Barion Pixel

Milyen a mandula anya? Hogyan ne válj azzá?

2022 év végén új fogalom lépett életbe a TikTokon, amikor is Yolanda Hadid (Bella és Gigi Hadid édesanyja) az akkor tizenéves lányával (Gigivel) telefonon beszélgetett, és ez napvilágra került. A tini arról panaszkodik a felvétel során, hogy nagyon gyengének érzi magát, éhes. Yolanda azt tanácsolja neki:

„Egyél pár szem mandulát, és jól rágd meg!”

Innen a név, azaz a mandula anyaság, amely azt jelenti, hogy ezek az édesanyák túlzottan kontrollálják gyermekeik tápanyagbevitelét, befolyásolják testképüket. Elveik szerint a vékony testalkat a szép, és ennek érdekében számos dolgot meg kell tenniük a gyermekeiknek, hogy tőlük elismerést kapjanak. Számolják a kalóriákat, megtiltanak számos ételt, és naponta elbeszélgetnek gyermekükkel annak súlyáról.

A mandula egészséges nasi, de ha csak egy pár szem mandulát kap a gyermek naponta, akkor is alultáplált lesz!

Ennek a szülő nevelési stílusnak számos következménye lehet:

  • Alultáplált gyermek (nem jó a tápanyagbevitel)
  • Alacsony gyermek (nem jó a tápanyagbevitel)
  • Folyton beteg gyermek (nem kap megfelelő összetételű étrendet)
  • Evészavaros gyermek (negatív testkép, kontrolláló szülő)
  • Megromlott gyermek-szülő kapcsolat (túlkontrolláló, gyakran maga is evészavaros szülő)

Nálunk, a Gyermektáplálási Központban (ITT) számos evészavarral élő gyermekkel foglalkozunk, és persze kisebbekkel is. Számos mandula anyával találkozunk, akiket nehéz felismerni, hiszen a mai kultúra, elvárás is az: a gyermek a cukros ételre rá se nézzen, egyen zsírszegényen, szedjen étrend-kiegészítőket, rengeteget mozogjon, ne egyen folyton (hanem órára pontosan), és nem kell élvezni az evést. Sajnos ezek miatt rengeteg gyermek szenved kárt!

Ide tartozik a felesleges diétáztatás is, amikor a gyermeket csak azért diétáztatják, mert ördöginek, minden rossz, minden tünet forrásának egy bizonyos allergént állítanak be. Azt kivonva viszont a tápanyagok megfelelő pótlása nem történik meg, így lesz egy tejfehérje diétán élő gyermek súlyos kalciumhiányos, egy húst nem evő vashiányos, és sorolhatnánk. Van ezeknek a diétáknak létjogosultsága, de nem ok nélkül, és a mai ajánlásoknak megfelelően azért nem mini tüneteknél, sőt: visszaterhelve a szakorvos javaslata szerint ÉS a kieső tápanyagokat addig pótolva. DE NEM AZÉRT diétáztatunk, mert „a tej káros”. Vagy a tojás „hizlal”.

(Videóinkból kiderül, hogyan kerülhető el a tápanyaghiány, és számos termékünk segít a gyermek evésében ITT).

Azaz a mandula anyák alapvetően az egészségtelentől és az elhízástól rettegnek, ezért számos praktikát a gyermekre erőltetnek. Apa sokszor ebbe nem avatkozik bele, de számos válást is látunk a rendelésen az eltérő nevelési-gondozási elvek miatt. Az édesanya sokszor maga evészavaros, de nem kezelik.

A mandula anyák sokszor szidják gyermekük testét:

kövér vagy!

„duci leszel, ezt a kenyeret már ne edd meg!”

csak 8 szem mogyorót ehetsz, a többi a fenekeden landol, ugye nem szeretnéd?”

Rendelésünkön ez is elhangzott a gyermek füle hallatára édesanyától: „olyan vastag a combja, mint egy elefántnak, hogyan fogyasszam le gyorsan?” (2 éves kislány, normál testalkat).

Másik páciensünk is bevallja:

Órákat edzettem egy nap, mivel a 3 terhesség után feleslegem volt, és ezt fitness edzőként sem engedhettem meg magamnak. SOHA nem ettem a gyerekeimmel egy asztalnál, és SOHA nem ettem azt innentől, amit ők. Látták, mit teszek magammal, bár soha sem beszéltem róla nekik. Fanatikus lettem, már az ő ételeiken is elkezdtem a korlátozást, és rettegtem, hogy azt mondják, egy edzőnek hogyan lehet ilyen pufók gyereke? Jó, hogy ezt időben felismertem..!”

