Barion Pixel

„Majd eszik, ha éhes lesz!” -a legrosszabb tanács, elmondom, miért..

“Van egy ötéves kisfiam, Nimród. Sosem volt nagyevő.” – Lilla elmeséli a történetüket.

Már a szoptatásnál gondjaink voltak, amit akkor nem tudtam, hogy miért történik. A szoptatási tanácsadó sem találta az okot, az orvosok sem, egyszerűen néha elutasította az anyatejet és sírt. Mindenki azt mondta nekem, hogy erre képesnek kell lennem, ha akarom, menni fog. Bárcsak igazuk lett volna de nem lett, csak bűntudatom lett amiért nem tudom táplálni a gyerekemet. Hogy fog így kötődni? Én hülye ezt gondoltam.

A hozzátáplálás sem ment könnyen, mert öklendezett és semmi nem volt jó. Fogalmam sem volt mi a baja, dehát azt mondták ez nem számít még.  Anyaságból megbuktam, gondoltam én..

 Szerintem a Nimród evése örök bűntudatot okozott nekem. Most ott tart az én okos, cuki nagyfiam, hogy 6féle ételt fogad el. A többit, ha csak kínálják is neki, sír és elrohan.

Kapom a best of tanácsot: majd ha éhes lesz, megeszi. Hát köszi, odaadom egy napra Nimródot és majd meglátod hogy baromira nem.

A legtöbb embernek a válogatósság egy kisebb gondnak hangzik. Egyszer csak betörik a gyerek, és megeszi ha éhes. Szerintem ez hülyeség. Én sem akkor eszek, ha kiéheztetnek, valahol élvezni is kéne, nem!!?

Ha van egy gyereked, aki éhes és nyűgös, nem akar enni, az életed tuti h sokkal nehezebb lesz. Jó szándékú barátaink és családunk, és a mindig okosabb idegenek megosztották már az összes házi- gyógyszertári gyógymódot.

Nekik üzenem: NINCS AZ A CSEPP meg cucc, és 1 db tanács ami segít ezen. Addig, amíg nem érted meg, mi zajlik a gyerekben, esélyed nincs segíteni neki.

Akkor eszik, ha éhes..

HÁT NEM FOG! Sír az éhségtől inkább, de nem eszik meg mást!!

Akkor eszik majd, ha kipróbálja legalább, és megszokja.

HÁT NEM FOG! Kössem ki a székhez, vagy mi?? Néha azért megvesztegettük, azt sem kellett volna. Hidd el, soha, egyetlen egyszer sem lett a megvesztegetés miatt 1 db elfogadott étele sem.

A 6 kajánk: banán, kenyér, üres tészta, nuggets, chips, túró rudi. Ezeket sem mindegy, hogyan. Nem érhetnek egymáshoz. A banán pont jó sárga kell, hogy legyen. A nuggets nem túl forró vagy ha kicsit is borsosabb, már nem jó. A tésztát tökéletesre kell főzni, és sózni sóznisózni.

Mindezt azért osztom meg, hogy a többi szülő, aki ezzel küzd tudja, hogy nincs egyedül. Az ítélkezők meg lássák, mivel állnunk szemben MINDEN NAP!!

A neve ennek ARFID, azaz elkerülő-korlátozó evészavar. Van gyerekkorban is, és sokszor születéstől látható, mint nálunk is. Nimródnak az összes el nem fogadott kaja olyan , mint egy pókfóbiásnak a pók. Mintha ezt mindig a fóbiás elé tennénk és mondanánk: legalább simizd meg, hát olyan cuki az a szőrös lába, nézd milyen cuki szemei vannak, nem harap! – És ő szenved. Ez van az ételekkel is az ARFIDnál.

Már tudom, hogy

Az anyatej ízének változása zavarta Nimródot.

A bölcsis kényszeres kóstolás is zavarta Nimródot.

