Barion Pixel

EZEK AZ INTŐ JELEK: A VÁLOGATÓSSÁG MÖGÖTT KOMOLY GOND IS ÁLLHAT

Bizonyos életkorban teljesen normális viselkedés a válogatósság. Bosszantó, de átmeneti és normális egy bizonyos pontig. Vannak azonban intő jelek, melyekből tudható, hogy itt komolyabb gond áll a háttérben, és lépni kell. De merre?

Számos történetet hallok a gyermekdietetikai rendelésen, amikor egy nem evő gyermeknek csupán látszat megoldásokat javasolnak a szakemberek:

 • speciális tápszereket
 • mogyorókrémet minden étkezéshez
 • étvágyfokozó készítményeket, cseppeket
 • “majd elmúlik”- hangzik el, vagy “az én gyerekem is ilyen volt, ne aggódjon”

.

De ez önmagában nem elég. Az okokat kell feltárni, és kezelni. Nem ugyanúgy működnek a gyerekek, nem mérvadó, hogy a másik gyereknél ez a folyamat hogyan zajlott le, nagyon nagy eltéréseket látunk és ha legyintünk, rejtve maradhat rengeteg dolog, így akár testi akár lelki fejlődést hátráltatva (pl. a szomszéd gyereke pár hétig válogatott majd visszajött a kedve, és evett. Ha a mi gyerekünk egyszer csak elkezd nem enni, és hallgatunk a szomszédra, nem csinálunk hetek-hónapok múltával sem semmit. Miközben lehet hogy a mi gyerekünknek az egész nyelőcsöve be van gyulladva csak nem tudja elmondani, hogy neki az evés fáj, ezért nem eszik. Vagy másik forgatókönyv, hogy éppen a gyermekünk lelkét valami nyomja (válás/költözés/közösségbe szoktatás, stb), és ezért az evéssel próbálja kifejezni félelmeit, kontrollját- itt sem megoldás a legyintés, a gyermek lelkét kell figyelembe venni ahhoz, hogy helyreálljon a rend. )

Számos oka lehet annak, ha egy gyermek nem akar enni. A fizikális körülményektől kezdve az evészavarokig (pl. ARFID= akut, korlátozó étel beviteli zavar, mely mentális betegség).

Az első kérdés, amit szülőként fontos feltenni:

„Mindig elutasítja, minden körülmények között, vagy azért néha néha elfogadja?”

HA AZ ALÁBBIAK KÖZÜL MINDRE IGEN A VÁLASZ, AKKOR NYUGALOM, NINCS NAGY GOND, EL FOG MÚLNI:

 • Ha a gyermek elmúlt 1,5 éves (ha kisebb, gyermekorvost keresd gyorsan!)
 • Egyik héten megeszi az ételt, másik héten nem,
 • Egyik helyen megeszi az ételt, máshol ugyanazt nem (ekkor inkább a szülő-gyermek kapcsolatot, illetve ha az oviban nem eszik, az ottani stresszforrásokat/kommunikációt kell felülvizsgálni, ha ez huzamosabb ideig így van, abból lehet evészavar könnyedén, ezért ezt vizsgáljuk meg, miért lehet!!)
 • NORMÁL a súlygyarapodása (nem elhízott és nem alultáplált, a percentilisgörbéje jól halad- enélkül, hogy ezt ellenőriznénk, nem tudhatjuk..)
 • Egészséges, nincs tünete, és semmit nem kell tenni hogy egyen technikailag (pl. NEM kell az állkapcsát tartani, nem kell pürésíteni mindent 10 hós kortól hogy meg tudja enni, ne öklendezzen, stb.)
 • Ez a viselkedés nem igazán terheli meg a családot (csak egy kisebb frusztrációt okoz), nem mindennapos probléma, KÖZÖSSÉGBEN ESZIK A GYERMEK

Általában 6 éves korig kinövik a gyermekek a fentit, és nem áll a háttérben organikus ok.

Ha a szülők erre nem stresszelnek rá és nem adják fel a kínálgatást, elmúlik. Lehet trükköket bevetni: szép tálalás, sütikiszúrók, kisebb tányérok (EZT a tálat ajánljuk, biztosítható vele a tökéletes kínálás-gyakoriság), új eszközök, más személy etesse a gyermeket, sokszor menjünk más helyszínre enni, felfedezni (pl. pékség, étterem, strand, büfé, stb.), EGYÜTT együnk (bárhol is), csinálunk gyerekünknek saját – képes- étlapot amiről választhat, NE kínáljuk kényszerítve, támogassuk, NE adjunk cseppeket pirulákat csak úgy, legyen napirend, jöhetnek az ételekről szóló mesék-sorozatok viccesen, érdekesen, szülői példamutatás, stb.

Ha a fentiek súlyosabb verzióját látod, kezdj el figyelni:

HA AZ ALÁBBIAK KÖZÜL AKÁR 1 IS IGAZ (1,5 éves kor felett), SEGÍTSÉGET KELL KÉRNI (ALUL LÁTOD, HOGYAN ÉS HOL):

 1. KÖVETKEZETES ÉTELCSOPORT-ELUTASÍTÁS: Amikor már nem fogadja el a gyermek semmilyen körülmények között az ételt (akkor sem, ha esetleg-nem helyesen- a szülő/nagyszülő megvesztegeti- vagy igen, de aztán öklendezik/sír közben, kihányja esetleg),

Nem arról van szó, hogy néha van kedve brokkolit enni, néha meg nem. Soha nem eszik például brokkolit, akkor sem, ha egy játékboltot ígérsz cserébe.

