Barion Pixel

A 10-12 hós baba táplálása

Több száz kisgyermek tanácsadása után rengeteg tapasztalatom gyűlt össze arról, ami valóban hasznos a szülőknek. Ismerem a problémákat, és az egyéni különbségeket. Tarts velem, megosztom veled, én hogyan szoktam csinálni!

__________

Az 1 éves kor mérföldkő lehet a baba életében. Mintegy célként gondoljunk rá, de mint tudjuk, nem a végcél a lényeg, hanem maga az út. Ez az út legyen élménydús, jókedvű, ne stresszes és kétségekkel teli.

A tudomány mára igazolta, hogy a baba 1 éves koráig minél több étellel, ezzel való tapasztalattal, élménnyel rendelkezik, annál kisebb a későbbi evésproblémákra (pl. válogatósság) az esély. Ezt tudva látható, hogy nem csak az allergének, és a glutén bevezetésének végső dátuma (egészséges gyermekek esetében) miatt fontos az 1 éves szülinap, mint mérföldkő.

Mit tud a 1O-12 hós baba?

A 1O-12 hónapos baba már elméletileg 4-6 hónapja felfedez, eszeget. Egy egészséges, normál fejlődésű baba ilyenkor már elég bátor, egyre önállóbb, és máshogy viselkedik, mint a hozzátáplálás más szakaszaiban.

Eleinte mászik, majd feláll, elindul, bútorokba kapaszkodva lépeget, és képes önállóan fel-, és megülni.

Gagyog, utánozza a felnőttek beszédét, megjelennek az első szavak.

Koragyermekkori Fejlődési Kisokosunkban (töltsd le ITT ingyen!) látható, hol tart a baba éppen, milyen figyelmeztető jelek lehetnek ebben az életkorban.

.

Fontos, hogy már jó, ha egyedül, különösebb segítség nélkül, ÖNÁLLÓAN eszik (mi az az ÖNÁLLÓ EVÉS?).  Nap mint nap tapasztalja az éhség-jóllakottság váltakozását, annyit eszik, amennyi neki jól esik, biztonságban érzi magát a kiszámítható napi étkezési rutin és napirend miatt, azaz

  •            az étkezések (anyatejen és/vagy tápszeren kívüli) kb. 2,5 óránként váltakoznak. Nem kell egész nap csipegetni, hagyjunk esélyt, hogy megérezze, hogy éhes, amikor eljön az ideje az evésnek.
  •            viszont egész nap ihat vizet, jó, ha ekkor már saját, szívószálas kulacsból (szájizmok tornáztatása miatt ez a legjobb)
  •            az anyatejet/tápszert azt ajánlom, térben és időben különítsük el az evéstől. Előbbieknek jelentős érzelmi funkciójuk IS van, tápanyagokon kívül a babának kellemes, komfortos, nyugodt légkört adnak. A darabos ételek ezzel szemben felfedezést és jóllakottságot adnak, nem megnyugvást/lazítást/érzelmi kielégülést. Más funkció, más lehetőségek.
  •            a baba már kb. napi 5x eszik (anyatejen/tápszeren kívül, napközben), azaz reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsi minden nap (akkor is kínáljuk, ha csak 1-2 falatot kér)
  •            12 hós korig az 5OO ml az átlagos, ajánlott tápszer mennyiség 24 (!) óra alatt, a szoptatás igény szerinti. Azaz, ha jön az ebéd, én javaslom, hogy ne tápszer, majd ebéd következzen, hanem szünet az ebéd előtt. Ebéd után úgyis a babák általában alszanak, akkor ott lesz a tápszer is.

Kézzel eszi a darabos ételeket, ami pedig krémesebb/püré jellegű (pl. burgonyapüré, zabkása, joghurt, túrókrém, főzelék, zellerkrém, stb.) azt is egyedül, a NumNum Előkanalakkal (mi ez?), gond nélkül. Egyenesen ül a székben, az egész talpa meg van támasztva, előre dől, könyöke az asztalon, csípője nem dől hátra.

A diéta vége?

Ha a baba speciális diétán volt, pl. tejmentesen, lassan eljön a visszaterhelés ideje, ha a gyermekorvos ezt írja elő 1 éves kor körül. Fontos, hogy attól még, hogy nem fogyasztott tejtermékeket, a helyettesítő termékeket ismernie kell. Azaz tudja, milyen a joghurt/sajt/túró, ha növényi is éppen akkor, de megismerte őket: ízüket, állagukat, jellemző fogásokat melyek ezeket tartalmazzák.

.

Hogyan fogja meg a falatokat?

forrás: Feeding Littles

Fontos, hogy megjelenik a csipesz/csippentő fogás, azaz a mutató-, és hüvelykujjával tartja a tárgyakat ÉS az ételeket. A falatoknak ehhez kell alkalmazkodniuk, ezt kell segíteniük, ezért megjelennek a kisebb, darabos ételek. 12 hós korig ez általában megjelenik. 

VIGYÁZZ: ne legyen a falat túl pici (pl. rizsszem/apró husi), mert a baba, amikor beveszi a szájába, nem fogja érezni, hol van azon belül: a rágás nem fog beindulni. Legyen a falat kb. 1cm x 1 cm nagyságú, még mindig puha, nem túl kemény.

Segítség a darabos ételekhez ITT. 

Mi változik még?

Érett lesz kb. 12 hónapos korra a nyelés, és mivel már egy ideje gyakorolja az ekkora baba a darabos ételek evését, jöhet a keksz, a paprika, a pirítós, sajtkocka is.

