Barion Pixel

A 7-9 hós baba táplálása: darabos ételek, rágás.

Rágás, darabos ételek

.

Hiánypótló sorozatot indítunk a Facebook-oldalunkon: „Kisgyermek dietetikai tanácsadás- ismerd meg a trükköket” címmel.
Megtudhatod, hogy melyik életkorban mire szükséges ügyelni, és hogy a tanácsadásaim során miket szoktam kérdezni, hogy gördülékenyen működjön a táplálás. Több száz kisgyermek tanácsadása után rengeteg tapasztalatom gyűlt össze arról, ami valóban hasznos a szülőknek. Ismerem a problémákat, és az egyéni különbségeket. Tarts velem, megosztom veled, én hogyan szoktam csinálni!

__________

Nagyon sok szülő meglepődik amikor kiderül, hogy a 7-9 hónapos, egészséges babájának már milyen ételeket kínálhatna valójában. Sokan abba a hibába esnek, hogy (ugyan a hozzátáplálás ilyenkor már 1-2 hónapja tart, de) még mindig kizárólag püréket, azokon belül is csak egy-, max két összetevős gyümölcs-, vagy zöldségpüréket kínálnak gyermeküknek. A kicsi fejlődése, készségei, ügyessége miatt pedig itt lenne lassan egy fincsi gofri ideje. De hogyan jussunk el idáig biztonságos módon?

BIZTONSÁG

Mindenkinek a biztonság az első, amikor a gyermekéről van szó. Azonban tudni kell, hogy a hozzátáplálás nem egy életveszélyes folyamat, hanem egy vidám felfedezés kellene, hogy legyen a gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem nagyon van mitől tartani, a veszélyek kiküszöbölhetők. Sétálni az állatkertbe sem úgy indulunk, hogy „jaj, ki ne ugorjon az oroszlán”, vagy „jaj, nehogy balesetet szenvedjünk út közben”. Simán elindulunk, felkészülünk (bepakolás, útvonaltervezés, jegyek vásárlása), és belépünk a kapun a csodák, az állatok világába. Felfedezünk, élményeket biztosítunk. Pont ilyen a hozzátáplálás. Azaz ilyennek kellene lennie.

7-9 hós baba táplálása from Kiskanál Kommandó on Vimeo.

.Milyen a 7-9 hós baba?

A 7-9 hónapos baba már elméletileg 1-2 hónapja kóstolgat, eszeget. Egy egészséges, normál fejlődésű baba ilyenkor már bátrabb lesz, és máshogy viselkedik, mint a hozzátáplálás elején.

A hozzátáplálás nem egy konstans folyamat, hanem folyamatosan változik a gyermek életkora, fejlődése és a körülmények szerint.

.

Koragyermekkori Fejlődési Kisokosunkban (töltsd le ITT ingyen!) látható, hol tart a baba éppen.

 • Mondhatja már, hogy ba-ba-ba/ ma-ma/mam-mam, felkiált ha szeretne egy kis figyelmet, utánoz hangokat, üdvözöl
 • Mozgása is fejlődik, kúszik majd mászik, kiül oldalra (eleinte támaszkodva)
 • Alvása is változik, a nappali alvások száma csökkenhet
 • Idegenekre adott félelmi reakció kezdete
 • Megindulhat a szeparációs szorongás
 • Folytatódik a fogzás, bújnak ki a fogacskák
 • Öklendezési reflexet kiváltó terület egyre hátrébb vándorol a nyelven
 • És a teste is növekszik, még elég gyorsan

Éppen ezek miatt a pürék sem lesznek alkalmasak még hónapokig. Haladni kell.

.

