Barion Pixel

FULLADÁSVESZÉLYES ÉTELEK 4 éves kor alatt: itt a lista!

A 4 év alatti gyermekeknél nagy a kockázata az evés közbeni fulladásnak.

Segíthetsz ezt az esélyt csökkenteni, ha figyelsz az előkészítésre, és a potenciálisan veszélyes ételekre! Itt a lista, amelyekre ügyelj, ha 4 év alatti a gyermeked.

Mi okozza a problémát?

12 hós kor alatt a baba megtanulja, hogyan kell rágni és lenyelni az ételeket. Egyre ügyesebben eszik, önállóan ha minden igaz, a jó evési pozícióban (MI EZ?). Annak ellenére, hogy gyermeked már meg tudja enni a legtöbb ételt, némelyik még mindig fulladásveszélyt jelent.

4 éves kor alatt a kisgyerekek még csak tanulják, hogyan kell megfelelően rágni az ételt, és gyakran egészben nyelik le azt. Illetve a pici légutak könnyen elzáródhatnak bizonyos ételektől. A légcső átmérőjét úgy képzeld el, mint egy szívószálat nagyságra. Ha ide bemegy valami, ami pl. kerek/kemény, az beszorul.

 

Hogyan kell az ételeket el/előkészíteni, tálalni?

 

Az étel elkészítésének módja növelheti a fulladás kockázatát. Például egyes ételek, amelyeket nyersen, egészben vagy bizonyos formában vagy méretben szolgálnak fel, fulladásveszélyesek jelenthetnek.

Főzd és készítsd el a gyermeked fejlődésének megfelelő alakú, méretű és állagú ételeket. Jön a finger food (női mutatóujj hosszúságú, szélességű, vastagságú) falat 7-9 hós kor között, majd a kb. kocka 1,5 cm x 1,5 cm-es 9-12 hós kor között: ezek alkalmazkodnak a gyerek fejlődéséhez, fogás-fajtájához. 12 hós korra már mind a finger food, mind a kisebb darab oké (de nem pirinyó!!!), és a pürés állag is. Nem véletlen írok pürés állagot, NEM krémes állagot , mert utóbbi félrenyelhető. Azaz a zabkása, joghurt oké, de kiskanálon a földimogyorókrém nem.

Kerüld az apró vagy ragadós vagy kemény vagy kör-átmérőjű ételeket, amelyeket nehéz rágni és lenyelni.

VÁGD FEL

Ha a falatokat kisebb darabra vágod (nem miniatűr, az a rágást nem segíti 2 éves kor alatt!!! Minimum 1,5 cm x 1,5 cm legyen, és ne lapos a falat), az segíteni fog.

Ha valami kör-átmérőjű, vágd hosszában félbe vagy negyedeld, így már oké (pl. szőlő, áfonya, cseri, bébi paradicsom, olívabogyó, VIRSLI, stb).  Szeletelj, de 12 hós kor alatt a vékony szelet öklendezést okozhat. 12 hós kor alatt ITT mindent megtanulhatsz a darabos, de biztonságos táplálásról.

PUHASÁG

12 hós kor alatt olyan puha legyen az étel, hogy ha akarnád, akár erővel, de össze tudnád az ujjaid között nyomni, azaz nem alaktartó (pl. a nyers almát, répát nem tudnád, de a paradicsomot simán).

12 hós kor után már stabilabb állag is rendben, pl. keksz, nyers paprika, savanyú ubi, de az alábbiak 4 éves kor alatt még így is kerülendőek.

FIGYELEM:   Mindig legyél a gyermeked mellett evés közben, ne hagyd magára!

Konyhai tippek:

-a fent említett formázás, plussz lehet valamit őrölni (pl. dió), és belőle sütni. Vagy vékonyabb szeletre vágni, pürésíteni, reszelni (pl alma).

