Barion Pixel

Egy értelmetlen cicahalál értelmessé tétele

– egy kisfiú cicájának igaz története –

Kétségbeejtően szomorú látvány egy gyermek gyásza. Egy kisfiú nem tudott elbúcsúzni szőrös kis barátjától, ahogyan én mi sem. Viszont szeretnénk, hogy másnak legyen esélye a betegség ellen, ezért született alábbi írás.

Szeretnénk ezzel az írással megismertetni egy ritka, de nagyon veszélyes macskabetegség, a FIP jeleit, és azt, hogy kecsegtetető kezelési lehetőség van a láthatáron. Ezt az esélyt mi meg sem kaptuk, nem is tudtunk róla. Piki cicánk halála talán nem volt hiábavaló, ha ennek az írásnak hála egyetlen egy cicagazdi, tenyésztő vagy állatorvos is megismeri ezt az új kezelési lehetőséget. A téma szakértőjét hívtam meg a cikkhez, így kérlek, juttassátok el az írást, ahová csak lehetséges. Adjunk esélyt! – Piki történetén keresztül elmesélem, hogyan.

Ezzel a cikkel információközlés a célom, hogy másnak ezt így ne kelljen átélnie. Tudom, hogy ez a felület gyermektáplálásról, gondozásról szól, de rengeteg gyermek, család lesz cicagazdi előbb utóbb, és ezek fontos infók.

(A tenyészetet, a cica fajtáját, az állatkórház nevét nem fogjuk feltüntetni, aki hibázott, tudtára hoztuk.  A tenyészet vezetője pedig támogat minket, hihetetlen kedves, ahogy látszik, nem az ő hibája).

__

1O éve vágytam arra, hogy újra legyen cicám. Végre eljött a lehetőség: költözés és iskolakezdés után kisfiam legnagyobb boldogságára megtaláltuk a számunkra legjobb tenyészetet. Egészséges, erős cicák, bámulatos személyiséggel. Mikor meglátogattuk a tenyészetet, egy konkrét kiskandúr, a legnagyobb az alomban, azonnal hozzánk lépett. Apa ölébe ült, és nem jött el tőle. Kisfiammal aktívan játszott, majd hozzám bújt. Annyira egyértelmű volt, hogy ő választott minket. Nekem mindegy volt a színe, a neme, én a személyiségét néztem. Ekkor még kicsi volt, vártunk rá születésétől kezdve 4 hónapos koráig, majdnem fél évet összesen.

Izgatottak voltunk, mindent előkészítettünk, még 11 éves mopsz kutyusunk is előkóstolta a cicakaját: imádta :).

Aztán Piki megérkezett. Igazából Pikachu, kisfiam kedvenc sorozatának szereplője (Pikachu amúgy Ash legjobb barátja, több, mint 2O évig nem is fejlődik tovább, hogy megőrizze személyiségét – csak egy érdekesség)

Ez a macska egy álom volt. Volt már sok macskám, de Ő.. elbűvölő, a legkedvesebb teremtés. Pár hét alatt kialakult a napi rutin.

Az online tanácsadásokat együtt tartottuk. Mindig ott ült velem, a szülőknek a szemébe is nézett a kamerán keresztül, majd ő tudja, mi segít a gyerekeken! 🙂

Kisfiamat várta haza a suliból. Reggel ébresztett minket, percre pontosan. Hatalmasokat játszottunk, és hát velünk aludt. Imádta a könyveket, ha tehette, azon pihent.

1 hónap után elkezdett menni a hasa. Nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget, mivel semmi más tünete nem volt, és csak egyetlen alkalom volt. Rá egy hétre nekem feltűnt, hogy sokat alszik. Tudtam, a kiscicák sokat alszanak, de megéreztem, hogy valami nincs rendben. A hasa is kicsit puffadt volt, de rengeteget evett, ivott (minőségi ételt). Az első pillanatban viszont inkább elvittük állatorvoshoz. Nem akármilyenhez -gondoltuk- inkább legyen felszerelt, nagy klinika. Én dolgoztam ekkor, mivel azt gondoltuk, csak egy kis gyomorrontás, Apa vitte el a cicát. A Doktor megnyugtatta: semmi komoly, nyugodjunk meg. Adott infúziót, 2 szurit, és hozzuk vissza, ha nem lesz jobban, de nyugi, nincs nagy baj „futni szaladni fog”. A tenyésztőnek persze szóltam.

Másnap tényleg jobban lett, így én dolgoztam, gyakorlatilag hetek óta reggeltől estig rendeltem már akkor is.