ISMÉTELJÜNK A PÜRÉKRŐL:

A pürék eleinte (ht. eleje) egy, két összetevősek voltak, majd 1-2 hét múlva jött a tápanyagokkal való feltöltés fehérjékkel, vassal, szénhidrátokkal, zsírral: azaz a pürében hamar volt hal/gabonaféle/hús/tejtermék/tojás, stb, a gyermektől függően. Erre azért volt szükség, mert a hozzátáplálás elsősorban, általában nem mennyiségileg ad hozzá a gyermek tápanyag ellátottságához (az anyatejen és/vagy a tápszeren kívül), hanem minőségileg: kell a plussz vas-, kalcium, fehérjék, zsiradékok, omega-3 zsírsavak, stb. Ez nem azt jelenti hogy a gyermek steaket eszik innentől tehéntejjel, de nem is kizárólag almát és répát hónapokig. A pürék állaga is változott eddig, a kicsit folyósabb (de nem gyümölcslé!) püréktől hamar eljutottunk a „megáll a kanál benne” pürékig. Darabokat nem tettünk bele, mert a baba attól öklendezne. Egynemű pürék voltak, vannak, sűrűségük váltotozott csak.

 .

A darabos ételek bevezetése

A darabos ételek bevezetésének ideje elérkezett a 7-9 hónapos babánál, akkor ha  

 • Időre született, egészséges
 • Életkora szerinti a kéz-, szem-, száj koordinációja
 • Képes ülve maradni, miközben fejét stabilan tartja
 • Az ételt képes megfogni, betenni a szájába (maximum kisebb küzdelemmel)
 • Képes lenyelni az ételt, kellemetlenség/fájdalom nélkül

Önálló evés

Ahhoz szoktam hasonlítani, amikor az kisiskolás írni tanul. Azt sem tudjuk helyette gyakorolni, nem tudjuk fogni folyamatosan helyette a ceruzát. Viszont segíthetünk a jó íróasztallal, ceruzával, motivációval, és lehetőséget biztosíthatunk neki a gyakorláshoz, hogy egyre ügyesebb legyen.

A darabos ételekkel ugyanez a helyzet. Ez nem csak azért történik, hogy „egyen a gyerek”, hanem gyakorol, egy sor készsége fejlődik közben.

Az egész teste részt vesz benne, és igen, előfordulhat hogy eleinte még nem megy tökéletesen.

Lehet, hogy öklendezik, hogy nem talál bele a szájába, maszatol, mérges lesz ha nem megy, sőt, a leggyakoribb hogy a szülő izgul és ezek miatt visszatérnek a pürékhez vagy halasztják a darabos ételek kínálását. Nem ez a megoldás. Az írást sem hagyjuk abba és adunk a gyerek kezébe újra csörgőt, csak mert még nem úgy kanyarítja a betűket az első hetekben. Készüljünk fel, mit kell tennünk ha félrenyel (ITT).  

Dr. Szentannay Judit gyermekorvos, gyermek-gasztroenterológus ezt részletesen elmondja ITT, életkorok szerint.

Ha a gyermek fejlett, egészséges, nyugodtan hagyjuk gyakorolni.

Az önálló evés a cél, minél előbb.

Ezzel biztosítjuk a legtöbbet! Az önálló evés nem egyedül evést jelent, ott vagyunk vele, optimális esetben mi is eszünk, mutatjuk/megfigyeli, hogyan kell. Az önálló evés azt jelenti, hogy a gyermeknek biztosítjuk azokat a feltételeket, amely mentén ő gyakorolhat, tapasztalhat a finom falatok által. Rábízzuk ennek mennyiségét, ütemét.

.

Mi szükséges az önálló evéshez?

 1. Pozíció: extrém fontos, enélkül a darabos ételek kínálása nem lesz biztonságos ÉS kényelmes a baba számára. A megfelelő szék szükséges, hogy a baba jól üljön, az asztallap/tálca magassága optimális legyen, lába meg legyen támasztva, ne dőljön hátra, medencéje ne essen hátra. ( ITT minden részlet erről). A baba ebben az életkorban simán felveszi ezt a pozíciót, ha a szék jól van beállítva. Ha nem, sajnos csak küzd és keresi a stabilitást, nem fog tudni az evésre koncentrálni és hamar félrenyelhet.…………………………………………………………..

.

.

      2. Fejlettség: Amikor a baba már kényelmesen, gond nélkül lenyeli a püréket, helyben vagyunk. Ez általában ebben az életkorban következik be, de persze van, akinél korábban vagy később. Én, és sok evésterapeuta szakember ajánljuk, hogy a pürékkel legyen a babának tapasztalata elsőként. Így először megtanul nyelni, majd jön a rágás, nem fordítva. A baba kanállal történő etetése (pürék) szerepet játszik a folyadékokról az önálló evésre való áttérés megkönnyítésében.

