0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

Adhatok a babámnak lencsét?

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

A tápláló lencsét sok szülő fél babájának kínálni az esetleges puffasztó hatása miatt.  Nézzük, hogy ezt hogyan lehet kiküszöbölni, és mely életkorban hogyan készíthető el ez a finomság!

Mit lehet tudni a lencséről?

A magyar konyha egyre kedveltebb alapanyaga, szilveszterkor például a jószerencsével kötik össze a lencse fogyasztását.

A világ egyes részein a lencse az étrend fontos része: naponta fogyasztják kicsik és nagyok.

A lencse hüvelyes növény, a borsó rokona, és már régóta ismert (Kr.e. 6OOO). Rengeteg faj van, de három fő fajtával találkozni a nagyobb élelmiszerboltban:

  • Vörös lencse: Édes, finom fajta, legnagyobb előnye, hogy nagyon könnyen megfő, és áztatni sem kell. Pépeknek szuper, de fasírthoz, krémhez is.
  • Barna lencse: Ez a leggyakoribb, étkezési lencse, és a legolcsóbb is. Nem igazán lesz pépes, jól megtartja a formáját, és nem túl édes.
  • Zöld lencse: Gazdag, drágább lencse, francia lencsének is nevezik. Salátához ideális.
  • Fekete (beluga) lencse, fehér lencse: ezekkel is találkozni néhány helyen, előbbit ajánlom! 🙂

Itthon a boltokban leginkább külföldi lencsét tudunk vásárolni, hiszen szinte csak Győr-Moson-Sopron megyében foglalkoznak lencsetermesztéssel a legújabb adatok szerint.

Melyik fajta lencse jó a kicsiknek?

Én a vöröslencsét ajánlom. Pürének, levesnek, krémnek, szósznak ez a legjobb, és ezzel a legegyszerűbb bánni. Pocakbarátabb is, mint a többi.

A hozzátáplálás elején ezért ezt ajánlom, aztán, kb. 8 hós körül, stabilabban darabos ételt is evő babánál már mehet a többi lencse kínálása is.

Hogyan vásároljunk lencsét?

Megbízható helyről, én azt ajánlom, csomagolva. Nézd át a címkét: honnan származik, meddig jó. Ha kibontottad, nincs-e benne oda nem illő : kukacok, kövek, törmelékek. Ha van, ne használd fel.

Ha ellenőrizted, öblítsd le a lencsét alaposan egy szűrő segítségével folyóvíz alatt, mielőtt elkezdenél vele főzni.

Kerüld a konzerves lencsét, ebben cukor, só, tartósítószer is van, és az íze is kicsit más.. A vörös lencsével frissen jobban jársz, 15 perc alatt elkészül!

Miért jó a lencse?

  • Nagyon jó fehérje, vas-, és rostforrás, ezek nélkülözhetetlenek a baba számára is:
  • A rost: a lencse segíthet kitisztítani a baba emésztőrendszerét, megbirkózni a székrekedéssel, és így fenntartani a rendszeres bélmozgást.
  • A vas: a baba szervezetében a vastartalékok csökkennek kb. 6 hós korára. Ezért vasgazdag táplálást javaslok, hogy a baba aktív és energikus maradjon, plussz a vas segíti az agy fejlődését. Nyugi, a lencse alacsony fitinsavtartalma javítja a vas biológiai hozzáférhetőségét, de ez még inkább javítható, ha mellé magas C-vitamin tartalmú ételt kínálsz: friss paradicsom, citrus, áfonya, stb.
  • A cink: segíti az immunrendszer működédését, hatással van a memóriára és a tanulásra.
  • A kalcium: a (főtt) lencse körülbelül 19 mg kalciumot tartalmaz 100 grammonként. Egy egészséges, 6 és 11 hónapos kor közötti, növekvő csecsemőnek napi kb. 270 mg bevitelre van szüksége. A hüvelyesek megfelelő mennyiségű kalciumot tudnak ellátni a baba számára, hogy támogassák a csontok növekedését és fejlődését.
  • Nem igazán okoz allergiás reakciót, bár előfordulhat lencseallergia.
  • Jó vele főzni, könnyen átveszi a fűszerek ízét.
  • Gazdag B-vitaminokban, beleértve az idegrendszert támogató folátot
  • Ne félj a lencsében természetesen előforduló antinutriensektől (pl. lektin, oxalát, fitát): mértékkel fogyasztva biztonságosak (főzéssel ráadásul csökken a mennyiségük).
  • Puffaszthatnak (RFO miatt), de ez csökkenthető, és mértékkel kínálva nem igazán okoz problémát.

A lényeg a mérték, azaz heti rendszerességgel rendben van, de ne 1-2 naponta legyen lencse a baba menüjében, mert ez nagyon egyoldalú, és túlságosan megdolgoztatná a pocakját, emésztését, tápanyagok hasznosulását.

Félrenyelhető a lencse?

