Barion Pixel

Az öklendezés gyakori oka

Félelmetes látvány lehet egy szülő számára az öklendező babáját látni. Ez a reakció egy reflex, általában teljesen ártatlan, az evés tanulásának egy része. Azonban van egy olyan dolog, amitől az esetek nagy részében kiváltódik, teljesen felesleges sírásnak, félelemnek kitéve a babát. Ezek a darabos pürék.

Mitől félsz?


A babád és te szoros kapcsolatban vagytok egymással. Az evés, a táplálás segít számára egészséges kapcsolatot kialakítani az ételekkel. De amint a szorongás, a félelem jelei láthatóak rajtad, a baba ezt rögtön érzékelni fogja. Bármivel is táplálod őt, a biztonságos, nyugodt étkezés ismerete és megértése kulcsfontosságú ahhoz, hogy magabiztos maradhass.  A félelem az oka legtöbbször annak, hogy a szülők húzzák a pürékorszakot. Azt gondolják, a darabos ételeket könnyebb félrenyelni, pedig általában nem csak ettől függ a dolog. Ha az a baba jól ül (ÍGY), fejlett, a darabos ételeket el lehet vele kezdeni (puha finger food méret). A darabos táplálásról most nem írnék, ahhoz ITT mindent összeszedtem.

Mi az az öklendezés?


Az öklendezés biztonsági mechanizmusként szolgál a fulladás ellen. Segít a babának enni tanulni, és hogy gyorsan kilökjön a szájából bármit, ha kell.

Az öklendezési reflex 6-8 hós kor körül kezd hátrébb vándorolni (egyre nehezebben kiváltható), 12 hós korra pedig általában a felnőttéhez hasonló helyen váltható ki (a garat hátuljában, a nyelvnél).

Az öklendezés meglehetősen ijesztő lehet a szülőként, de valójában széles körben elterjedt jelenség, és a baba evési tanulási folyamatának része. Az öklendezés segít a csecsemőknek megtanulni, mekkorának és milyen formájúnak kell az ételnek lennie ahhoz, hogy biztonságosan lenyelhesse.  Öklendezés során a baba hangot ad ki/köhög/sír, és a falat előre és kifelé távozik a szájából.  

Az öklendezésnél segít, ha a baba maga jól ül (igen, ezt hajtogatom, kell a lábtámasz, hogy előre tudjon dőlni), és ha azt mondod öklendezés közben, a hasához téve a markodat határozottan, hogy „köpd ki!”.

Ha biztos vagy abban, hogy öklendezési reflex, maradj nyugodt, és ne dugd be a baba szájába a kezedet. Így az ételt tovább lökheted, és pont a fuldoklást segíted elő vele, hogy az a falat, amit a kicsi ki tudott volna öklendezéssel köpni, az hátrébb tolódjon.

Ezzel szemben a fuldoklás csendes, és akkor következik be, amikor valami elzárja a légutakat. A baba nem igazán sír, a torkához kapkod, bőre színe egyszer csak megváltozik, rémült, elvesztheti az eszméletét. Itt be kell avatkozni azonnal, ehhez ismernünk kell táplálás módjától függetlenül az idegen test eltávolításának, és az újraélesztés módszerét.

Mi az, ami feleslegesen terhelheti a babát, kiváltva az öklendezési reflexet?

A püré, amiben darabok vannak.

A nem egynemű pürék. Teljesen mindegy, hogy pürés vagy BLW-s a baba, találkozhat vele. Nem csak pürék, hanem pl. a gyümölcsdarabos joghurt, a borsófőzelék, tehát a pürében van valami. A gyermek sima textúrát érez, majd jön a meglepetés. Emiatt a gyermek öklendezhet.

Egyes gyerekek öklendeznek vagy hánynak, ha nem teljesen lepürésített ételeket kapnak. Ezt gyakran a nagyon érzékeny öklendezési reflex okozza. Kapható ilyen püré a boltokban (ált. 8-1O hós kortól van az üvegre írva), sőt, sokan ajánlják az anyáknak hogy otthon is hagyjanak puha darabokat a pürében. A babák pedig ezekre a darabokra reagálhatnak öklendezéssel. Néha az öklendezés hányáshoz vezet. Ennek eredményeként szüleik gyakran megijednek, és a darabosra való áttérés helyett visszatérnek a folyékonyabb pürékhez- általában helytelenül.

A szülők gyakran azt gondolják, hogy az evés közbeni öklendezést nyelési probléma okozza.Azok a gyerekek, akiknek nagyon érzékeny öklendezési reflexük van, öklendeznek, amikor új étel/textúra van a szájukban, mielőtt megpróbálták volna lenyelni azt. A nyelési problémával küzdő gyermekeknek gondjuk van az étel lenyelése után. Öklendezhetnek vagy fuldokolhatnak.A rágási problémák öklendezést is okozhatnak.

