Barion Pixel

Ezért veszélyes a kisgyermeket az autóban etetni

EZÉRT ne etessük a babát, kisgyermeket az autós gyermekülésben

-veszély, amit el lehet kerülni-

.

.

Rengeteg babát, kisgyermeket etetnek, itatnak az autóban. Kisbabát és totyogót egyaránt. Így a gyermek kicsit elfoglalja magát, rágcsál, nem unatkozik annyira, plussz általában abbahagyja a sírást (pl. refluxos babákat sajnos gyakran autóztatnak éppen ezért).

Illetve van, hogy időt spórolunk ezzel utazás közben. Egy kis rágcsa út közben, és a kisétkezés meg is van oldva! Sajnos vannak veszélyei, nézzük csak egy anya beszámolóját, mielőtt a cikk végén elmagyarázom, miért nem jó ötlet az autósülést evésre használni.

.

„Szorongtam, miután elolvastam a tragikus történetet a neten– ami azért történt, mert hagyták a babát aludni a kocsiban megérkezés után is (ezt sokat tettük így eddig). A történetet leíró cikkben új kutatásokról van szó, amelyek bizonyítják, hogy nem biztonságos a babát az utazás után az autóban hagyni aludni.

Úgy döntöttem, megosztom a történetünket abban a reményben, hátha segít másoknak és fokozottabban fognak figyelni babájuk autósülésben való alvásával kapcsolatban.

Június 7-e volt, éppen akkor vittem el a nagylányomat az óvodába. Mason (a 10 hetes kisbabám) az óvodai úton sírt, mindig sírt, amikor az autóban voltunk. Nem volt könnyű vezetni úgy, hogy hallottan a sírását, de tudtam, hogy az ovi csak 5 perces autóútra van.

Követtem a szokásos rutinomat, amikor a kocsiba tettem, Mason mindig megnyugodott, amikor kiszálltunk az autóból. Néhány dolgom volt aznap reggel, így ovi után többet kellett autóznunk. Mindent megpróbáltam, hogy újra megnyugtassam ideges kisbabámat. Énekeltem és beszéltem vele abban a reményben, hogy megnyugtatja őt. ..de ezen a napon semmi sem működött, és öt perccel beszállás után a sírásának megváltozott a hangmagassága. Olyan hangot még nem hallottam, még mindig sírt, de máshogy. Találtam egy biztonságos helyet a parkoláshoz, így a hátsó ülésre ugrottam, hogy ellenőrizhessem őt. Nem tudtam, hogy ezzel mentem meg az életét. Mason vörös volt és izzadt, amikor kivettem a gyerekülésből, egyenesen a mellkasomra tettem, hogy lássam, hogy van. A bőre színe kékre változott, közvetlenül a szemem előtt az egész teste sápadni kezdett.

Azonnal hívtam a mentőket, és próbáltam emlékezni az elsősegély képzésen tanultakra. Felkészültem a CPR-ra. A mentőközpont kezelője nyugodt és profi volt, és valahogy sikerült nekem is nyugodtnak maradnom, pedig a fiam teljesen kék volt. Azonnal megkérdeztem, indítsam-e a CPR-t, vagy lélegeztessem-e, de a nő azt mondta, hogy hallja a sírást. Ösztönösen elkezdtem masszírozni, amíg a mentőszolgálat megérkezett. Abban a pillanatban Mason lehunyta a szemét és abbahagyta a sírást. Pánikba estem, amit mondtam az operátornak, de ő nyugodtan azt kérte, hogy keressek légzési jeleket, tudva, hogy a mentő csupán másodpercre van tőlünk. A mentőautó hátrahúzódott a kocsi mögött, és futottam hozzájuk az eszméletlen, karomban lévő kék babámmal. Annyira reszkettem, hogy attól tartottam, hogy leejtem.Néhány perc múlva gyermekgyógyász mentő érkezett, aki azonnal átvette az irányítást, és elindultunk kórházba, egy 20 perces autóúttal, életem leghosszabb utazásával.Követtem a mentősöket és az én kisbabámat a sürgősségi újraélesztő szobába, ahol 28 ember várt ránk … HUSZONNYOLC! A férjem berohant a szobába, és azonnal sírni kezdett, csendben tartottuk egymást, és figyeltük, ahogy az orvosok és az ápolónők rohannak, hogy megmentsék a fiunk életét. Röntgenfelvételeket készítettek, és oxigénhez kötötték, hogy stabilizálják a légzését és a pulzusát. Rettenetes volt.Beletelt egy kis időbe, amíg Mason véroxigénje biztonságos szintre jutott, kikerült ebből a szakaszból, és aludt. Az orvos elmagyarázta, hogy Mason a saját „hányását” aspirálta (ezt, azaz a gyomortartalmat belélegezte, ezért folyadék jutott a tüdejébe). Kapott antibiotikumokat, és kezelték, amíg az oxigénszintje nem javult. Aggódtam, hogy az oxigén hiánya esetleg befolyásolta az agyát, de az orvos megnyugtatott minket. A következő hetet a kórházban töltöttem, nem sok aludtam. Masont 5 napig kezelték. Egy dolog, amire emlékszem, az, hogy mennyire javultak az értékei, miközben szoptattam, így sikerült elkerülnünk a lélegeztetőgépet. A következő héten szabadon engedték.”