 A pürés szakasz az rövid, de fontos része lehet az táplálási folyamatnak. Néhány csecsemő nem fogja szeretni a püréket – minden baba más és más. A püré a legtöbb kisbaba korai étkezési tapasztalatainak része lesz, de ez nem jelenti azt, hogy minden csecsemő számára feltétlenül szükséges. Vannak babák, akik kitűnően, egészségesen elvannak a BLW-módszerrel. Vannak olyan babák is, akik nem, és problémáik vannak. Babát tekintve kell megválasztani a neki megfelelő módszert. Meg kell említeni az új, hazai csecsemőtáplálási irányelvet, mely szerint:

„Az ételek állaga – A folyékony-pépestől indulva a darabos, majd szilárd ételek bevezetése fokozatosan történjen…” és  „A rágásra szoktatás 10 hónapon túli életkorra halasztása megnöveli a táplálási nehézségek előfordulásának gyakoriságát.”.

.

Amint rátértünk a darabos étkezésre, onnantól időnként azért kínáljuk pürés állagú ételeket is, hogy kitegyük a babát ennek a textúrának is. Előfordul, hogy a baba, aki eleinte elutasította a püréket, később  elfogadja például ezzel az eszközzel, szívesen kipróbálja. Vigyázat, nem répa-alma pürére gondolok egy már mondjuk mini fasírtot, grillezett brokkolit evő babának, hanem olyanokat, amelyeket mi, felnőttek is pürésen fogyasztunk: krumpli püré, zeller püré, joghurt, zabkása, sütőtök krém, szósz/mártogatós, sűrű krémleves, néhány főzelék, stb. Ezeket nem kell kitiltani, a közhiedelemmel ellentétben egy érett, ügyes baba, aki már eszik darabos ételt hamar megbirkózik ezekkel is, nem fogja hátráltatni, veszélyeztetni a technikáját, sőt!

Ha a baba nem egészséges / fejlődése eltérő, kérjük szakember segítségét, mert itt sem megoldás feltétlen a püréken való „rajtahagyás”.

.

Ekkor már nem erre van szüksége…

.

           3. NYELÉS, RÁGÁSTECHNIKA, FOGÁS, ÖKLENDEZÉS: Egyes babák képesek megtanulni nagyon könnyen nyelni, és minimális öklendezés mellett hatékonyan át tudnak váltani a darabos ételek evésére.

 • Ha baba többször megtagadja a püréket (nem kilöki a nyelvével!!), ajánljunk neki puha, kézrefogható (finger food, azaz kb. női ujj méretű falat: hosszúság, szélesség, vastagság) ételt.
 • Ha nincs gondja a nyeléssel, át lehet térni az önálló evésre.
 • Azonban, ha a babának gondjai vannak a puha ételekkel, (pl. sokat öklendezik vagy kiköpi), maradjunk még a püréknél néhány hétig. Utána persze lehet újra próbálkozni.

.
A baba elsőként „csócsáló” mozdulatokkal eszik (állkapocs fel-le mozog), amikor elkezd darabos ételeket enni. Körülbelül 6-7 hónapos korára a baba új készséget mutat: ez pl. a nyelv lateralizációja, annak érdekében, hogy az ételt jól mozgassa a szájában, és ételt vigyen a szája hátsó részébe lenyelés céljából (ha van tapasztalata pürékkel -kanálról leszopogatás/szívás, az sokat segít a falat/bólus szájban való hátra vitelében). Miután a baba rendelkezik ilyen evési képességekkel, fontos, hogy azonnal felhasználhassa őket.

Van különbség a öklendezés és a fulladás között (segítség). Azonban az ételekkel való küzdelem, -mielőtt a baba elsajátítaná a nyelés alapjait-, felesleges stresszt okozhat mind a gondozóknak, mind a gyermeknek. A babának egyszerre kell hogy tudjon lélegezni, rágni és nyelni- ez összetett és bonyolult. Ráadásul kb. 9 hós korig az öklendező reflex elég erős.