Kicsit kevesebbet kezdett el enni, de evett, ivott, székelt, mászott a cicabútorra, 2 méter magasra ugrott.

Az első vizsgálat után három nappal reggel nekem nem tetszett. Nagyon puffadtnak láttam, és ismét keveset evett. Mivel megnyugtattak minket, hogy nincs gond, és nekem ismét tanácsadásom volt, leültem dolgozni, és apa gyorsan visszavitte a klinikára KONTROLLRA. Bár megdajkáltam, kisfiam adott neki puszit, de el nem búcsúztunk. Nem akart beszállni a hordozóba, amit amúgy imádott.

Apa írt a klinikáról, lehet, hogy talán lenyelt valamit, vizsgálják, mindjárt hazaérnek. Rá 5 perccel már nem volt elérhető. Rá 25 perccel hazaért, de egyedül. Én még így megtörve sosem láttam. Pikit elaltatták, nem tudták megmenteni. Dorombolva aludt el páromhoz bújva.

Értetlenül álltam az ajtóban, hisztérikusan kértem a zárójelentést. FIP.

UH, gyorsteszt, hasi folyadék mintavétel, FIP. A FIP a cicák fertőző hashártyagyulladása, a macska koronavírus (FCoV) okozza. Innentől kezdődött drámánk.

Apának azt mondták, ezt a cicát senki nem fogja tudni megmenteni, csak szenvedni fog, és csúnya vége lesz, ha nem lépünk azonnal. Nem nagyon volt döntési helyzetben. Nem tudott sem engem, sem a tenyésztőt felhívni, azonnali altatást szorgalmaztak az orvosok, mondva minden percben szenved a macska.

A gyerekünk összetört. Ez az igazi fájdalom, én ezt még rajta sosem láttam, és nem is akarom többet látni. Nincs rosszabb érzés egy anyának, mint ez a látvány. Amikor nem tudsz rajta segíteni, amikor elveszti a reményt.

Ennek már 1,5 éve (azóta van másik cicánk, 3 hónappal Piki után igazi rosszcsont segít ezt feldolgozni). 

Alább is látszik, lett volna esély megmenteni Pikit, ha erre akkor ott felhívják a figyelmünket. Vagy adnak egy óra gondolkodási időt, ami alatt talán rátalálok a megfelelő orvosokra, az ígéretes, több ezer cicának segítő kezelésre, és tudunk szólni a tenyésztőnek. A kezelés talán elérhető lett volna  -mára már-, csak hát drága, de szerintem ezt nekünk kellett volna eldönteni, hogy belefér-e. De legalább el tudtunk volna búcsúzni. És kedden alaposabban megvizsgálják, hogy talán ezek az utolsó napjai, nem mondják azt, hogy minden rendben van. Mentünk volna a falig, hogy segítsünk neki, és nem hagytuk volna egy percre sem magára.

Azóta rátaláltam azokra az emberekre, akik a kezelés mellett harcolnak. Kutatók, állatorvosok, laikusok, akikkel együtt most már én is szeretném mindenkivel tudatni: van remény, és nem rögtön az eutanázia. Ti, a követőink, szülők, a közösségünk hatalmas elérést tudtok ehhez adni, segítsetek!

Jöjjön is a FIP-es cicák reménysugara, és aki ezt meséli, dr. Szilas Anna, az Állatorvostudományi Egyetem adjunktusa.

  1. Kedves Anna, kérlek mutatkozz be!

Köszönöm, hogy megkerestél ezzel a témával, csak azt sajnálom, hogy ilyen szomorú történet vezetett idáig.

Amióta az eszemet tudom, állatorvos szerettem volna lenni, így nem is volt kérdés, hogy érettségi után hova adom be a jelentkezésemet. Ennek már igen sok éve 😊 A képzés során egyértelművé vált számomra, hogy a patológia területe az, amivel igazán mélyen foglalkozni szeretnék, és ehhez szerencsére megfelelő kezdő lökést kaptam a Patológiai Tanszék oktatóitól, ma már majdnem 9 éve kollégáimtól. Az egyetem elvégzését követően itt kezdtem el dolgozni, bár emellett 4 éven keresztül belgyógyászként is dolgoztam. A kettő együtt egy olyan erős és átfogó alaptudást biztosított, ami a mai napig nagyon sokat segít a diagnosztikában. Munkám során nem csak a diagnosztika, de az oktatás és kutatás is kiemelt fontosságot képvisel, így nem volt kérdés, hogy elvégzem a PhD doktori képzést is. A disszertációmat a macskák retrovírusos fertőzéseiről írtam, és azt hiszem itt indultam el az úton, hogy behatóbban foglalkozzak a macskák fertőző eredetű megbetegedéseivel. Azóta több olyan kutatási projektet is indítottunk, ami az ismert vagy kevésbé ismert vírusokkal foglalkozik.

