Barion Pixel

Adhatok a babámnak cseresznyét?

Adhatok a babámnak cseresznyét?

-mikortól, hogyan, trükkökkel- 

Érik a friss, ropogós cseresznye. Jó a babának? Vajon meg kell hámozni? Passzírozni? Hasfájást okozhat?  Az alábbi cikkben részletesen elmesélem.

.

Miért jó a cseresznye?

 • Tápláló: rostot tartalmaz, amely segíti a megfelelő bélmozgást. Antioxidánsokban és béta-karotinban gazdag, mely növeli babád immunitását, jót tesz látásának.  Kalciumot tartalmaz, mely segít babád fogai és csontozata egészségében.
 • Segítheti babád alvását: hiszen a melatonin-termelésre hatással van.
 • Nem gyakori allergén: de pollenallergia esetén kérd a szakorvos tanácsát bevezetése előtt!

 

Mikortól eheti a baba? 

A 3. szinten áll a dupla szakmai ajánlással rendelkező Hozzátáplálási Kisokosunkban (ingyenes letöltés), azaz a baba kb. 9-1O hónapos korában adható (a gyermekorvossal egyeztetve). Nem feltétlen kell ezt kivárni, ha épp szezonja van a cseresznyének, könnyen beszerezhető (esetleg házi), és a baba pocija egyébként nem érzékeny . Amennyiben igen, jobb kivárni a 9-1O hónapos életkort, hiszen előfordulhat, hogy nehezebben emészti meg és hasfájást okoz.

.

Vásárlás, tárolás

Mindig hibátlan, ütődésmentes, teljesen érett, friss gyümölcsöt válassz. A cseresznye nagyon könnyen romlik, miután leszedték. Annál édesebb, minél érettebb! Amikor hazaviszed, tedd a hűtőbe felhasználásig (nem kell előtte megmosni, úgy nem bírja sokáig!). Fogyasztás előtt vedd elő, hiszen édes ízét igazán szobahőmérsékleten lehet érezni.

.

Felhasználás (püré és darabos)

Fontos, hogy minden esetben mosd meg felhasználás előtt a szára nélkül, akkor is, ha házi gyümölcsről van szó. Apró bogarak, pollenek lehetnek a héján. Ezután magozd ki (ne mosás előtt!), majd

 • PÜRÉS babának:
 1. Félbe vágva tedd a turmixgépbe, és önmagában, nyersen pürésítsd. Nem kell hozzá plussz folyadék.
 2. Egyneműre pürésítsd. Nem kell hámozni, ha a turmixgép nagyobb teljesítményű és egyneműre tudja pürésíteni. Mikor kész, nézd meg, ne legyen benne pici héjrész sem.
 3. Frissen kínáld. Fontos, hogy a friss cseripürét ne tedd el későbbre, és ne fagyaszd le, elveszíti állagát, ízét, megbarnul kiengedés után.
 4. Tálald. Finom önmagában, banánnal, joghurttal-keksszel, túróval, zabkásába egyaránt.
 • DARABOSAN evő babának/kisgyermeknek:
 1. Negyedeld. A félrenyelés elkerülése miatt ne egészben (a kerek az egyik legkönnyebben félrenyelhető forma, teljesen el tudja zárni a légutakat!), és ha lehet, ne is félbe vágva, hanem 1 éves kor alatt negyedelve tedd a gyermek elé. Nem feltétlen szükséges meghámozni, csak ritka esetekben (pl. nyelési nehézség). Anya legyen a talpán, aki cseresznyét hámoz. Ha félsz a héj miatt, de nem pürés a baba, próbálhatod pl. etetőhálóba tenni
 2. Tálald. Kisgyermekeknek már lehet bele szúrni koktélpálcát, könnyebb így megfogni (ha már van csipesz-fogás- amíg nincs, pl. kisbaba korban, nehéz lenne!). Kézzel evő gyerkőcnek jó móka eszköz nélkül is. 🙂
 3. Ha túl sok, fagyaszd le darabolva, magozva! Maggal együtt fagyasztva nem túl finom, a magház körüli gyümölcshús kiengedés után furcsa lesz és keserű.

.

Mennyit ehet a gyermek belőle?

Gyakran találkozom azzal az online rendelésemen, hogy a szülők „nem mernek” egy adag gyümölcsöt adni a gyermeknek, nehogy gond legyen. A gyermek azt érzi, hogy „hmm nagyon finom, de nem kaphatok többet”- anyán pedig látja a félelmet. Nyugi. Adjunk neki egész adagot, de a cseri mellé mehet egy összetett szénhidrát vagy zsiradék is- kis keksz, muffin, pufi, joghurt, stb- hogy igazán teljesértékű legyen. Tehát annyit egyen, mennyit szeretne, ne vegyük el előle, ha ízlik neki!

HA nem vagy benne biztos, hogy a hozzátáplálásban hol tartotok, vagy a babának bármilyen tünete van (pl. öklendezik, nem eszik darabos ételt vagy nehezen, allergiás, ekcémás, stb.), ha nem jól ül,  módosulhat ez az egész- EZT nézd meg ekkor, ami biztosan segíteni fog.

.

Nyári gyümölcsök

Rengeteg fincsi nyári gyümölcsöt találsz a cikkek között, a listát róluk pedig töltsd le ingyenes Hozzátáplálási Kisokosunkból! Nem találomra írtuk be a megfelelő helyre az alapanyagokat, hanem átgondolva, kiküszöbölvén néhány tünetet, gyermekekkel foglalkozó szakemberekként, a legújabb ajánlások alapján.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.