Barion Pixel

HALLOWEEN FÉLRENYELÉS NÉLKÜL

Közeledik a Halloween, és szülőként ismernünk kell ennek veszélyeit is. Sajnos létezek olyan nasik, melyeket a gyerekek könnyebben félrenyelhetnek. Mutatjuk a listát!

A Babycenter információs portál adott ki listát a veszélyes édességekről.

„A fulladásveszély hihetetlenül nagy a Halloween cukorkák esetében.” – mondta Elizabeth Donner, a BabyCenter orvosi tanácsadó testületének tagja.

Az alábbi listához hasonló termékeket itthon is találunk, igyekszünk a lista mellé írni azokat a tulajdonságokat, amiért a listára kerülhettek. Ha hasonló terméket (más névvel) találtok itthon, nem javasolt 4-5 éves kor alatti gyermeknek kínálni.

A BabyCenter szerint a következő édességeket nem szabad négy éven aluli gyermekeknek adni:

 • Blow Pops (kemény nyalóka)
 • Candy Corn (pici, kemény, háromszög alakú cukorka)
 • Gummy Bears (gumimaci, gumicukor)
 • Hot Tamales (fahéjas keménycukorka)
 • Jawbreakers (extra kemény, kerek cukorka)
 • Jolly Ranchers (kemény cukorka)
 • M&Ms or Peanut M&Ms (mogyorós M&Ms)
 • Milk Duds (karamellás cukorka csokimázzal)
 • Reese’s Pieces (karamellás mini cukorka csokimázzal)
 • Sour Patch Kids (savanyú cukorka, rágós)
 • Skittles (színes cukorka)
 • Tootsie Pops (cukorka csokis töltelékkel)
 • Twizzlers (csavart gumicukor)
 • Whoppers (tejes cukor csokibevonattal)

A veszélyes tulajdonságok 4-5 éves kor alatti gyermekeknél

–       kicsi
–       kemény
–       kerek /golyó alak
–       nyúlós összetevő (karamell, kemény zselék)
–       ragacsos jelleg (pl. gumicukor, pillecukor)
–       rúdon lévő nyalóka vagy a fentiek kombinációja.

Dr. Donner a korosztálynak biztonságosabbnak tartja azokat a nasikat, amelyeket a gyerekek el tudnak rágni/ részben azonnal szétesnek/feloldódnak a szájukban harapás hatására. Ezek a kekszek, sütemény, cupcake, muffin, Kit Kat, Milky Way, nápolyi, töltött kekszek, stb.

BIZTONSÁGBAN

A gyermek mindenképp üljön, ha a fentieket eszi. Ezt tudjuk, hogy nehéz kivitelezni, de mégis, így a legkevesebb esélye a félrenyelésnek, hiszen séta vagy futkosás közben nagyobb a félrenyelés esélye.

Kiemelten figyeljünk a 2 évnél kisebbekre, nekik ezek az édességek semmilyen szempontból nem ajánlottak. Nekik a muffin, a családi süti, kekszek lesznek megfelelőek, vagy a kisebb ajándékok. 

Tartsd szemmel a gyermeket ezeket a napokon is, élvezzétek együtt a finomságokat, és figyelj a kommunikációra. A kicsinek ne mondd, hogy ezektől „megfulladhat”, inkább, ha lehet készülj előre. Akinél csokit gyűjt, szólj, hogy számára ne a kemény cukorkákat kínálja, legyen puha szelet/keksz a kisebbeknek. Ha pedig a kemény cukorka már a gyermekednél van, mondd, hogy ez felnőttes édesség, de XY-nál (anyánál/mamánál/szomszédnál/stb.) lesz neki való finomság is!

HAGYD ÉLVEZNI

4 évnél idősebb gyermekeddel együtt élvezheted ezeket a napokat édességevés szempontjából is! Ha nem úgy tekint a gyermek ezekre, mint „tiltott gyümölcs”, nem fog idővel sóvárogni utána. Hagyd, hogy ő ossza be a finomságokat, képes rá már ebben az életkorban. Semmi gond nincs 1-1 édességgel!

Megígérjük, hogy a halloween nem befolyásolja hosszú távon a gyermeked tápláltsági állapotát vagy növekedését! 

FONTOS: LEGYEN infód arról, jön-e hozzátok olyan gyermek édességért, aki ételallergiás vagy cöliákiás. Legyen “mentes” nasid is ilyen esetekre!

KÉSZÜLJ RÁ

Tölts meg gyermeked „üzemanyag raktárát”, mielőtt indul a nasivadászat! Tápanyagdús ételeket kínálj aznap, így nem kiéhezve rontanak rá a cukros finomságokra, kisebb eséllyel lesz hasfájás a vége.

Az aznapi ételek tartalmazzanak elég rostot (zöldség, gyümi, tk gabonák, lencse, stb.), fehérjét (hús, hal, tejtermék, tojás, stb.), kalóriát!

NINCS SZEMÉT ÉTEL!

Hívd a nasikat a nevükön, ne szemétnek/junk foognak! A gyermeked bűnösnek érezheti magát, ha az édesség mégis ízlik neki, pedig természetesen nem az!

Ne címkézd az ételeket, a gyermekek nem erkölcsi alapon döntenek az evésről!

Minden ételnek vannak előnyei, hátrányai, de a gyerkőc nem ez alapján dönt! Az ő számára a halloween szórakozás!

Az ételek sokfélék, ha a gyermeked minden élelmiszercsoportot fogyaszt, jó a növekedése, nincsenek tünetei és jó a kedve is, tuti belefér 1-1 nasi is. A nasiknál jó ötlet olyat választani (NEM HALLOWEENKOR, hanem hétközben), amely más előnyökkel is jár: van benne kalcium/ rost/gyümi, stb..- ilyen az almás pite, a túró rudi, stb.

A popcorn is tök jó rostforrás, de 5 éves kor alatt sajnos nagyon könnyen félrenyelhető.

Fontos, hogy a szülők ismerjék a légúti idegentest eltávolításának módszerét. ITT LÁTHATOD, azt is, mely ételek veszélyesek még.

Jelmezre fel!

Szórakozz te is, figyelj a gyermekedre és engedd el magad! Ez egy nagyszerű program lehet, ha figyelsz a fenti tanácsokra a gyermeked biztonságban lesz! Ha pedig a bölcsis, ovis evés érdekel, a válogatósság-evészavar témaköre érdekel, vagy éppen a legjobb gyermektáplálási eszközök, nézz rá ERRE

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.