Az anya testképe hatással van a gyermek egészségére.

Ezért nálunk a szülőkonzultációkon erre nagy hangsúlyt fektetünk. A gyermek nem kezelhető a szülő vizsgálata nélkül, hiszen a gyermek tőlük, a szüleitől kapja az ingereket. Ő vásárol be, tesz ételt elé, és sajnos azt kell mondanunk, a mandula anyaság a modern világ egyik gyermekbántalmazási formája lehet.

Azt javasoljuk, ha magadra ismertél:

  1. Ne diétáztasd ok nélkül a gyermekedet! Ha (cöliákián kívül) hosszú ideje mentes diétán van, irány a gyermek allergológus, és kérdezz rá a terhelésre, ezt is a megfelelő létra módszerrel. Kérdezz rá dietetikustól a tápanyagok pótlására, ITT segítünk.
  2. Kerülj az étel-szégyenítést, azaz ne legyenek bizonyos ételek jók, mások rosszak. Ha ezt teszed, a gyermeked érezheti magát rossznak, amiért eszik egy sütit, pedig nem az! A kiegyensúlyozott étrendbe gyermekkorban is helye lehet a sütinek.
  3. Ne sztrárold az ételeket. Ne azért igyon a gyermek frissen facsart narancslevet, mert „20 mg C-vitamin van benne, segít az immunrendszerednek, ezért nem leszel beteg. Az utolsó cseppig meg kell innod, különben máris folyik az orrod!”. A narancslevet azért igya, mert menő a színe és finom. Annyit, amennyit akar (nem a víz helyett, és elég, ha te tudod az előnyeit).  Illetve: szakember felügyelete nélkül ne vásárolj gyermekednek étrend-kiegészítőt, még egy ártatlan vitamint is túl lehet adagolni!
  4. Ne fogyókúráztasd gyermekedet segítség nélkül! NE akard, hogy a gyermeked bizonyos súlyú, magasságú legyen, ezt egy bizonyos ponton túl nem tudod befolyásolni, csak negatív irányba, evészavar és alultápláltság lehet belőle. Ha jó a napi tápanyagbevitele, és egészséges, fogadd el a testét, mozogjatok, játszatok sokat! Nincs két egyforma gyermek, tól-ig határ és magához képest növekedést nézünk a percentilisgörbén, nem a havi gyarapodást. Ha aggódsz a súlya miatt, ellenőriztesd szakemberrel, még mielőtt bármit tennél, irány a szakember (ITT segítünk, átnézve a tápanyagbevitelét és súlyát is).
  5. Egyetek együtt! Ha lehet, ne csak otthon, de az evés lehet élmény! Amint ez gondot okoz, gondold át, mi lehet ennek az oka? Nem szeretsz együtt enni a gyermekkel? Nem eszi azt, mint te? Gond van az étrendeddel? Segít a szakember, ha igen! Fontos, mert a napi együtt evés szolgáltat a gyermekednek mintát, az evés tanult viselkedés. Összetartó élmény lehet, de sajnos széthúzó is.

Azt tudjuk, hogy szándékosan egyik anya sem akarja bántani a gyermekét. De ezzel a nevelési stílussal sajnos ezt teszi, ezért fontos felhívni rá a figyelmet, akár kis, akár nagymértékben érintett a család!

Fontos, hogy ez nem az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás (nem túl szigorú) elveit követő anyákról szól, hanem a rugalmatlan, korlátozó, gyermekük és saját testét el nem fogadó anyákról. Ők valami miatt szoronganak, vannak problémáik, amelyet ha nem vesz észre a szakember, a gyermek beteg lesz. Ezeket szakemberként naponta látjuk, ők azok, akik a gyermeket rengeteg szakemberhez hordják, de sajnos sokszor ezek a szakemberek nem kérdeznek rá:

„És maga hogyan eszik?„

Ha szeretnél segítséget kérni, keress minket bizalommal ITT, segítünk a saját és gyermeked evésében is!

Köszönjük, ha segítesz egy megosztással!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.