KERÜLENDŐ állagok: a nagyon kemény dolgokkal (pl. nyers répa, alma, dió, mandula) legalább 2 éves korig várjunk. Tudom, rengeteg baba eszi ezeket korábban gond nélkül, de sajnos többen kórházba is kerülnek miatta, ugyanis ha félrenyeli, a kemény falat lejuthat a tüdőbe is, gondot okozva. Könnyebb ezeket félrenyelni, csökkentsük ennek valószínűségét úgy, hogy adjuk ezeket, de a megfelelő állagban (pl. darált dió, hajrá beigli!)

KERÜLENDŐ formák: érme alak keresztmetszetben (pl. virsli karika, szőlő félbevágva vagy egészben), nagy húsdarab, kemény állag (pl. nyers répa, POPCORN!) , ragadós állag (pl. mogyoróvaj). Amíg a baba nem rágja jól a puha finger foodokat, ne adjunk neki kekszet se! A keksz külön kategória, ugyanis az a szájban a harapás hatására apró darabokra esik szét. Fogalmam sincs miért van ráírva több termékre, hogy 6 hónapos korban adható, én nem ajánlanám az első időszakban (mondjuk össze lehet turmixolni, így por lesz belőle, ezzel süthetünk, főzhetünk, pl. kókuszgolyót ami már jó állag . Nem vész el, csak átalakul.

Rágásnál segíti az állkapocs erősödését, fejlődését, száj körüli izmokat edzi egy szuper rágóka is (nem mindegy a formája, anyaga, textúrája). Én és rengeteg szakember, evésterapeuta EZT (lap alján!!) tartjuk ebben a legjobbnak.

ÉTREND 

Az étrend összetétele (ITT 1 éves korig) nem teljesen mindegy, mint ahogy sokan gondolják. A hazai, friss csecsemőtáplálási irányelvben is ez az ismert ábra szerepel, nézzük csak:

forrás: http://www.hbcs.hu/uploads/jogszabaly/2981/fajlok/EMMI_szakmai_iranyelve_%20csecsemo.pdf

.

Láthatjuk, hogy 1 éves korhoz közeledve a baba tápanyag-ellátottságát már nagyban meghatározza az étrendje. Ennek ellenére rengeteg baba van, aki ekkor még zömmel anyatejes, és alig-alig kóstolgat. Mivel minden baba más, nem lehet azt mondani, hogy minden egyes gyermeknek jó így vagy úgy. Ezt a baba igényei, a baba-anya kapcsolat, a család helyzete, élete határozzák meg. Összességében elmondható, hogy a felfedezés (maszatosság, szenzoros ingerek ÉS tapasztalatok) eszméletlen fontosak az első 1 életévben.

Ezen kívül általában leginkább a minőség számít, nem a mennyiség. Ha a baba napi 5x meg van kínálva az anyetejen/tápszeren keresztül (jól válogatva, azaz nem csak zöldséggel/gyümivel, és jó időközönként), annyit eszik, amennyit kíván, jól fejlődik, nincsen semmi gond. Igény szerinti a folyamat.

A családi ételek akkor alkalmasak a baba táplálására, ha a család egészségesen táplálkozik és változatosan. Ez nagyon szubjektív tud lenni, érdemes figyelni a kiegyensúlyozottságra, és mondjuk arra a tényre, hogy a baba igényei mások, mint egy felnőtté igényei. A vasbevitel, omega-3 bevitel (halak!) kiemelten fontosak például (segítség). A D-vitamint se felejtsük el!

A válogatósság megjelenése ekkor még nem igazán jellemző. Ha a baba egyszer csak nem akar megenni valamit, annak oka van, érdemes szakember segítségét kérni, kideríteni, megoldani az átmeneti zavart.

.

ALLERGÉNEK? 

Az allergének bevezetése és a glutén bevezetése az első szülinap előtt ajánlott, hogy megtörténjen (bővebben) egészséges baba esetében. Azaz ekkora már nagyjából pipa a búza, a földimogyi, a hal, a tojás, a tejfehérje, a szója. Nézd meg a Kisokosunkban, hogyan a legbiztonságosabb ezeket bevezetni, ha pedig a babád ekcémás és/vagy allergiás, gyermek-allergológus/gasztroenterológus segítségét kérd a bevezetések módjáról, idejéről. Ne maradjon ki automatikusan, hiszen az ajánlások változtak!

.

Az első szülinapi torta emlékezetes lesz. Ne úgy képzeljük, hogy mostantól a baba chilis babot ehet sózott földimogyoróval, de ne is úgy, hogy maradunk a zöldségpüréknél és a natúr húsoknál. Nem jó egyik véglet sem. Élvezzétek ki ezt az esetménydús időszakot, ünnepeljétek a nagylányt/nagyfiút, hiszen hamar elrepülnek az évek!

Végül: amíg a baba boldog, gyarapszik ütemesen, ügyesedik és a szülők jól válogatva, jó módszerekkel táplálják, folyamatosan ügyelve a fejlődésére, nem kell aggódni az ételek pontos típusa, sorrendje miatt. Emberek vagyunk, nem is mindegyikünk szeret sütni-főzni folyamatosan, és kedvünk sincs mindig. Ennek ellenére arra bátorítanám a szülőket, hogy ha csak tehetik, friss, családi ételeket kínáljanak babájukban már ekkor is, figyelve az igényeire. Szorítsák vissza az üveges bébiételeket, így a gyermek hamarosan ügyes kislány/kisfiú módjára, vidáman fog falatozni a családdal együtt, beavatkozás nélkül. A baba táplálásának szórakoztatónak és izgalmasnak kell lennie mindenki számára, elkerülve a stresszt és a buktatókat. A Kiskanál Kommandó segít ebben!

Ajánlott eszközök: TÁLKA gyermektáplálási szakértők által ajánlottan.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.