Barion Pixel

Adhatok a babámnak áfonyát?

Adhatok a babának áfonyát?

Kicsi, kerek, sötét, egyesek szerint superfood: ez az áfonya.

Ebből a cikkből megtudhatod, mikortól és hogyan adható a babáknak, és miért ez az egyik legjobb csemege nekik és neked egyaránt.

Miért jó?

  1. Jót tesz a babád emésztésének, látásának, keringésének, hiszen tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal (pl. C-, K-, A-vitamin), rostokkal, magnéziummal.

  2. Az egyik legkönnyebben hordozható gyümölcs, ha elmentek otthonról: csak megmosod és beteszed egy tárolóba, semmi más előkészítést (pl. hámozás, hűtés, magozás) nem igényel.

  3. Könnyű tárolni: a hűtőben akár 2 hétig is eláll, és nagyon jól fagyasztható.

  4. Nagyon finom: kevés baba utasítja vissza, a megfogása is viszonylag könnyű.

Hogyan vásárolj áfonyát?

Mindenképp érett, sötét színű, sérülémentes bogyókat keress. Peszticidekkel (növényvédőszerek) szennyezett lehet, ezért kínálás előtt alaposan mosd meg, vagy válassz organikus gyümölcsöt (melyet szintén nagyon alaposan moss meg).

Előfordulhat, hogy otthon veszed észre, hogy a csomagoláson belül van 1-1 már penészes szem. Ebben az esetben sajnos az egész csomag kuka, hiszen a penész egy gombafajta, a (még láthatatlan) fonalai megfertőzhették a többi áfonyaszemet is, és sajnos ez hasgörcsöt is okozhat.

A szezonja itthon július-augusztus körül van, érdemes a „Te szedd” akciókat is kihasználni, jó mulatság a babával is.

Mikortól adható?

8-9 hónapos kor körül adható már, de tekintettel arra, hogy az áfonyára nagyon ritka az allergiás reakció, egészséges babák esetében természetesen lehet korábban is próbálkozni. Akár a pürékbe is finom lehet 1-1 szem áfonya.   Az allergiás reakciókról már mindent leírtunk a könyvben (pl. melyek ezek, mikor jelentkezhetnek, mire kell figyelni, és hogyan lehet minimalizálni az esélyt hogy a baba allergiás legyen ételekre).

Mire figyelj a kínálásakor?

  1. Az előbb említett penészre. Dobd ki, ha penészes akár egyetlen szem is a többi mellett.

  2. A nagyon kerek szemekre: alapból a legtöbb áfonyaszem (főleg a nagyobbak) lapítottak alul-felül, de vannak nagyon szabályos, kerek szemek is. Emlékszel, ez a félrenyelés szempontjából veszélyes, éppen ezért a kerek szemeket érdemes kettévágnod kínálás előtt.

  3. Babád tanulására: ha már eszik darabos ételeket, tegyél le elé egy szem áfonyát, és figyelj. Hagyd, hogy ő nyúljon érte, ő fogja meg, ő tegye a szájába és ízlelje. Közben elmondhatod neki, hogy „ez az áfonya, látod milyen kis kék bogyó? Szerintem nagyon finom gyümölcs”. Ha a babád még püréket eszik, akkor is érdemes beszélned arról, éppen mit kap enni.

  1. Te is kapj be pár szemet, hiszen neked is jót tesz! 🙂

.

Mivel kombinálható a recepteknél, mihez finom?

-banánnal

-almával

-vörös húsokkal szószként (tunkolni nagyon jó dolog, hagyni kell őket!)

-fagylaltban, jégkrémben: ehhez csak görög joghurtot kell pürésített áfonyával összekeverni, adni hozzá pár csepp citromlevet és jégkrémformába tölteni- a legkisebbeknek nagyon jó csemege a meleg napokon

-joghurtban: ne feledd, amíg 1 évesnél kisebb a babád, a kevert állagok meglepetést okozhatnak neki. Öklendezni fognak.

A kevert állag például egy joghurt, amelyben gyümölcsdarabok vannak (vagy bármilyen püré, amelyben bármekkora darabok vannak).

A legtöbb baba ilyenkor öklendezik, hiszen nem érti, az a darab hogy került oda az addig egynemű püréjébe. Éppen ezért vezetünk be darabos ételt úgy, hogy a baba elé tesszük a puha darabot, és hagyjuk hogy ő vegye fel/tegye a szájába/stb.- így tudja, mire számítson, tudja hogy ez más lesz, és van esélye tanulni a különböző állagokról. Ha a baba pürés, ez nem gond. Mehet a darabos állag eMELLETT (ha pürével kezdtétek, a hozzátáplálás elejétől kb.1,5-2 hónappal, vagyis olyan 8 hónap körül), nem rögtön helyett. Hagyj neki időt! Minél többet tapasztal és gyakorol, annál ügyesebb lesz.

A joghurt gyümölccsel keverve, ha még kisebb a baba inkább gyümölcspüré+joghurt összekeveréséből álljon.

-babacsintába keverve: sima babacsintába dobva sütéskor 1-1 szem áfonya csodákat tesz

-túróval, ricottával

-gabonakásákkal

És persze önmagában is. Az egyetlen negatívuma, hogy viszonylag magas az ára és nagyon hamar meg lehet enni belőle akár 3OO g-ot is.  Megérdemeljük. 🙂

Ha többszáz étel, alapanyag bevezetési sorrendje is érdekel, plussz a legújabb szakirodalmi adatok alapján megírt hozzátáplálási tartalmak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének ajánlásával, töltsd le az ingyenes Kisokosunkat ITT.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.