Barion Pixel

Ezért nem eszik zöldséget a gyerek:

Gondolkodtál már azon, hogy a gyermeked MIÉRT FOGAD EL MINDIG bizonyos ételeket, másokat meg nem? Mi lehet a zöldségekben, gyümölcsökben annyira más, mint egy bolti kekszben? Gondolkodjunk..

A válogatósabb gyermekek általában elfogadják a következőket gond nélkül:

✅ keksz

✅ kenyér, kifli

✅ pirítós

✅ chips

✅ bolti, ízesített tejtermék

✅ ropi

✅ tészta

✅ gyümitasakok

✅ csokik

Amelyekkel már nehezebb lehet a helyszet, azok az alábbiak:

🛑 zöldségek

🛑 gyümölcsök

🛑 főtt ételek

🛑 húsok, halak

Ez (többek közt) azért van, mert a biztonságot, kiszámíthatóságot keresik. Valamiért olyan korban vannak, amikor ez fontos, itt tudják ezt megfogni, máshol az életükben ezt kevésbé tudják irányítani. Ha ezt nem növik ki, vagy ha bármi egyéb tünet társul hozzá (pl. növekedési gondok, székrekedés, stb.), ill. a családnak ez komoly probléma, nem csak erről van szó.

Akkor már annyira ragaszkodnak a gyerekek a kiszámíthatósághoz, hogy a többi ételtől szoronganak, félnek, elkerülik őket.

Egy csirkepaprikás nem mindig ugyanolyan. Néha sósabb, néha hígabb, néha pirosabb.. Egy szőlő egyszer édes, egyszer magos, egyszer savanyú, egyszer ovális, egyszer kerek, egyszer zöld, egyszer lila..

A gyerekeknek MINDEN EGYES FALAT MÁS ÉS MÁS. Nem létezik „szőlő”. Az adott szőlő önállóan, akkor létezik. Ha egyszer elfogadja, nem 100%, hogy legközelebb is, mert az már nem ugyanaz a szőlő, kicsit másabb.

Vagy, ha a szőlőlevet szereti, egyáltalán nem biztos, hogy a szőlőt, vagy szőlős fagyit is szereti.. Teljesen más élelmiszerek (állag, hőmérséklet, forma, íz, evés-nyeléstechnika).

Nincs benne most még alapos gondolkodás, adott pillanatnyi döntés van. Egy evészavaros gyermeknél ez nagyon rugalmatlan, nem lehet hatni rá csak úgy (akkor sem, ha éhes, akkor sem, ha más adja, akkor sem, ha valamit ígérünk utána, akkor sem, ha a többi gyerek eszi).

HA NEM evészavaros a gyermek, akkor csak több ismeretre, expozícióra van szüksége: minél többet találkozzon adott étellel. Azzal, ami fontos! Akár tapintás (tegye be a kosárba), szaglás útján (pl. gyümis kézkrém/fürdőbomba), látvány útján (ott van az asztalon), NE távolítsuk el tőle hónapokra, évekre 1-2 kínálásos kudarc után! Minél több idő telik el 1-1 kínálás közt, annál nagyobb a szorongás adott étellel szemben, annál biztosabb, hogy nem fogadja el magyarul.

Ha megismeri, van esély az elfogadásra ami inkább MEGSZOKÁS, majd ELFOGADÁS.

ÉS: nem kell mindent szeretnie a gyereknek. A fontosabb élelmiszercsoportokból (tejtermékek, gyümik, zöldségek, gabonafélék, husik, halak, stb.) legyen választéka, ne kerülje egy az egyben egyik csoportot sem, ne reagáljon szélsőségesen, boldog legyen, és jó a növekedése- ekkor ez így teljesen oké. 🙂 Ha az előbbiek vannak, kell a segítség, hiszen a tápanyagokat IS pótolnunk kell, amely alapján mehetnek a szisztematikus játékok, a növekedés ellenőrzése, pszichés támogatás. Egyik a másik nélkül nem elég!

HA SEGÍTSÉG KELL, kattints IDE. 

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.