Azoknak a gyerekeknek, akiknek motoros készségei késnek, gyakran a rágási készségeik is késnek. A rágásról ITT tudhatsz meg mindent, kiegészítve a darabos ételek biztonságos kínálásával.

Tippek, amelyek segítenek babádnak elviselni a texturált ételeket

Azoknak a gyerekeknek, akiknek nagyon érzékeny az öklendezési reflexük, általában segítségre van szükségük a javuláshoz. Nem mindig működik, ha visszatérünk ahhoz, hogy csak teljesen pürésített ételeket kínáljunk, és abban reménykedjünk, hogy ahogy a gyermek idősebb lesz, az etetése is javulni fog. A legtöbb nagyon érzékeny öklendező reflexszel rendelkező gyermeknek meg kell tapasztalnia a textúra érzését a szájában és a torkában, hogy ez kevésbé érzékennyé tegye a reflexet.

  • Adj plussz textúrát a püréhez, ha a baba eddig pürét evett, de a pürének maradjon ugyanaz az állaga mindenhol. Erre mondom, hogy a pürében „megáll a kanál”, azaz nem folyós. Lehet bele burgonyát, édesburgonyát, zabpelyhet, rizst, ricottát, húst, gabonákat adni például.  Ne legyenek benne darabok! Ahogy a baba ügyesedik, a püré lehet egyre szilárdabb. Ez segít a gyermeknek lassan hozzászokni a textúra érzéséhez a szájában és a torkában. Ha ez megvan, jönnek a darabos, puha finger foodon (HA a baba ül a székben, jó pozícióban, egészséges
  • Mindegyik szintet tudja az egészséges baba magának menedzselni, azaz önállóan tud enni pürét, szilárdabb pürét és darabos ételt is, anélkül, hogy mi adnánk a szájába. Ez sokkal ügyesebbé teszi!
  • Segítsd a szájon belüli érzékelést! Adj neki speciális rágástrénert, rágókát, hagyd rágcsálni. -Pürésítsd le teljesen a gyümijoghurtot, borsófőziből legyen borsókrém, stb.
  • Van díjnyertes előkanál ami 2 éves kor alatt nagyon is támogatja az ügyes, önálló evést (ITT), és olyan osztott tányér, ami segít, hogy megfelelő expozíxió/kínálás valósuljon meg a korai években (ITT). Azaz minden étkezésen 3-féle összeillő étel, mindegyikből 2-3 darab (pl.: 2 db pirítós toast hasáb, kapros túrókrém, 2 negyed bébiparadicsom- melyiket eszi, milyen sorrendben, az a babán áll, mi csak kínáljuk és a feltételeket -póz, élelem, nyugi, mi is ezt esszük- teremtjük elő. A szívószálas kulacs is szuper, segíti a helyes nyelés, ivás technikáját gyakorolni (EZ JÓ). 
  • Ha a babádnak továbbra is problémái vannak a texturált ételek lenyelésével, beszélj a gyermekorvossal!
  • Ha nyelési problémát látsz, szintén a gyermekorvos fog segíteni!

Miért árulnak darabos püréket?


A rövid válasz, nem tudom. Én nem javaslom őket feltétlenül. Sok szülővel elhitetik, hogy a baba még nincs kész a darabos táplálásra (anélkül, hogy akár a gyerekre vagy az ülési pózára néznének), ezért tanácsolják, reklámozzák, hogy adjanak neki darabos pürét. De az igazság az, hogy a darabos pürék nagyobb valószínűséggel okozhatnak öklendezést a baba számára, mint a biztonságos, puha finger food falatok.

Összefoglalva, a lényeg: ha püréztek, a püré eleinte puding sűrűség, 2-3 hét múlva már „megáll benne a kanál” sűrűség, több összetevős, kiadósabb, majd jöhet is ha a baba ügyesen ül és egészséges, a darabos puha falat. A darabos falat női mutatóujj méretű (NEM lapos!), és ha akarod, össze tudod nyomni olyan az állaga.

Ha darabossal kezdtek, BLW, akkor sem javaslom a darabos püré állagot (pl. áfonyás zabkása, gyümis joghurt, borsófőzelék) feltétlen.

Amint a gyermek szájon belüli érzékelése szuper, már jól eszik, ülve, darabosat, és 1 éves elmúlt, jöhetnek az összetettebb állagok (pl gyümölcsös joghurt) – ha nem öklendezik tőlük. Ha még ekkor is probléma, és már mindent megpróbáltál a fentiekből, irány a gyerekorvos, és várunk a hazai Gyermektáplálási Központba (EZ AZ), ahol valódi szakértők segítenek 0-18 éves korig a gyermekek táplálásában, uptodate, fájdalom nélkül, játszva!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés