Barion Pixel

Ismerd meg Máté küzdelmeit, tanulságos!

Máté 18 hónapos immár, 2 hónapja páciensünk. Anyukája engedélyével mutatjuk be a történetüket (eredeti képet nem közöljük).

Kihívások:

Amikor hozzánk került a család, átfogó állapotfelmérést végeztünk. Azon a ponton volt Máté és a szülei is, ahol az evés minden pontja kihívást okozott. A baba már a hozzátáplálás elején is sírt az etetőszékben, minden étkezésnél öklendezett. Ha a keze maszatos lett, feltartotta, míg le nem törölték, addig nem sem mozdult.

Nem tudtak a darabos ételekre áttérni, 16 hónaposan a baba még püréken élt és naponta öklendezett, hányásig is. Kanállal etették mesenézéssel elterelve figyelmét.

Tápszert 1 éves kora óta nem kapott, az anya azt a tanácsot kapta, nincs már rá szükség.

Alultáplált volt a hozzánk kerülő gyermek súly és magasság szerint is.

Rosszul aludt, nehezen tudták megnyugtatni. Székrekedése volt.

Diagnózis, vizsgálatok:

PFD (gyermekgyógyászati evészavar), azaz valamilyen mechanikai/organikus akadály nehezíti az evést, hiszen ebben a korban még nincs válogatós korszak. Ehhez jött a szülőknek adott rossz tanácsok zöme. Sűrítőket kapott a püréibe, ezért székrekedése volt már, nem voltak jól beállítva ezek sem.

Alultápláltság/malnutríció (HGYorvos állította fel)

A gyermek szájában vaskos lenövést találtunk az ajakféknél (III. osztály), és a nyelvféknél is.

Az etetési pozíciója nem volt jó, feküdt félig evés közben, a falatokat nem érte el.

Lézeres oldással oldották az ajak-, és nyelvfékét lézerfogászaton, fül-orr-gégészeti vizsgálat után.

A diagnózis kiderülésének ideje:

16 hónapos kor, pedig ez a probléma 6 hónapos korban is látható lett volna, megelőzve az alultápláltságot, rossz szokásokat.

A költségek, amelyeket a család a probléma felfedezéséig fizetett:

A 16 hónap alatt:

Szoptatási tanácsadó + magán gyermekorvosi ellátás 2x + 2x magánvérvétel + hozzátáplálási tanácsadó laikus szülő 5x  (ilyen foglalkozás NINCS, vigyázzanak, nincs képzettségük!), biorezonancia (NINCS ÉRTELME!) + gyógyszertári szerek, vitaminok, étvágyfokozók, stb + fejlesztő foglalkozások talán az evésére is hatva (ilyen nincs!), összesen 450 ezer forint. És nem segítettek, hozzánk kerülve a gyermek már alultáplált, nem evő, pürével etetett, szülők kikészülve. Az orvosok belengették a szondatáplálás lehetőségét is.

A megoldás

Részletes felmérésünk után Máté ajak-, és nyelvfékét oldva a következőket tettük:

A seb begyógyulásáig figyeltünk az ételek összetételére.

Ezalatt beállítottuk a megfelelő evési pozíciót.

Ebben az esetben visszaadtunk egy junior italt támogatásként, pár hónapra, plussz kalóriát biztosítva.

A püréket a seb gyógyulásáig finommá tettük (családi ételek voltak pürésen), kalóriadússá (nem gyógyszertári sűrítővel!). Napi 5x adtunk Máténak enni, sokszor a szabadban, külső helyszínen.

1,5 hét múlva elkezdtük a puha, darabos ételek kínálását (amikor már jól ült és sebe gyógyult volt)- minden egyes evéskor ez is volt előtte.

Ezek szintén finomak, de még puhát, formáltak, hiszen a gyermeknek nem volt tapasztalata az önálló evéssel. Bevetettük az 5×3 Modellünket, miszerint napi 5 alkalommal mindig 3-félét kínáltunk (pl. gofrihasáb + mangókocka + vaníliás görög joghurt). NumNum kanállal egészítettük ki a gyermek kezecskéit, biztosítva azt, hogy a krémes-pürés állagot IS önállóan tudja enni.

