Barion Pixel

Fel nem dolgozott gyász + tápszer túladagolás esettanulmány

Bajáról utazott Budapesti rendelőnkbe egy fitness edző édesanya, Lizivel, a 3 éves kislányával.

Alábbi esetet a szülők engedélyével tesszük közzé, neveket, néhány infót megváltoztatva.

Még mielőtt meglátjuk Lizit, ismerjük a történetét. Anyukája elküldte a részletes anamnézist, minden növekedési adatot, táplálási naplót.

A probléma az, hogy Lizi nem eszik semmit, csak tápszeren és étrend-kiegészítőkön él. Jön az ovi, anya bajban van.

Anyáról tudjuk, hogy az egészséges életmód híve. Túl sokszor előkerül a dokumentumokban a „nem szabad” / „egészségtelen” / „félek, hogy..”.

A találkozáskor egy mosolygós, kedves anyukával találkozunk, és Lizivel. Lizi járkál a rendelőben, vidám, kedves kislány, de mindent ledob a földre, édesanyja szerint otthon sem kötik le a játékok, nem tudnak vele játszani.

Amikor szóba kerül az, hogy az édesanya mitől is fél ennyire, eltörik nála a mécses. 2 babáját vesztette el Lizi előtt, az egyiket 12. hetesen, a másikat 6 hetesen. Lizi lombikprogram volt, már nagyon vágytak rá. Apa sajnos nem tud a tanácsadásra eljönni (ez fontos lett volna), anya azt mondja, semmiben soha nem akar részt venni, nem tudja rávenni, szerinte ez az egész hülyeség, majd eszik a gyerek ha akar. Mivel tudja, hogy nálunk pszichológus is van, végképp nem jöhet szóba hogy eljön, „ő nem hülye” – üzeni anyával.

Lizi evésvideóin azt látjuk, hogy a kislány szaladgál, anya szalad utána, és beleteszi a falatot (chiapuding) a szájába kanállal. Lizi öklendezik, majd kiköpi, szalad tovább.

Kértük, hogy vigye el Lizit előre fül-orr-gégészhez, hogy kizárjuk, nincs-e bármilyen probléma, ami az evést akadályozná, és szerencsére nincs – nyugodtak vagyunk. A doktor nem talált semmit, Lizinek nincs lenőve sem az ajak, sem a nyelvféke, nyelve, garat, szájpad rendben, fogai nyitott harapását látjuk (cumisüveg 3 évig). Nehezen vizsgálható -látjuk a leleten.

A fenti miatt kérjük anyát, hogy próbáljon a következő 5 percben egy kávéval hátradőlni a kanapén, és figyeljen a gyermekre, mi történik.

Elkezdünk játszani Lizivel. Megkérjük, mutassa meg állatokkal, melyik ő, melyik anya, melyik apa. Hozzuk a kedvenc kekszünket is, amit a gyerekek imádnak (és mi is ), de ez mellékes, nem keksz evésre kérjük, hanem ülve játszunk, kapcsolódunk.

Lizi magát tigrisként választja. Anya lesz a cica, apa pedig a hangya. Azt mondja, azért tigris, mert az uralkodhat a cicán, mert a cica kisebb, de macska az is. Hangya pedig sokat dolgozik, nem nagyon találkozik tigrisekkel.

Elkezdünk enni, Lizi is elvesz egy kekszet, és simán megeszi (előtte anyára néz, aki lélegzetvisszafojtva ül). Lizi simán megeszik 3 kekszet. Az ételekről mutatunk neki képeket, vicces neveket találunk ki, és mivel Peppa a nagy kedvenc, találunk is neki egy Peppa fánkot (pink). Lizi közli anyával, hogy ő most Peppa fánkot akar enni. Ezután ledobja a maradék kekszét a földre.

Mi kérjük, hogy szedje össze, és pakoljunk el a kiskonyhából, de közben énekeljük a kedvenc dalát (egy kis dombra lecsücsülünk, csüccs). Pakol, nevet, csüccsenünk.

Ezután elővesszük neki a nagy duplo dobozt, és anyával kicsit arrébb vonulunk, megbeszélni, mit gondol.

Anya el van képedve. A gyereke pakol? A gyerekeke ESZIK? Mi történt? Ő ilyen rossz anya?

Megnyugtatjuk, hogy szuper anyuka, csak rossz tanácsokat kapott. Mivel a pszichológus is megerősíti, tudjuk, hogy azért nem tart határokat, mert félti Lizit a csalódástól. Mindent meg akar neki adni, engedni, vigyázni akar rá, ő a szeme fénye. Nem akarja sírni látni. Nem akarja, hogy neki ne legyen jó.