A hőkezelt lencse nem jelent gyakori fulladásveszélyt. Ügyelj arra, hogy biztonságos környezetben és pozícióban kínáld a gyermeked étellel, mint mindig. Maradj vele, és tudd meg, hogyan ismerhető fel a félrenyelés és hogyan kerülhető el: Ez az a cikk és (ITT).

A lencse gyakori allergén?

Nem (EZEK azok a gyakori allergének), de nagyon ritkán a lencseallergia lehetséges (Spanyolországban sok gyermeket érint).

Ha valaki allergiás egyfajta hüvelyesre (pl. borsóra és a csicseriborsóra, kisebb mértékben a földimogyoróra), növelheti a lencsével szembeni allergia kockázatát.

A lencseallergiás gyermekeknek nem kell feltétlenül kerülniük az összes többi hüvelyest. Azok a személyek, akik allergiásak a nyírfa pollenjére és/vagy az orális allergiás szindrómában (más néven pollen-élelmiszer allergia szindróma), érzékenyek lehetnek a lencsére.

Mint minden új étel bevezetésekor, kezdd azzal, hogy az első pár adagnál csak egy pici lencsét kínálsz a gyermek ételébe keverve. Ha nincs gond, mehet egyre növekvő adagban a következő kínálás alkalmával, fokozatosan.

Puffaszt a lencse?

A lencsében és más hüvelyesekben vannak olyan nagy cukormolekulák, amelyeket a szervezet nem tud lebontani. Ezek a vastagbélbe kerülnek, ahol a baktériumok megeszik őket, és ennek eredményeként gáz keletkezik. Nem minden embernek van ezzel problémája. Indiában például a babák alapvető tápláléka a lencse (dahl).

Az az ún. flatuláló hatást lehet csökkenteni:

  • Kezdd a kínálást kisebb mennyiséggel.
  • Áztatás: a vöröslencsét is beteheted 1O-15 perce ázni, de a folyóvíz alatt mosás legtöbbször elég ennél a fajtánál. A többi lencsét ha lehet, áztasd 1-2 órát, és öblítsd le (így a főzési idő is lecsökken). Sokan a főzővíz cseréjére is esküsznek.
  • 1-2 babérlevél társaságában főzd a lencsét.
  • Ha lassabban főzöd a lencsét, kevésbé puffaszt.
  • Gyömbér: egy pici, friss gyömbér segíti az emésztést, ízesít is.
  • Kerüld a konzerves lencsét, mert azoknál a fenti technikákat nem alkalmazzák.
  • Fedő nélkül készítsd a hüvelyeseket, vagy sokszor töröld azt le.
  • Ha a baba nagyon puffad a fentiek ellenére is, passzírozd le a püréjét/ lencsekrémjét kínálás előtt egy szűrő segítségével.
  • Tudd, hogy a rendszeres hüvelyesfogyasztás a szervezetet hozzászoktathatja a probléma kiküszöböléséhez! 🙂

 

 

Mikortól kínálható a lencse a babának?

 

A gyermekorvosok és a védőnők egy része összehúzza a szemöldökét, hogy a lencse nem jó a babának. Ez nem így van. Sajnos sok szakember tévhitek alapján ad tanácsot, pedig van rengeteg témakörre friss szakirodalom, amelyet követni ajánlott. Mi erről rengeteg lelkes, alapos szakemberrel írtunk már ITT, érdemes ezeket megnézni szülőként.

Nagyon tápláló, egészséges, csak a megfelelő fajtát és elkészítési módot kell választani. Ne feledd, a hozzátáplálás az ételek, szokások megismerésének időszaka is: épp ezért a lencse se maradjon ki!

Az első néhány alap-étel bevezetése után (burgonya, alma, húsok, tojás, halak, tejtermék, gyökérzöldségek, friss gyümik), jöhet a lencse is, ha nincs egyéni orvosi indok a kihagyás/későbbi kínálás mellett (ami nem a „nem szoktunk”).  Általában ez a hozzátáplálás elkezdése után kb. 2 hónappal történik, de nem baj, ha előbb (egyéni érzékenységtől függően).

Az állag fontos: ha pép, akkor pép. Nem darabos, azaz nem a klasszik lencsefőzelék legyen, mert ez valószínűleg öklendezést fog okozni a táplálás módszerétől függetlenül. Ha darabos, lsd. alább.

Minden baba a saját idővonala szerint fejlődik. Az alábbi javaslatok csak tájékoztató jellegűek, és nem helyettesítik a gyermekorvos vagy egészségügyi szakember, dietetikus által adott egyéni, személyes tanácsokat.

Az állag fontos: ha pép, akkor pép. LEGYEN EGYNEMŰ. Nem darabos, azaz nem a klassziks lencsefőzelék legyen, mert ez valószínűleg öklendezést fog okozni a táplálás módszerétől függetlenül. Ha darabos, lsd. alább.

