Barion Pixel

A legjobb etetőszék a babának – a 4 leggyakoribb hiba

-4 hozzátáplálási hiba, melyre lehet hogy nem is gondolsz-

 

A legtöbb szülő nagyon meglepődik azon, mikor megkérdem tőlük: a gyerkőc milyen etetőszékben ül? Nem is gondolják, hogy ezen múlhat az evés sikere. Tanácsadásaimon a legtöbb esetben ugyanazt a hibát látom, így eljött az ideje, hogy írjak erről.

A megfelelő hozzátáplálási ÉS GYERMEKTÁPLÁLÁSI pozíció részei (8 hónaposan is, és 50 évesen is így együnk):

 1. A medence kissé előre billen: ez akkor történik meg, ha nem félig fekve, megdöntve ülünk. Ha a medence hátrabillen, kihatással van a száj mozgására, a stabilitásra. A medence az alapja annak, hogy működjön a táplálás: ha a medence nem billen kissé előrefelé, csúszik el minden- a nyak, a törzs, a fej. Ha a baba félig fekve, megdöntve eszik nem tud rendesen nyelni, és a félrenyelés esélye hatványozottan nő. A nyelés kényelmetlen, próbálj csak ki hátra dőlve egy fotelben enni.
 2. Kitámasztás: naná hogy amíg pici a baba, nem tud egyedül ülni az etetőszékben megtartva magát. A súlyát nem jó, ha az ágyéki gerinc tartja. Ezért segítünk neki: kipárnázzuk a megfelelő helyeken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az etetőszék huzata mögé összegurigázott kisebb törcsiket/konyharuhákat helyezünk: a feneke alá, a medencéjéhez, a hátához, az oldalához, esetleg a térdei alá. Így elérhető a megfelelő póz, amit nem ő tart teljes egészében. Erre pár hétig lehet szükség (ha nem akarod támasztani, etetheted 6 hós kor körül ölben is), nem tovább.
 3. A baba talpai legyenek stabilan megtámasztva. Igen, kell az etetőszék alá egy lábtámasz. Olyan, amit elér: a lábacska teljes talppal tud pihenni, úgy, hogy a térde közben hajlítva van. Ha nincs a láb megtámasztva, nem komfortos. A legtöbb etetőszék lábtámaszát a baba csak hónapok múlva éri el, ez nem megfelelő sajnos. Mindannyiunknak kell lábtámasz az evéshez, a babáknak több is, hiszen a törzsük fejlődik még. Ha öklendezik, hányni akar valaki, automatikusan rátámaszt a lábára, előre dől. Ha a baba, kisgyermek ezt nem tudja megtenni, az veszélyes. A lábtámasz egy sámli is: kb. 24 hós kortól a gyerkőc egyedül mászik segítségével fel és le a székre, önállóan, nem bekötve/betéve.
 4. A megfelelő tálcamagasság. Ellenőrizd, hogy az etetőszék tálcája/vagy az asztallap, ha olyan a szék- milyen magasságban található, ha a gyermek benne ül. Optimálisan ez a baba mellkasának alja-felső hasának magassága. NEM feljebb. Tudsz a popsija alá, az etetőszék huzata alá tenni támasztékot, ha a ti széketeknél nem ez a magasság. Én javaslom, hogy ne is vásárolj tálcát, legyen az asztalotok alá betolva a szék.

A baba és kisgyermek könyöke meg kell, hogy legyen támasztva kényelmesen evéshez: azaz le tudja tenni a tálcára/asztallapra komfortosan, anélkül, hogy a vállait meg kelljen emelnie. Így stabil lesz a testtartás ahhoz, hogy ő egyen kézzel vagy esetleg kanállal. Ha a mellkasánál vagy neadjisten felette van ez a tálca/asztallap, fel kell emelnie a vállát evés közben, és borítékolható, hogy ez neki kényelmetlen és több falatot ejt le, mint kellene.

Nem azért, mert ügyetlen, hanem egyszerűen

-nem is látja rendesen, mekkora a falat amit meg kell fogni/mennyit pürét kell kanalaznia, az a kanálon hogyan helyezkedik el

-nem érzi, ezt felülről hogyan lehetne a szájába helyezni? Amikor a könyök meg van támasztva és pihen a tálcán, alulról felfelé kell a szájába tenni a falatot (ahogy neked is evés közben). Fordítva ez extrém nehéz.

.

.TIPP: Próbáld ki otthon felnőttként:

 1. Milyen úgy enni, hogy a melled felett van az asztallap? pl. egyél kis sámlin rendes, felnőtt asztalnál. Tudsz így falatot a szádba tenni, elfárad a karod? Hogyan tartod a karod?
 2. Milyen úgy enni, hogy a lábad nem tudod a földre letenni, hanem lóg (pl. bárszék)?
 3. Milyen úgy enni, hogy hátradőlsz a székben, nem dőlsz előre egyáltalán? (ha előre dől a baba, véletlen se döntsd vissza hátra)

Ilyen ez a piciknek, kicsiknek is. Szeretném, ha ez az írás minél több szülőhöz eljutna, mert ezek tényleg nagyon gyakori okok egy esetleges félresiklásra, nagy hibalehetőség, amelyeket amúgy tök egyszerű kiküszöbölni.

.

A GYAKORLATBAN:

1. példa: baba előre próbál dőlni, lába nyújtva- FESZÜLÉS, tálca a nyakában, nem fér hozzá az ételhez — nem jó a póz.

2. példa: baba nyakánál a tálca, szegény kapaszkodik is– nem jó a póz.

3. példa: gyerkőc jó pozícióban, szabadon mozogva, jó eszközökkel (ITT vannak).

4. példa: (Hauck Alpha+ szék, forrás a weblapjuk)- minden életkorban jó gyerekszék — jó pozíció.

.

ETETŐSZÉK helyett GYEREKSZÉK – meddig kell?

Legalább a gyermek 12 éves koráig (FELNŐTT magasság eléréséig) kell egy olyan szék, amelyen a fenti pozícióban tud ülni, és kb. 2 éves korától önállóan fel-, és leszáll róla. Babakorban nyilván segítünk, de amikor a gyermek már ügyes , futkos, lépcsőzik, szuper, ha autonóm (nem kell ki-, és betenni). Tehát véleményem szerint klasszikus baba etetőszék szükségtelen, inkább nevezzük ezt GYEREKSZÉKNEK: olyan eszközben gondolkodjunk, ami babakorban is biztonságos és szép, és 1O éves nagyfiúnak/lánynak sem ciki. Sőt, még egy másik baba is fogja tudni használni, mert nem műanyag, hanem tartós fa.

A felnőtt étkezőszék nem alkalmas a gyermek felnőtt magasságának (kb. 150 cm minimum) eléréséig, hiszen a megfelelő pozíciót a gyermek nem tudja benne felvenni. Olyan, mintha mi hatalmas székben ülnénk, az asztal pedig a nyakunknál lenne, lábunk pedig lógna.

Mit okozhat a nem megfelelő evési pozíció?

Gyermekdietetikai, hozzátáplálási és szelektíven evő rendelésemen (ITT vagyok elérhető) ezzel szembesülnek először a szülők, hiszen minden páciensemnek beállítjuk a megfelelő pozíciót.

Előbb saját bőrödön próbálhattad ki: a nyelés kellemetlen, feszül a test, feszülnek olyan izmok, amelyeknek ennyire nem kellene, és nem biztonságos: egy kis öklendezésnél is problémát okozhat, ha nincs stabil lábtámasz.

Alapesetben a baba előbb-utóbb fickánkol, rugdos, eltolja magát a lábával, gyakran öklendezik, nem tudja olyan erőséggel tartani és jól irányzottan megragadni a falatot, ki akar szállni, tiltakozik, majd sír már akkor is, ha be akarjuk tenni a székbe. Nem látja jól, hogy a család, anya, apa mit eszik, ezekkel nincs is kapcsolata. Hasizommal próbál egy idő múlva ellen tartani, de nem sikerül még sokáig, ezért feladja. Vállai feszülnek, mivel meg kell őket minden egyes falatnál emelni.

Tehát a megfelelő gyerekszék evéshez:

 • lábtámasszal rendelkezik, ami állítható a gyermek magasságában folyamatosan,
 • asztallap alá tolható, ennek magassága a baba köldökének, hasának magasságában van, így rá is tud könyökölni,
 • támlája lényegtelen, nem szivacsos, és véletlen sem kagyló-formájú, mivel a gyerek nem fog hátradőlni evés közben,
 • együtt növekszik a gyermekkel.

Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Ez az alapja a biztonságos, komfortos evésnek, ugyanaz a póz, mint ahogy a legtöbb felnőtt eszik. Annak, hogy a babának csak a finom falatokra, technikára kelljen figyelni, ne arra, hogy

-hasizomból húzza fel magát, mert nem kényelmes ennie, rágnia, nyelnie hátradőlve

-fentről kell a falatot valahogy a szájába helyezni amit nem is lát és nem is tud megfogni így rendesen

-a lába és a medencéje nem elég stabil

TIPPEK. 

Márkák, amelyeket szeretek és ajánlok (nem szponzorált tartalom!!!!):

Érdemes belegondolni, hogy ez az egyetlen eszköz, amelyet 12-14 évre veszünk már az első falatoktól. Ebben eszik a baba, a kisgyermek, ovis, sulis, kamasz, felnőtt – ebben írja a gyerek a leckét (hiszen az üléshez is ez a megfelelő póz), ebben színez. Az alábbi márkákat ismerjük és teszteljük évek óta, itthoni kínálatban ezeket ajánlom:

 • Hauck Alpha+: mérd le, mennyire magas otthon az étkezőasztal a földtől való távolság szempontjából. Ha nem nagyon magas az asztalotok, ez a szék szuper lesz.
 • Stokke Tripp Trapp: ha már magasabb az asztalotok, ezt ajánlom. Nekem is ilyenen ül a 8 éves fiam, sőt, gyakran én is. Nem cukimuki, hanem egy nagyszerű eszköz egészen felnőttkorig. Sokan használtat vesznek (vigyázat, sajnos hamisítják!), és egy szuper asztalossal a kívánt színűre festetik. Az ára magas, de tekintve, hogy nem 1-2 évre kell (mint mondjuk egy mobilteló, ami szintén simán meghaladja ennek az összegét), én meleg szívvel ajánlom. A legjobb, külföldön is millióan használják és szakértők ajánlják.
 • A többiről nem beszélnék, nem szeretném egyik márkát sem lejáratni. Nem véletlen ezt a fenti kettőt ajánlom! 🙂 A kritériumok magasak, legalább 12-14 évig jó és szép legyen, az étkezőben látni fogjátok, stabil legyen ha majd rááll, etetési póz állítható minden életkorban.

FONTOS: a családi asztal: a mumus díszléc. Ha van az asztallap alatt, az 1 éves kor alatt a baba combját nyomni fogja, ha a széket alátoljuk. Érdemes egy sima asztallapot venni 4 lábbal addig.

.

“Na, akkor majd otthon apa tesz az etetőszékre valamilyen lábtámaszt”

Vészmegoldásnak jó. Viszont érdemes belegondolni, hogy a gyerek magassága folyamatosan változik, és emiatt a lábtámaszt, a popsi alatti részt, és ezek mélységét folyamatosan állítani kell, hiszen a kényelmes póz is változni fog. Nem jó emiatt fabrikálni otthon a babaszéket szerintem, sámlit tenni alá, stb- mert minden hónapban más és más a megfelelő arány, magasság. A jó székeknek (alábbiaknak) a csúszkák mélysége is állítható (ez is folyamatosan változik, de nem ér a térdhajlathoz sosem). Illetve a lábtámasz félsiker, attól még ne legyen a szék nagy, belesüppedős, kagylóformájú (medence így hátra billenne). A LÁBTARTÓ nem csak ülve kell, kb. 24 hós kortól 12-14 éves korig ÖNÁLLÓAN fog a gyerek fel-le mászni segítségével, bármennyi kiló, nem borul rá a szék. Sámli a lábtartó egyben.

“Felesleges, az én gyerekem is megtanult enélkül enni”

Vannak gyerekek, akik nagyon ügyesek, fejlettek, imádnak enni, és kb. fejen állva is képesek rá. De miért ne könnyítenénk meg nekik, hogy ne a pózra kelljen figyelniük? Úszni sem a mélyvízbe lökve tanítjuk.

Azt szoktam mondani, hogy nem jó evési pózban enni olyan, mintha talicskával akarnánk felmászni egy hegyre. Ha nagyon akarunk, fel fogunk jutni, de nem könnyű. Lehet hegyet mászni megfelelő öltözetben, kényelmes cipőben is. Ezért a megfelelő gyerekszék – nem etetőszék-, véleményem szerint és több százezer gyerek szülei szerint is a táplálás legfontosabb feltétele.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.