Barion Pixel

Mennyit kellene ennie a gyereknek??

A modern, bizonyítékokon alapuló hozzátáplálási tanácsok, ajánlások egyre inkább pontosodnak. Mégis, ijesztő lehet szülőként azzal szembesülni, hogy ennek ellenére mindenki mást tanácsol a baba táplálásának kérdésében- ezek az információk sokszor ellentétesek.

A legtöbb szülőnek a számokkal gyűlik meg a bajuk:
• Mennyit kellene ennie a babának?
• Mikor, mennyi étkezésen kínáljuk?
• Hogyan álljanak össze az ételek, miből mennyi kell?
• Hogyan kellene gyarapodni a babának, és mi van, ha nem ezt tapasztaljuk?
• Mikor kellene az allergéneket és hogyan bevezetni?
• Mennyi ételt lehet bevezetni?

A sok szám elveszi a fókuszt az igazán fontos dolgokról: ez a kisember nem gép! Nem egyformák a babák, ezért az „elvárt” mennyiégek sem egyértelműek.
De hogyan lehet akkor megsaccolni ezeket a számokat, miből látszik, ha a hozzátáplálás rendben halad, és a baba boldogan eszeget?

 

Ezzel a problémával minden nap fordulnak hozzám a szülők a Gyermektáplálási Központban. Rengetegen belezavarodnak a „mennyit” kérdésbe, és sajnos a baba ezt nem viseli jól. Ekkor kezd el a hozzátáplálás nehézkessé válni, a legtöbb probléma innen ered.
A legnagyobb mumus a hozzátáplálásban a „számok dzsungele”, éppen ezért ebben az adásban erről rántottuk le a leplet!

HASZNOS OLVASNIVALÓ EHHEZ:
1. Ellenőrizd, hogyan növekszik ITT.
2. Ellenőrizd az étrendjét: mindenféle ételcsoportból eszeget (husi/hal/zöldség/gyümi/tejtermék/gabonafélék/stb)?

3. Jól érzi magát, nincs semmilyen tünete, boldogan, ügyesen falatozik?

Ha mindre IGEN a válasz, semmi gond nincs. Ha bármelyikben nem vagy biztos, ellenőriztesd tápláltsági állapotát szakemberekkel ITT.
Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés