fbpx
3.3 C
Budapest
hétfő, január 25, 2021

Fogzás – Így segíthetsz hatékonyan babádon a gyógyszerész szerint

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Ha gyermeked fogzik és fájdalmai vannak, nem kell fájdalomcsillapítót adnod neki?

.

írta: dr. Dér Péter (gyógyszerész)

lektorálta: dr. Csupor Dezső

részlet: INNEN, ahol a 80 leggyakoribb hozzátápláláshoz kapcsolódó tévhitet feldolgoztuk Neked.

(Lukasz R., Dér P., Szabó B., Kiskanál Kommandó- Hozzátáplálás szakemberektől, 2O18)

.

 Hamis

A fogzás a leggyakrabban előforduló tünet csecsemőknél és kisgyermekek- nél, de a felnőtteket is érintheti. Ilyenkor a fogíny érzékennyé, duzzadttá és vérbővé válik. A páciens kedve romlik, nyűgössé válik, illetőleg sok esetben az étvágya is csökken. Mint okot el kell különíteni a fogcsírák rendeződéséhez tartozó panaszokat és konkréten a fog áttöréséhez kapcsolódó fájdalmakat. A kettő között a legnagyobb eltérés az, hogy mennyi ideig tartanak: a fogcsírák rendeződése eltarthat a gyermek 1,5 éves koráig is, míg a tejfogak áttörése 3 éves korra fejeződik be. Alapvetően a különböző fogak különbözőképpen viselhetik meg a szervezetet, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekek esetében a szemfogak áttörése és a kisőrlők kibújása jár a legerősebb kísérő tünetekkel.

Ilyen csatolódó panasz, hogy a fogzás hatására egy gyulladás, nyálkahártya-duzzanat alakul ki, ami akár az egész szájüreget, torkot is érintheti, illetve a különféle testnedvek pH-változását is okozhatja.

Akkor a fogzástól lázasodik be a babám?

Egyértelműen nem. A fogzás önmagában nem tud lázat okozni, viszont az ott kialakuló nyálkahártya-duzzanat melegágya a különféle fertőzéseknek, ezért is fontos oda gyelni arra, hogy a gyermeked állapota milyen. Ha látszik rajta, hogy elkezd folyni az orra, kipirosodik a popsija, akkor mindenképp magát a gyulladást kell kezelni. Ez fontos megelőző jelleggel is, mert a megfelelő időben elkezdett kezeléssel a felülfertőződés elkerülhető, illetve azt is megjegyzem, hogy nincs szó túlgyógyszerezésről sem, mert így három nap alatt elérjük azt a maximális hatást, amit lehet. Ezt hívom 3 napos gyulladáscsökkentő kúrának. 3 napig a gyermekednek adj napi 2–3 alkalommal, hatékony adagban (vagyis az adagolási utasítás és életkora/ súlya szerint) valamilyen láz- és fájdalomcsillapító hatású gyógyszert, füg- getlenül attól, hogy van e láza, fájdalma! Így a gyógyszer gyulladáscsökkentő hatása kerül előtérbe, és megszűnik a nyálkahártya-duzzanat, csökken az esélye egy felülfertőződésnek.

Fontos viszont arról is szót ejteni, hogy a különféle lázas, fájdalmas állapotoknál miért nem célszerű a hatóanyagot váltogatni. egyrészt, mert a különböző hatóanyagú gyógyszereket gyakrabban lehet adagolni, mint ugyanazon hatóanyagot, de ezzel is jobban terheljük a szervezetet, másrészt a tartós vérszintet nem fogjuk elérni, és pont a gyulladáscsökkentő hatást veszítjük el. A gyógyszereknek soha ne a fantázianevét nézd, hanem a hatóanyagát!          

.

Két hónapos a babám, és már fehérlik az ínye, elkezdett fogzani?

Nem, ilyen idősen indul meg a fogcsírák rendeződése. Ez változó, hogy mennyire okoz panaszt, legtöbbször itt a nyűgösség és az érzékenység jelenik meg, természetesen sokszor fokozott nyálelválasztás kíséretében. ez még nem az az eset, amikor szükséges a gyulladást is csökkenteni, legtöbbször itt kerülhetnek elő a helyi kezelések, amelyek tárháza elég széles.

.

Éjjelente gyakrabban ébred a babám, lehet emiatt?            

Egyértelműen igen. a fogíny érzékenysége sajnos a gyermek pihenését is zavarni tudja. Ilyenkor gyakrabban szeretne cumizni, szopizni, ez mind a megnyugtatását szolgálja. Fontos, hogy ez ilyenkor teljesen normális, semmiképp sem megfelelő kezelés, hogy a babádat nem veszed fel, nem nyugtatod meg. Viszont fontos az is, hogy a fogzás mértékéhez igazított kezelést el kell kezdeni, mert a megfelelő pihenés nélkül a gyermek fogéko- nyabb lesz különféle fertőzésekre.

.

Fizikális nyugtatás     

Főleg a fogcsírák rendeződésekor nagyon jó hatású, ha hideg vízzel lemosott kézzel, szilikonos, ujjra húzható babafogkefével vagy hűthető rágókával a babád fogínyét átmasszírozod. Ezzel elősegíted a fájdalom helyi enyhülé- sét, a vérkeringés javulását és a fogcsíra feletti fogíny „igazodását”. Nagyon lényeges, hogy a gyermeked szájába mindig tiszta kézzel/eszközzel és olyan módon nyúlj be, hogy az őt ne zavarja! Nem szabad erőltetni, meg kell találni azt a módszert, ami nála a legjobban beválik.

Helyileg alkalmazható gélek, ecsetelők

A különféle, fogzásra alkalmazott gélek közül a bennük lévő kivonatok, összetevők alapján, és ne márkanevük szerint válassz! Az összetevőket lehet alkalmazni a szájban ecsetelve, de gélben felvive a hatásuk tartósabb.        Kamilla36        A kamilla kivonata gyulladáscsökkentő hatású, helyileg alkalmazva is. Főleg olyankor célszerű alkalmazni, amikor a fogíny érintésre érzékeny. Ha eset- legesen teának készíted el, akkor fontos a kiindulási alapanyag minősége, mert sajnos a gyűjtés során gyakran keverik össze egy másik növénnyel, ami allergizál. emiatt a fogzásnál inkább a gélekben való alkalmazása javasolt.

Aloe

Az aloe vizes kivonatának gyulladáscsökkentő hatását is ki lehet használni, de alapvetően bőrgyógyászati problémákra lett a hatékonysága vizsgálva. Emellett az egyik népszerű MLM-cég spray-je (a kommunikáció és a szájhagyomány ellenére) nem belsőleges alkalmazásra van kifejlesztve, és mivel az ilyen pici babák nem képesek szájat öblíteni, így annak ilyen alkalmazása nem javasolt.

Hyaluronsav  

Hatékonyan csökkenti a gyulladást, emellett mérsékli a duzzanatot helyileg a fogínyen, ahol bedörzsöljük.

Zsálya    

A fogíny gyulladását gátolja, és enyhe baktériumellenes hatással rendelkezik, de a gélekben a gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazzák.

Propolisz    

Nem növényi eredetű, hanem a méhek állítják elő. Gyulladáscsökkentő és helyi fertőtlenítő hatása ismert, ezért tartalmazza több fogínygél is, hogy a duzzadt nyálkahártya befertőződését lehetőleg elkerüljük. 1 éves kor alatt kizárólag készítmények összetevőjeként használd a lehetséges kórokozók jelenléte miatt (pl. botulizmus)!

Borsmenta – levomenthol  

Korlátozott mennyiségben ilyenkor helyileg alkalmazható, javítja a vérkeringést, és így csökkenti a duzzanatot, a fájdalmat. Emellett hűsítő hatása is van.

Lidokain

Helyi érzéstelenítő hatóanyag. Hatása 2–3 órán keresztül tart, de alkal- mazhatóságát korlátozza, hogy lemosódva a nyálkahártyáról a garatot is elérzéstelenítheti, így alkalmazása csak napi 3x lehetséges, ezt betartva biztonságosan alkalmazható.

.

Amit ne alkalmazzál a babádnál, mert veszélyes:

Szegfűszeg: Illóolaja helyi érzéstelenítő

– ha rágjuk, akkor azt vonjuk ki belőle tulajdonképpen –, és ilyen piciknél a félrenyelés veszélyét megnövelheti. Főleg, mivel nem gyógyszer, a hatóanyag/illóolaj-tartalma nem meghatározott. Lehet hatástalan és sok is a mennyiség, ami így bejut a gyermeked szervezetébe. Emiatt felnőtteknél is korlátozott mennyiségben alkalmazható.                      

Ibolyagyökér: a hivatkozások szerint alkaloidot tartalmaz, aminek a gyulladáscsökkentő hatására hivatkoznak. Viszont ez téves, ilyen hatóanyag nincs bennük, ha lenne, akkor ezen komponensek lebontására nem minden esetben alkalmas a gyermeked szervezete. Így egy átforrósított rágókát adunk csak tulajdonképpen a szájába, ami esetlegesen égési sérülést okozhat.

Borostyánkő nyaklánc: azon túl, hogy teljesen hatástalan, az ilyen pici babák közelébe nem teszünk semmit, ami apró darabokra eshet szét, mert fulladást okozhat, illetőleg a lánc felakadva, kezére gabalyodva megfojthatja.

Diclofenac tartalmú csepp bedörzsölve: a diclofenac tartalmú csepp bevételre szánt készítmény. Helyileg nem fogja csillapítani a fájdalmat, belsőleg, a gyulladáscsökkentő kúrához alkalmazhatod. A dolog másik vetülete, hogy ez receptköteles, és 1 éves kor alatt csak indokolt esetben rendeli az orvos.

_____

Igen. Ennyire komplex ez a mű. A legösszetettebb hozzátáplálásról szóló könyv itthon. Ne maradj le, szerezz egyet Te is.

ITT tudod elolvasni, hogyan segíthet az ízLelő módszer babádnak. 

A mű írásvédett. Köszönjük, ha megosztod, hogy minél több babának segíthessünk a fogzásban is!

.

Felhasznált irodalom, hivatkozások:

Fluorid, fogszuvasodás vagy májkárosodás? http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/03/18/ uorid_fogszuvasodas_vagy_majkarosodas (2013.03.18.)

Panacea-e a diófalevél? http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/06/12/panacea-e_a_diofalevel (2013.06.12.) 36 http://www.novenyigyogyszer.hu/gyogynoveny/orvosi_szekfu_kamilla

Melyik növény a gyógynövények királynője? http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/08/22/melyik_noveny_a_gyogynovenyek_kiralynoje (2012.08.22.)

Baricevic D et al: Topical anti-in ammatory activity of Salvia of cinalis L. leaves: the relevance of ursolic acid. J ethnopharmacol. 2001 May;75(2–3):125–32.

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS