Barion Pixel

GYERMEK Útipatika KISOKOS – mi kerüljön a bőröndbe?

Írta:
Dr. Tóth Barbara, egyetemi adjunktus, gyógyszerész

Dr. Szikora Zsóka, PhD hallgató, gyógyszerész

Utazáshoz készülődve jól jönnek különféle ellenőrző listák, hogy semmi fontosat ne felejtsünk otthon. Úticélunktól függően, sok esetben akár helyben is pótolhatjuk az otthon felejtett dolgokat, a gyógyszerek esetén azonban jobb körültekintően csomagolni. Az útipatika nagy segítség lehet enyhébb betegségek, hirtelen fellépő tünetek esetén. Utazás során, különösképp külföldön nehezebb lehet hirtelen orvosi segítséget kérni, ezért érdemes a rendszeresen szedett, vényköteles gyógyszereink mellett azokat is bepakolni, amelyekkel az azonnali orvosi ellátást nem igénylő, de kellemetlen tünetekkel járó betegségek (pl. hasmenés, torokfájás) kezelhetők.
Az utazásra készülve gondoljunk a család minden tagjára! Számos, felnőttek esetén alkalmazható készítmény nem ajánlott kisgyermekkorban. A felnőttek számára kiváltott gyógyszereket ne adjuk gyermekünknek! Előfordulhat, hogy a hatóanyag (pl. Algopyrin – Flamborin, Panadol – Panadol szirup) azonos a felnőttek és a gyermekek számára javasolt készítményben, a gyógyszerforma (tabletta, szirup, csepp) és a szükséges mennyiség azonban különböző!
Utazás előtt:
Külföldre történő utazás esetén tájékozódjunk házi orvosunktól az adott országba utazáskor ajánlott védőoltásokról és gondoskodjunk a megfelelő utasbiztosításról és az ingyenesen elérhető Európai Egészségbiztosítási Kártyáról. Még utazás előtt mentsük el a helyi mentők, nagykövetség telefonszámát.

Vényköteles gyógyszerek

• A rendszeresen szedett, vényköteles szereket mindenképpen csomagoljuk el.
      o Allergia esetén gondoljunk az Epipenre!
      o Csecsemők és kisgyermekek esetén tegyük el a D-vitamin cseppet!
      o Ételintoleranciák kezelésére használt készítmények (laktázenzim)
• Egyes országokba történő utazás esetén szükség lehet maláriaellenes gyógyszerre, vagy az utazók hasmenését enyhítő antibiotikumokra is. Ezeket házi orvosunkkal egyeztessük.

Vény nélkül kapható gyógyszerek
Ha Magyarországon utazunk, könnyebben kiegészíthetjük útipatikánkat útközben is, de külföldi utazáskor ajánlott kicsit körültekintőbben csomagolni, így a már bevált készítményekhez tudunk nyúlni baj esetén és nyelvi nehézségekkel sem kell rögtön kicsomagolás után bajlódni.
A mindennapjaink során is érdemes magunknál tartani a korábban már használt és bevált fájdalomcsillapító gyógyszereket, nincs ez másként utazás során sem. Érdemes több, különböző hatóanyag-tartalmú készítményt csomagolni.

Láz- és fájdalomcsillapítás

HatóanyagTermékAlkalmazhatóságEgyéb
ParacetamolPanadol Baby szirup1 hónapos kortól
ParacetamolMexalen 125mg végbélkúpcsecsemőkortól
ParacetamolBEN-U-RON 500mg tabletta6 éves kortól
IbuprofenPANACTIV 100mg/5ml belsőleges szuszpenzió3 hónapos kortól (5kg felett)
IbuprofenNUROFEN 60 mg végbélkúp gyermekeknek 3 hónapos kortól (6 kg felett)
IbuprofenADVIL ULTRA lágy kapszula12 éves kortól
Metamifol-nátriumFLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek 1 éves kortól (9 kg felett)
Metamifol-nátriumALGOPYRIN 500 mg tabletta 15 éves kortól
DiklofenakCATAFLAM 15 mg/ml belsőleges szuszpenziós cseppek 1 éves kortólVényköteles
Hűtőszekrényben tartandó
DiklofenakCATAFLAM DOLO 25 mg bevont tabletta 14 éves kortól

A láz- és fájdalomcsillapítására több különböző hatóanyagú készítménnyel célszerű készülni, hisz az adott készítményre nem reagáló láz esetén ajánlott másik hatóanyaggal próbálkozni. Csecsemők esetén gondolhatunk a lázcsillapítókúpokra is. Ezek előnye, hogy hányás esetén is biztosított a hatóanyag felszívódása. Amennyiben a kúpot felezni kell, hosszában vágja ketté.
Különösen egzotikus országokba, másik kontinensre (pl. Afrika, Ázsia) történő utazás esetén érdemes gondolni a hányás- és hasmenéscsillapító hatású szerekre.

