fbpx
5.5 C
Budapest

Mennyit igyon a baba és a kisgyermek?

Tudtad?

Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

Mit és mennyit igyon a baba 1 éves kor alatt és afelett?

10 tipp, hogy elegendő folyadékhoz jusson

.

Írta: Lukasz Rebeka, dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens

.

A hozzátáplálás hozzáITATásnak is betudható, hiszen az első falatokkal gyermekedet ideje egy kis plussz folyadékkal is megkínálni. A nyelvecske tanul, gyakorolja a fel-le és idővel az oldalra mozgást.

A vízivás nem mindig megy könnyen, hiszen az addigi édes, langyos/meleg folyadék (anyatej/tápszer) után egy “íztelen’ folyadék furcsa lehet a babának. A víz szuper dolog, a folyadékszükségletét egy idő múlva ez fogja zömében kitenni.  Az alábbi írásból megismerhetsz 10 tippet arra az esetre, hogyan tudod érdekesebbé tenni számára az ivást, és egyáltalán: mennyi szükséges 1 éves kor alatt és felett, és mit célszerű kínálni a pohárkában?

1. Mennyi vízre van szükség 1 éves kor alatt és afelett?

1 éves kor alatt, a hozzátáplálás megkezdésével (6 hós kor körül)

-ha a hozzátáplálás minőségileg és mennyiségileg is a baba korának, fejlettségének  megfelelő ÉS

-a baba szopizik /és vagy tápszert megfelelő mennyiségben fogyaszt,

(-és a baba nem beteg: lázas állapot, hányás, stb.)

a víz és maga az ivás is inkább a tanulást szolgálja.

.

A napi vízmennyiség ilyenkor max. 60-120 ml a fenti feltételek mellett. A magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogják nagyrészt megadni a babának a plussz folyadékot az anyatej/tápszer mellé. Akkor is érdemes ezt a folyadékot a babának kínálni, ha magát a szolidokat nem igazán fogadja el. Ennek egyébként számtalan oka lehet (pl. nem megfelelő etetési póz).

ÍGY TANÍTSD MEG A SZÍVÓSZÁLLAL való ivásra 

“A hozzátáplálás megkezdésével a gyermeknek kínálunk vizet is, méghozzá kisebb, nyitott pohárból. Ha lehet, mellőzzük a csőrös itató huzamosabb ideig való használatát, és cumisüvegből se itassuk őt! Amikor a baba már elfogadja a vizet, áttérhetünk a szívószál használatára. Ez nagyon jól megedzi a száj körüli izmokat, és a nyelvnek hagy teret mozogni. Puha szívószálat vágjunk kb. 8-10 centiméteresre, állítsuk bele egy feles pohárba, amelyben hígabb püré van. Szívjunk fel egy picit, majd fogjuk be a szívószál végét. Tegyük a baba szájába, nyomjuk ki a pürét, és amikor ez már megy, a baba lassan rájön, hogyan kell szívószálból inni. Ekkor lehet bele vizet tenni. Ha már ez is megy, jöhet a szívószálas kulacs (rövid szívószállal, rövid véggel- vágjuk le, ha túl hosszú, csak a baba nyelve hegyéig érjen!), ami az egyik legjobb választás az iváshoz. ” (FORRÁS ÉS TOVÁBBI TIPPEK ITT). 

.

Érdemes a babákat ivásra tanítani, célszerű a kisebb pohár, majd a szívószálas itató (a szívószál végét levágva egész rövidre- így a baba nyelve hegyéig ér csak, ez optimális a nyelv mozgásának). A pohár esetében a legegyszerűbb, ha a legkisebb bébiételes üveget elmosod, címkéjét eltávolítod, és 2-3 befőttes gumit teszel rá (így nem fog a baba kezébe csúszni, súlya is van így könnyebb tartani).  Cumisüvegből általában nem jó ötlet a vízivás, legyen ez elkülönítve ettől a tárgytól, és a csőrös itatónál sem mindig optimális a nyelvecske helyzete sajnos.

Nem a kényszeres megitatás a cél, hanem a tanulás, és a folyadékpótlás. Nem érdemes elkeseredni ha nem megy, és magára önti, ez az az időszak. Most van itt az ideje ezeket megtapasztalni.

1 éves kor körül és afelett

-ha a táplálás minőségileg és mennyiségileg is a kisgyermek korának, fejlettségének megfelelő és

(-jó, ha fogyaszt még anyatejet, amennyiben ez megvalósítható), DE az elfogyasztott mennyiség ilyenkor már általában csökken,

Ezért a napi vízmennyiség (immár pohárból vagy szívószálas kulacsból) növekedni fog

1 éves korban kb. 240 ml-re

2 éves korban kb. 480 ml-re

3 éves korban kb. 720 ml-re

4 éves korban kb. 960 ml-re.

.

2. Miért olyan fontos, hogy igyon? 

A csecsemők és a kisgyermekek általában nem kérnek inni. A szomjúság egy tanult viselkedés (viszont a pl.ozm.1-2% felett a szomjúság mint reflex lép fel). 

A szomjúságot nevén kell nevezni, megtanítani a kicsinek, hogy mit érez (ahogy az éhséget-jóllakottságot is.). Mondd neki: “szomjas vagy”, “jól esett a víz?”.

A csecsemők és a kisgyermekek méretükből adódóan veszélyeztetettebbek a kiszáradásra. Fontos, hogy a víz segít a testet lehűteni (igen, mindig legyen nálad a nyáron elég folyadék!). Tudtad, hogy a csecsemők kevésbé tűrik a meleget? Ne hagyd őket a kocsiban, egy pár percre sem. Minden évben több tragédia történik emiatt.

.

3. Mit tegyek, ha nem érdekli az ivás?

.A lényeg, hogy ne stresszelj rá, hanem hagyd a babát felfedezni. Legyen csak vizes a pólója, köpje csak ki, tapasztalja meg a víz tulajdonságait, és a szomjság érzetét, majd az ivást magát. Ez kellemes élmény lesz neki, jé, egy új módszer: igény szerinti itatás :))

.

4.  Tedd játékká!

A legkülönfélébb formájú, színű tanulópoharak, poharak, kulacsok kaphatóak ma már a boltok polcain, tarts belőlük sokfélét! Totyodódat is vidd el vásárolni, válasszon ő! Tarts otthon sokfélét, és hagyd gyermekednek, hogy válasszon, melyikből szeretne inni! Ki tudna ellenállni a víznek egy olyan pohárból, melynek például dupla fala van, és ebben a résben csillámok, halacskák úszkálnak? Kiskanállal is lehet próbálkozni: kiskanál egy pohár vízbe, és hagyd a gyerkőcöt játszani!.

5. Tedd elérhetővé!

Oda, ahol gyerkőcöd tartózkodni szokott, készítsd vizet! Ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fog inni (természetesen nem kell a lakás 20 pontján vizet tárolnod, elég azokon a helyeken, ahol gyakran tartózkodik )! Ne kelljen kérnie, legyen olyan pontokon a víz, ahol számára könnyedén elérhető.

.

6.  Mutass példát!

Gondolj bele: a gyermeked utánzással tanul legkönnyebben, tehát anya, apa, igyál te is! Éppen ezért: lehet, hogy a ti poharatok, vagy apa kólás üvege sokkal érdekesebb. Sőt, biztonságosabbnak tűnhet a babának, hiszen titeket a biztonsággal köt össze. Ezért hagyd nyugodtan, ihat a ti eszközeitekből (kivéve persze a sörös üveg). Ne feledd, a gyermekednek BPA-mentes itatót használj, majd 1 éves kor körül célszerű áttérni a pohár használatára, melyből vásárolj sokféle, színes verziót!

.

