Meglepő eszköz a pürékészítéshez

mindent a finom, biztonságos falatokért

.

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, a Kiskanál Kommandó vezetője

.

Sok kérdést kapok arról, hogy mivel érdemes a püréket elkészíteni. Vannak a boltokban eszközök egészen kb. 60.000 forintig. Meglepő lehet, de létezik egy nagyszerű eszköz, amelyet most bemutatok (NEM szponzorált tartalom, egyszerűen működik és ajánlom).

Egyszerűnek tűnhet pürét készíteni, de sok anyán kifog a művelet. Még azokon is, akik egyébként nagyon jól tudnak főzni. Vegyük át ezt a folyamatot, és nézzük meg, miért és hogyan érdemes pürét készíteni:

.

A pürékészítés alapjai

.

  1. Szerezz be friss/mélyhűtött, kitűnő (mely nem mindig egyenlő a bio-val) alapanyagokat.

  2. Tisztítsd meg őket.

  3. Darabolt fel őket kisebb darabokra.

  • a húsokat érdemes darálni, ha egészben kapod és le akarod pürésíteni kis kockákká vágni.

  • a halakból mindenképp filét használj. Vigyázz, ebben is bőven lehet szálka. TIPP: Jó minőségű halrudacskát vegyél, 1 db-ot dobj be a sütőbe (ne bő olajban süsd!), amikor elkészült egyszerűen vedd le  a bundáját, és a halhúst a kész pürébe villával nyomkodd bele. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy a baba heti 2x halhoz jusson, mely Omega-3 zsírsavakban gazdag. Ez mással nehezen pótolható, és ez a zsírsav fontos az idegrendszer és a szemek egészséges fejlődése érdekében.

  • olajok: kérlek, ne tegyél gyümölcs mellé olajat a pürébe, felnőtt fejjel sem ennéd meg. Olajat zöldségek, húsok mellé teszünk, egy picit. Ha viszont heti 2x halat kap a baba, ezt sem kell minden nap alkalmazni. Sok baba nem szereti az olajos állagot, vigyázz, a kevesebb több (arról nem beszélve hogy több olaj hamar megavasodik ha nem hűtőben van tárolva fénytől védett helyen: mindig kóstolj!). Érdemes kevésbé markáns ízű olajat használni.

  • a zöldségeket, amelyek keményebbek (pl. répa, zeller, burgonya) kisebb kockákra/karikára vágd. Minél kisebbre vágod, annál hamarabb kész lesz.

  • puhább alapanyagokat (pl. gyümölcsök, zöldborsó, paradicsom) érdemes szintén kockákra vágni.

  • sajtok: reszelve az igazi, de kisebb “kukacokra” reszeld: így könnyebben beleolvad a pürébe és nem lesznek benne olvadt sajtrészek (pl. parmezánt, ami nagyon kemény egészen por állagúra le lehet reszelni, isteni ízt ad a pürének miközben feltölti kalciummal és fehérjével).

  • tojás: érdemes főtt tojást készíteni (nagyon jól átfőtt verzió), és azt villával összetörni (sárgája és fehérje együtt)- amikor kész a püré, akkor belekeverni. Valójában nem kell külön bevezetni a sárgáját és fehérjét, bonyolultabb módszerekkel is nehéz lenne külön választani, otthon semmi értelme.

  • joghurt, kefír: nem kell hőkezelni, a kész pürébe keverjük bele.

.

  1.  Amikor mindent előkészítettél, gondold át, melyik alapanyagnak mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy elkészüljön. A babáknak túlkészítve kínáljuk a húsokat, halakat, tojást, az esetleges élelmiszerfertőzés elkerülése miatt. Később ráérnek gourmandkodni :).  A keményebb zöldségeknek több idő kell. A főzést velük kezd, majd amikor félig készek, akkor jöhet mellé a kevesebb időt igénylő alapanyag (pl. hal/ paradicsom).

  2. A tuti eszköz: 

Tefal Ingenio pároló kosár. Én erre szavazok, nem a fémre. A fém pároló kosár megváltoztathatja az étel ízét (ne feledd, a babáknak sokkal jobb az ízérzékelésük, azt a fémes ízt biztosan kiérzik és lehet hogy nem kedvelik). Másrészt nem égeted le a kezed és az alapanyagokat benne – a fém eszközzel elég könnyű lenne.

