fbpx
4 C
Budapest

Reflux

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

A Refluxos babák hozzátáplálása

-részlet a Kiskanál Kommandó – Hozzátáplálás szakemberek c. Könyvből-

Annyira tudnak sírni. Tegnap este is a refluxos babacsoport egyik Picikéjét néztem, ahogy sír az etetések előtt és könnyeztem. Szakember, de anya is vagyok, és engem is megvisel, át tudom ezt élni.

Éppen ezért fogadjátok szeretettel a könyv egy róluk szóló részletét, mely az ő (speciális) hozzátáplálásukról szól. Ha van olyan ismerős, anyuka, apuka, akinek a gyermekét ez érinti, kérlek oszd meg vele.

1O Táplálási, életmódbeli tipp refluxos babák táplálásához

Írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, Kiskanál Kommandó alapító

Lektorálta: dr. Cseh Áron, gyermek-gasztroenterológus

  1. Emeld meg a gyermek fekhelyét a fejrésznél, kb. 30 fokos szögben! Ez nem azt jelenti, hogy szimplán megemeled a matrac egyik végét, hiszen így egy törés keletkezik a matracon, ami a babád gerincének nem túl jó. Helyesen úgy tudod ezt kivitelezni, ha az ágy (fejvégrész alatti) lábait emeled meg, illetve speciális, erre a célra gyártott ékeket alkalmazol. Fontos, hogy ez a szög ne legyen több 30 foknál a még ülni nem tudó babádnál, mivel így a rekesze felnyomódhat, ami fokozhatja a bukást!

  1. Minden baba más, nincs univerzális tanács sajnos a kerülendő ételeket tekintve (sem), bár a legtöbb refluxos babánál rontják a tüneteket a magas rosttartalmú vagy gyomorsavtermelést fokozó ételek:

– citrusfélék

– paradicsom

– káposzta

– karfiol

– kelbimbó

– brokkoli

– rebarbara

– hagyma, fokhagyma

– uborka

– ananász

– kukorica

  1. A körte és a banán a hozzátáplálás elejétől adható, és nagyon sok babának segít a refluxos tünetek enyhítésében!

  1. Az egyszerre nagy mennyiségű étkezés is fokozhatja a tüneteket, de következményeiben ennek nincs jelentősége! Ha gyermeked még enni akar, de te nem adsz neki többet (gondolván, hogy ezzel rosszat teszel neki), gond lesz! Sírni kezd, és megint jönnek a tünetek. Egyen annyit a refluxos baba, amennyit kíván!

  1. Etetés után kb. 30 percig maradjon a baba függőleges helyzetben (kisebbeknél ezt megkönnyíti a hordozás, nagyobbaknál az ülőhelyzetben való játék, mese), illetve az alvás előtti 1–2 órában már (rendszeresen) ne ebben az időszakban etesd meg!

  1. Hívd segítségül babád nyálelválasztását, rágjon! A rágás edzi az izmokat, és az így kialakult fokozott nyálelválasztás miatt csökkenhetnek a tünetek (a gyomor pH-ja csökken, mivel a nyál kissé lúgos), és még a beszédfejlődést is fejleszti.

Refluxos babáknál előfordul, hogy sokáig csak püréket fogyasztanak, viszont nekik is meg kell tanulniuk rágni! Adj a kezébe kanalat, rágókát, fogkefét!

  1. A refluxbetegség egy része táplálékallergiás mechanizmuson alapul, a diéta az érintettek számára (is) kiemelt fontosságú, kérj ehhez szakszerű segítséget (dietetikus)!

  1. Az étel, amit a refluxos baba megeszik, legyen kalóriadús, hiszen azonos térfogatban nagyobb energiát tartalmazó táplálékok csökkenthetik a tüneteket (pl. nem tud belőlük sokat enni): dúsítsd az ételeit pl. sajttal, avokádóval, tojássárgájával!

  1. Egyes vizsgálatok szerint egy bizonyos baktériumtörzs (Lactobacillus reuteri DSM 17938) csökkentette a napi bukások számát tápszerrel táplált babáknál.

  1. A refluxbeteg babáknak az étkezés sajnos gyakran egyet jelent a fájdalommal. Hamar megtanulják ezt a két tényezőt (evés=fájdalom) összekötni, és ez gyakran az ételek elutasításához vezet, előfordul az is, hogy a nagyobb gyermekek (1–3 éves kor között) az ételhez sem akarnak nyúlni.

Ha ez már olyan fokú, hogy a gyermeked az ételhez sem akar nyúlni, nem akar velük megismerkedni, tedd játékossá számára az étkezést, így kedvet kaphat hozzá!

– A penne tészta közepén lévő lyukba fújj bele, hangot ad ki!

– Használd az asztalt terepnek: legyen egy kis kosár, amibe bele kell gurítani a „labdákat” (áfonya, sajtgolyó, körtegolyó, a félrenyelésre vigyázz!).

– Építs tornyot kekszből!

– Rakj ki vicces figurákat, arcocskákat zöldség-/gyümölcsdarabokból!

– Készíts változatos ítLELŐT!

– 1 éves kor felett használj roppanós bundát, tetszeni fog babádnak: bundázd a húst, zöldségeket sajttal elkevert, összetört corn flakes (kukorica) bundába, majd süsd ki sütőben!

– Kézbe fogható falatkák, azaz finger food: hasábokra vágott zöldségek, kenyérszelet stb. Mindig kínálj mellé mártogatóst, amelyet szintén tudsz dúsítani. Nagyon finom például a guacamole.

Ne add fel! Fárasztó, de a refluxbetegség megfelelő orvosi segítséggel gyógyítható. Ne feledd: gyermekednek te vagy a legjobb anya/apa a világon!

Forrás: Kiskanál Kommandó – Hozzátáplálás szakemberektől c. Könyv (www.kiskanalkommando.hu/konyv)

Minden jog fenntartva, beleértve a sokszorosítás, a mű bővített, illetve rövidített kiadásának jogát is. A kiadó (Lukasz Rebeka Katalin e.v.) írásbeli engedélye nélkül sem a teljes mű, sem annak része semmilyen formában – akár elektronikusan vagy mechanikusan, beleértve a fénymásolást és bármilyen adattárolást – nem sokszorosítható.

Figyelem! Az az online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű!

Forrás: http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2017/05/18/peds.2017-0967

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+