7.  Figyelj a hőmérsékletre!

Előfordulhat, hogy nem a vízzel van gondja, hanem annak hőmérsékletével. Próbáld: hidegen, hűvösen, szobahőn (melegen sima vizet azért ne kínálj, nem kellemes). Van olyan baba, aki például a vizet hidegen szereti, de ha a kulacsa is hideg (alias túl hűvös, ami a szájához ér), már nem fogadja el. Megoldás lehet, ha külön palackban tartod a baba vizét, és a kulacsot nem hűtöd le.

.

8.  Ne hagyjátok el a lakást víz nélkül!

Nagyon fontos: mindig legyen nálatok elegendő folyadék, ma már kapható hozzá olyan tartó is, amely hűvösen tartja! Te se felejts el inni!

.

9.  Tedd érdekessé!

Nem kell hozzá más, csak egy jégkockatartó, és gyümölcsök: töltsd meg a jégkockatartót különböző gyümölcsökkel, öntsd fel vízzel, és fagyaszd le! Totyogódnak tetszeni fog, ha a gyümis jégkockákkal dobod fel a vizét, és a végén még a gyümölcsöt is megeheti! Ha még túl hideg van ehhez, különböző gyümiket, zöldségeket (pl. uborka szeletek) is lehet simán a vízbe dobni. Fontos, hogy a jégkocka ne juthasson a baba/kisgyermek szájába, hiszen nagyon kemény és így könnyű félrenyelni.

Próbálhatsz többféle ízt a vízben: átlátszó poharakban egy narancsos víz, egy uborkás víz, egy málnás víz – vajon melyiket fogja választani? (utána persze hagyd kihorgászni a gyümit/zöldséget a kis kezeivel, megeheti). Itt van még a szívószál: kitűnően edzi a száj körüli izmokat, -bár nem túl környezetbarát-mégis, néha próbáljátok meg. Sok babát ez lendít át a víz megkedveléséhez.

.

10. Fogyasszatok magas víztartalmú ételeket!

Ételekből is jut gyermeked folyadékhoz, például magas folyadéktartalmúak: dinnyék, levesek, paradicsom, narancs, mandarin, uborka!

.

+1. Mindig készítsd oda étkezések mellé a folyadékot is!

Ne csak az ételeit tálald gyermeked elé, hanem a folyadékot is! Ez az étkezés része, nem baj, ha étkezés közben is iszik!

.

Mit igyon a baba 1 éves kor alatt és afelett?

Például érdekes, hogy a legújabb ajánlások szerint gyümölcslevet 1 éves kor alatt egyálatalán ne. Hogy miért nem? Na és mi van a teával? ÉS a babavízzel? Az ásványvízzel? A vízszűrővel? Mikor megbízható a csapvíz? És miért ajánlott a tehéntej italként csupán 1 éves kor után? Mindent megtalálsz az ingyenesen letölthető Kisokosban (KATT), melyet már 50.000 anya töltött le.

Köszönöm, ha megosztod! 🙂

Figyelem! Az  online betegfelvilágosítás nem helyettesíti a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű!

Hivatkozásjegyzék:

  1. WHO, Why can’t we give water to a breastfeeding baby before the 6 months, even when it is hot? 2O14 http://www.who.int/features/qa/breastfeeding/en/
  2. Decsi T. (szerk.) – A beteg gyermek táplálása, Medicina Könyvkiadó Zrt, 2OO9
  3. Melvin B. Heyman, Steven A. Abrams, SECTION ON GASTROENTEROLOGY, HEPATOLOGY, AND NUTRITION, COMMITTEE ON NUTRITION, Pediatrics, American Academy of Pediatrics, Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, 2O17
  4. https://www.choc.org/programs-services/urology/how-much-water-should-my-child-drink/

WEBSHOP

MEGÉRKEZETT

Prémium szilikon termékek Amerikából

FRISS

VIP klub

Segítünk babád vagy kisgyermeked táplálásában.

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.
+