Barion Pixel

A 9-10 hónapos baba táplálása – útmutató szakemberektől

„Komolyan ezeket eheti már a 9-10 hónapos baba?”

Kapjuk a kérdést rendszeresen a rendelésünkön (ITT). A mellékelt étlaphoz hasonlóval sajnos ritkán találkozunk, pedig ebben az életkorban már egy egészséges, jól fejlődő gyermek képes az önálló evésre, jól ül, darabos ételt csócsálgat (finger food és már 1,5 cm X 1,5 cm-es puha darabka is), családi ételekkel kínálják melyek számára is át vannak alakítva. Nincs pürésítve ekkor már biztosan az, amit későbbi élete során sem abban az állagban eszik majd (de pl. a krumplipüré ott van:) ).

A hozzátáplálás 3 dolog miatt fontos:

  1. A megfelelő tápanyagok bevitele, pótlása, hogy a baba jól fejlődjön és növekedjen (kiegészítve az anyatejes és/vagy a tápszeres táplálást. Tápszeres táplálás ilyenkor már nem olyan sok, olyan 500 ml/24 óra, ha az orvos másként nem rendeli, anyatej pedig igény szerinti).
  2. Időben lévő allergénbevezetés, gluténbevezetés: hiszen ha jó időben és módszerrel történik, bizonyítottan csökken az esélye a későbbi betegségek megjelenésének (allergia, asztma, elhízás, cöliákia, cukorbetegség, stb.).
  3. Az örömteli evés tanulása, mely során a baba elsajátítja, ellesi, lemásolja a környezete evési szokásait, enni tanul technikailag, tapasztal a szüleivel együtt.

De mi van, ha az étlap nem is hasonlít ehhez?

Gond 1.: Még pürézik.

Ha a baba JÓL ÜL (nézd meg a honlapon, rengeteg cikk van erről- ITT VAN EZ, azaz nem lóg a lába hanem stabil támaszon van, a medence előre billentve, asztallap kb. köldök magasságban, NEM dől hátra), az ételek zöme átalakítható számára biztonságos módon (állag, forma). Ízben is lehet alakítani, de kb. a csípősön kívül már majdnem minden mehet fokozatosan. Nem kell párolt, íztelen kencéket adni, ekkor már főleg nyit(na) a világra, azt enné, amit te! 🙂 A püré az evési viselkedés, az evéstechnika és szociális evést NEM támogatja ekkor már biztosan, ezért sok baba a püré ellen már egyértelműen tiltakozik, neki a melegszendvicsed kell! 🙂 (nyilván úgy vágva, tálalva, ahogy kell neki).

Gond2.: Pürézik ÉS etetik.

Az előbbihez még hozzájárul, ha a pürékkel etetik is a szülők. Újra: Ha a baba jól ül, egészséges és fejlett, ekkor már simán tud önállóan enni, és ez is az ajánlott. Ha nem tanul meg fogni, harapni, akkor az evés első fázisát esélye sincs megtapasztalni sajnos. Ezt neki gyakorolnia kell, és igen, ez maszatos, néha ügyetlen, de hétről hétre jobb lesz, ha hagyjuk neki. És hagyjuk! 🙂 Egészséges gyerek a darabos, puha, FINOM ételből pont annyit fog enni, amennyi kell. NE írjuk ezt felül.

A darabos ételt pedig ha a szájába adjuk, sajnos megnő az esélye a félrenyelésnek.

Tudtad?

A pürékből ha a baba képes volt 200 g-ot megenni, nem várható el, hogy a darabosból is ennyit meg tudjon enni! Hiszen a püré nagy része folyadék, és a 200 g NEM az alapanyag súlya, hanem a folyadéké amivel hígítva van! Éppen ezért az a pár falat is szuper neki, nem kell méricskélni, csak a gyermek növekedését a WHO görbe alapján havonta.

Gond3.: Egyfélét kap (pl. reggeli: 1 pár kocka barack)

A Kiskanál Kommandó 5×3 Modellje alkalmazható a babáknak is, amely szerint minden étkezésre 3 félét kínálunk (1 éves korra 5x étkezés: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, és mindig kb. 3 félét kínálva).

Ez jó, ha 3 különböző ételcsoportból jön. Azaz nem 3 féle gyümölcs, vagy 3 féle kifli, hanem más-más ételcsoportok összepasszolása. A barack mellé ez esetben mehetne babakeksz és joghurt. A baba így SOK étellel találkozik, amely ismeret a későbbiekben extrém fontos lesz neki. Ő dönti el, melyikből eszik, és mennyit. Mi csak kínáljuk és eszünk vele.