-párolni, főzni, sütni (ne legyen kemény: ha villát bele tudsz szúrni, jó), pirítani (pl. répa)

-távolítsd el a magokat (pl. mandarin, meggy) kemény héjat (pl. kiwi, alma).

-a husikat pácold joghurtba egy éjszakát (akár fűszerrel), így puhább lesz, de 1 éves kor alatt inkább a darált husit ajánlom (pl. vagdaltak, fasírtok, szószok).

-12 hós kor alatt NE KEVERD az állagokat egy falaton belül, mert öklendezni fog a gyerek (pl. a gyümijoghurt egynemű legyen).

-csontot, szálkát minden esetben távolíts el (ebből volt sajnos tragédia külföldön több is, konkrétan csirkecomb miatt)

.

KERÜLENDŐEK 4 éves kor alatt

(zárójelben, hogyan jobb)

 • mogyoróvaj, magvajak (jobb: vékonyan kenve, sütéshez használva)
 • kör-átmérőjű falatok: virsli, áfonya, mini paradicsom, olajbogyó, szőlő, borsó, stb.(jobb: hosszában félbe, negyedre vágva)
 • popcorn: sajnos a rostjainak hála karcol, kárt okoz, a tüdőbe tud kerülni (nem jobb sehogy)
 • chips (jobb: a puhább burgonyaszirom változatok, de nem 3 éves kor alatt)
 • olajos magvak egészben vagy darabolva: dió, mandula, stb. (jobb: őrölve/darálva ételkészítéshez)
 • főtt vagy egész kukoricaszem (jobb: 3 éves kor felett csövesen)
 • nyers répa, nyers alma (jobb: reszelve, alatta hőközlés után)
 • szárított/aszalt gyümik/zöldségek: pl. mazsola (jobb: áztatva majd pürésítve ételkészítéshez)
 • virsli, kolbász, kolbász snack (jobb: a virsli NEM karikára, hanem hosszában vágva, a kolbászok ételkészítéshez, darálva)
 • mozzarella rúd, sajtdarabok (jobb: hosszában félbevágva, nem karikára és nem egészben a gyerek kezébe adva, jobb reszelve)
 • hal szálka, hús csont
 • egész bab (jobb: pürének, ételbe főzve)
 • granola, müzliszelet, kemény sütik: pl.száraz mézeskalács (jobb: ételkészítéshez, porítva/darálva)
 • cukorka, nyalóka
 • gumicukor, karamell, pillecukor: összenyomva majd elengedve visszanyerik formájukat, a légutakban is ezt tennék
 • gabonafélék kemény magjai (jobb: őrölve)
 • chia mag (jobb: nélküle)
 • rágógumi
 • gyümölcs snack: rágós-nyúlós
 • puha kenyérbél: nyállal keveredve egy nagy gombóc lesz belőle (jobb: vékonyabb szelet, picit mindkét oldala megpirítva, és hasábra vágva/kockára vágva kínálva)
 • stb.

Mi segít még?

Hogy ülve eszünk. Ezt is mutatjuk, és el is várjuk. Családja válogatja, hogy ez szigorúan az asztalnál, vagy akár a kanapén, de ülve. Ne másszon a gyerkőc, ne feküdjön, ne legyen a háta megdöntve (picinek sem!!), ne sétáljon, mert ez nem ideális, az evés így nem biztonságos. A talpa egésze legyen ülés közben mindig stabil alapon, rá tudjon nehezedni, ha kell (+térd derékszög, medence előre billentve, asztallap köldök magasságban): ez a póz 1 és 11 és 111 évesen is kell : evéshez, leckeíráshoz, mindenhez ami ülve van ajánlott. Nem jó a felnőtt étkezőszék addig, amíg a gyerek nem felnőtt magasságú és EZT a pózt nem lehet beállítani a testén.

Kerüld az autós ülésben való kínálást, vagy menet közben való evést. Pár másodpercen múlik a félrenyelés kimenetele, nem fogsz tudni időben félreállni (és az evési pozíció sem jó!!). Állj félre, ha rátör az éhség.

Teremtünk nyugis környezetet: jó, ha a gyerekszék mögött fal van, ahonnan a kicsi nézelődhet, nincs a háta mögött tér, konyha vagy nappali, jövés-menés. Az evés legyen közös, családi, és mindig legyen előtte olyan étel, amelyet elfogad. Ne siettesd, ne kapkodjon evés közben.

A darabos táplálásnak is eljön az ideje, nem érdemes a pürékorszakot húzni. Ez lehet biztonságos és egyszerű, ÍGY.

Mit kell tenni fulladás esetén?

Megdöbbentő új statisztikák szerint minden tizedik felnőtt nem tudja, mit kell tennie, ha gyermeke fullad. Hasonlóképpen, a szülők 30 százaléka úgy gondolja, hogy az öklendezés és a köhögés a fulladás jele, és a szülők több mint fele nem ismeri a gyermekek újraélesztés lépéseit.

Különbség van öklendezés és fulladás között.

Az öklendezés egy reflex. Segít a gyereknek, hogyha idegen test kerül a szájának bizonyos részébe, megakadályozza, hogy a nyelőcsövébe jusson. A mozdulat a külvilág felé történik és ELŐRE.

Az öklendezésnek van hangja, a gyerek köhög, esetleg sír, előre dől, próbálkozik a falatot előre és ki távolítani a szájából. Ekkor határozottan szólj rá, hogy „köpd ki” és tedd oda a kezed a hasához. Ha ez hosszú ideig, vagy minden egyes evésnél megfigyelhető, kérd szakember segítségét!

Fulladásnál a gyerek hangtalan, esetleg sípolást hallani, a torkához/szájához kapkod, bőre színe változhat, halálra van rémülve, ekkor el kell kezdened segítséget hívni-mentőt hívjatok, akkor is kórházba kell vinni, ha sikerült az idegen test eltávolítása otthon!!!!!!- és kikapni a székből.  Nem szabad várnod, azonnal be kell avatkoznod.

Legyél tisztában az elsősegélynyújtás lépéseivel a gyerek kora szerint (apát is tudd „kezelni”, ha kell).

ITT van erről videó és ITT.

Előfordulhat, hogy a gyermek kiköhögi a félrenyelt ételt, és jobban lesz. Látszólag minden rendben, de lehet, hogy mégis maradt a tüdejében az ételből, így idővel ez tüdőgyulladáshoz vezethet. Antibiotikumra nem reagáló tüdőgyulladásnál erre gondolni kell, gyanús esetén kellenek bizonyos vizsgálatok, ÉS mint írtam, ha sikerül is az idegen test eltávolítása, kivizsgálás szükséges, nem-e maradt valami még a tüdőben..

De a szomszéd gyereke…

Mindannyian ismerünk vígan egész szőlőt evő 1 éves gyereket, vagy nyalókázó 2 évest. Kisbabát, aki virslikarikát eszik. De szakemberként ismerjük a félrenyelt gyerekeket is, akiket a kórházba hoznak.. Egyikük szülei sem mondják azt, hogy ne lett volna értelme ezt elkerülni! „Bárcsak tudták volna..”

Ne vedd félvállról, mert ezek nem nehéz lépések. A megfelelő előkészítéssel ezeknek az ételnek nagyrésze biztonságossá tehető. Az úttesten is körülnézünk, akkor is, ha a zebrán megyünk át. A konyhában miért ne tennénk? A biztonság az első, ez pedig csak a tudatosságtól függ. Egyikünk sem akar olyan helyzetbe kerülni, ahol a gyermekünket újra kell élesztenünk.

Az evés nem veszélyes, ha NÉHÁNY szabályt betartunk, különösen kisgyermekek esetében. Ne múljon rajtunk!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.