Ha egy baba sokszor, rendszeresen öklendezik és küzd az első ételeivel, emiatt hányhat, és negatív társítást hozhat létre az étkezés és e rossz érzés között. Ez tartós hatással lehet az ételekkel való interakciójára. A öklendezés súlyosbíthatja a refluxot is egyébként. .

Ha a baba a darabos ételektől hetekig, hosszabb ideig, vagy rendszeresen öklendezik, érdemes sorra venni a tipikus hibákat (etetési pozíció, falat formája- ne legyen pinduri!-, stb.). Az öklendezés el fog tűnni, hiszen az ezt kiváltó terület a nyelven hátrébb fog vándorolni idővel. Segít a megfelelő rágóka és formájú étel, hiszen ezek ingerlik a területet. Ha ezt a kis teste megszokja, tűrni is fogja idővel. Ha azonban nem múlik és nagyon gyakori, esetleg más tünet is van mellette, kérjük szakember segítségét.

.

A megfelelő forma

7-9 hós korban/darabos ételek kezdetekor ez a finger-food (hosszúkás, kb. női mutatóujj méret) forma.

Elsőként olyan állag, amelyet a szülő össze tud nyomni a saját ujjaival, azaz nem alaktartó. Alaktartó lenne pl. a paprika, a nyers alma, mandula, keksz. Összenyomható, azaz szuperjó ekkor: banán hasábra vágva, párolt/sült zöldség gerezdek, fasírt hosszúkásan, avokádó szelet, tojás negyed szelet (nem karika!), minőségi halrúd (panír nélkül még), toast pirítva és hasábra vágva, palacsinta amerikai módon ÉS hasábra vágva, dinnye hasáb, körte hasáb, fusilli tészta, párolt fahéjas alma hasáb, stb…

A forma az ekkori jellemző fogás-technika miatt is fontos, ugyanis marok-fogással fog a gyermek kb 9-12 hós koráig (átlag 9 hó körül). Azaz, markába teszi a darab ételt (ezért neee legyen pici még!!!), ujjacskáival átfogja azt.

(9-12 hós kor körül alakul ez majd át szép fokozatosan (nem csak evésnél megfigyelhető, hanem mást is így fog meg, pl. tárgyakat) a csipesz/csippentő fogás (cél: mutató-, és hüvelykujjal való csippentés). Akkor fognak jönni a majd min. 1cm X 1cm méretű kisebb, puha falatkák (pl. párolt zöldborsó, áfonya, reszelt sajt, tojás kocka, eper kocka, stb.). Addig nem célszerű, majd néha, ha látjuk, hogy a baba a tárgyakat elkezdi már nem marokkal fogni. Ugye ezt is gyakorolnia kell, de az elején tartsuk a siker érdekében a fingerfood-formát.)

KERÜLENDŐ formák/textúrák:

 • érme alakú, keresztmetszetben/vagy gömb alak (pl. virsli karika, szőlő félbevágva vagy egészben, bébiparadicsom, sárgarépa karika)
 • nagy/száraz húsdarab
 • magot tartalmazó ételek, úgy, hogy nem magozzuk ki: dinnye, cseri, meggy, sárgabarack (foga is bele tud törni, amikor ráharap..), szilva, stb.
 • kemény állag (pl. nyers répa/alma- háj, és kis hőközlés, máris oké, POPCORN!, cukorka, nyalóka)
 • hámozatlan gyümi/zöldség (alma/kiwi/körte/uborka). Általában azért pl. a puha héjasokat nem hámozzuk (érett cseri pl.)
 • saláták, levelek (spenót, jégsali, ruccola, stb.): nagyon könnyen félrenyelhető, és mivel puha/vékony, a rágás nem indul be mindig a szájban, a baba nem érzi, hogy ott van (sütve bele lehet tenni bármibe, csak ne önmagában kínáljuk levélként)
 • száraz/kemény kenyérhéj/kifli/zsemle: puhán, jó formába vágva (hasáb, vastagság, stb.) persze már oké
 • ragadós állag (pl. mogyoróvaj, pillecukor, gumicukor, aszalt gyümi!!! — ez forró vízbe áztatva MAJD belesütve valamibe oké)
 • Amíg a baba nem rágja jól a puha finger foodokat, ne adjunk neki kekszet se! A keksz külön kategória, ugyanis az a szájban a harapás hatására apró darabokra, morzsákra esik szét. Fogalmam sincs miért van ráírva több termékre, hogy 6 hónapos korban adható, én nem ajánlanám az első időszakban (mondjuk össze lehet turmixolni, így por lesz belőle, ezzel süthetünk, főzhetünk, pl. kókuszgolyót ami már jó állag 🙂 . Nem vész el, csak átalakul.)