Egyébként normális, ha egy gyerek vagy egy felnőtt bizonyos ételeket nem szeret. Itt ételcsoportokról van szó, azaz pl. zöldségek-, gyümölcsök, húsok, stb.- Jellemzően inkább a bézs ételeket szeretik, és ha az elfogadott étel száma kevesebb, mint 30, ne várd, hogy magától jobb lesz.

Figyelj, ha az ételek tulajdonságai alapján szelektál a gyermek

Ilyen:

-az étel színe (pl. piros ételek kerülése)

-az étel textúrája (pl. roppanós ételek kerülése vagy éppen a püréké)

-hasonló ételekre kiterjesztés (pl. ha nem szereti a brokkolit, a karfiolt sem fogja emiatt)

-az étel illata (pl. hús/hal szag)

-az étel márkája (ha márkahű, és ugyanolyan ételt más márkából nem fogyaszt el)

Egészsége étrend-kiegészítőktől függ (pótolni kell olyat, amit nem eszik)

2. NÖVEKEDÉSI PROBLÉMÁK: Fogy a súlya/stagnál vagy éppen elhízott, nem megfelelően növekszik, Ha a gyermek korlátozza a bevitelt, alultápláltság fordulhat elő. Nem biztos, hogy csak a súlyán és hosszán látszik, a makro és mikro elemet hiánya is tüneteket okoz (fájdalmak, gyengeség, aluszékonyság, alvászavar, ingerlékenység, töredezett köröm, gyakori megbetegedések, stb.).

3. VISELKEDÉSI JELEK (sír, kiborul, kiabál, stb.) az étkezések idején, FÉLELMET/SZORONGÁST LÁTNI RAJTA: Nem azt látni, hogy a gyermek dacos ha a “nem szeretem étel” kerül elő, hanem retteg. Mint egy pókfóbiás a pók közelében. Csakhogy pókokkal nem minden nap találkozik a fóbiás, míg ételekkel az ARFID-os gyermek minden nap, többször is. Az ARFID az akut, korlátozó ételbeviteli zavar.

4. Öklendezés evés közben (undor jele is lehet és organikus/fizikai ok is lehet), nem szeret egy asztalhoz ülni, ha mást esznek, mint ő

5. TÜNETEK. Bármilyen evéshez köthető tünete van (kiütések, hányás, székrekedés, hasmenés, fejfájás, fáradékonyság, stb.) RÁGÁSI/NYELÉSI GONDOK: “Furcsán eszik 1 éves kor felett, a rágást nem látni, tartogatja a szájában az ételt vagy nem tudja megrágni, kilöki a nyelvével, kifolyik a szájából a víz, stb.

6. PICA, 2 éves kor felett nem élelmiszereket kóstolgat, nyalogat rendszeresen (pl. kilincs, homok, fakéreg, fű, ablak, tükör, por,  stb.)

7. CSALÁDI ÉLET SÉRÜLÉSE. A családnak is komoly gondot okoz a nem evés (mindennapok, családi események)

8. SZOCIÁLIS ÉLET SÉRÜLÉSE. A gyermek szociális életében gondot okoz az evés (óvoda, iskola, táborok, szülinap, KÖZÖSSÉG, nyaralás, stb.)

9. AN/BN. A gyermek testképzavar jeleit mutatja.

Ne próbálkozz otthoni módszerekkel, többségük rosszul sülhet el (pl. zsarolás/jutalmazás étellel, kóstolás/megnyalás forszírozása, “nincs más, ezt kell megenned, ha éhes vagy”, stb.). Számos evészavaros gyermek nincs diagnosztizálva, így lesz a kis bajból nagy.

_____________________________________________________

A JÓ HÍR AZ, HOGY EZEKEN A TÜNETEKEN, ÁLLAPOTOKON LEHET SEGÍTENI. Nézd meg EZT a helyet.

A ROSSZ HÍR AZ, HOGY SAJNOS VISZONYLAG KEVÉS HELYEN. JÓL LÁTHATÓ, HOGY EGY MENTÁLIS ZAVAR MIATT NEM EVŐ GYERMEKNEK A MOGYORÓKRÉM vagy egy jó étrend NEM ELÉG. Az evészavaroknak VAN hivatalos diagnosztikai módszere! 

Elődleges cél, hogy a gyermek megszeressen enni, és hogy bizalma legyen az ételek felé. Emellé jön a megfelelő tápláltsági állapot elérése, a család erősítése, a gyermek közösségi evésének elérése, stresszmentes légkör.

Játék útján, szisztematikus deszenzitizációval, játékterápiával, viselkedésterápiával, expozíciós terápiával lehet ezt hatékonyan elérni.

(kép: saját rendelés: Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központ, gyermekdietetika-gyermekpszichológia, evészavar diagnosztika)

A diagnózishoz és a kezeléshez különféle terápiák, eszközök, vizsgálatok elvégzése szükséges- a tünetektől függően, pl.: tejallergia vizsgálat, vérkép, táplálási napló elemzés, percentilisgörbe elemzés, táplálási szituáció értékelés, rágási-nyelési vizsgálatok, ultrahang, pszichológiai terápia, dietetikai segítség, orvosi segítség, PSZICHOLÓGIAI vizsgálat (CSALÁD és gyermek), stb.

Komplex hátérrel ez hatékony, és fájdalommentes.

____________

Amennyiben a fenti állapotokban ráismertél a gyermekedre, várunk szeretettel itt, és segítünk: együtt, ahogyan kell! Ne add fel, ne nyugodj bele, járj utána

.

_________________________________

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.