gyermeked szereti az etetőtasakos ételeket, ne holnaptól változtass, ez nem fog működni. Lassan, kiemelve a mindennapokból.

Rengeteg olyan témakör van, amelyet sajnos a legtöbb szülő nem jól, vagy nem elég pontosan ismer. Ehhez a cikkhez hasonlóan a legújabb szakirodalmak alapján, a lényegre térve segítünk szakemberekként.  A “Hozzátáplálás szakemberektől” c. mű (tartalma: hozzátáplálás, allergének bevezetése, módszerek, stb. – katt) és a Szülőakadémia szakemberekkel (gondozás, gyógyszerek, betegségek megelőzése és otthoni kezelése, oltások, pszichológia, beszéd, mozgásfejlődés 4 éves korig, stb.- katt) egyaránt segít, hogy ne dőlj be a tévhiteknek. Ajánljuk őket szeretettel mi, és több szakmai szervezet egyaránt.

Irodalom:

doi: 10.1186/s40348-019-0089-6 

 
 
 
Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.