A sok szekálás a legjobban zavarta Nimródot, mára már elkerüli ezért az evést, csak egy szükséges rossz, úgyis mindenki csesztetni fogja akárhol eszik is.

Nimród nincs a spektrumon, mert ez a másik amikor az úgynevezett szakemberek ezt hallják. NEM minden evészavaros autista!!! Nem mintha bajom lenne az autista gyerekekkel (nővérem kislánya is auti), de Nimród nem az, ez tévhit.

És jöjjenek a „szak”emberek.

4,5 évig szenvedtünk végig rengeteg dokit, allergiát kerestünk, megvontunk mindent, tornáztattuk, pacsmagoltunk babszemekkel (csak én, ő nem), és az összes gyógyszertári szXXt megvettem neki, üvöltéssel kísérve beadva szerencsétlennek. Volt, hogy Fb-on rámírt „hozzátáplálási tanácsadó” anno, hogy majd ő megoldja. Szerencsére észbe kaptam, mert ha mást nem is, azt néztem hogy végzettség nélküli ember ne nyúljon a gyerek egészségéhez. Számtalan ember volt, nagyon sok pénz, és egy sem volt jó, míg eljutottunk a mindent megváltoztató ARFID-os cikkhez (ITT olvasd el, ez az).

Leesett.

Hát ez Nimród!! Azonnal gőzerővel kértem időpontot Rebekáékhoz, és tényleg kiderült az ARFID. Annyira megkönnyebbültünk! Végre tudtuk, mi zajlik benne és hol a kiút, azaz a pici útvonal, ahol el lehet indulni hogy jobb legyen neki.

Belevágtunk az evésterápiába. Most már Rebekáék megnyitották a Gyermektáplálási Központot (ilyen, nézd meg), ahol Nimród imád lenni! Szerencsére pont olyanokból válogat a gyerek, ami nem olyan rossz, így sikerül nőnie. Mennek az evős játékok, mindig más. Most tart ott, hogy már ketchuppal rajzol cicabajszot, halrudacskából épít tornyot, legalább mindenhez amit választottunk neki HOZZÁÉR! Most jönnek az archoz közelítős játékok! És szerencsére sokat szelídül a hozzáállása, a chipsből már tízfélét eszik, kóstolt kekszet, mekiben a krumplit is megeszi, és most a sztár az almachips.

Egyszer sem kellett azt mondanom, hogy kóstold meg. Vagy várni hogy éhezzen, mert ez NEM megoldás.

Tudom már, hogy minden jobb a semminél, egyen. Újdonság a nachos is meg a karfiol is, de újdonság kell. Rebeka elmagyarázta, hogy lépcsőzetesen kell haladni onnan, ahol jelenleg tart. És nem ízélkeznek felettem, ami nagyon egyedi. Nem érzem magam SZXr anyának, mert mekibe járunk.

Sokat változtunk. De azért szeretném, ha ezt elolvasnátok, tudjátok, mi ez amibe kerültetek. Tudom milyen magatokat hibáztatni. MINDIG hallgassatok a belső megérzésetekre, ha hülye tanácsot kaptok! Azt érezni fogjátok, hogy nem oké.

És olvassátok el az ARFIDos cikket, ha a gyerekre ismertek, ne habozzatok. A gyermektáplálási Központban vár felkészült csapat. Nem tudnak mindenkit vállalni, ez biztos, de szerintem az is jó, ha tudjátok, hogy van ARFID, amin NEM segít a „megeszi, ha éhes lesz!”. Csak ront. Rombol, olykor családokat is. Sokan vagyunk, az ARFID sokkal több gyereket érint, mint a tejallergia, amit ismer mindenki!

Ezúttal is köszönöm azt az úttörő munkát, amivel segítenek nekünk és a gyerekeken! 

___

Mi köszönjük a bizalmat, és mindenkinek ajánljuk az ARFID-ot megismerni, hiszen itthon is létező BNO-kódos kategória! Van, létezik, köszönjük ha segítesz terjeszteni a hírét!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.