KERÜLENDŐ ételek:  lásd Hozzátáplálási Kisokos (töltsd le ingyen ITT).  Pl. méz 1 éves korig, tehéntej 1 éves korig, pasztőrizálatlan sajtok, nyels hal/hús, stb.

.

Mi segít a rágásban?

Rágásnál segíti az állkapocs erősödését, fejlődését, száj körüli izmokat edzi egy szuper rágóka is (nem mindegy a formája, anyaga, textúrája). Hamarosan mutatjuk, milyen, érdemes a Facebook-oldalunkat figyelni,  hozzájutottunk egy terápiás eszközhöz :).

RÁGÁSRA SZOKTATÁS: segíteni kell általában a babáknak ebben, nem mindig megy automatikusan, sikeresen. Vagy egy megfelelő rágóka, de szuper a puffasztott kukac (kukorica/buláta stb.).

 1. Ezt belemártjuk valamilyen addig fogyasztott pürébe/mártogatósba, és a mi, felnőttek a baba szájába a nagyőrlők területére (ínyen, hátul) visszük (1.: középvonal, 2: elhúz, 3: mindkét oldal). Odaadjuk neki.
 2. Így a püré a nagyőrlők területére kerül, lesz ott valami rágható dolog is (rágóka vagy a pufi), ÉS a nyelv oldalra mozdul.
 3. Elindul a rágás.
 4. Dícsérjük meg a babát, bátorítsuk!
 5. Próbálja ő is, segítsünk neki oldalra (nagyőrlő fogacskák területe) vinni ezt a pufit.

A pufival vigyázzunk, tápértéke nem nagyon van, de arra szuper, hogy csak 1x kell ráharapni és elolvad a szájban. A ráharapás hangos, a babák szeretik a textúráját, és nagyon jól begyakoroltathatjuk vele a rágást.

Sok babánál segít, mikor van otthon egy kutyus. Szoktam mondani, hogy vegyünk a kutyának egy hatalmas csontot, és a baba hagyjuk, hogy nézze. Adjunk az ő kezébe is egy pufit, és a sajátunkba is, mondjuk, “utánozzuk a kutyust”! Nagy, nem túl nőies mozdulatokkal vicceskedjünk mi is, ezt a baba megfigyeli és előbb-utóbb utánoz minket. Kutya híján videó :).

.

ÁLLAGOK SORRENDBEN:

 1. kezdetben püré / ha az egészséges, fejlett baba nem akarja megenni a pürét (ami nem jelent egyet azzal hogy kilöki a nyelvével, ez más! Ezt egyéni tanácsadáson mindig megbeszéljük, mert erre nem egy megoldás van, nem jó, ha MINDEN ESETBEN várunk) ugrunk a kövi pontra.
 2. ha ez megy, a baba egészséges és fejlett (pl. ül), puha fingerfood (ez a kb. 7-9 hós kor). Jöhet a pufi és a rágóka. Átmenetben ekkor, 7-9 életkorban még van püré is, nem egyik napról a másikra iktatjuk ki. Lehet benne tunkolni (dip/szósz), lehet köret (pl. burgonyapüré), zabkása, a babának azonban ekkor már ADJUK ODA a kanalat (NumNum ideálisan, azzal menni is fog a szájba tenni- a csukló nem forog 2 éves korig, rengeteg babakanál általában ezért kudarcélményt okoz).
 3. ha ez megy, jöhet kb. 9 hós kor körül a kisebb 1cm x 1 cm-es falatka, más textúrák (reszelt sajt, rizs-ez nehéz, ne kézzel, tegyünk rá valami „ragasztót” -szósz/szaft stb, NumNummal szuper-, csemege kukorica, stb.). Jön a muffin, a hasábra vágott gofri- mindet lehet tunkolni, ez segít a nyelésben/rágásban. Puha, nyers zöldségek (pl. hámorott kígyóubi, magnélküli paradicsom gerezd)
 4. ha ez megy, jöhet kb 9-12 hós között a keksz. A nagyon kemény dolgokkal (pl. nyers répa, alma, dió, mandula) legalább 2 éves korig várjunk. Tudom, rengeteg baba eszi ezeket korábban gond nélkül, de sajnos többen kórházba is kerülnek miatta, ugyanis ha félrenyeli, a kemény falat lejuthat a tüdőbe is, gondot okozva. Könnyebb ezeket félrenyelni, csökkentsük ennek valószínűségét úgy, hogy adjuk ezeket, de a megfelelő állagban (pl. darált dió, hajrá beigli!) EZ SEGÍT A DARABOS TÁPLÁLÁSBAN.

.

4. Türelem..

A babának időre és türelemre van szüksége az etetési folyamat fejlődéséhez, és néhányuknak hosszabb ideig tart ez, míg másoknak. A baba testének fejlődnie kell (izom, koordináció stb.), és ez különböző ütemben történik. Ez nem feltétlenül tükrözi a lassú tanulási folyamatot.

.

 1. Ivás:  

Szívószálas itatóban gondolkodjunk, nem ajánlom rendszeresen a csőrös itatókat. Ekkor már lehet próbálkozni vele. A kulacs legyen pici (igen, kb. 1,5 dl), így a szívószál is rövid lesz benne. A szívószál puha, NEM szelepes (mert akkor először rá kell harapni, majd inni, ez nem a normális ivás módszere). Vágjuk a szívószálat rövidre, a hegye a baba nyelve hegyéig érjen, ne érjen rá lefogva azt. Ne kelljen megdönteni a kulacsot (fej nem biccen hátra). Ha nem megy, kis pohárral gyakoroljuk a szívószálból való ivást, eleinte segíthet ez higított gyümipürével, majd vízzel. EZT a kulacsot ajánljuk. 

.

 1. Maszatosság

Az ételek ujjacskákkal való fogdosása (innek az idegvégződések sokasága infót küld az agynak) felkészíti a babát arra, hogy ez az étel milyen lesz, ha a szájába jut. Sokszor látom a babákat teljesen elbarikádozni: kezük, testük, sőt, még a szék is letakarva, kb. csak a pici feje és ujjai látszanak ki. Én ezt nem tartom jónak. Akkor tanul és fejlődik, illetve a fenti feedback akkor jön létre, ha a babának kapcsolata van az étellel. Nem sterilen a szájába kerül, hanem meglátja, felveszi, szájába teszi, közben mindene maszatos, rágja, nyelve mozog, állkapcsa mozog, falat lesz belőle, kényelmesen lenyeli. Ez csak akkor történik meg, ha az étel, az ami: egy lapos (szuper a szilikonos, asztalra tapasztható osztott) tányéron, 1-2 falat/étel. Nem egy halom. Pl. 1-2 szem eper félbevágba, másik fakkban pirítós hasábra vágva, harmadikban görög joghurt, mellette víz a szívószálas kulacsban. Amilyen sorrendben, ahogy akarja, átéli a baba. Persze mutathatunk példát, de a sorrend tök mindegy. Bízzuk rá! Könnyű, kényelmes előke elég (és a száját se törölgessük, ha nem muszáj, főleg ne popsitörlővel). Ha nagyon maszatos hetekig, az általában azért van, mert nem jó az etetési pozíció, nem jó az étel fajtája, a szülő törölget, a gyerkőc pedig így nem tanul.

.

    6. Ételek fajtái, ízek, rendszer

A rendszer a babához is alkalmazkodjon, de legyen valamennyire stabil.

Ekkorra általában már 7 hós korban kb. 2-3, 9 hós korra már 4-5 étkezésünk van (anyatejen/tápszeren kívül). Nem baj, ha ezek közül több 1-2 falatos kóstolás, de a baba tudja, hogy van reggeli ha felkelünk. Célszerű az étkezések (anyatej/tápszeren kívül) között kb 2,5 óra szünetet hagyni. Ha nem kért a baba enni akkor, nyilván hozzuk előrébb a köv. étkezést.

Éhes legyen, amitől nem kell félni: normál mód, ha éhesek vagyunk, akkor eszünk. Nem fog éhezni!! Érdemes a tápszeres/anyatejes táplálást időben és térben elkülöníteni az étkezésektől. 12 hós korig az 5OO ml az átlagos, ajánlott tápszer mennyiség 24 (!) óra alatt, a szoptatás igény szerinti (persze több 6 hónapos kor előtt..). Azaz, ha jön az ebéd, én javaslom, hogy ne tápszer, majd ebéd következzen, hanem szünet az ebéd előtt. Ebéd után úgyis a babák általában alszanak, akkor ott lesz a tápszer is.

Az, hogy mit adjunk egyszerű:

 • mit reggelizik a család általában? Nem hiszem, hogy rántott húst vagy párolt zöldséget. Inkább jön a gofri, a palacsinta, a puha toast/pirítós, bundás kenyér (tojás+banán keverve, toast bele, teflonban sütve), a zabkása, a kifli+zöldség+kence kombinációk, stb.
 • tízórai lehet bármi, én jellemzően gyümi+ valamilyen szénhidrátot ajánlok (pl. dinnye hasábok, buláta).
 • ebéd főtt étel itthon, jó, ha nem kétfogásos általában (de a meleg folyadék amúgy jó, csak ne minden nap! Vagy ha tartalmas a leves oké, de külön a lé és külön, ami benne van). Fehérje, zsiradék, szénhidrát: pl. sajtosszószos fusilli +párolt brokkoli (ne keverjük egybe ekkor még, legyen külön!), fasírt henger (benne: darált hús, fűszer, zabpehely, reszelt cukkini/répa, tojás)+zelleres burgonyapüré, stb.
 • uzsi attól függ, az addigi nap hogyan állt össze, pl. lehet görög joghurt+zabos muffin+áfonya.
 • vacsi lehet meleg, hideg, az addigi napi menütől függően, de legyen benne szénhidrát is (szilvás-fahéjjas zabkása, áfonyás-vaníliás palacsinta, stb).
 • Tálalj ebben. 

.

Édesítőszer ne legyen, cukor se igazán. Amit kell édesíteni, lehet használni EZT a módszert. A fűszerek, ízek bátran jelenjenek meg.

A családi ételek akkor jók, ha a család egészségesen táplálkozik és változatosan.

A babára lehet kb. mindent szabni, és ez a jó megoldás, hiszen a baba érzi majd a finom pirított hagymaillatot, a lencseillatot, garam masala illatot, amikor a család pl. indiai lencsefasírtot eszik, erre ő meg kapjon egy párolt almát? Nem fog neki ez összeilleni… Mehet a lencsefasírt, csak az elején vegyük ketté a masszát: neki ne tegyünk bele sót, és adjunk mellé egy kis mártogatóst. A formája meg legyen fingerfood. Elvárás, elképzelés, látvány, családi példamutatás,  tapasztalás és élmény így azonos lesz, és ez szuperjó (SEGÍTSÉG). 

.

Végül: amíg a baba boldog, gyarapszik ütemesen, ügyesedik és a szülők jól válogatva, jó módszerekkel táplálják, folyamatosan ügyelve a fejlődésére, nem kell aggódni az ételek pontos típusa, sorrendje miatt. Emberek vagyunk, nem is mindegyikünk szeret sütni-főzni folyamatosan, és kedvünk sincs mindig. Ennek ellenére arra bátorítanám a szülőket, hogy ha csak tehetik, friss, családi ételeket kínáljanak babájukban már ekkor is, figyelve az igényeikre. Szorítsák vissza az üveges bébiételeket, így a gyermek hamarosan ügyes kislány/kisfiú módjára, vidáman fog falatozni a családdal együtt, beavatkozás nélkül. A baba táplálásának szórakoztatónak és izgalmasnak kell lennie mindenki számára, elkerülve a stresszt és a buktatókat. Rengeteg van ezekből, ITT leírtuk őket. A Kiskanál Kommandó segít ebben!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.