Barion Pixel

Ezért NE csak a móka kedvéért kóstolgasson a baba

A cuki tanács félreértelmezhető, miszerint csak a móka kedvéért egyen a baba 1 éves kora előtt.

Mint szakember, tetszik ez a tanács abból a szempontból, mert megnyugtatja a szülőket, és a hozzátápláláshoz bizony nyugalom kell.

Mint szakember, az nem tetszik ebben a tanácsban, hogy:

  • nem veszi figyelembe azt a mára már tényt, hogy az időben ÉS megfelelően történő allergén bevezetéssel meg lehet előzni az allergia kialakulását. Tehát NEM kerülni kell, pont hogy bevezetni a megfelelő mennyiségben, gyakorisággal. Ha erre nem helyezünk nagy hangsúlyt, fontos ziccert hagyunk ki, mintha egy védőoltást elfelejtenénk beadni időben. Ez az „oltás” segít a babának abban, hogy ne legyen később allergiás. Ide tartozik az összes gyakori allergén (tejf., tojás, f.mogyoró, szója, hal, búza) és a glutén adása is a megfelelő mennyiségben, figyelembe véve a baba rizikócsoportját (szakember segít, lehet, hogy még előbb ajánlott emiatt bevezetni!)
  • nem hangsúlyozódik ki az összes irányelvben felkiáltójeles dolog, hogy a megfelelő vasbevitel az első évben kiemelt fontosságú. Ezt mindenképp étellel kell biztosítani, ha ez nem megy valamiért, készítménnyel. 6 hós kor után a napi 1, néha 2 magas vastartalmú élelmiszer fontos nagyon a megfelelő fejlődéshez, idegrendszeri működéshez.
  • számos ajánlásban, irányelvben megtalálható táblázat (mely sok sok kutatásra épül) szerint 1 éves kor felé már egyre inkább növekszik a családi ételek aránya az anyatej/tápszerhez képest (lásd.: Koletzko-ábra). Utóbbiból pl. 5OO ml mennyiség elegendő az élet második 6 hónapja alatt, az anyatej természetesen igény szerinti.
  • nem mondja el, hogy mennyire fontosak a családi ételek, együtt evések, hiszen az evés tanult viselkedés. Van rá mód, hogy csökkentsük a későbbi válogatósság előfordulását, vagy minimálisra csökkentsük a jelenlétét, ha figyelünk arra, hogy a baba azt egye, amit mi (biztonságos formában), és lássa, hogyan eszünk. Ha nem kéri, 2Ox is próbáljuk újra. Van egy kis időablak (tolerancia-ablak) 6-9 hós kor között, amikor a baba ált. nagyon nyitott. HA ekkor már találkozik az ételekkel úgy, ahogy valóban kinéznek egész élete során (pl. a kiwi nem pép, hanem kocka), megismeri, megszokja. Nem lesz félelmetes és idegen. Ha pürében ismeri, valójában a valódi formát nem ismeri. 9 hós kor után nehezebb ez már, nem beszélve, ha kiwit csak 2 éves kor után lát vagy bármi normál ételt.
  • nem mutatja be, hogy 1 éves kor alatt a baba szája, azaz orál-motoros képességei is gőzerővel fejlődnek! A nyelv mozgása, állkapocs, rágás, nyelés, mind most tökéletesedik- ha van mikor ezt gyakorolni. Ha napi 1x kap egy párolt almát, az kevés. Olyan, mintha egy futóversenyre úgy készülnél fel, hogy napi 1x párszor körbejárod a lakást.

És persze a móka része is az evés! Nem kényszer, hanem felfedezés és öröm. De emellett a fentiek is fontosak!

Nem kell túlparázni, de lesajnálni sem ezt a fontos időszakot. Időbe telik az evés tanulása, ne is a mennyiségekkel foglalkozz (ha a WHO percentilisgörbéken a baba jól fejlődik, ne aggódj!), hanem a fenti fontos dolgokkal: allergének, családi ételek, gyakorlási lehetőség, együtt evés, tápszeres babáknál annak csökkentése.

Az evés a babának egy új készség, és az új készségeket gyakorolni kell!

De meg kell adnunk nekik ezt a lehetőséget a különféle állagú, változatos ételeknél, következetesen, hogy biztosítsuk, hogy rendelkezzenek az ehhez szükséges készségekkel.