A kalorizálás az, hogy minél több kalória legyen egy falatban. Azaz a vizes zsemle (liszt+víz) helyett burgonyás kenyér, molnárka (+tojás+vaj) a pékáru, és az összes élelmiszert így kalóriadússá cseréltük.

ARK Grabber textúrált rágástrénert adtunk neki, tanítottuk a használatára, így fejlesztve a szájon belüli érzékelését, erősítve az állkapcsot. Szívószálas EZPZ kulacsra váltottunk, és Hauck Alpha székre.

Mindig az alapszintre hozunk egy problémásan evő gyermeket, ott tartjuk egy ideig, és ha még mindig gond van, akkor kezdünk más vizsgálatokat. Nem rögtön!

Magyarázat

Máténál nem voltak meg az alapok (pozíció, megfelelő eszközök, ételek formája-állaga nem korosztályos)+ anya rossz tanácsokat kapott + száján belül anatómiai eltérés volt. Ezek együtt okozták a problémát.

Mára Máté súlya felzárkózott, magassága szintén (catch up growth). Nem alultáplált, és nem öklendezik. Apukájával pékségbe járnak, ahol ha kap egy kis finomságot, pl. sajtrudacskát, gond nélkül megeszi. Bekapcsolódott a családi étkezésbe, és a rossz emlékeit („nem tudok enni”/ „kényelmetlen az evés”/ „fáj az evés”) felváltotta a rengeteg jó élmény, isteni ízek anyával, apával együtt.

A szülők nem főzőcskéznek folyton, megkerestük a Máténak is adható élelmiszereket, 2 naponta 1x főznek. A Családi recepttárunk technikáját alkalmazzák.

Rossz tanácsok voltak számukra

  1. „ez a gyermek egészséges, majd enni fog!”
  2. „ne aggódjanak, az én babám sem evett ekkor még!”
  3. „tegyük szondára, felesleges jobban kivizsgálni, nem lehet tudni, mi a baja!” (bele sem néztek a szájába..)
  4. „tejallergiás a biorezonancia alapján, ne adjanak tejet, glutént, tojást neki! (NEM VOLT AZ, ez a „vizsgálat” nem diagnosztikus értékű, butaság, átverés!! Feleslegesen volt diétáztatva a gyermek).
  5. „a bolti püréket add neki!” (alig van kalóriatartalmuk ekkor már..)

Mind a szakemberek, mind a laikusok sajnos hibákat vétettek, főleg a laikus hozzátáplálási tanácsadó kecsegtette őket tévinformációkkal. A biorezonancia ásta be magát leginkább, ekkor gyökeresen megváltozott az evése, a súlya, alultápláltságát a felesleges rossz diéta okozta.

A szakemberek a szájába nem néztek bele, nem látták komplexen a gyermeket.

Pszichés támogatás nem merült fel addig, amíg nem kerültek hozzánk, pedig az anya-apa lelki egészsége az alap, amikor a baba jól tud működni. Amikor a szülők jól ismerik fel a baba jelzéseit.

Tanulság

Ha egy baba nem eszik, nem lehet mindig legyinteni. Egy képzett szakember felismeri az okokat. Jó, ha több területet vizsgálunk ilyenkor, és a legjobb, ha ezek a szakemberek kommunikálnak egymással.

A szülő is sok árulkodó jelet felfedezhet mielőtt annyira rosszabbodik a helyzet, mint Máténál.

Éppen ezért szeretnénk ezeket a sarokpontokat megmutatni. Látjuk a pácienseinknél, melyek a legfontosabbak, és min csúszik el a dolog. Sok az álmegoldás, amely később komoly problémát okozhat.

Ezeket a tévinformációkat ITT megmutatjuk, hogy ne csússzon meg a hozzátáplálás miatti későbbi egészség. Hogy a család ne sodródjon ebbe bele jelentős költségekkel és stresszel.

Ha pedig segítség kell, állapotfelmérés egy problémánál, a Kiskanál Kommandó Gyermektáplálási Központban várjuk (ITT) a 0-18 éves gyermekeket és szüleiket.

Sikerélmény nekünk, mikor a szülők úgy mennek ki, hogy ”hihetetlen, hogy ezt eddig senki nem vette észre!”

Mi értük dolgozunk és képezzük magunkat folyamatosan.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés