fbpx
18 C
Budapest

A legjobb etetőszék a babának – a 4 leggyakoribb hiba

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

EZ A LEGJOBB ETETŐSZÉK

-4 hozzátáplálási hiba, melyre lehet hogy nem is gondolsz-

 

írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens

A legtöbb szülő nagyon meglepődik azon, mikor megkérdem tőlök: a gyerkőc milyen etetőszékben ül? Nem is gondolják, hogy ezen múlthat a hozzátáplálás sikere. A mai nap során két babát is meglátogattam az otthonukban, illetve online konzultációm is volt. Mind a négy esetben ugyanazt a hibát láttam. Nagyon gyakran jön ez a probléma elő egyébként is, így eljött az ideje, hogy írjak erről, mind a 4 etetési pozícióról. 

 

A megfelelő hozzátáplálási pozíció részei:

 1. A baba medencéje kissé billenjen előre: ez akkor történik meg, ha nem félig fekve, megdöntve ül. Ha a medence hátrabillen, kihatással van a száj mozgására, a stabilitásra. A medence az alapja annak, hogy működjön a hozzátáplálás: ha a medence nem billen kissé előrefelé, csúszik el minden- a nyak, a törzs, a fej. Ha a baba félig fekve, megdöntve eszik nem tud rendesen nyelni, és a félrenyelés esélye hatványozottan nő.

 2. Kitámasztás: naná hogy amíg pici a baba, nem tud egyedül ülni az etetőszékben megtartva magát. A súlyát nem jó, ha az ágyéki gerinc tartja. Ezért segítünk neki: kipárnázzuk a megfelelő helyeken. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az etetőszék huzata mögé összegurigázott kisebb törcsiket/konyharuhákat helyezünk: a feneke alá, a medencéjéhez, a hátához, az oldalához, esetleg a térdei alá. Így elérhető a megfelelő póz, amit nem ő tart teljes egészsében.

 3. A baba talpai legyenek stabilan megtámasztva. Igen, kell az etetőszék alá egy lábtámasz. Olyan, amit elér: a lábacska teljes talppal tud pihenni, úgy, hogy a térde közben hajlítva van. Ha nincs a láb megtámasztva, nem komfortos. A legtöbb etetőszék lábtámaszát a baba csak hónapok múlva éri el, ez nem megfelelő sajnos. Mindannyiunknak kell lábtámasz az evéshez, a babáknak több is, hiszen a törzsük fejlődik még.

 4. A megfelelő tálcamagasság. Ellenőrizd, hogy az etetőszék tálcája/vagy az asztallap, ha olyan a szék- milyen magasságban található, ha a gyermek benne ül. Optimálisan ez a baba mellkasának alja-felső hasának magassága. NEM feljebb. Tudsz a popsija alá, az etetőszék huzata alá tenni támasztékot, ha a ti széketeknél nem ez a magasság.

A baba és kisgyermek könyöke meg kell, hogy legyen támasztva kényelmesen evéshez: azaz le tudja tenni a tálcára/asztallapra komfortosan, anélkül, hogy a vállait meg kelljen emelnie. Így stabil lesz a testtartás ahhoz, hogy ő egyen kézzel vagy esetleg kanállal. Ha a mellkasánál vagy neadjisten felette van ez a tálca/asztallap, fel kell emelnie a vállát evés közben, és borítékolható, hogy ez neki kényelmetlen és több falatot ejt le, mint kellene.

Nem azért, mert ügyetlen, hanem egyszerűen

            -nem is látja rendesen, mekkora a falat amit meg kell fogni/mennyit pürét kell kanalaznia, az a kanálon hogyan helyezkedik el

            -nem érzi, ezt felülről hogyan lehetne a szájába helyezni? Amikor a könyök meg van támasztva és pihen a tálcán, alulról felfelé kell a szájába tenni a falatot (ahogy neked is evés közben). Fordítva ez extrém nehéz.

.

.

TIPP: Próbáld ki otthon felnőttként:

 1. Milyen úgy enni, hogy a melled felett van az asztallap? pl. egyél kis sámlin rendes, felnőtt asztalnál. Tudsz így falatot a szádba tenni, elfárad a karod? Hogyan tartod a karod?

 2. Milyen úgy enni, hogy a lábad nem tudod a földre letenni, hanem lóg (pl. bárszék)?

 3. Milyen úgy enni, hogy hátradőlsz a székben, nem dőlsz előre egyáltalán? (ha előre dől a baba, véletlen se döntsd vissza hátra)

Ilyen ez a piciknek, kicsiknek is. Szeretném, ha ez az írás minél több szülőhöz eljutna, mert ezek tényleg nagyon gyakori okok egy esetleges félresiklásra, nagy hibalehetőség, amelyeket amúgy tök egyszerű kiküszöbölni.

Vagy kitámasztással a meglévő etetőszék esetében, vagy megfelelő etetőszék vásárlással (amit szintén kicsit majd eleinte ki kell párnázni, amíg a babóca nem tud önállóan ülni).

.

Meddig kell etetőszék?

Legalább a gyermek 1O éves koráig kell egy olyan szék, amelyen a fenti pozícióban tud ülni, és önállóan fel-, és leszáll róla. Babakorban nyilván segítünk, de amikor a gyermek már ügyes , futkos, lépcsőzik, szuper, ha autonóm (nem kell ki-, és betenni). Tehát véleményem szerint klasszikus baba etetőszék szükségtelen, inkább olyan eszközben gondolkodjunk, ami babakorban is biztonságos és szép, és 1O éves nagyfiúnak/lánynak sem ciki. Sőt, még egy másik baba is fogja tudni használni, mert nem műanyag.

Tehát a megfelelő etetőszék:

 • lábtámasszal rendelkezik, ami állítható a baba magasságában

 • tálcája magassága a baba mellkasa aljának-hasának magassága (vagy állítható, én azt is szeretem ha levehető, így a gyerkőc a családi asztalhoz tolható, még inkább a családi étkezések része ezzel)

 • támlája kb. függőlegessé állítható, hogy a baba semmiképp ne megdöntve egyen benne

 • van hozzá huzat és kicsit ki van egyébként is párnázva. Az IKEA etetőszékébe is tegyetek szintén ott kapható párnát, enélkül ugyan tök könnyen tisztítható, de nem kényelmes a babának, kemény (és lábtámasza sincs. Ha nincs lábtámasz, vészmegoldásnak vagy apától kérjetek házi barkácsolási segítséget, vagy ideiglenesen egy sál is megteszi: szorosan odakötve két oldalra. Utóbbiban a baba lábai viszont nem stabilak annyira, lóbálni fogja.. Illetve, nem biztonságos ráhelyezni a testsúlyt, és úgy lépni fel rá és le róla).

Nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik. Ez az alapja a biztonságos, komfortos hozzátáplálásnak. Annak, hogy a babának csak a finom falatokra, technikára kelljen figyelni, ne arra, hogy

-hasizomból húzza fel magát, mert nem kényelmes ennie, rágnia, nyelnie hátradőlve

-fentről kell a falatot valahogy a szájába helyezni amit nem is lát és nem is tud megfogni így rendesen

-a lába és a medencéje stabilizálására

TIPPEK. 

Márkák, amelyeket szeretek és ajánlok (nem szponzorált tartalom..):

 • Stokke Tripp Trapp: nekem is ilyenen ül a 6 éves fiam, sőt, gyakran én is. Nem cukimuki, hanem egy nagyszerű eszköz egészen felnőttkorig, a gyermek aktuális (havonta változó) testméreteihez állíthatóan. Sokan használtat vesznek (vigyázat, sajnos hamisítják!), és egy szuper asztalossal a kívánt színűre festetik. Az ára magas, de tekintve, hogy nem 1-2 évre kell (mint mondjuk egy mobilteló, ami szintén simán meghaladja ennek az összegét), én meleg szívvel ajánlom. A legjobb, külföldön is millióan használják és szakértők ajánlják.
 • Hauck AlphaPlus: mérd le, mennyire magas otthon az étkezőasztal, majd ezt a széket is mérd le. Vannak az előző és eközött különbségek, olvasd el ITT. Attól független én ezt is szeretem :).
 • A többiről nem beszélnék, nem szeretném egyik márkát sem lejáratni. Nem véletlen ezt a fenti kettőt ajánlom! 🙂 A kritériumok magasak, legalább 1O évig jó és szép legyen, stabil legyen ha majd rááll, etetési póz állítható minden életkorban.

Személyes tanácsadásaimon ezt mind beállítjuk együtt babádnál, ez az első és legfontosabb lépés a táplálási helyzet megfigyelésén, személyreszóló étrend megtervezésén keresztül. Előjegyzés, részletek.

Ha konkrét termék érdekel, ellátogatok szeptember végén egy nagykerbe, és írok listát, kiegészítem ezt a cikket :).

 

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.