  • pürés baba: püréként vörös lencse, kis fűszerrel (pl. Garam masala, babér, curry). Mehet mellé burgonya, édesburgonya, joghurt is. Egynemú legyel a püré! Ha lehet, önállóan kanalazza a gyermek, egy erre alkalmas NumNum eszközzel (mi ez?)
  • darabos ételt evő baba:
    • 6-9 hó: kencének vöröslencsekrém, szósznak a tésztára (pl. lencse, joghurt, curry, paradicsompüré, fűszer), lencsefasírt, stb. Darabos ételekhez segítség ITT.
    • 9-1O hó után: az előbbiek+ csipesz fogás megjelenése miatt főtt egész lencse a többi finomsága MELLÉ: pl. husi, sült édesburgonya hasáb, joghurtszósz, lencsedarabok külön. Fel akarja majd a baba csippenteni, ekkor ez már egyre ügyesebben menni fog neki. Jöhet ide a citrusos lencsesali például.
    • 24 hó után: már nem lesz probléma a klasszik lencsefőzi sem.

Hogyan készítsük el a lencsét?

Ha vörös lencse, mossuk át, és pároljuk, főzzük (alaplével is lehet!). Tegyünk mellé fűszereket (bátran indiai fűszert is, ami nem csíp, pl. garam masala).

A főtt lencse önmagában is finom, de sűríthetjük is vele a babaételeket (püréket is). Ha kell, passzírozhatjuk, turmixolhatjuk, hogy egyneműbb legyen.

A többi lencsét áztasd, mosd át, és ne pürés ételeket készíts belőle.

Ötletek:

  • lencsecurry
  • lencsefasírt
  • dahl makhani
  • lencsés édesburgonyapüré
  • lencsés-burgonyás sütőtökpüré
  • lencsés-pulykás édesburgonyapüré
  • lencsés-rizses saláta
  • citrusos lencsesaláta
  • lencsés-répás dip

Bababarát dhal

Az egyik legismertebb és legfinomabb dolog, ami a lencsével történhet, most bababarát verzióban!

Hozzávalók

1 dl fehérhagyma apróra vágva

1OO g vöröslencse

1 tk friss gyömbér reszelve

pici olívaolaj

45O ml víz

1 kisebb édesburgonya kockára vágva

1 tk garam masala por

1 ek görög joghurt

1 mini csipet só

 Elkészítés: A vöröslencsét szűrőn, folyóvíz alatt alaposan öblítsd le, csepegtesd le.

Egy serpenyővel forrósítsd fel az olajat, vedd közepes lángra és dobd rá a hagymát. 1 perc után mehet mellé a gyömbér, és a fűszer, a só. Kevergesd, majd 2-3 perc után öntsd fel a víz felével. Keverd össze, majd tedd hozzá az édesburgonyát és a lencsét. Forrald fel, majd vedd le a lángot egy kicsit, és főzd 25-3O percig, amíg minden megpuhul. Ha közben szükséges, pótold a folyadékot.

A végén keverd fele a joghurtot, és turmixold össze!

Tipp: Darabos ételt evő babának menjen mellé valami, amivel tunkolni tudja, például EZ hasábra vágva.

Még fincsiségek:

Hozzátáplálás szakemberektől könyvben rengeteg recept! (ITT) 

Lencsefasírt: https://streetkitchen.hu/kids/sos-falatok/vega-miniburger/

Dahl leves: http://kristofkonyhaja.hu/receptek/dahl–az-indiai-voroslencse-leves-15

Lencsesali: https://streetkitchen.hu/green-kitchen/vegetarianus/vega-edes-savanyu-nyars-lencsesalataval/

Lencse dahl makhani: http://chiliesvanilia.hu/2016/12/29/indiai-lencsefozelek-sutoben-keszitve-dal-makhani/

Tehát ne feledd: a lencse szuper jó a babának is, neked is! Csak pár új recept kell ehhez a sokrétű alapanyaghoz, és pár különleges fűszer, amelyet ígérem, szeretni fogtok! Lencsére fel!

Hivatkozások:

John L. Beard; Why Iron Deficiency Is Important in Infant Development; National Center For Biotechnology Information (2008)

Narpinder Singh; Pulses: an overview; National Center For Biotechnology Information (2017)

Nutritional Needs of Infants; Wic Works Resource System; USDA

The Committee on Nutrition;Diagnosis and Prevention of Iron Deficiency and Iron-Deficiency Anemia in Infantsand Young Children (0–3 Years of;American Academy of Pediatrics

Reynolds E; Vitamin B12, folic acid, and the nervous system; National Center for Biotechnology Information (2006)

https://www.nak.hu/sajto/sajtokozlemenyek/104122-nagyreszt-kulfoldrol-erkezik-az-ujevi-szerencsehozo-lencse

Crespo, J.F., Pascual, C., Burks, A.W., Helm, R.M., Esteban, M.M. (1995). Frequency of food allergy in a pediatric population from Spain. Pediatric allergy and immunology: official publication of the European Society of Pediatric Allergy and Immunology, 6(1), 39–43. DOI:10.1111/j.1399-3038.1995.tb00256.x. Retrieved May 24, 2021

FRISS

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.