További tulajdonságai a Tefal eszköznek:

  • ellenálló, évekig jó, a babételek után is fogod tudni használni

  • 230°C- ig ellenáll a magas hőmérsékletnek

  • Nem tartalmaz BPA- t sem ftalátokat, megóvja az élelmiszerek természetes ízét.

  • Tisztítása egyszerű, mosogatógépben mosható

  • ÉS: 3-4000 forint körül van. Mindent tud ami kell a baba pürékhez.

.

A. A keményebb alapanyagokkal kezdd. Egy edény (amelyhez tartozik fedő) aljára 2-3 ujjnyi folyadékot önts, majd forralj fel. A folyadék lehet víz és zöldség/hús alaplé is. TEDD RÁ A FEDŐT!

             -NEM leveskocka! ALAPLÉ KÉSZÍTÉSE: Zöldségalaplevet nagyon egyszerű készíteni, és a végeredmény klasszisokkal ízletesebb lesz. Zöldségeket tisztíts meg                 (pl. répa, petrezselyem, burgonya, zeller), vádg fel és hideg vízben kezdd el forralni. 1 óra múlva szűrd le, és már kész is. Később jöhetnek bele fűszerek is. Ezt  le tudod fagyasztani 2-3 dl-ként, és később csak elő kell venni. Minden finomabb ebben főzve, a rizs is.  Ha édes lesz a  püré, a pároló folyadék legyen víz, és vagy fahéj vagy esetleg vaníliarúd kikapart belseje- ez az aromás párolás. 🙂 Az alapanyag (pl. alma át fogja venni a fűszer finom ízét.

.

B. Amikor félig megfőttek a kemény alapanyagok, jöhet melléjük a puha. Ha ez hús vagy hal, érdemes becsomagolni pl. alufóliába egy icicpici vaj/olívaolaj ÉS fűszer kíséretében, hogy az értékes zsiradékok ne távozzanak azonnal. Lehet simán mellé is tenni ha nem csomagolod be. Az alufólia csomagot be lehet tenni a hozzávalók mellé. Ha darált húst vettél, azt is teheted ide- de mindenképp becsomagolva. Nem kell sok hús/hal, kb. 1 evőkanálnyi mennyiség elég is. Ha sokat teszel bele, ugye nehezebben sül át. SZINTÉN MEHET RÁ A FEDŐ. Ha elfőtt a folyadék alatta, pótold.

.

C. Amikor minden kész, jöhet az elkészítés:

  • Az átfőtt, megpárolódott alapanyagokat tedd egy tálba, önts hozzá egy kis folyadékot ( a legegyszerűbb az, amiben pároltad- ez van az edény alján), és turmixold le. Turmixolás előtt teheted bele a sajtot/összenyomkodott halhúst ha esetleg halrudacskát készítettél, vagy a tojás. A legegyszerűbb a botmixer. Próbálj olyat használni, amelynek fém a vége, nem műanyag. A műanyagot nehezebb tisztán tartani és kórokozók telepedhetnek meg az apró mélyedésekben/repedésekben, amely a használat során keletkezik.

  • Sokan anyatejjel higítják a püréket. Ez is jó megoldás, de egy idő múlva tökéletes a zöldség alaplé is. Tápszerrel nem ajánlom higítani az ételeket.

TIPP: Olyan ételeket készíts, amelyet felnőtt fejjel is finomnak ítélsz. Tehát a sárgabarackot  ne turmixold le a sajttal meg a tojással. Egyszerű, ha leülsz és írsz 20-30 főételt, amit szeret a család. Nézd meg, milyen összetevőkből áll, milyen az ízvilága és ebből a baba éppen mit ehet meg.

Pl.: Rakott burgonya. A burgonya, a tojás, pici rozmaring, és kolbász helyett pici darálthús oké is neki. Nektek, felnőtteknek vagy a tesónak pedig a klasszik rakott burgonya, de egy kis zöldség azért elfér a receptben, vagy savanyúság :)). Így nem kell nagyon másfélét főzni, hasonlót fog enni a pici is, mégis korának és fejlettségének valót.

.

D. Hűtés, fagyasztás. A fő szabály, hogy amibe beleevett a babóca/felnőtt (azaz a szájba ért kanál és az a kanál belekerül a pürébe), AZT MÁR NEM lehet eltenni későbbre. A szájban millió organizmus él, és az a pürébe szuperul elszaporodna pár óra alatt. Inkább vegyél ki belőle egy kicsit, és ha megeszi, még kaphat. A többit el lehet hűtőbe tenni későbbre. 1 napnál tovább ne nagyon, főleg azt ne amelyben hal vagy tojás van.