Ha félsz, hogy a baba..

Szakemberekként segítünk, mindent összeszedtünk neked, amit tudni érdemes. Vannak egyértelmű ajánlások, tapasztalataink, tanácsaink. Ismerjük a tévhiteket, és a babákat, akik ezek miatt kerülnek hozzánk.

Tehát ha félsz, hogy a baba:

  1. FÉLRENYEL/ÖKLENDEZIK

Tudom, hogy megterhelő a családi ételekre való áttérés, főleg ha püréztek. Ijesztő lehet az öklendezés miatt, sok szülő egyenesen a fulladástól fél ekkor. Éppen ezért egy videóanyagba szedtem mindent, amit tudnod kell, így könnyen át tudtok térni a darabos táplálásra. Ez szükséges, a babát nem etetni kell, hanem teret hagyni neki a biztonságos, önálló evéshez. Viszont vannak buktatók.

ITT TALÁLOD a videót a darabos ételek biztonságos kínálásáról

2. NEM ESZIK MENNYISÉGEKET

Attól is tarthatsz, hogy a normál darabos ételre áttérésnél a baba nem fog „mennyiségeket enni”. Hiszen pár falat lesz.

Valójában nem kell sokat ennie. Időbe telik, mire képes lesz a kicsi szabályozni és hallgatni a teste jelzéseire, így az éhségre-jóllakottságra. Ezt nem szabad elnyomni, mert evészavarokhoz, akár túltápláláshoz vezethet és rossz szokásokhoz.

Időbe telik a rágás is, az evés technikájának elsajátítása, ehhez meg gyakorolnia kell – a TE vezetéseddel. Vannak tanácsok ezzel kapcsolatban, amelyek biztosítják a tápanyagok bejutását.

ITT TALÁLOD a videót a gyakorlati hozzátáplálásról, amelyben a családi ételeket is találod

3. ALLERGIÁS TÜNETEKET PRODUKÁL

Évtizedekig uralkodó tévinfó volt, hogy kerülni kell az ételallergéneket 1 éves korig (vagy 2, juj!). Éppen az ellenkezője igaz, ezt kutatásokkal számos esetben igazolták. Az allergének kerülésével NEM előzhető meg a későbbi allergia, hiszen a kicsi immunrendszere nem szokja meg, és később idegennek véli.

Mindent összeszedtünk erről gyermek-gasztroenterológussal, aki ismeri a szakirodalmat és számtalan esetben dönti le ezt a tévinfót a szülők fejében.

ITT TALÁLOD a videót az allergének bevezetéséről

4. TEJALLERGIÁS, HOGYAN MEGY A HOZZÁTÁPLÁLÁSA TOVÁBB?

Megoldható, megoldandó feladat a diéta alatt is az, hogy mindennel találkozzon, amivel társai ebben az időszakban. Csak épp mentesen. Így az összes előnyös hozzátáplálási tanács teljesíthető. Fel lehet azt is ismerni, ha kinőtte, ha terhelni kell. Sokszor van az is, hogy nagyon rosszul diétáztatják a babát, és hiánytünetei lesznek. Vagy feleslegesen, sok allergénre, mikor nagyon kevés esetben, és NAGYON KEVÉS IDEIG lehet szükség olyan diétákra ami több allergént kerültet.

ITT TALÁLOD a videót a modern tejallergiás ajánlásokat

.

MINDEN ÉRDEKEL?

Mivel a fenti dolgokat mi évek óta tapasztaljuk a szülőktől, egy kicsit elegünk lett a sok rossz tanácstól. Hiába a sok továbbképzés, sok szakember nem jön el, vagy nem figyeli a változásokat. És rossz tanácsot ad a szülőknek, amiért a baba táplálása elcsúszik.

Ezért írtunk egy könyvet, amit aktualizálunk mindig, mely MINDEN fenti infót tartalmaz nagyon lényegretörő módon. Kiegészítve a készítményekkel, gyógynövényekkel, tünetekkel, receptekkel. Ez mára már bestseller, a szülők szerencsére szeretik, ahogy mi is szeretettel ajánljuk neked, a Házi Gyermekorvosok Egyesületével együtt.

ITT találod a modern hozzátáplálási könyvet.

Itt leszünk neked babád, gyermeked táplálásakor, mindenben segítünk szakemberekként

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.