EZ A LEGJOBB ETETŐSZÉK

-4 hozzátáplálási hiba, melyre lehet hogy nem is gondolsz-

 

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus

A legtöbb szülő nagyon meglepődik azon, mikor megkérdem tőlök: a gyerkőc milyen etetőszékben ül? Nem is gondolják, hogy ezen múlthat a hozzátáplálás sikere. A mai nap során két babát is meglátogattam az otthonukban, illetve online konzultációm is volt. Mind a négy esetben ugyanazt a hibát láttam. Nagyon gyakran jön ez a probléma elő egyébként is, így eljött az ideje, hogy írjak erről, mind a 4 etetési pozícióról. 

 

A megfelelő hozzátáplálási pozíció részei:

 1. A baba medencéje kissé billenjen előre: ez akkor történik meg, ha nem félig fekve, megdöntve ül. Ha a medence hátrabillen, kihatással van a száj mozgására, a stabilitásra. A medence az alapja annak, hogy működjön a hozzátáplálás: ha a medence nem billen kissé előrefelé, csúszik el minden- a nyak, a törzs, a fej. Ha a baba félig fekve, megdöntve eszik nem tud rendesen nyelni, és a félrenyelés esélye hatványozottan nő.

 2. Kitámasztás: naná hogy amíg pici a baba, nem tud egyedül ülni az etetőszékben megtartva magát. A súlyát nem jó, ha az ágyéki gerinc tartja. Ezért segítünk neki: kipárnázzuk a megfelelő helyeken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az etetőszék huzata mögé összegurigázott kisebb törcsiket/konyharuhákat helyezünk: a feneke alá, a medencéjéhez, a hátához, az oldalához, esetleg a térdei alá. Így elérhető a megfelelő póz, amit nem ő tart teljes egészsében.

 3. A baba talpai legyenek stabilan megtámasztva. Igen, kell az etetőszék alá egy lábtámasz. Olyan, amit elér: a lábacska teljes talppal tud pihenni, úgy, hogy a térde közben hajlítva van. Ha nincs a láb megtámasztva, nem komfortos. A legtöbb etetőszék lábtámaszát a baba csak hónapok múlva éri el, ez nem megfelelő sajnos. Mindannyiunknak kell lábtámasz az evéshez, a babáknak több is, hiszen a törzsük fejlődik még.

 4. A megfelelő tálcamagasság. Ellenőrizd, hogy az etetőszék tálcája/vagy az asztallap, ha olyan a szék- milyen magasságban található, ha a gyermek benne ül. Optimálisan ez a baba mellkasának alja-felső hasának magassága. NEM feljebb. Tudsz a popsija alá, az etetőszék huzata alá tenni támasztékot, ha a ti széketeknél nem ez a magasság.

A baba és kisgyermek könyöke meg kell, hogy legyen támasztva kényelmesen evéshez: azaz le tudja tenni a tálcára/asztallapra komfortosan, anélkül, hogy a vállait meg kelljen emelnie. Így stabil lesz a testtartás ahhoz, hogy ő egyen kézzel vagy esetleg kanállal. Ha a mellkasánál vagy neadjisten felette van ez a tálca/asztallap, fel kell emelnie a vállát evés közben, és borítékolható, hogy ez neki kényelmetlen és több falatot ejt le, mint kellene.

Nem azért, mert ügyetlen, hanem egyszerűen

            -nem is látja rendesen, mekkora a falat amit meg kell fogni/mennyit pürét kell kanalaznia, az a kanálon hogyan helyezkedik el

            -nem érzi, ezt felülről hogyan lehetne a szájába helyezni? Amikor a könyök meg van támasztva és pihen a tálcán, alulról felfelé kell a szájába tenni a falatot (ahogy neked is evés közben). Fordítva ez extrém nehéz.

.

.

TIPP: Próbáld ki otthon felnőttként:

 1. Milyen úgy enni, hogy a melled felett van az asztallap? pl. egyél kis sámlin rendes, felnőtt asztalnál. Tudsz így falatot a szádba tenni, elfárad a karod? Hogyan tartod a karod?

 2. Milyen úgy enni, hogy a lábad nem tudod a földre letenni, hanem lóg (pl. bárszék)?

 3. Milyen úgy enni, hogy hátradőlsz a székben, nem dőlsz előre egyáltalán? (ha előre dől a baba, véletlen se döntsd vissza hátra)

Ilyen ez a piciknek, kicsiknek is. Szeretném, ha ez az írás minél több szülőhöz eljutna, mert ezek tényleg nagyon gyakori okok egy esetleges félresiklásra, nagy hibalehetőség, amelyeket amúgy tök egyszerű kiküszöbölni.

Vagy kitámasztással a meglévő etetőszék esetében, vagy megfelelő etetőszék vásárlással (amit szintén kicsit majd eleinte ki kell párnázni, amíg a babóca nem tud önállóan ülni).

Tehát a megfelelő etetőszék:

 • lábtámasszal rendelkezik, ami állítható a baba magasságában

 • tálcája magassága a baba mellkasa aljának-hasának magassága (vagy állítható, én azt is szeretem ha levehető, így a gyerkőc a családi asztalhoz tolható, még inkább a családi étkezések része ezzel)

 • támlája kb. függőlegessé állítható, hogy a baba semmiképp ne megdöntve egyen benne

 • van hozzá huzat és kicsit ki van egyébként is párnázva. Az IKEA etetőszékébe is tegyetek szintén ott kapható párnát, enélkül ugyan tök könnyen tisztítható, de nem kényelmes a babának, kemény (és lábtámasza sincs. Ha nincs lábtámasz, vészmegoldásnak vagy apától kérjetek házi barkácsolási segítséget, vagy ideiglenesen egy sál is megteszi: szorosan odakötve két oldalra. Utóbbiban a baba lábai viszont nem stabilak annyira, lóbálni fogja..)

Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Ez az alapja a biztonságos, komfortos hozzátáplálásnak. Annak, hogy a babának csak a finom falatokra, technikára kelljen figyelni, ne arra, hogy

-hasizomból húzza fel magát, mert nem kényelmes ennie, rágnia, nyelnie hátradőlve

-fentről kell a falatot valahogy a szájába helyezni amit nem is lát és nem is tud megfogni így rendesen

-a lába és a medencéje stabilizálására

Személyes tanácsadásaimon ezt mind beállítjuk együtt babádnál, ez az első és legfontosabb lépés a táplálási helyzet megfigyelésén, személyreszóló étrend megtervezésén keresztül. Előjegyzés, részletek.

Ha konkrét termék érdekel, ellátogatok szeptember végén egy nagykerbe, és írok listát, kiegészítem ezt a cikket :).