Gond4. Túl sok a tápszer.

Ha a tápszert túladagoljuk, a baba nem lesz éhes egyszerűen.

A baba kalóriaigénye ekkor (9-11 hós kor között) kb. 80 kcal/ttkg/nap.

Azaz, ha a baba 10 hós korban mondjuk 9 kg, akkor a napi kalóriaigénye 720 kcal.

Az elkészített tápszerek 100 ml-ként átlagban 66 kcal-t tartalmaznak (dobozra rá van írva).

Ha a napi 2-3x-i tápszerkínálás van ekkor, akkor ha ez több, mint kellene (vagy mennyiségben, vagy gyakorságban), akkor a baba nem lesz túl motivált az evésre. Napi 2-3x-i tápszer kínálás általában elég (NE étkezéskor kínáljuk, hanem azon kívül), összesen kb. 400-500 ml mennyiségben. Akkor ez így kb. 330 kcal, és kell még az említett babánknak 390 kcal az ételekből! 🙂

Gond5. „Jó, hát mindenki mást mond, hülyeség!”

Sajnos tudjuk, hogy nem mindenki követi a hazai és nemzetközi táplálási ajánlásokat, amely alapján adhatna valid tanácsot. Sőt, sok olyan tanácsadó van, aki ebben nem is adhatna tanácsot. Nyilván minden baba más, és egyéni, de a keretek hasonlók. A bizonyítékokon alapuló szakirodalom, és a gyakorlat segít abban, hogy fel tudjuk mérni, mi a jó egy-egy babának.

Az alábbi a hazai csecsemőtáplálásból való, amelyet a szakembereknek írtak és szuper lenne követni (link):

„A hozzátáplálás bevezetésének idejét és az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében az adott csecsemő fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg.

..

Hozzátáplálás gyakorisága:

..

– 9–12 hónapos kortól: naponta 3-4x kapja a csecsemő,

– 1 éves kor után: 3 főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) és két kisebb étkezés (tízórai, uzsonna).

..

A hozzátáplálás mellett korlátlan alkalommal folytatható a szoptatás.

– A rágcsálnivalókat akkortól kezdjük adni, amikor a csecsemő már önállóan tud ülni és kialakul az a finommotoros készég, ami lehetővé teszi, hogy kis darabos ételeket mutató és hüvelykujja közé fogva szájához vigye (8 hónapos kor). ”

Gond6. Aggodalom

Minden szülő aggódik, pl. a darabos táplálás miatt a félrenyeléstől, az elégtelen kalóriabevitel miatt (pedig a baba tudja, mennyit kell ennie!), stb.

Bízzunk a babában, a hivatalos ajánlásokban, a szakemberekben! 🙂

::

Ha gond van, azaz:

  • a baba nem növekszik megfelelően (WHO görbéken ITT ellenőrizd)
  • a baba furcsán eszik
  • a baba öklendezik
  • a baba elutasítja az evést, mintha nem lenne éhes
  • a baba tünetel (hasfájás, székrekedés, bőrtünetek, stb.)
  • hozzátáplálás megkésett bármi miatt

Akkor kelleni fog a szakember, aki kihúz innen. Van kiút, a legtöbb esetben 1x-i segítségnyújtás is elég. Mi ITT várunk szeretettel, tavasszal-nyáron kényelmesen, online, előzetesen teljesen felmérve a babát.

Előfordul, hogy a félelem túl mély a szülőben, ekkor egyéni pszichoterápia is szükséges lehet a félelem mélyére kell ásni (sokszor az elvesztéstől való félelem jön elő a darabos táplálás megkésettségében, évekig tarthat így a püré..).

_

Összefoglalva, haladjatok, egyetek együtt, a baba üljön jól, és nézd át a cikkeinket.

Van Szakértői Hozzátáplálási Videókönyvtárunk is, amelyeket nézz át: 

Darabos táplálás videó (biztonságos módszer, neked is ízleni fog!) ITT

Allergének bevezetése videó (a legfontosabb allergének biztonságos bevezetése) ITT

Gyakorlati hozzátáplálás videó ITT (hogyan kell főzni, vásárolni a babának?)

Tejallergiás baba hozzátáplálása videó (tényleg tejallergiás? Ha az, kinőhette? Mit adjunk?) ITT

Babamenü tervezés videó

Családi recepttár

ÉS
BESTSELLER Hozzátáplálási könyvünk (szakmai ajánlásokkal, komplexen) ITT

Egyéni tanácsadás online.

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.