Barion Pixel

Adhatok a babámnak barackot?

Szuper a baba pocijának, látásának, immunrendszerének: ez a barack. De vajon félrenyelhető? Lehet rá allergiás a pici? Cikkünkből minden kiderül:

.   

A barack ősi gyümölcs, Ázsiában őshonos, ahol évezredek óta termesztik. Szimbolikus jelentése is van, amely a szeretetet, egységet, gazdagságot jelentheti.

A barack fán termő gyümölcs, a szilva rokona a rózsafélék családjából.

.

Mit tartalmaz a barack?

Kopaszbarack, kajszi, őszibarack, egyaránt magas víztartalomról beszélhetünk. Színük eltérő, héjuk is (pl. a kopaszbarack egy génhibának köszönheti szőrmentességét). Az ízük is változó, némelyik fanyar, némelyik mézédes.

Jó tápanyagforrás (A-, B-, C-vitamin, kálium, foszfor, fluor, kalcium, antioxidánsok, rostok), melyek miatt biztonsággal beilleszthetőek a baba étrendjébe a hozzátáplálás elején, akár pürés, akár darabos táplálásnál..

.

Miért jó a babának a barack?

Egészséges gyümi, számos előnyével együtt, ezek:

 1. Hidratáltságra fel!

Mivel a legtöbb faj nyáron érik, számolhatunk azzal, hogy segít fenntartani a hidratációt, hiszen a gyümölcs kb. 85%-a víz. Ez is hozzájárul a napi folyadékbevitelhez.

 1. Babaszemek

Lutein, zeaxantin, A-vitamin: segítenek a szem egészségének fenntartásában, az az éles látásban.

 1. Pocibarát

Nincs olyan Nagyi, aki ne ajánlaná székrekedéses babának a sárgabarack kínálását. Ez nem véletlen, a barackok rosttartalma segít a pocibajokon, segít az emésztésben.

 1. Vesebarát

A keringési rendszer fejlődéséhez és a véráramláshoz szuper a kálium, amelyet a barack is tartalmaz, jelentősebb mennyiségben.

.

Lehetséges veszélyek

Rossz tárolás következtében (pl. penész, túl nyers gyümölcs) felléphet hasfájás, akár hányás. Éppen ezért friss, jól tárolt (több napig csak hűtőben áll el), érett gyümit szabad fogyasztani. Olyat, amely foltoktól, sérülésektől mentes. Jól meg kell mosni a héjrészt, különösen szennyezett lehet növényvédőszerrel (akkor is meg kell mosni ha bio!), majd MEGHÁMOZNI! Utóbbi extrém fontos, mert sajnos könnyen félrenyelhető.

A félrenyelésről minden infót, falatnagyságot elmeséltünk ITT. 

A barack nem tartozik a gyakori ételallergének közé.

Sőt, hőközlés során picit szelídül, ezért az első néhány alkalommal a babának ajánljuk sütve/párolva adni. Az orális allergia szindrómában (OAS) szenvedő egyének érzékenyen reagálhatnak rá, ha bármilyen kiütést, hasfájást, duzzanatot tapasztalsz, kérd szakorvos (allergológus/ gyermekgasztroenterológus) segítségét a további kínálás előtt, de előre ne aggódj, tényleg nem gyakori ételallergén!

A barackbefőtt is szuper lehet, ha hozzáadott cukor és mindenféle mentes. Óvakodj az olyan konzerves gyümitől, ami nem biztos, hogy bevizsgált (nehézfém oldódhat ki a konzervből, ha olyan anyagból van), illetve rengeteg cukrot tartalmazhat, ami nem egészséges a babának, kisgyermeknek rendszeresen adva. A friss gyümi az igazi, amivel a barack is bevezethető!

.

Hogyan kínáljuk a babáknak a barackot?

 A friss, érett, puha finomságot mossuk meg minden esetben, és hámozzuk. Ezután

 • pürés babáknak: Első pár alkalommal hőkezeljük (sütés sütőben, majd pürésítés, vagy pár perces gőz feletti párolás). Ez nem sok idő, 4-5 perc maximum. Ha hőkezeltük, kelleni fog valamilyen folyadék a pürésítéshez (pl. víz, párolófolyadék, őszibarackleves), és ugye ez lehet első püré is. Jöhet utána a komplettálás, hogy a fehérje-szénhidrát is oké legyen, a barackhoz jól illik a ricotta, a krémes túró, a zabkása, a keksz, gabonaőrlemények, más gyümik-pl. banán, görög joghurt. Ha nem hőkezeljük, a plussz folyadékra nincs szükség, magas víztartalma miatt önmagában pürésíthető simán, majd keverhető valamilyen finomsággal össze.
  • ricottás-barackos banánpüré
  • sült barackos-fahéjas zabkása
  • barackos-túrós gabonakása
  • görög joghurtos-epres barackpüré

TIPP: etetőhálóba is beletehető a friss barack, így a baba ki tudja szívogatni a finomságot, de vigyázz, ez azért nem bír túl nagy tápanyagtartalommal, a gyümirost a hálón belül marad. Fogzós babáknak a barack hűtve is mehet bele, segíteni a fog a fájdalom enyhítését (ha fájdalom, érdemes a fájdalomcsillapítást a gyerekorvossal egyeztetni, ne hagyjuk szenvedni a babát!)

 • darabos ételt evő babának is szuper az első néhány alkalommal hőközölni. Tehát jöhet a sült barackgerezd például. A barack legyen első körben hosszúkásra vágva, majd kb 1 cm X 1 cm-es darabokban (fogásoktól függ). A barackot kisebb darabokra vágva nehéz megfogni, ne legyen ezért apró darab, sőt, kis darab se az első alkalmakkor. A gerezd szuper, de az is vékony legyen, ne túl vastag a félrenyelés elkerülése miatt.
  • sült barackgerezdek (vaníliás görög joghurttal, keksszel)
  • grillezett barack (puha husival, édesburgonyával)
  • barackos-túrós muffin
  • sült barackos tekercs
  • friss őszibarack kockára vágva, mellé eper, keksz
  • őszibarackos-fahéjas zabkása
  • babacsinta baracköntettel
  • barackos-joghurtos jégkrém

TIPP: a barackot ha megvásároltad, a hűtőben tárold mosás és hámozás után. Mielőtt a babának frissen kínálnád, vedd elő a hűtőből 1 órára, ugyanis hidegen az édes íz kevésbé érezhető számára.

Ha gondot okoz a főzés a babának, nem tudod, mi van a pároláson túl (amit nem ajánlok sokáig)- EZT nézd meg.

Az első kínáláskor keveset adjunk, majd jöhet a nagyobb (normál) mennyiség. Nem kell külön bevezetni a sárga- őszi-, vagy nektarint feltétlen. HA egy barackot kínáltál, jöhet a többi is.

 • Előre is gondolj, ha épp nem most tart a baba a barack bevezetésénél, akkor a friss barackot fagyaszd le hámozva, negyedelve. Majd amikor szükség lesz rá, ki kell olvasztani, és hőközölni.

Összességében szuper finom, egészséges gyümi, mely biztonságos és tápanyagforrás is. Ajánljuk minden életkorban, a fenti javaslatok figyelembe vételével.

Hasonló tartalmak nyárra:

Adhatok a babámnak

______

Az a fenti javaslatok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a gyermekorvosi vagy egészségügyi szakember, dietetikus által adott szakmai tanácsokat.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.