Görcsoldók
A menstruáció kapcsán előforduló fájdalmas görcsök enyhítésére célszerű az erre bevált fájdalomcsillapítót és görcsoldót is elcsomagolni.

Hasmenés
• Helyi hatású készítmény (pl. zselatin-tannát tartalmú Tasectan, elérhető felnőttek és 3 éves kor fölött gyermekek számára is, míg a dioszmektit tartalmú Smecta por alkalmazható a család minden 2 évnél idősebb tagjának)
• Probiotikum (pl. Saccharomyces boulardii tartalmú készítmények, pl. Flonivin Kids, Enterol, BioGaia)
• Orális rehidratáló készítmény (por formájában praktikusabb, viszont ügyeljünk arra, hogy ivóvízzel készítsük el, vannak országok, ahol a csapvíz nem iható! Ezekben az országokban fogyasztás előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a jégkocka ivóvízből készült, és a gyümölcsöket se csapvízzel mossuk meg, valamint a fogmosáshoz is ivóvizet használjunk).

Hányinger- és hányáscsillapítás
• Csecsemőknek és gyermekeknek: Daedalonetta kúp (hűtést igényel)
• Felnőtteknek: Daedalon tabletta
Mindkét készítmény enyhíti az utazási betegség, a hányinger és a hányás mértékét. Hányó kisgyermekek számára különösen előnyös lehet a végbélkúp alkalmazása. A Daedalonetta és a Daedalon is okozhat álmosságot, ezért alkalmazásuk után különösen ügyeljünk a gyermek biztonságára és a felnőttek kerüljék a nagy koncentrációt igénylő feladatokat (pl. autóvezetés).

Székrekedés
Az utazással járó izgalmak fokozhatják a kisgyermekekben és a felnőttekben is a székrekedés kockázatát. Ha szükséges (pl. heti 2-nél ritkább székletürítés, kemény széklet, fájdalmas székelés), kíméletes segítséget jelenthet a Laevolac-Laktulóz szirup, amennyiben a rostban gazdag étkezés és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása nem elegendő (gyümölcsök, lekvárok, kekszfélék stb. )

Allergiaellenes antihisztamin
A csípések, kiütések kezelésére hasznosak lehetnek a helyi hatású hűsítő, viszketést csillapító (Novosil krém, Antivakarin krém) és antihisztamin tartalmú (pl. Fenistil gél, Supraderm gél), valamint a szájon át alkalmazott (pl. Fenistil csepp, Cetirizin csepp és tabletta) készítmények. A külsőleges antihisztamin tartalmú készítmények 2 éves kortól alkalmazhatóak, azonban használatukkor kerüljük a napfényt. A szájon át szedhető allergiaellenes készítmények között van a család legkisebb tagjainak, 1 éves kortól adható csepp is. A készítmények alkalmazását célszerű az esti órákra időzíteni, hiszen felléphet esetleg álmosság, fáradtság, dekoncentráltság. Megelőzésre a fizikai védelem mellett repellensek, szúnyog-, és kullancsriasztó spray, krém használható (Pl.: 3 hónapos kortól a PROTECT® NATURAL szúnyog- és kullancsriasztó permet és a CARE Plus rovarriasztó pumpás aeroszol, 6 hónapos kortól alkalmazható EFFECT PROTECT BABY CARE szúnyogriasztó permet) A Szúnyogriasztókról bővebben itt olvashat.
Súlyos allergiás reakció esetén forduljunk orvoshoz, ha a légzés nehezítetté válik, gégeödémára utaló jeleket tapasztalunk, azonnal hívjunk mentőt!

