Barion Pixel

INNEN TUDHATOD, HOGY JÓL FEJLŐDIK-E A GYEREK

Sok aggódástól kímélnénk meg magunkat, ha követnénk a növekedési görbéket. Ennek segítségével látszik igazán a gyermek növekedésének üteme, tápláltsági állapota, vagyis, hogy minden rendben van-e.

De mi is ez? Hogyan mérjünk? Hogyan kövessük? Mi van a korababákkal?

Miért kell követni a gyerek növekedését?

Azért, mert így ismerhetjük meg a gyermek tápláltsági állapotát. Van egy normál növekedési minta, egy standard, amelyet a szakemberek értékelnek, így megtudva, hogy a gyermek hogyan fejlődik élete során. Nem egy napon, egy mérésen, hanem milyen ennek üteme az élet során, ez az, ami igazán számít.

Ezeket a kapott adatokat -hossz, súly, stb-  növekedési diagramokon kell ábrázolni, amelyek referenciaként szolgálnak a mért populációhoz.

Melyik növekedési görbét használjuk?

Ajánljuk a WHO görbék használatát.

Megmutatja, hogy milyen a gyermek normális növekedése a születéstől öt évig, optimális környezeti feltételek mellett. Ezek a szabványok minden gyermekre vonatkozhatnak, függetlenül az etnikai hovatartozástól, a társadalmi-gazdasági helyzettől és a táplálás típusától (pl. akár szoptatott, akár tápszeres gyermek vagy az volt).

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ezt a „WHO Multicentre Growth Reference Study” segítségével dolgozta ezt ki hat részt vevő ország összesített mintáját felhasználva. Kisebb valószínűséggel mutatja a gyermekeket alultápláltnak, mint a CDC/ vagy akár a magyar görbék, mivel a WHO szabványait több országból származtatták, beleértve azokat is, amelyekben alacsonyabb az elhízás aránya. Azaz igen, előfordulhat, hogy egy baba a magyar KSH görbe alapján kicsi súlyú, míg a WHO görbén teljesen normál tartományba esik.  

A WHO-diagramokon a normál tartomány általában -2 SD és +2 SD között van (azaz -2,0 és +2,0 közötti Z-pontszám), ami megközelítőleg a 2. és 98. percentilisnek felel meg.

Vagyis a percentilisek széle tök normális lehet, azt kell nézni, hogy a görbe merre tart: van-e megtorpanás, vonal átlépés, stb, lineáris a növekés. Egyes esetekben használjuk a Z-scoret is (pl. átlagostól eltérő értékeknél).

Normál tartományok?

A gyerekek nem egyformák, ahogyan a felnőttek sem. Ha 1OO, 3O éves nőt egymás mellé állítanék, nem lennének egyforma magasak, és egyforma súlyúak. A gyerektől se várjuk, hogy van egy célérték, és ha azt nem éri el, akkor nem egészséges.

A PCT görbék pontosan ezt mutatják: ha 1OO ugyanolyan nemű, ugyanolyan korú gyereket egymás mellé állítanék, a lemért gyerek hányadik lenne a sorban. Nem kell középen állnia feltétlen, és nem kell feltétlen aggódni, ha a szélén áll.

A normál növekedés: a magasságban, súlyban és fejkörfogatban bekövetkező változások előrehaladása, amelyek kompatibilisek az adott populációra megállapított szabványokkal.

Mitől függ a növekedés?

Számos tényező befolyásolja a testi növekedést, például a

 • a baba első hat hónapjában: az anyai táplálkozás és a méhen belüli környezet hatása
 • később hozzáadódik a genetika
 • alvás, trauma, stressz, regulációs zavarok, evészavarok, elhanyagolás, szegénység, étkezési nyomás, alacsony vasszint, fertőzések, stb.  

A táplálási mód is kihat a növekedésre: a tápszerrel táplált babákhoz képest a szoptatottak viszonylag gyorsan híznak életük első három-négy hónapjában, majd viszonylag lassan. A szoptatott és tápszeres csecsemők súlya 12-23 hónapos korban hasonló.