Így viszont sajnos, kontroll nélkül nőtt fel eddig Lizi. Pici ellenállásnál is engedett anya, és sérült ebben, azt gondolja, gyermeke uralkodik felette és sokat bántja. Lizi 11-kor alszik el este, csak cumisüvegből akar enni, csapkodja anyát (aki közben sír), szétdobál mindent.

A táplálása sincs rendben. Vérképet muszáj kérnünk, mert napi 2,5-3 liter (!!!) csecsemőknek gyártott tápszert fogyaszt. Emellett rengeteg étrend-kiegészítőt. Súlya, magassága jó.

Megmutatjuk a vérkép eredményen, hogy GOND VAN: a jód értékek az egekben, májértékek az egekben, stb. Számolás alapján a C-vitamin napi bevitele 20x több ( neki kb. 25 mg kellene, de kap 500mg-ot), kalóriaigénye 2x több, így túltáplált. Nagyon híg a széklete, étvágytalan.

Mivel számos vitamin, nyomelem, ásványianyag a nem megfelelően beállított táplálásnak (csecsemőtápszer literszámra kizárólagos ételként és étrend-kiegészítők) köszönhetően túladagolást látunk, lépnünk kell.

Megfelelő junior italt kap, de csak napi 1x kérjük. A maradék időben a cumisüveget lefektetik aludni egy cipősdobozágyban, csak ha feljön a Holdacska, akkor ébred fel a cumisüveg. A többi most pedig valódi darabos ételekből néhány falat lesz. Nem fog éhezni, tud, képes enni. Finom nasikat kap most, kiflit, kalácsot, muffint, nem 100% cukormentességre törekszünk, most a cél, hogy egyen. Hiába akarnánk, hogy karfiolt egyen, az nem menne még.

!

Eddig a túladagolás miatt a pocakja fájhatott evéskor, biztosan nem volt soha éhes, és nem volt szokás számára enni. Leállítjuk az ÖSSZES készítményt.

Anyának elmondjuk, hogyan hozzon szabályokat, Lizit hogyan terelgesse a finomságok világában, viselkedésterápiás kóstolókat tartunk.

Anya egyéni pszichoterápiában részesül, felvetjük a családterápia lehetőségét is, ahogyan a gyászterápiát is. Anya jár a foglalkozásokra, helyi terapeutát találtunk számára.

Levesszük anya válláról a terhet, vele vagyunk kapcsolatban, segítjük 3 hónapig. Lizi ezalatt elkezd enni, és elkezdődik az ovi (ahol még csak kenyeret, zsemlét eszik, de eszik).

Láthatjuk, hogy fenti esetben is komplex megközelítés kellett. Anyának mindenki azt mondta, hogy ha Lizi ennyi tápszert eszik, nem lesz gond, abban minden benne van. Igen, csak sajnos nem kizárólagos táplálásra való az a termék, és nem ilyen mennyiségben. Túladagolták mellette jóddal, és sok vitaminnal- amit szintén tanácsoltak anyának: voltak itt étvágyfokozó cseppek (nem az), megadózis C-vitamin, cumisüveg miatti nyitott harapás, hasmenés, és nevelési problémák, mindezek mélyén pedig az anya fel nem dolgozott gyásza. Minddel foglalkozni kellett, egyszerre.

Ha a szülővel nem foglalkozunk, egy evésprobléma nem feltétlen fog megoldódni.

Jártak ők már „evésterapeutáknál”, de Lizit nem hatotta meg. Anyát senki nem kérdezte, hogy van.

Jelentjük, nagyot javult a helyzet, a gyermek eszik- hiszen amikor anya gyógyul, kis segítséggel a gyermek is gyógyulni fog. Így dolgozunk a Gyermektáplálási Központban.

Info rólunk, bejelentkezés, időpontok

Szeretettel várunk mindenkit felkészült csapattal, online és személyesen egyaránt, 0-18 éves korig!

Köszönjük a megosztást!

Lukasz Rebeka
Lukasz Rebeka
dietetikus, csecsemő-szülő kapcsolati konzulens, a Kiskanál Kommandó alapítója Évek óta foglalkozik gyerekekkel, személyesen és online egyaránt segítve a szülőket. A célja, hogy a szülők etetés helyett megtanulják táplálni gyermeküket. Fő érdeklődési területe a koragyermekkori táplálási problémák és a hozzátáplálás. Nagy hangsúlyt fektet a legújabb szakmai ajánlásokra és a fejlődésre, ezért rendszeres résztvevője és előadója a hazai gyermekgyógyászati konferenciáknak. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete Egészségértés díját 2018-ban vette át a Kiskanál Kommandóért, amely könyveit és kisokosait a Házi Gyermekorvosok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészi Kamara szakmailag ajánlja.

ÚJ KISOKOS

KISOKOSOK

Ingyenes letöltés

error: Vedd fel a kapcsoaltot velünk, ha szeretnéd átvenni anyagainkat.