  1. Mi a FIP pontosan?

A macskák fertőző hashártyagyulladását okozó vírus (FIPV – feline infectious peritonitis virus) a macska coronavírus (FCoV) egy mutálódott változata. A FCoV nagyon gyakori, nagyobb állományokban akár a 80-90%-os átfertőzöttséget is elérheti, de ez általában nem jelent problémát. Az esetek többségében ugyanis ez a vírus csak enyhe hasmenést okoz, vagy éppen tünetmentesen zajlik a fertőzés. Amit fontos tudni, hogy a FCoV egy RNS vírus, így nagyon hajlamos a különböző mutációkra („hibákra”) a replikációja során. Sajnos néhány mutáció létrehozhatja a FIP vírust – tehát ez az egész az állaton belül zajlik le. A fertőzést nagyon gyakran diagnosztizáljuk fajtatiszta, 2 évesnél fiatalabb állatban. A FIPV már nem csak az emésztőrendszer sejtjeiben replikálódik (sőt, ott már alig található meg), hanem a monocytákban/macrophag sejtekben, így nagyobb számban jut a keringésbe. A fertőzés kapcsán a vérerek gyulladása jön létre, emiatt látható a FIP tüneteként hasüregi és/vagy mellüregi folyadékfelhalmozódás (ún. nedves forma) vagy különböző szervek elégtelen működése granulomaképződés miatt (ún. száraz forma). Ez lehet központi idegrendszeri tünet (ataxia, hyperaesthesia, nystagmus, görcsök, viselkedésváltozás, fejoldaltartás), szemelváltozás (uveitis), hasi szervek elváltozása (immunmediált glomerulonephritis, megnagyobbodott mesenterialis nyirokcsomó, néha fehérjevesztéses enteropathia), tüdőgyulladás, májkárosodás.

Általánosságban elmondható, hogy a FIP-nek nincsenek specifikus tünetei: jelentkezhet láz, étvágytalanság, levertség, fogyás, nedves forma esetén hasüregi és/vagy mellüregi folyadékgyülem, sárgaság, vagy a korábban említett szervi elégtelenségek. Emiatt különösen fontos, hogy a diagnosztikai eljárás során megpróbáljunk minden egyéb lehetőséget kizárni, ugyanis a FIP diagnózisának alátámasztása a legtöbb esetben elég nehéz.

Amennyiben egy macska FIP-es lesz, az közel 100% halálozási aránnyal járt egészen a legutóbbi évekig, jelenleg viszont már egyre szélesebb körben rendelkezésre áll egy nagyon hatékonynak bizonyuló ígéretes gyógyszer.

A macskák coronavírusa és a FIP a COVID-19 járvány megjelenése óta gyakran szóba került, mivel a FCoV és a SARS-CoV-2 nagyon nagy hasonlóságot mutatnak. Maga a FCoV és a FIPV emberre nem veszélyes, csak a macskaféléket fertőzi. A SARS-CoV-2 azonban fertőzheti a macskákat is, így COVID-19 megbetegedés esetén érdemes vigyázni, hogy ne fertőzzük meg négylábú barátainkat (bár legtöbb esetben náluk tünetmentes vagy nagyon enyhe a fertőzés).

 3. A FIP-et lehet szűrni, mit nézzen a tenyésztő, a gazdi a kiszemelt cicánál?

A szűrést, illetve diagnosztikát ketté kell bontanunk. Szűrni lehet a macska coronavírus jelenlétére (tenyészetben akár rutinszerűen, vagy hasmenéses tünetek esetén bármikor), ilyenkor a bélsárból végeznek gyorstesztet – ez akkor lesz pozitív, ha az állat éppen üríti a vírust (ennek legnagyobb esélye akkor van, amikor tüneteket is mutat, tehát éppen beteg). De ez még nem jelenti azt, hogy a pozitív macska FIP-es lenne, vagy valaha az lesz. Lehet még szűrni ellenanyagvizsgálattal is, ha ez pozitív, az azt jelenti, hogy az állat átesett a fertőzésen valamikor. Sajnos az, hogy az ellenanyagszint mennyire magas vagy alacsony, megint nem mutatja egyértelműen, hogy az állat FIP-es vagy sem, tehát ebből az eredményből sem vonható le nagyon messzemenő következtetés, ha pl. egy beteg macskát vizsgálunk. Az már kicsit többet segít, ha másodszor is ellenőrizzük az ellenanyagszintet 2-3 hét elteltével, és a tendenciát (csökkenés vagy növekedés) figyeljük, de önmagában ez sem elég.