A legtöbb egészséges baba, gyermek normál módon növekszik. A normál növekedés során észrevehetünk ún. növekedési ugrásokat (gyors növekedési időszak), melyet egy kis nyugi, nem mérhető növekedési periódusok követnek. Ha kinagyítanánk a PCT görbéket, inkább lépcsőzetes mintájuk lenne.

A normál növekedés tükrözi az általános eü. állapotot és a tápláltsági állapotot. A kóros eltérések felismerését IS segíti a PCT görbe követése (pl. anyagcserezavar, gyulladásos bélbetegség, stb.)

Hogyan növekednek a gyerekek a különböző életkorokban?

 • 2 év alattiak, időre született egészséges babák

SÚLY:

 • 3 hós korig: napi kb. 30 g hízás
 • 3- 6 hós kor között: napi kb. 20 g hízás
 • 6-12 hós kor között: napi kb. 10 g hízás
 • 2 éves kortól pubertásig: kb. 2- 2,5 kg/ év hízás
 • csúcspubertás: kb. 1-4 kg/ félév (néha 6 kg is lehet) Sebesség: A babák 4 hós korukig megduplázzák, 1 éves korukra megtriplázzák születési súlyukat.

HOSSZ:

 • O-1 éves kor: kb. 25 cm/ év növekedés (O-6 hónap: kb. 2,5 cm/hó, 7-12 hónap: 1,25 cm/hó)
 • 1-2 éves kor: kb. 1O cm/év növekedés
 • 2-4 éves kor: kb. 7,5 cm/év növekedés
 • 4 éves kortól pubertásig: kb. 5 cm/ év növekedés
 • pubertáskortól lelassul (nonlineális lesz, nyolc hétig tartó növekedési kitörésekből áll, amelyeket lassú növekedési periódusok választanak el egymástól, amelyek átlagosan 18 napig tartanak)

ÉRDEKESSÉG: A gyerekek 24-30 hónapos korukra érik el felnőttkoruk felét.

A GYAKORLATBAN:

 1. lépés: Nyomtassuk ki a megfelelő pct görbéket (lehet appon is, de sokaknak fagy/törlődik idővel, én jobban szeretem írni és egy fiókba tenni).

Kattints a megfelelőre alább, ami a WHO honlapjára visz.

A görbéket nyomtasd ki, és írd bele gyermeked eddigi és mostani adatait. Vedd figyelembe, ha 1O-én született, akkor kb. 1O-i adatokat használj, ha ez nem így van, számolj rá (ne kerekítsd az adatokat, hónapokat, nem mindegy, hogy valaki 3 vagy 3,5 hónapos). A görbét vezesd, és mindig vidd magaddal, amikor szakemberhez viszed a gyermeked, de otthon is kövesd.

LÁNY O-5 év

magasság

súly

FIÚ O-5 év

magasság

súly

fiú/lány

BMI

2. lépés: mérd le a gyereket, és írd be az eddigi adatait.

Az alábbi adatokat vezesd időrendben, pontosan, és írd be a megfelelő görbébe. 2 éves korig normál esetben havi 1 mérés, utána 2-3 havi mérés elegendő.

2 évnél fiatalabb

 • hossz: ideális esetben két felnőtt legyen ott. Egyenes, szilárd felületre ragassz mérőszalagot (vezetsz újszülöttmérőt is). Fektesd a babát a mérőszalag mellé. A feje a mérőszalag elejénél legyen, oda támasztva (könyvet tehet oda a másik felnőtt, ha nincs újszülöttmérőtök). A baba nézzen egyenesen, fejét ne biccentse. Nyújtsd ki a baba térdét, és kicsit feszítsd vissza a mezítlábas lábfejét: a sarkához ismét tegyél egy könyvet (mérőnél ez a lábléc), és mérd le a hosszát. 2x ismételd meg, ha nagyobb, mint O,1 cm az eltérés, ismételd.  
 • súly: megfelelően kalibrált mérleggel. Meztelenül, O,O1 kg pontossággal kell mérni a babát.

2 évnél idősebb

 • hossz: A két évnél idősebb gyermekek magassági sebességének megbízható kiszámításához legalább hat hónapos időszak szükséges.

Létezik hivatalos szalag is, de a lényeg, hogy a falra erősített mérőszalag olyan helyen legyen, hogy ne legyen ott pl. szegélyléc. A gyerek a sarkát teljesen oda tudja tolni a falhoz. A vállak, a fej hátulja odaér a szalaghoz/falhoz. A fej egyenesen előre néz, nem biccent, nincs hajgumi, copf, cipő, zokni, stb. A fejéhez lehet klasszikusan könyvet tenni, és leolvasni a magasságot. 2x ismételd a mérést, ha nagyobb, mint O,1 cm az eltérés, ismételd.  HA azt látod, hogy a gyerek magassága az előző adathoz képest csökkent, valami biztosan nem jó. Ha lehet, mindig ugyanaz, mindig ugyanúgy mérje a gyerek magasságát.

 • súly: megfelelően kalibrált mérleggel. Kevés alsóruházattal, de cipő nélkül, O,1 kg pontossággal kell mérni a kisgyereket.  

2 éves kor felett számítható ki: BMI – Testtömegindex – A gyermek súlya és magassága közötti relatív arányt jellemzi.

BMI = testsúly (kg) ÷ magasság (méter) négyzet

A kapott adatok:

Alultáplált:

● BMI <5. percentilis

Egészséges:

● BMI ≥5-től <85 százalékig

Túlsúly:

● BMI ≥85-től <95 százalékig

Elhízás:

● BMI ≥95. percentilis

Súlyos elhízás:

●BMI a 95. percentilis ≥120 százaléka vagy ≥35 kg/m2

Súlyos elhízásban szenvedő gyermekek esetében a speciális BMI-diagramok, amelyek görbéi a 97. percentilis felett vannak, hasznosak a klinikai értékeléshez és monitorozáshoz.

Mikor kellene aggódni?

 • Amikor akár a súly, akár a hosszgörbe az 5. percentilis alá, vagy a 95. percentilis fölé esik,

VAGY

 • vagy átlép két percentilis görbét.
 • 2 évnél idősebb gyerekeknél figyelni kell azokra, akik évente kevesebb, mint 4 cm-t növekednek.

Ők kockázatnak vannak kitéve, és további mérlegelést, vizsgálatokat érdemelnek: milyen tünetei vannak? hogyan eszik? Hogyan viselkedik ő és a szülei? Hogyan és mivel kínálják? (válogatósság segítség) (alultápláltság segítség).

DE!!! Az egészséges babák közel kétharmadánál a testmagasság százalékpontja az első két életévben eltolódik:

 • egyharmada egy fő percentilisvonalat,
 • egynegyede két fő percentilisvonalat
 • egytizede pedig három fő percentilisvonalat lépnek át.

 Az eltolódás az első hat hónapban a percentilisek növekedése vagy csökkenésénél a növekedést elsősorban az intrauterin környezet befolyásolja, erre is gondolni kell.

DE: Bármely csecsemő/gyermek  evési nehézsége “normál” súly mellett is figyelmet igényel!

 1. példa: normál módon növekedő, tökéletesen egészséges, de kisebb súlyú gyerek súlygörbéje:
forrás
 • példa: túltáplált baba súlygörbéje (a kiugrás a túltáplálást jelentette épp), a növekedési görbe ezt is megmutatja
forrás
 • példa: alultáplált gyerek súly és hosszgörbéje
forrás

Take home message

Kövesd gyermeked adataid, ne mérd hetente, ne stresszelj. A görbe kiértékelésében szakember segíthet! Ha nem vagy biztos benne hogy gyermeked jól növekszik, kattint ide: BABA (O-1 év), KISGYERMEK (1 évtől-6 évig).

Személyes segítséget is ajánlok, ahol minden esetben ellenőrzöm a görbéket is, a táplálást is (ITT).

Ne hagyd magad megijeszteni, higgy a szemednek. Egy ideális világban a szakembereknél lenne ilyen görbe, és mindig megnéznék, amikor a baba, gyerkőc növekedését vizsgálják. Nem csak beírni kell egy adatot egy füzetbe, hanem ábrázolni, mit is jelent, remélem a fenti írással segítettem ezen. 🙂

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.