.

Mi történt a gyermekkel valójában?

A kisfiúnak csendes refluxa volt. Az újszülöttek több hónapon keresztül leginkább az orrukon keresztül lélegeznek, és tudta a baba a hányadékát belélegezni. Az autóülésben ülő pozíció miatti pocakban lévő nyomás és az utazás ezt felerősíthette, gyorsíthatta. Mason refluxát kezelték, orrszívást is alkalmaztak, mára tökéletesen egészséges 3 éves kisfiú. A baba túl sok időt töltött aznap az autósülésben, és sajnos a szülők nem tudtak a refluxról sem.

A megelőzés

A csecsemők autósüléseivel kapcsolatos új kutatások azt ajánlják, hogy az azokban töltött időt korlátozzák a szülők, és hogy a csecsemőket utazás után soha ne hagyják tovább aludni bennük, illetve menet közben ne etessék a piciket.

.

Hogy jön ide az étkezés?

Az autós gyermekülésben való altatásba nem mennék bele, ITT egy szuper cikk róla. Az evés viszont fontos, hiszen

rengeteg külföldi szervezet leírja, hogy az autósülés VAGY a pihenőszék nem alkalmas a baba, a kisgyermek etetésére.

Ennek okai:

 1. Ha a baba menetiránnyal háttal ül, nem látja a szülő, mi történik és nem tud időben beavatkozni, ha gond van.
 2. Ha látja is, értékes percek telnek el a leparkolással, félreállással, kiszállással, kicsatolással.
 3. A fulladásnak nem igazán van hangja, ha a gyermeket nem is látjuk, és nem is halljuk evés/ivás közben, veszélyes lehet.
 4. Az autós gyerekülések és a pihenőszékek formája, és emiatt a gyermek ülési (félig fekvő, hátradőlt) pozíciója nem alkalmas a biztonságos étkezésre. Azért, mert kagyló formájuk van, a gyermek teste így belesüllyedhet, nincs lábtámaszuk, illetve a medencéjüket hátradöntött szögbe helyezi.
 5. A fenti pozíció nem csak a félrenyelés miatt veszélyes, hanem a pozíció így nyomást gyakorol az alsó nyelőcső záróizomra, ami miatt a falat visszajöhet akkor is, ha a baba amúgy nem refluxos.

.

Mit lehet tenni?

 1. Jó etetési pozíció: Próbáld meg elkerülni, hogy gyermekedet autósülésben vagy csecsemőhordozóban, pihenőszékben kelljen etetned. Az ülések alakja a csecsemő csípőjét olyan szögbe helyezi, ahol a medence visszahajol/hátradől (mint egy székben zuhanás), és nyomást gyakorol az alsó nyelőcső záróizomra (LES). A megnövekedett nyomás gyakoribb refluxot jelenthet, még akkor is, ha a baba nem hajlamos rá. Ez a „csendes” reflux az idő múlásával károsodást okozhat, mivel a gyomorsav irritálja a nyelőcsövet.
 2. Golyók: A cumisüvegek (pl. tápszerrel töltve), az itató kulacsok ütközés, vagy fékezés esetén „golyókká” változnak a sebesség miatt. Egy ilyen esemény megsokszorozza az ütés erejét. A mindennapi tárgyakat ez halálossá teheti.
 3. Biztonsági öv: Az autós gyermekülés helyesen használva életeket ment. Igen, akkor is, ha „csak a szomszéd faluba megyünk”. A legtöbb baleset az otthonok közelében zajlik! Nem vesszük ki az ülésből járó autóban a gyermeket egy pillanatra sem, szoptatni sem!!
 4. Félreállás: Amikor eljön menet közben az evés ideje, álljunk félre, és úgy etessük meg, itassuk meg gyermekünket.
  • Soha ne kössük ki menet közben a biztonsági övet.
  • Ne adjunk a gyermek keze ügyébe itatót, kulacsot, ételt mikor ezekben az eszközökben ül (ha áll az autó, felül a gyermek, lehet enni, inni természetesen, lábát jó, ha megtámasztva, de nem hátradöntve!).
  • Utazás alatt csak puha tárgyak legyenek a gyermeknél:  egy csecsemőnél még ez sem, hiszen ha az arcához kerül (pl. fékezésnél), fulladást okozhat egy takaró is!
  • Fontos, hogy az újraélesztés, elsősegély minden módját ismerd életkorok, méret szerint. Például itt. 
  • Refluxos babát különösen ne altassunk autóban (megj.: természetesen a többi babát sem!). Ezeket az eszközöket nem alvásra tervezték.

Útravaló üzenet

Tudom, jönni fognak a kommentek, hogy „de az én babám az autóban eszik/iszik és semmi baja, ez hülyeség”.

A megelőzés sokkal egyszerűbb, mint utólag sajnálni, hogy miért nem húzódtunk le, mikor evett a pici. Nem vigasz ez annak, akivel megtörténik a baj. Nyilván nem minden egyes babával, de sajnos megtörténhet. Az evés, a táplálás alapja helyes evési ÉS táplálási pozíció ÁLLAGTÓL függetlenül, minden életkorban (pici babáknál persze komoly segítséggel, hogy ne a gerincük viselje a súlyt).

Apróságnak tűnhet, de én mindig azt mondom a szülőknek, hogy ha nem hiszik a helyes evési pozíció fontosságát, próbálják ki:

 1.   Üljenek rá egy bárszékre, lógjon lefelé a lábuk.
 2.   Dőljenek hátha, szíjjal a vállukon.
 3.   A bárpult (alias asztal) magassága legyen a mellkasuknál, nyakuknál.
 4.  A könyöküket ne tudják hol megtámasztani.
 5.   A fejüket biccentsék hátha.
 6. Próbáljanak meg enni a magas bárpultról kanállal és kézzel (2 éves korig a csukló nem csavarodik kifelé, ergo nem tudnak a kicsik ekkor még kanalazni, próbálják ezt imitálni – 2 éves kor alatt ez a szuper eszköz).

 .

Milyen érzés az evés? A nyelés? A fogás, rágás? Nem látjuk az ételt, lefelé kell a szánkhoz emelni, a lábunk miatt instabil az egész gerinc, medence, pozíció, a nyelés nem kényelmes se emiatt, se a hátrabiccentett fej miatt (igen, ha kanállal eteti valaki a babát, gyakran a baba feletti pózból teszi, így a pici megbiccenti a fejét ami nem jó). A könyök nincs stabil támaszban az asztalon, karból kell mozogni (alkar helyett). A baba ugyanezt érzi, egyáltalán nem komfortos így enni. Az evésnél pedig alap, hogy kényelmes legyen a pozíció, ne erre kelljen figyelni.

Szuper póz, ajánlott:

(forrás: Kiskanál Kommandó)

Érdemes nem a baba etetőszékekben gondolkodni, hiszen a baba lesz 2, 3, 4, 9 éves is.. A legtöbb baba etetőszék nem alkalmas ennek a pozíciónak a beállítására. Lehet eszkábálni lábtartót (pl. fitness band), de a gyermek erre majd ha nagyobb lesz, nem fog tudni ráállni, borul majd vele a szék is. Főleg nem jó a pihenőszék, az említett okok miatt ebben sem jó etetni a gyerkőcöt, hátradöntve.

Minden életkorban ez az ajánlott pozíció, és a testmagassághoz mérten a székét majd mindig állítani kell. A legjobb, ha minél hamarabb önállóan eszik, és a kisgyermek annyira önálló, hogy a székébe fel-, és le tud szállni egyedül, amikor már ez biztonságos. Ajánlom a Stokke TrippTrapp-ot, és a Hauck Alpha Plus-t, amelyek kiváló székek (vannak különbségek közöttük, leírás ITT,, de évekig hű társaik lesznek a gyermeknek, amelybe biztonságosan fog beszállni, ülni, leszállni, enni, ránehezedni- én is a Stokkéban ülök perpill, amit használtan vettem Németországból az Ebay-en, és asztalos barátunk felújította. 😀 ).

Az autós ülésre visszatérve: húzódjunk félre, álljunk meg ha eszik a gyerkőc! 🙂 Ez nem csak a babákra vonatkozik, hanem a kisgyermekekre egyaránt!

És ne altassuk az autóban direkt, főleg ne egyedül, miután mi kiszálltunk- ekkor amint csak lehet, tegyük az alvó gyermeket vízszintes felületre a lakásban. Vegyük figyelembe ezeket a szempontokat, a maximális biztonság érdekében.

.

Hivatkozás:

https://www.news.com.au/national/dont-let-baby-sleep-in-car-seat-say-doctors/news-story/3ee8a3bab6c65fb8e2953e5cb328b6b9

https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés