fbpx
0.5 C
Budapest
kedd, január 26, 2021

Mi fán terem az ORS?

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Mi fán terem az ORS?

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

A Magyar Gyermekorvos Társaság Nagygyűlésén adtam elő. A poszterem témája az ORS készítmények voltak. Emlékszel, majdnem 1200 szülő válaszolt az online felmérésben, ennek eredményeit prezentáltam.

Nagyon izgultam. Csupa kardiológus volt a szekción, én pedig utolsó előtti előadó voltam. De sikerült átadnom azt a fontos infót, hogy:

Ti, azaz a szülők 62%-a nem ismeritek azt a készítményt.

Pedig ez az,

-amelynek segítségével a kiszáradás miatti kórházba kerülés nagy eséllyel elkerülhető

-amelynek mindig otthon/utazáskor veletek kellene lennie

-amely elsőként választandó szer akut gastritisben az ESPGHAN szerint

Ez az ORS/ORF. Azaz orális rehidráló folyadék.

Igen ám, a gyermekgyógyászok meglepődtek hogy nem ismeritek, de megértették. Aztán jött a következő probléma: egy részetek arról számolt be, hogy ugyan ismeritek is és használjátok ezen készítményeket, de a gyermeketek nem issza meg.

Itt jött az én terepem, egy trükk, ami bár egyszerűen hathat, a gyerkőcöknél, babáknál általában működik.

Csak erre az alkalomra tartogatott színes, díszített pohár, csavaros, színes szívószál: a kicsi el fog ettől ámulni, nem számít rá ebben a helyzetben, és lefoglalja az új szerzemény. Örülni fog, és próbálgatni azokat, nem feltétlen a sós ízzel fog foglalkozni.

Kép forrása: sunnylife.com

Mi van az ízével?

Az édes és sós íz együtt máshogy viselkedik bizonyos hőmérsékleteken, mint külön külön. A Nagyi húslevese azért nem érződik annyira sósnak, mert forró (pedig Nagyi már nem annyira jól érzékeli a sós ízt). A fagyi nem annyira édes, mint a forró csoki.

Na de együtt mások: a legjobb lenne melegen, de nincs nagy különbség a hűtött, és a szobahőmérsékletű ORS elfogadásában sem. A hűtött verzió hányinger esetén ideális, azonban ha a baba nem szereti a túl hideg folyadékokat, adható szobahőmérsékleten is.    

Ami sajnos nem működik:

A nyelv térképezettsége tévhit: mindenhol (és nem csak a nyelvünkön) érzékelünk ízeket, az összeset. Nincs olyan, hogy a nyelv elején ilyet, gyöki részén olyat- mindenhol mindent (bár a gyöki részen a keserűt kicsit jobban, ez az evolúció miatt alakult így- a mérgek keserűek, ezt akadályozza).

Az, hogy egy gyermek (vagy bármilyen korú ember) elfogadjon egy falatot/kortyot, összetett dolog. Hányás, hasmenés esetén ezt befolyásolja maga a betegség is, a hangulat, a környezet, genetika, minden együtt.

Mégis, a fenti tippek segítségével talán a sós-édes ízű ORS-t a gyermekek zöme elfogadja.

Sokkal jobb ebben a helyzetben, mint a kóla, a húsleves, a gyümölcslé, vagy bármi más (a széntablettáról nem is beszélve, majdnem 1OO megkérdezettem adja a gyermeknek, pedig ez nagyon ellenjavallt).

Tehát: irány a bolt, és vásárold meg titokban a legcsillogóbb poharat a legszebb szívószállal- az ORS készítményt pedig a patikában találod.

Ha érdekel a téma, a Hozzátáplálás szakemberektől c. könyvben írtunk róla részletesen (ITT), illetve élő videóban is beszéltem a felmérésről.

A poszteremet letöltheted INNEN.

WEBSHOP

Olvastad?

Több mint 10.000 anyukának segítettünk már.

FRISS