Alapszabály: Ha újramelegíted az ételét, fogyasztás előtt FEL KELL FORRALNI, nem elég kicsit megmelegíteni. Így veszít beltartalmi értékéből (tápanyagok), de a sok kórokozóból is (ami a nagyobb nyereség). Nem gond, ha néha így kap ételt, persze hogy nincs idő minden nap többször főzni.

Fagyasztás: amelybe nem ért bele a kanál, azt a pürét lehet fagyasztani. Várd meg, míg a hűtőben lehül, és utána mehet.

Én ezt javaslom: Tescoma szilikon   jégkockaforma

Jó, hiszen van teteje, így a szogoktól védi a pürét. Nem pici a kockarész, kb. 1-2 db kocka kiolvasztását jelenti, ami elég is egy adagra általában.

Kiolvasztani úgy kell, hogy kiveszünk belőle 1-2 db kockát (babától függ)- nagyon könnyű kivenni, mert szilikon. Ált. idő nincs sok, ezért ezt a jeges pürét már lehet forralni egy pici víz hozzáadásval. NEM ELÉG kiolvasztani és kínálni, fel kell forralni fogyasztás előtt. A fagyasztás sem öl meg minden kórokozót, a forralás (2-3 percig) viszont igen. Később, amikor már nem kell püré, lehet ebben házi jégkrémet is készíteni, csak egy pálcikát kell minden kockába beleállítani fagyasztás előtt.

.

Meddig kell pürésíteni?

Nem sokáig, sokkal kevesebb ideig mint gondolják a szülők. A pürék ugyan egyre szilárdabbak (azaz egyre kevesebb párolófolyadék kell hozzá), DE NEM DARABOSAK- nem keverünk bele darabokat. Ez öklendezést okozna, hiszen a baba nem értené, az addig biztonságosnak vélt pürében mit keresnek darabok- naná hogy ki akarná köpni.

A darabos ételeket a pürékkel PÁRHUZAMOSAN kínáljuk, úgy hogy a baba lássa, meg tudja fogni, szájába tudja venni, rapani, rágni, esetleg kiköpni. Azaz elé kell tenni kb. 7-8 hónapos korában a puha falatokat, hogy fel tudjon annak fogyasztására készülni. Ez nem megy egyik napról a másikra a püré után, gyakorolnia kell. A darabos étel eleinte ne legyen keményebb egy banán puhaságánál (tehát pl. ne nyers sárgarépa). Emellett kaphat pürét, de cél, hogy átálljon a baba fejlettsége miatt a darabos étkezésre, és ez ne tolódjon ki nagyon. Darabos ételt adunk akkor is, ha nincs foga még. Tévhit, hogy ne tudna rágni, tud. Ugyanúgy gyakorolnia kell, és nem “rajta maradni a püréken hosszú hónapokig). Egy idő múlva jönnek a roppanós állagok (pl. buláta), a reszelt állagok pl. reszelt sajt)- és a csipesz fogás gyakorlása. 

.

A gyakorlatban az egészséges, fejlett 7-8 hónapos baba elé

.

  1. Darabos falatkát teszünk. Megmutatjuk, hogy mi az a rágás (elnagyoltan), és magyarázunk neki erről. Nem mi tesszük a szájába a darabos ételt.

  2. Ő felveszi, és gyakorolni fog. Eleinte kevesebb  ideig. Vizsgálja, nézegeti, nalogatja, beteszi a szájába- kiköpi, stb. Ennek most van itt az ideje, hadd kenegesse, nyomogassa össze, ne 18 évesen egy randin. Szenzoros ingerek ON! 🙂

  3. Ha már nem próbálkozik, akkor jöhet az étkezésnél az elkészített püré, kínáljuk őt, hogy éhes ne maradjon.

  4. Simán lehet, hogy darabos ételből fog annyit enni, hogy jól lakjon. Nagyon egyéni. Általában azért pár hétig még igénylik a pürét mennyiségileg is.

  5. Van, amelyik baba ideges lesz mert eleinte ügyetlenebb még és türelmetlen hogy nem talál be a szájába, de lesznek profik is :).

  6. Szépen lassan a püré ki fog kopni a baba menüjéből, egyéni, mennyi idő alatt.

  7. Természetesen a püré állag (pl. burgonyapüré, krémtúró) megmarad, az arra jellemző ételeknél.

.

A megfelelő kanalak, villák egy külön cikkben lesz tárgyalva. Hiszen kanalazni is tanulnia kell, és az sem mindegy, mi milyen kanalakat használunk. Sőt az sem, hogy a darabos ételekhez elengedhetetlen hogy tudjon ülni, hogy jól legyen az etetőszék beállítva (talptámasz, etetőtálca magasság kb mellkas alatt- ne feljebb, stb.).

.

Lehet máshogyan is ételt készíteni a babának?

Igen, lehet sütni is, de mivel ott kérget kap az alapanyag, nehezebb pürésíteni. Sokan használnak pároló zacskót, de igazán ízeset ezzel a pároló kosárral és a pároló folyadékával tudunk alkotni. A legegyszerűbb és legegyszerűbb módja a párolásnak. A klasszikus párolás nem ezt jelenti (ez inkább kicsi ideig gőzben főzés), hanem zsiradékon pirítva, majd folyadékkal felöntve fedő alatt párolást. Úgy is kaphat kérget az alapanyag, én inkább a fent említett módszert ajánlom.

Mire jó a püré állag?

.

Tápanyagok szempontjából fontos, hogy a püré állag miatt a baba szervezete nagyon jól tud mindent hasznosítani, a felszívódás hatásfokma nagy. Az is lényeges, hogy a pürék segítségével a baba először megtanul nyelni (nem folyadékot), AZTÁN rágni. Megtanulja továbbítani a falatot a nyelvén. Amikor már ebben profi, jön a darabos étel, amelyhez bizonyos fejlettségi szint szükséges. Vannak olyan egészséges, fejlett babák, akik darabos ételekkel KEZDENEK, ez a BLW.  Gyermekorvossal egyeztetve, ismerve a fő szabályokat, előírásokat ez is biztonságos lehet. A Kiskanál Kommandó és a friss, hazai csecsemőtáplálási irányelv a püréket ajánlja KEZDÉSNEK.

Sajnos hozzá kell tenni a történethez, hogy ugyanúgy nem jó, ha a baba 1-2 éves ÉS MÉG MINDIG csak pürét eszik. Nagyon gyakori. Tegyük hozzá, hogy a püré állag egy kis szelete a csecsemőtáplálásnak, pár hónap csupán az elején. Aztán a baba fejlődik, szem-kéz koordinációja jó lesz, megtanul ülni, ügyesedik, kinyílik a világ- ne püréztessük már ekkor (kivéve ha orvosilag indokolt).

A BLW módszernél fontos, hogy a szülők a megfelelő tudás birtokában vágjanak bele (mint minden másba:)). Tudják, melyek azok a vasban gazdag alapanyagok (hiszen ált. 6 hónapos korra a baba vasraktárai kiürülnek- ezt pótolni kell naponta, dabaros ételekkel picit nehezebb ha nem fogad el annyit belőle a gyermek!), mi az az öklendezés (és hogy átfordulhat fulladásba is, hol van ez a pont és mit kell tenni- ezt minden szülőnek tudnia kell pürés babák  esetében is!), milyen a babájuk temperamentuma (nem mindegyik baba türelme van összhangban a jelenlegi képességeivel), milyenek a tápanyagigényei, milyen a számára megfelelő étel. A kutatások ellentmondásosak, sok pro és kontra van, de azt hiszem ezeknél fontosabb hogy a szülő a gyermeke igényei és jelzései szerint haladjon. 

Ez a fontos.

A BABA táplálása IS legyen IGÉNY SZERINTI. Ami NEM az állagtól függ, hanem attól hogy szülőként

  1. ismerem a babám igényeit 
  2. JÓL ismerem fel a babám jelzéseit
  3. jól reagálok a babám jelzéseire, az ő igénye szerint. 

.

Ez a téma nagyon fontos, ITT mindent leírtunk róla. Ne feledd, a hozzátáplálás nem megtömés, nem az a cél hogy valahogy azok a fontos alapanyagok a babába bejussanak. Az a cél, hogy táplálás legyen ne etetés.

Itt segítünk ebben. Rengeteg szakemberrel, közösen, egy célért dolgozunk. Azért, hogy a babák és a szülők jól (l)egyenek.

A Szülőakadémia pedig megadja szülőknek a kezdő löketet, egészen a gyermek 4 éves koráig: nem csak táplálásban, hanem gondozásban,  betegségek kezelésében és megelőzésében, pszichés és lelki fejlődésében, mozgásfejlődésben, beszédben, stb. Ajánlja a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és majdnem 20 hazai szakember megfeszített munkája.