Felületes bőrsérülések, horzsolások
• Fertőtlenítő készítményt mindenképpen csomagoljunk az útipatikába. Csecsemőkortól alkalmazható az Octenisept és a PrimoMed, melyek biztonságosan alkalmazhatók a család minden tagja számára. A jód-tartalmú fertőtlenítőket (pl. Betadin) kerüljük kisgyermekkorban, mert a felszívódó jód befolyásolja a pajzsmirigy működését.
• A gyorsabb sebgyógyulást számos készítmény elősegítheti, gyermekek számára is használható a Bepanthen plus krém. Ügyeljünk arra, hogy a fekete nadálytövet tartalmazó krémek, kenőcsök gyermekkorban, szoptatás és várandósság alatt nem használhatók!
• Legyen nálunk pár kötszer, ragtapasz és kisolló is.
Izmokat, ízületek érintő sérülésekre
Az aktív programban gazdag nyaralások során könnyen előfordulhat egy-egy ficam, húzódás, rándulás. Célszerű ezek kezelésére külsőleges készítményeket az útipatikába készíteni, akár a mentol-kámfor kombinációját tartalmazó készítményeket (pl. Inno Rheuma krém) és/vagy gyulladás- és fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmazó (pl. Flector gél) külsőleges gyógyszereket.

Napégés
A túlzott napozás káros hatásai már régóta ismertek, ezért különösen kisgyermekek esetén fontos a megfelelő fényvédelemről gondoskodni (ruházat, naptejek), erről itt írtunk (link a naptejes cikkre). Enyhe napégésre alkalmazható a Panthenol spray és az IRIX spray, emellett segíthetnek az aloe vera gélt tartalmazó krémek és sprayk is.

Megfázás esetén
A megfázás tüneti kezelésének pár alap készítményét is érdemes lehet becsomagolni.
• Köptetők, melyek nyálkaoldó hatásúak, megkönnyítik a letapadt váladék felköhögését és kiürítését (pl. Sinupret csepp, Lándzsás útifű szirup).
• Köhögéscsillapítók, melyek a kínzó, száraz köhögés tüneteit enyhíthetik (pl. izlandi zuzmó szirup, mely már 2 éves kortól alkalmazható és a gyermekek a kedvező íze miatt várhatóan hajlandók bevenni).
• Tengervizes és dekongesztáns orrcsepp (Pl. Sterimar, Nasivin baby, Nasivin kids)
• Torokfertőtlenítő spray (pl. Tantum verde), ne feledjük, hogy 6 éves kor alatt a szopogató tabletták fulladásveszélyesek.

Enyhe nyugtató-, altatóhatás elérésére
Az utazás alatti alvászavarok enyhítésére vény nélkül kapható növényi altató-nyugtatók alkalmazhatók serdülőkortól (12 év). Hosszú repülőutat követően, jetlag, időeltolódás okozta alvászavar kezelésére gyakran melatonin tartalmú készítményt választanak az utazók, azonban fontos felhívni a figyelmet a rövidtávú, pár napos alkalmazására, amíg az alvás-ébrenlét ciklus helyreáll. Melatonin tartalmú készítmények fogyasztása várandós és szoptatós nőknek, illetve gyermekeknek ellenjavallt. A macskagyökeret, golgotavirágot, komlót tartalmazó gyógyszerek, étrend-kiegészítők kisgyermekek számára szintén nem ajánlottak.

Források:
1. https://budaioltokozpont.hu/hasznos-tudnivalok/utipatika
2. https://travel.gc.ca/travelling/health-safety/kit
3. https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/travelers-firstaid-kit
4. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/travel-abroad-with-medicine
5. https://semmelweis.hu/mediasarok/2023/07/24/mit-tegyunk-az-utipatikaba-nyaralas-elott/

Ne feledjük!

Bár az útipatika nagy segítséget jelenthet a nyaralás alatt, ne habozzunk orvosi segítséget kérni bármilyen súlyos tünet (pl. nem csillapodó, magas láz, véres hasmenés) vagy sérülés esetén (pl. mély seb). Mindig tájékozódjunk, hogy az útipatikába csomagolt készítményeket a nyaralás során is csomagolásán jelzett utasításnak megfelelően tároljuk.
dr Tóth Barbara
dr Tóth Barbara
Gyógynövénykutató gyógyszerész, egészségügyi-szakfordító tolmács. Főbb kutatási területe a növények hatásosságának és biztonságosságának, valamint tartalomanyagainak vizsgálata. Évek óta részt vesz a gyógyszerész- és orvostanhallgatók egyetemi képzésben és egészségügyi szakemberek továbbképzésében. Több fórumon és módon is közreműködik a nagyközönség hiteles és szakszerű tájékoztatásában, az érdeklődők számára elérhetővé és megérthető téve a legfrissebb tudományos eredményeket.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.