A FIP diagnózist az esetek többségében nehéz egyértelműen meghozni, több vizsgálat is szükséges hozzá, nem elég egy egyszerű szűrés.

4. Hogyan lehet megelőzni a FIP-et, az immunerősítőknek van értelmük?

Megelőzni elég nehéz a FIP-et, mivel egy macskán belül történő mutációról van szó, tehát ha egyszer a cica már fertőződött a coronavírussal, onnan már az esély (teoretikusan) mindig fennáll. Alapvetően, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy FCoV-negatív macskát hoztunk haza (ez igen nehéz feladat, a vírus nagyon gyorsan terjed, nagy ragályozó képességű), akkor megpróbálhatjuk elkerülni a fertőződést (nagyon szigorú higiéniai intézkedésekkel, sok takarítással, almozással, lehetőség szerint egyedüli tartással). Ha egy, már coronavírussal fertőzött állatról beszélünk, akkor a legfontosabb azt elkerülni, hogy a vírus sokszor replikálódjon a szervezetben (hiszen minden ilyen alkalommal fennáll a veszélye a FIP mutáció létrejöttének): próbáljuk minél stresszmentesebb környezetben és módon tartani a cicánkat, adjunk neki minőségi, teljesértékű eledelt, védjük őt az egyéb betegségektől, ügyeljünk a környezetgazdagításra. Betegség esetén adhatók immunerősítő készítmények a gyorsabb gyógyulás érdekében, de akár egészséges állat is kaphatja őket kúraszerűen (érdemes azonban megfontolni, hogy mennyire viseli meg az adott macskát egy ilyen csepp/por rendszeres adása).

5. Melyik az a tünet, ami felvetheti a gazdiban a FIP gyanúját, és mit csináljon, ha látja?

Sajnos, ahogy korábban is említettem, nincsenek specifikus tünetek, így nincs olyan, amit ki tudnék emelni, hogy ezzel biztos rohanni kell az állatorvoshoz, mert erősen felveti a FIP gyanúját. Amik mégis esetleg gyanút kelthetnek: 2 évnél fiatalabb vagy éppen idős macska levert, étvágytalan, esetleg hány, a hasa elkezd kitelni (ún. „körtehas”), vagy nehezen veszi a levegőt.

A FIP diagnosztikája során kulcsfontosságú az egyéb, hasonló tünetekkel járó betegségek kizárása, ami mindenképpen az állatorvos feladata.

6. Ha az állatorvoshoz kerül egy ilyen tüneteket mutató cica, milyen vizsgálatokat kell elvégeznie, és mit nem indokolt?

Minden esetben egy alapos fizikális vizsgálattal kezdünk, miközben kikérdezzük a gazdit az állat kórelőzményi adatairól, tüneteiről. Ezek után a mondottak és a macska állapota alapján kerülnek szóba a különböző kiegészítő vizsgálatok: manapság már szinte alap egy vérlabor vizsgálat, de felmerülhet hasi ultrahang, röntgen, gyorstesztek vírusos betegségekre, szemészeti, neurológiai kivizsgálás – szinte bármi, mivel nagyon változó, hogy milyen tünetek fordulnak elő, melyik szervek érintettek leginkább. Így olyan vizsgálatot sem tudok kiemelni, amit kifejezetten nem indokolt elvégezni – minden esetben az adott macska állapota alapján kell az állatorvosnak mérlegelnie.

7. Ha beigazolódik a FIP, mivel lehet segíteni, milyen újdonságok vannak a területen?

Szerencsére az évek során a széleskörű hatóanyagkutatásoknak hála, fény derült egy szer (remdesivir) származékának kiváló hatására. Ez egy ún. nukleozid-analóg, és GS-441524 néven ismert jelenleg.

Sajnos egyelőre nincs állatokra törzskönyvezve, de a kutatási eredmények rendkívül bíztatóak, valamint nem egészen hivatalos úton a gazdik is be tudják szerezni, így már még több adat áll rendelkezésünkre a hatásosságról. Egyelőre egy teljes, 84 napos kúrának borsos ára van, de reméljük, hogy ez a kereskedelmi forgalomba bocsátással majd csökkeni fog egyszer. A korábban szinte biztos halál FIP esetén a kezelés hatására átfordult akár 80%-os túlélésre is. Leghatékonyabbnak a FIP nedves formájában bizonyult a szer, a száraz, és főleg az idegrendszeri formában kevésbé jók az eredmények. Emellett persze fontos a tünetek kezelése is, hogy javítsuk a macska életminőségét addig is.

8. Ez a „szer” hogyan szerezhető be? Ki adja be a cicának, milyen adagban?

Ahogy említettem, sajnos a beszerzés egyelőre nem hivatalos úton történik, a gazdik általában egymás között értesülnek a forrásokról, de egyáltalán nem lehetetlen. Ezek után állatorvos segítségével történik a kezelés, illetve a macska állapotának kontrollálása (pl. rendszeres vérlabor vizsgálat). A szert napi egyszer kell beadni bőr alá, a kúra 84 napos (12 hetes). Amennyiben a kezelés letelte után a tünetek visszatérnek (sajnos erre van esély), akkor a kúra megismételhető. Az adagolás függ a FIP megjelenésétől (száraz vs. nedves forma), az állat állapotától és a tünetek múlásától is.

9. Ha egy tenyésztőnél előfordul egy FIP-es cica, mit tud tenni az állománnyal?

A kutatások arra engednek következtetni, hogy a FIP vírusa nem, vagy csak nagyon nehezen terjed egyik állatról a másikra, tehát a betegség kialakulásához elengedhetetlennek tartják a szervezeten belül történő FCoV mutációt. A tenyészetekkel általában az szokott a probléma lenni (ami miatt előfordulhat, hogy nem csak egy, hanem több állat is FIP-es lesz viszonylag rövid időn belül), hogy sok macskát tartanak együtt (amik ráadásul fajtatiszták), így egy esetleges coronavírus fertőzés során az állatok egymást fertőzik oda-vissza, főleg a bélsárral. Ha emellé még némi stressz is társul (legyen az akármilyen kis diszkomfort), akkor halmozottan nő a FIP kialakulásának veszélye. Ha megtörtént a baj, akkor javasolt a higiéniai szabályokat fokozottan betartani, az almokat naponta minimum egyszer kitakarítani, csökkenteni az állománybeli stresszt, lehetőség szerint csökkenteni az állomány létszámát vagy növelni a tartási területet.

10. Ha egy gazdinál FIP-es lett a cica, ez a többi állatát, vagy jövőbeli állatát veszélyezteti?

Ha egy időben több macskát tart a gazdi, akkor az előző kérdésre adott válasz itt is megállja a helyét, hogy mire kell figyelni a többi cica kapcsán. Amennyiben egy FIP-es cica elhullását követően gondolkozunk új macska beszerzésén, akkor érdemes várni pár hónapot, a nem tisztítható (pl. fa) játékoktól megszabadulni, amit lehet, magas hőfokon kimosni, a műanyag eszközöket (pl. alomtálca, lapát) alaposan fertőtleníteni.

11. Mit tegyen az a gazdi, akinek nincs pénze erre a szerre? Én úgy tudom, van olyan csoport, ahol gyűjtést lehet indítani, és segítenek az érintett cicákon, ha ezt valaki nem tudja megengedni magának.

Biztos vagyok benne, hogy manapság sokan szeretnének és tudnak segíteni ezeknek a cicáknak még egy ilyen költséges kezelés esetén is, tehát érdemes tájékozódni, ha valaki önmaga nem tudja állni a kezelési költségeket.

12. Hogyan tudnak neked az olvasók segíteni, van ötleted az üzenet emberekhez való eljutásához?

Szerencsére nem csak szakmai fórumokon kerül elő egyre gyakrabban a téma, hanem különböző állatvédő és civil szervezetek is foglalkoznak a FIP-pel, így egyre több gazdit elér az információ. Továbbá nem lebecsülendő a közösségi média szerepe sem.

_____ Éppen ezért született ez a cikk! 🙂 ________________

Ha állatorvos vagy, esetleg tenyésztő, keresd őt bizalommal!

Dr. Szilas Anna elérhetősége:  szilasi.anna@univet.hu

 

Köszönjük, hogy ezt az írást eljuttatod a megfelelő publikumhoz, állatorvosodnak (akkor is, ha nem is cicád van), tenyésztődnek, cicatartó ismerőseidnek! Segíts, hogy segíthessünk!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÉLŐ :JÚLIUS 5. és 12.

0-1 és 1-6 éves korcsoportok szerint

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.